Elev

    Ställer fråga vad gäller en vän, här är följande Elev gått ur ungdomsgymnasiet (Elprogram) utan avklarade behörigheter för att kunna arbeta. Dessutom utfärdades ett yrkesgymnasieexamen som i både Komvux, Folkhögskola samt Arbetsförmedlingen begränsade insatserna för eleven. Efter flera tvister med Gymnasiet kom rektorn överens med elev om att upphäva Gymnasieexamen. Eleven läste klart till en ny gymnasieexamen (Ekonomiprogram) och nu när den tänkt söka sig vidare till Universitetet, visar det sig att den gamla examen från Gymnasiet var fortfarande giltigt. Det vill säga att rektorn på något sätt gömt undan den gamla examen men där den åter aktualiseras när eleven söker sig vidare till Universitetet. Problem Den gamla examen har inte höga betyg i jämförelse med den nya vilket ger eleven sämre möjlighet att konkurrera med andra elever inför antagning. Dessutom är den senaste examen från ett annat program som eleven vill behålla Fråga Hur kommer det att se ut för min väns fall där det nu finns två utfärdade examen? Finns det anledning att upphäva den föregående examen med anledning av gymnasieskolans felaktigheter? Tacksam om SYV som vart med om en liknande situation kan svara på fråga, om möjligt Tackar i övrigt över er engagemang och den hjälp ni består med elevernas frågor :) Hälsningar Malik

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    du beskriver en mycket ovanlig situation.
    Jag gissar på att datasystemet på Antagning.se hämtade ut det "gamla" examensbeviset från BEDA, den gemensamma betygsdatabasen. Det är möjligt att examensbeviset, trots att det upphävdes, finns fortfarande i BEDA (troligtvis pga det ej finns ngt system för hantering av den ovanliga situationen som du beskriver).
    Du/ni bör ställa frågan till UHR, Universitets- och högskolerådet.

    • Elev :

      Svar från UHR

    • Elev : Först och främst tackar dig ditt engagemang i ärendet. Svaret från UHR var att den första utfärdade Gymnasieexamen är den enda giltiga.
    • Mikael :

      Om du/ni förklarade situationen till UHR och fick svar, då är det som gäller. Fråga syv är inte en myndighet och kan inte fatta myndighetsbeslut. Jag tipsar på att försöka ta ut ett nytt yrkesexamensbevis, från ett annat Yrke. Man får ha flera Yrkesexamina och den med högre meritvärde borde i så fall gälla vid ansökan till högskoleutbildning. En ovanlig situation du beskriver! Boka tid med Rektorn på komvux och hen får ta det med Skolverket i så fall. Testa också ring till Skolverket 08-52733200.

    • Elev : Tack för svaret! Jag tycker också det. Som det redan ser ut så är det svårt att nå en vald examina. Hoppas därför på lättnader från UHR. Jag kontaktar rektorn på Komvux så får se vad de säger. Tack igen för hjälpen :)
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    • : Hej Malik, jag sitter i samma situation som du. Vilket svar fick du från UHR när du ringde och pratade med dem angående din väns specifika fall? Kan man ha två examina där den sista från komvux med högre betyg/meritvärde räknas istället för den första?
    • Mikael : Reglerna säger att man kan ha flera yrkesexamina men endast 1 högskoleförberedande gymnasieexamen . Om man först får ut yrkesexamen får man sedan inte ta ut högskoleförberedande examen, men får ta ut flera andra yrkesexamina i andra yrken. Vi på Fråga Syv har inte varit med om undantag från den regeln. Tror inte undantag kan beviljas men om utfärdade utbildningsdokument är ogiltiga bör de upphävas och då har man inte fått ut examen (om den är upphävd).
    • Elev :

      Hej Anonym:

      Vad gäller upphävning av ett tidigare gymnasieexamen. Har vi försökt få min väns gymnasieexamen hävd men aktuell skola anser att de agerat korrekt. Jag tror att skolans vägran har göra med att kommun kommer  felaktig utbetalning eller att skolverket riktar sina ögon mer mot sådana skolor.

      Vi har varit i kontakt med UHR och Antagning.se och svaret vi fick lyder så här:

      För den som tidigare fått gymnasieexamen oavsett yrkesexamen/högskoleförberedande examen (oavsett skolbakgrund), kan yrkesexamen tas därefter. Dock får ingen högskoleförberedande examen utfärdas. (Även om tidigare examen omfattar ett yrkesexamen).

      För den med tidigare gymnasieexamen samt en senast utfärdad "yrkesexamen" som söker eftergymnasial utbildning med betyg, hamnar bägge dessa i urvalsplacering, antingen BI eller BIL

      För att Hamna i BI grupp med senast gymnasieexamen:

      Krävs att minst 2/3 av antalet gymnasiepoäng som ingår/ska ingå kommer från den skolform där den nya examen utfärdas därav. Exempel: Om du läst på Komvux till yrkesexamen, omfattar examen 2400 poäng vilket divideras till 2/3 vilket blir 1600 poäng som du minst ska ha från Komvux. D v s i detta fallet får du ha 800 poäng från gymnasieskolan (eller annan skolform) medans minst 1600 ska komma från Komvux. Det andra villkoret förutsätter att den nya examen är till den fördel för att ingå i BI gruppen.

       

      När senast examen inte kan hamna i Bi grupp

      Om senast examen omfattar 2400 poäng innebär det att minst 1600 poäng ska vara läst i exempelvis komvux. Är det så att ENBART 1590 är läst kommer du inte hamna i BI utan BIL gruppen.

      I det andra fallet hamnar senast examen i Bi grupp även om du uppnått 1600 poäng, om den inte är till den fördel i konkurrens.

      Bara ett examen kan ingå i en urvals grupp, så om den senast examen uppfyller krav hamnar den i Bi urval medans den andra som kan vara ditt första utfärdade examen, kommer att hamna i BIL urvalet

       

      Jag önskar att du fått svar på din fråga. Svar är inte alltid enkla att få

    • Anna :

      Jag vill kommentera ang. mångas strävan att prövas i BI, direktgruppen, vid ansökan till svenska högskoleutbildningar: det är ofta men inte alltid som det är lättare att komma in i BI. Ibland blir det lättare att komma in i BII (man ser det i antagningsstatistiken). Det är givetvis så att hen som vill komma in på en viss högskoleutbildning prövar olika vägar in. Att det är svårt att hitta hur man kan höja sitt meritvärde - stämmer. Om det vore lätt, skulle det bli så många sökande med högsta meritvärde att antal utbildningsplatser ej skulle räcka och utlottning (slumpen) skulle avgöra vem som blir Antagen. FRåGA SYV kan inte ändra antagningssystemet till högskolestudier eller reglerna kring utfärdandet av gymnasieexamina; vi kan bara förklara hur reglerna ser ut och ge råd. Råden vi ger är att göra högskoleprovet så många ggr man kan! Se sig om efter andra utbildningar. Söka till alla de olika orter och vara beredd att flytta till skolorten. Boka tid hos SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd för att diskutera just "din" unika situation och få individuelltanpassade råd.

    • Elev :

      (Avse giltighet för ansöka & konkurrens)

      Hej,påträffade en elev som tidigare tagit yrkesexamen och sedan fått utfärdat ett högskoleförberedande examen. Efter möte med komvux beslutades att ett högskoleförberedandeexamen inte borde utfärdats men går inte att återkalla, dvs utfärdelsen ska fortsätta gälla. När fråga ställdes sedan till UHR, var svaret att trots att senaste examen inte kan återkallas kommer antagningssystemet känna igen felaktigheten och inte ta med examen inför bedömning.

      KORTFATTAD

      1. För dig som tidigare fått högskoleförberedande- eller yrkesexamen utfärdat, kan du ENBART få yrkesexamen utfärdad som både är giltigt inför en eftergymnasial ansökan samt kan med denna examen ha möjlighet att konkurrera i urvalgrupp BI eller BIl.

      1b. För dig som av någon anledning råkar få högskoleförberedande examen utfärdad efter att tidigare tagit examen är en sådan examen helt tandlös om du ska fortsätta studera i Sverige. Rekommendation är att komplettera till yrkesexamen om du inte vill använda din första examen av nån anledning.

      2. För dig som aldrig fått någon typ av gymnasiekompetens (Yrkesexamen, högskoleförberedande examen, slutbetyg, studieomdöme), kan du välja att läsa yrkesexamen eller högskoleförberedande examen utan hinder.

      2b. För dig som fått ett första gymnasieexamen utfärdat, men sedan återkallas av den skola som utfärdat det OCH där du läst till högskoleförberedande exmaen, ska du se till att denna skola även utfärdar ett intyg på återkallelsen. Denna intyg ska du skicka in till antagning.se så att de sedan rensar ditt tidigare felaktiga gymnasieexamen. Detta eftersom skolan vanligen skickar kopia till Antagning.se genom beda systemet.

      SYFTET med publicering är tydliggöra gränserna för vissa elever som råkat hamna under en sådan svår situation. Händelsen förekommer inte ofta, men har gjort det mest i de fall där elever flyttat till annan skola, valt gå annan program eller där av någon anledning skett mindre kommunikation mellan elev och skola.

      -Förordning om vuxenutbildning 4 kap 19 §

      -Involverade kontakter: Kommunalvuxenutbildning, UHR, Skolverket & antagning.se

    • Julia : Tack för kommentaren och för förtydligande.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'gymansium' (13 st.)

    • Kaspar

      Kan min förra skola skriva in mig som elev igen för en kortare period?

      Hej, Jag har gått klart Sjöfartsprogrammet med inriktning lättmatros (på gymnasienivå) och tog studenten förra året i juni 2019. Eftersom jag valde högskoleförberedande programmet ingick det massa teoretiska ämnen, såsom matte2,...

      Julia: : Hej Kaspar,en person kan antas till Gymnasieskola t o m sista juni det kalenderåret hen fyller 20 år; därför frågade jag i kommentaren till din fråga -... Läs hela svaret
    • ...

      Intagningspoäng?

      Hej Jag har en fråga gällande vilket termins slutbetyg som gäller när jag söker till gymnasiet. T.ex om jag söker under höstens termin med mina 262,5 poäng men sedan höjer mig nästa termin, vilket kommer att gälla? Dessutom kommer mitt slutbetyg uppdateras automatiskt i gymnasiets (som jag...

      Milla : : hej,Det är de betygen som kommer att finnas i ditt Slutbetyg som du får i början på juni vid slutet av år9 på gymnasiet - som gäller.Det är alltså resultat (Antagningsbesked) som du... Läs hela svaret
    • Maryam

      Vad händer om jag missar första dagen på gymnasiet?

      Hej Jag undrar vad som kan hända om jag inte kommer första dagen på gymnasiet. Måste jag meddela dem? Om ja hur ska jag nå dem?

      Julia: : Hej Maryam,helst ska man vara med från första dagen på gymnasiet; om vad som brukar "hända" under första dagen - var god läs på https://www.gymnasieguiden.se/reportage/foersta-dagen
    • Amanda

      Måste man få godkänt i alla delar i idrott för att få E?

      Hej, jag går åk 1 på gymnasiet (samhälle), häromdagen fick jag ett brev om att jag fått F varning i idrott. Jag har misslyckats på 2 prov men också haft 2 olika lärare, min första var inte den bästa. Alla inlämningar jag gjort...

      Anna: : Hej! Betyg är det lärare som har kompetens att sätta & inte SYV, men det är rektor som är ytterst ansvarig så prata gärna med rektorn på din skola.  Mvh 
    • Saraí

      Ska man betala universitet?

      Hej, Jag ska ta student inom ett år. Och jag vill plugga vidare efter gymnasium. Men jag undrar om jag vill gå in i Stockholm eller Uppsala Universitet, hur mycket ska jag betala per år? Alltså, jag har läst att det är gratis för EU-Medborgare. Men ändå undrar jag om man måste betala för...

      Mikael: : Hej, reglerna vad gäller avgifter för högskolestudier i Sverige finns att läsa på antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter. Vad just din situation med medborgarskap och... Läs hela svaret
    • Elias

      Vill inte bli antagen till reservplats?

      Hej! Jag har tackat ja till att bli antagen ifall att en reservplats skulle bli ledig men jag har nu ändrat mig och vill börja på den skola som jag blev antagen till och vill verkligen inte att jag ska bli antagen till den andra som jag står som reserv till. Finns det en...

      Milla : : Hej Elias,det brukar funka så att i fall det kommer finnas möjlighet att komma in från RESERV, blir du tillfrågad & då kan du svara Ja eller Nej till erbjuden plats - igen. Men du kan -... Läs hela svaret
    • Love

      Kan jag komma in på mitt andrahandsval om jag tackar nej till första?

      Som titeln säger så undrar jag om jag kommer in på mitt andrahandsval om jag tackar nej till mitt första. Det är nu försent att ändra men jag känner att jag hellre vill gå på mitt andrahandsval än första. För tillfället står det behörig på båda efter att provsökningen är gjord och jag har...

      Anna: : Hej Love, om det inom Storstockholm som du söker till gymnasiet - var god se kontaktuppgifter på http://antagningskanslier.se/kansli/gymnasieantagningen-stockholms-lan/ - och... Läs hela svaret
    • Susanne

      Kan man läsa humanist om man vill bli läkare?

      Jag skulle jättegärna vilja bli läkare men är också väldigt inne på språk och vill gärna resa mycket när jag blir äldre. Funderar på att gå på humanistiska med språk inriktning och sedan läsa basår efter studenten så jag har lite frågor om det. Hur lång tid tar det att läsa till det jag har...

      Daniel: : Hej Susanne,det går att komplettera för behörighet efter gymnasiet. Komplettera kan man på högskola/universitet (naturvetenskapligt basår, som tar ett år, 2 terminer, att... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vilken linje om jag vill bli ux designer?

      Hej! Jag vill plugga och bli en ux designer, men vilken linje ska jag gå? måste jag gå teknik eller kan jag gå typ samhäll och ändå få in de ämnena jag behöver eller kan jag typ plugga på distans? Jag som person är väldigt kreativ och jag älskar att åka skidor så jag planerar på att plugga...

      Anna: : Hej Felicia, Utbildning till UX-designer >> kan finnas inom Yrkeshögskolan. Bra grundutbildning finns inom gymnasieskolans Teknikprogram och även på Estetiska programmet, inriktningar... Läs hela svaret
    • Sebastian

      Frågor kring gymnasiet?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet snart. Jag har många frågor att ställa och har är de: Vad händer om man har haft A i engelska under alla tre åren på gymnasiet, men sedan på nattionela provet får man D, kan man fortfarande få A som slutbetyg? Det står att man kan få maximalt 22,5 meritpoäng, men ...

      Anna: : Hej Sebastian, 300 hp är det "längd"/volum på en högskoleutbildning; "hp" = högskolepoäng; man läser 30 hp per termin om man läser på heltid. Om man läser på halvtid på... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Måste jag gå om 1år?

      Hej, jag går just nu tredje året på en lärlingsutbildning inom barn och fritid, men eftersom jag bytt inrikting i tvåan från frisör så kräver skolan att jag ska gå om ett år med praktik vilket jag blev lovad att jag inte skulle behöva göra men som dom nu helt plötsligt ändrat sig om, och känner...

      Peter: : Hej Lovisa! Jag ser att du är 18 år. Vilket kalenderår fyller du 20 år?
    • s

      Var är mina årskurs 9 betyg?

      Hej! Jag har fått betyg i årskurs 9 och gått gymnasium ett år. Men nu har jag flyttat utomlands och där kräver dem mina årskurs nio betyg. Min skola (friskola) har stängt och det går inte att kontakta rektorn. Kan jag få tag på mina betyg på ett annat sätt?

      Lena: : Hejsan, oj, det var illa!! Kolla med din hemkommun i Sverige där du gick i skolan om de vet om skolan arkiverat dom där i någon form av statsarkiv. Du kanske även kan kontakta Gymnasieantagningen i din kommun för att höra om de... Läs hela svaret
    • lisa

      Börja i den andra klassen istället?

      Hej, det finns en ganska stor chans att jag kommer att börja i samma skola som min kompis och jag vill helst ha möjligheten att lära känna så många nya vänner som möjligt. Därför undrar jag om det går att prata med rektorn om att börja i parallell klassen när jag väl kommer in? Jag har hört att...

      Lena: : Hejsan, det är dessvärre svårt för mig att svara på eftersom jag inte har någon insyn hur uppdelningen i klasser sker. Men det låter väl som en jättebra idé att du kontaktar skolan med ditt önskemål! /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga