Carolin

    Hej. Jag har kikat lite på utbildningarna: Byggproduktionsledare-rot Byggnadsingenjör-digitalt byggande Anläggningsingenjör Produktionsledare bygg.. Känns som dessa har lite samma innehåll. Vad skiljer dessa åt? Vilken roll har bredast arbetsuppgifter med mest ansvar? Skulle nämligen vilja ha personalansvar. Självklart är lönen också en intressant fråga.. Vilken av dessa är mest eftertraktat om man säger så? Tacksam för svar.

    • Ludmila : Byggproduktionsledare-rot jobbar med renovering, ombyggnad och tillbyggnad av redan existerande byggnader. Här lär man sig olika byggtekniker och byggstilar för att kunna göra om byggnader mer hållbart, i samma stil men kanske en modernare tappning. Byggnadsingenjör digitalt byggande fokuserar på att bygga från grunden och med BIM teknik. Här lär man sig flertalet dataprogram där man har tex alla ritningar, mått, volym, mängd etc. Du lär dig föra över 2D till 3D. Detta är ju framtiden inom både bygg och anläggning och underlättar och effektiviserar arbetssättet på marknaden. Det är också brist på BIM-kompetens i branschen. Anläggningsingenjör – produktionsledning är mer riktat mot stora infrastruktursatsningar såsom vägar, broar, järnvägar etc. Här kan du jobba på kontoret med projektering (planering) eller på själva arbetsplatsen som projektledare eller arbetsledare – men - det är sällan som du går direkt från yh till att jobba som ledare med personalansvar utan det kommer efter några års erfarenhet från branschen och kanske ytterligare interna utbildningar. Ingångslönen är fr ca.40.000 och uppåt beroende på yrkesroll men kan också vara fr.32.000 om du börjar som projektör ngnstans. Hoppas att denna förenklade korta förklaringen hjälper dig något! :)
    • : Hej. Tusen tack för ditt svar. Ingångslönen på ca 40.000kr är det Anläggningsingenjör du syftar på? Personligen tror jag att digitalisering är framtiden.. men kompetens inom rot kan också vara bra eftersom man inte kan ta det som en ” kurs” medan digitalisering finns kurser man kan ta.. jag står i valet och kvalet mellan byggproduktionsledare inom rot och byggingenjör inom digitalt byggande. Hur ser lön intervallen ut på dessa 2? Har förstått att digitalt byggande e mkt på kontor? Medan produktionsledare e mer ute? Jag strävar efter en arbetsplats där jag både kan arbeta en del inom kontor men också få komma ut lite. Samt en bra lön och breda arbetsuppgifter..
    • Anna : Det kan tyvärr inte ges några garantier. Har du sökt båda yh-utbildningar som du nämner i din kommentar? Man kan söka många yh-utbildningar samtidigt och alla de "i första hand". Det är först om du blir antagen till båda yh som du har ett riktigt "val", det är inte så många platser på varje yh-utbildning, ofta mellan 28 och 35 platser (och det för hela Sverige...). Det kan bli rätt många sökande på varje plats. Och medan du läser några terminer på utbildningen kan situationen på arbetsmarknaden och inklusive löneläger förändras rätt mycket... Jag förstår att du vill välja bästa utbildningen som passar just dina önskemål men det kan tyvärr inte ges några garantier alls. Det som dock är bra är att du efter utbildningen kan genom kurser eller genom arbetslivserfarenhet och/eller genom självstudier förändra din inriktning och få andra jobb än de som direkt är kopplade till just den yh som du gick först. Finns också exempel på folk som går flera olika yh-utbildning (två yh - en efter den andra - är inte alls ovanligt att man har gått). Det är inte förbjudet att gå flera yh (och t o m samtidigt - om man hinner och orkar).

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Carolin,
    jag råder dig att noga läsa all information som står på utbildningarnas egna webbplatser. Jämför längd (omfattning) på utbilndingar och vilka kurser som ingår. En större /längre utbildning ger möjlighet att lära sig mer. Se också hur mycket LiA, lärande i arbetslivet (en sort praktik) som ingår i utbildningar som du jämför med varandra.
    Personalansvar kan man - på sikt - få efter vilken utbildning som helst. Det är i alla fall min erfarenhet, som säger det. Bra att läsa kurser i ledarskap. Många företag har egna "program" för att ta fram ledare/chefer - man kan komma in i ett sådant program och få interna utbildningar inför framtida chefsskap.

    Du får också gärna ta kontakt med utbildningsansvariga för de utbildningar som du är intresserad av. Fråga dem på vilka företag som LiA sker inom just den här utbildningen (eller om du förväntas skaffa en egen LiA/praktik-plats).

    Du frågar också vilken utbildning är mest eftertraktad (av de du nämner i din fråga) - och jag undrar: menar du hur många sökande till varje plats som söker till varje utbildning? eller om arbetsgivare "eftertraktar"/gillar den utbildningen? alltså, "eftertraktad" av vem? Antal sökande till varje utbldning borde du kunna få en siffra på - av antagningsgruppen på varje utbildning (kontakta gärna dem med den frågan).
    ang.vad arbetsgivare eftertraktar - så är det extremt svårt att svara på: olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika. Men du kan be de utbildningsansvariga svara till dig ang. hur stor procent av f d studerande som fick jobb direkt efter avslutad utbildning (på så sätt kan man skaffa sig en viss uppfattning om hur situationen var för 2-3 år sedan) - men situationen förändras och vad arbetsgivare kommer att vara "ute efter" mest om några år (i framtiden) kan nog tyvärr ingen ge svar på idag. Man gör prognoser och försöker "förutspå" framtiden men ingen riktigt vet.
    Allmänt gäller: yrkeshögskoleutbildningar beviljas endast om prognosen görs att just den kompetensen kommer behövas när de studerande är färdiga med sin yh-utbildning och att möjlighet att få jobb blir god eller mycket god.

    Vägledare SYV

    YH-utbildning till byggnadsingenjör för digitalt byggande handlar mycket om att projektera och planera ett byggprojekt. Antingen kan man, efter den utbildningen, jobba på ett arkitektkontor eller på ett stort byggnadsbolag. De programvaror som man behöver lära sig att hantera är bland annat: CAD, BIM och Revit. Så mycket handlar om de digitala delarna i ett byggprojekt: alltifrån att rita en carport till att projektera en byggnad på en tomt. Inom den utbildningen lär de studerande sig även en hel del om upphandlingar och kring de juridiska aspekter av byggande.

    Produktionsledare arbetar mer med genomförande av byggprojekt. Alltså, när väl bygget är bestämt att genomföras, skall en projektplan upprättas eftersom det ska byggas i en viss bestämd ordning. De planer bör hållas koll på, de kan också behövas att uppdateras - det gör produktionsledare. Hen ser till att byggnadsplanen genomförs.

    Personalansvar
    Det är många gånger individuellt om man har personalansvar, eller inte, beroende på vilket företag och dess organisation som man är anställd hos. Direkt efter avslutat utbildning är det ovanligt att man börjar med att ha personalansvar, utan det är mycket vanligare att man får personalansvar efter ett antal år på företaget.

    • : Heej. Tack för ditt utförliga svar. Antar att byggnadsingenjör inom just digitalisering inte är ute på fältet så mycket då? Hur ser lönen ut mellan dessa 2 yrken? Vilken kompetens e mest eftertraktad på arbetsmarknaden idag ?
    • Anna : Du kommer läsa några terminen på utbildningen. Vilken kompetens är mer eftertraktad Idag och om t.ex 2 år kan vara olika. Situationen på arbetsmarknaden kan förändras rätt mycket på kort tid.

    Frågor och svar taggade med 'omdöme' (19 st.)

    • Magnus

      Har man rätt till att få kompletterande uppgifter?

      Jag går första året på gymnasiet och jag har nästan A i ett visst ämne. Det är bara några få kunskapskrav som är på E nivå. Jag skulle vilja göra någon sorts extrauppgift för att komplettera detta. Har läraren skyldighet att erbjuda detta ifall man frågar?

      Mikael: : Jag tror inte läraren har en sådan skyldighet men Syv har inget med betygsättning att göra. Ring i stället till Skolverket-08-52733200.
    • Sally

      Gymnasieexamen?

      Hej, jag har gått 3 årigt gymnasie men fick bara samlat betygsdokument. Nu vill jag jobba inom tullen och läser därför på en folkhögskola för att komplettera. Jag har även gått en yrkesvux utbildning där jag fick 1000 poäng....

      Anna: : Hej Sally,de här utbildningarna (till tullspecialist) - yhguiden.se/resultat?Education.text=tullspecialist  är yrkeshögskoleutbildningar. Sedan, om Tullverket har även andra utbildningar, som inte är... Läs hela svaret
    • said

      räknas man kurser från folkhögskola tlsmn md slutbetyg från gymnasiet?

      Hej! Jag har läst innan jag började gymnasiet svenska 1 engelska 5 och matte 1c plus ett språk. på dessa kurser fick jag en 3:a som omdöme. Omdömet var helheten av mina studier under tiden jag studerade på folkhögskolan. efter det har jag insett att...

      Julia: : Hej Said;omdöme från en folkhögskola och examensbevis från gymnasiet eller komvux kan inte "blandas" inop - det är 2 olika skolformer. Grundläggande... Läs hela svaret
    • Jonna

      Kan jag tillgodoräkna mig meritpoäng när jag har omdöme?

      Hej! Jag hoppade av gymnasiet i tvåan och läste in det sista året på folkhögskola. Detta har ju gjort att jag har fått ett omdöme att söka in på till högskolan. Jag har även läst ryska steg 1-5 på folkhögskola, samt...

      Mikael: : Hej Jonna,i BF-urvalsgruppen (sökande med omdöme från en folkhögskola), söker man med en siffra och 4.0 är den högsta möjliga "omdömessiffra";... Läs hela svaret
    • Emma

      Folkhögskola eller komvux?

      Hej, jag läste Samhällsprogrammet i gymnasiet men fick F i flera ämnen då jag varit borta/inte mått bra de två sista åren, och nu behöver jag läsa upp betygen igen och vill ha fullständigt gymnasiebetyg så jag kan plugga vidare på högskola/universitet. Jag tänkte på att söka till allmän kurs...

      Julia: : Hej Emma,omdöme från folkhögksola och betyg från gymnasiet eller från komvux går ej att "sammanföra". Det är olika skolformer. Folkhögskolorna sätter inte betyg. De... Läs hela svaret
    • Anton

      Hur fungerar folkhögskola?

      Hej! Jag har en fråga om folkhögskola. Jag gick en folkhögskola från januari till juni och då fick vi inte omdöme att söka in på högskola/universitet. Nu går jag på samma skola igen och läser den längre kursen istället och den är från augusti- juni. Jag har frågar skolan lite om...

      Anna: : Hej Anton,eftersom folkhögskolorna "sammanfattar" alla dina kunskaper i alla diverse olika ämnen i EN ENDA SIFFRA - högst 4.0... då är det inte så konstigt att de "tittar på allt" du har gjort... Läs hela svaret
    • Anton

      Hur fungerar det?

      Hej! Om man ska läsa på en folkhögskola och få omdöme behöver man läsa i 30 veckor. Jag har redan bra betyg i svenska och matte så det vill jag inte läsa igen. Vad är det egentligen som jag behöver läsa för att få...

      Milla : : Hej Anton,Omdöme "4" är det högsta som man kan uppnå när man läser på en folkhögskola. Det finns ca 150 folkhögskolor i Sverige och varje folkhögskola är som ett "eget... Läs hela svaret
    • Helena

      Läsa klart Barn och fritid på folkhögskola?

      Hej! Finns det någon folkhögskola som erbjuder kurser som ingår i Barn och fritid? Eleven har några få kurser kvar i programmet samt Sv 3, Gy.arbetet och Eng 6. Eller är det enbart Vuxenutbildningen som erbjuder detta? Tacksam för svar!

      SYV-besökare: : Hej Helena,Omdöme från folkhögskola går inte att sammanföra med betyg från gymnasiet eller från komvux. Kunskaper i vissa kurser kan man givetvis få på... Läs hela svaret
    • Rickard

      Ansökan till Högskolan?

      Hej Jag har precis sökt in till högskolan, men frågan är: Vilka betygsdokument ska jag ladda upp på ansokning.se? Har nämligen betygsdokument från gymnasiet (1 år), Tärna Folkhögskola (1år) och nu i sommar kommer jag äntligen att få slut studieomdöme från folkhögskolan som jag går på nu. Jag...

      Julia: : Hej Rickard,jag råder dig ladda upp Alla dina betyg i gymnasiala kurser - från alla de olika skolor, som du har. Detta för att Antagning.se räknar endast det som Måste räknas in + det som höjer... Läs hela svaret
    • Nahood

      Folkhögskolans omdöme motsvarande för utlandsstudier (england)?

      Jag har läst på gymnasiet men inte fått ett slutbetyg utan ett samlat betygsdokument. Jag läser just nu på folkhögskolan och vill gärna studera till civilingenjör i london. Hur räknas omdömet då jag inte har en gymnasieexamen men ett slutbetyg. Det jag läser på folkhögskolan nu är NA1, NA2, ...

      Julia: : Hej Nahood,med "brexit" som är "på intåg"... är det mycket svårt att säga någonting om hur svenska betyg kommer värderas i London. Det enda jag... Läs hela svaret
    • Johanna

      Har inte jag rätt till alla mina omdömen och betyg?

      Hej Jag bytte gymnasie i våras och fick gå om 2an Jag gick på ingelstadsgymnasiet i ettan och till slutet av tvåan men sen så bytte jag till önnestadsgymnasiet. Men Ingelstadgymnasiet har inte skickat alla mina omdömen och betyg till varkens mig eller skolan bara några enstaka men inte...

      Anna: : Hej Johanna,det är jättetråkigt att du känner att du inte fick det som du tycker du har rätt till att få. Kika på www.skolinspektionen.se - där ser du info om vad... Läs hela svaret
    • Margareta

      Vad ska man göra om man inte kan slutföra gymnasiet?

      Mitt barn är född 1998 och mår psykiskt dåligt (bl.a. svår depression och svår OCD). Hen har höga ambitioner och hade 312 meritpoäng i åk 9. Efter den här terminen kommer hen ha slutfört ("sammanlagt" finns inga andra avslutade...

      Liselotte: : Hej Margareta, jag förstår att det är en svår situation, att ni är ledsna och oroliga. Jag beklagar att ni har det svårt. Vad vi på Fråga syv kan göra... Läs hela svaret
    • Emma

      Vad krävs för att bli socionom?

      Hej! Jag läser för närvarande en konstutbildning på folkhögskola, men vill bli socionom senare. Från gymnasiet fick jag med mig alla behörigheter förutom Matematik 2 (alltså varken 2a, 2b eller 2c). Jag insåg detta i somras och har nu försökt läsa upp matte 2b. Men det jag undrar är om det bara...

      Julia: : Hej Emma, det är helt OK att läsa matte 2a. Det är inte svårare /eller lättare/ att komma in på socionomutbilding pga man har godkänt betyg i matte 2a och inte 2b eller 2c. det är... Läs hela svaret
    • Magnus

      Nivån av svårighet på naturvetenskaplig basår?

      Hej Jag vill jätte gärna fixa behörighet i naturämnen via naturvetenskapligt basår. Jag vet att tempot är sjukt snabbt. Det är flera timmars matte,fysik,kemi och biologi varje dag - det vet jag. Men jag tror att det hade varit svårt att få ett jätte högt resultat på tentorna under...

      Julia: : Hej Magnus, på folkhögskolorna är det olika på varje folkhögskola - ang. vilka kurser som erbjuds och på vilket sätt man läser dem. Varje folkhögskola är som... Läs hela svaret
    • Chibuzor

      Vad ska jag göra för att högra mitt meritvärde?

      Hej Vad ska jag göra för att högra mitt meritvärde? för att jag kan inte komma in i en av de program jag vill. Mitt chans att komma in i genom folkhögskolekvoten är jätte låg. Jag fick studieomdöme 2 (2,0 av max 4,0). Mitt chans att komma in i genom BII-kvoten är jätte låg. Jag har...

      Peter: : Hej Chibuzor! Om jag förstår Dig rätt, så har du fullständig gymnasiekompetens och är behörig till de eftergymnasiala utbildningar som du vill komma in på.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga