Ali
    Hej!

    Jag har utländsk gymnasieutbildning, och jag försöker att hämta det från Irak. Skolan i Irak frågar om till vilken myndighet vill jag betyg för. Behöver betyget att vara certifierad eller inte?

    3 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ali,

    Jag råder dig att svara att du önskar att betyget blir Certifierad.

    till vilken Myndighet - så beror det på vad du vill göra... om du vill söka jobb, då är det Arbetsförmedlingen - www.arbetsformedlingen.se som du svarar att du behöver visa dina betyg för; om du vill söka till högskola/universitet - då är det UHR, Universitets- och högskolerådet - https://www.uhr.se/ & om du vill söka till yrkeshögskola - då är det Myndighet för yrkeshögskolan - https://www.myh.se/ men jag tycker du bör helst be att det du som får betygen (i alla fall du - också...). Annars så skickas dina betyg kanske bara till respektive myndighet (och inte till dig) och sedan kanske de försvinner i hanteringen där... speciellt om de inte är översatta till svenska eller engelska... Jo, förresten, om det finns möjlighet att få dina betyg på Engelska, Tyska, Franska eller Spanska - så är det jättebra om du får de på ett av de språken (då slipper du bemöda dig med att ordna översättning till svenska).

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Peter syv

    • : Jag ska fråga om det går att jag som får betygen, processen att få dokument är inte lätt i Irak, men tack så mycket för svart för att jag kunde inte hitta någon som kan svara mig. Är betygen för hela tre år gymnasieutbildning eller för sista året tack?
    • Liselotte : Mitt råd är att du får alla betyg som går att få! Ju fler desto bättre, tänker jag. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    hejsan,

    nu känner jag inte till hur man får ut sina betyg från Irak och jag kan tänka mig att det kostar pengar och mer pengar för fler betyg.

    Om du har råd, få alla betyg som du kan få tag på - är mitt råd till dig. Detta för att du kan behöva de betygen för olika saker i framtiden. Du har väldigt många år kvar till pension och vad du kommer på att du vill göra i framtiden, vet du kanske inte ens själv idag! :) ;) :)

    Du behöver inte "uppreppningar" dvs du behöver inte separat papper med kurser som även syns på det andra "pappret". Men om det är gratis och inte är för jobbigt att få, ta rubbet (dvs allt du kan få tag på).

    Det mest verdefulla är ett Sammanfattande dokument, som kan heta olika i olika länder (några exempel på vad det kan heta: "examen", "diplom", "attestat" eller "slutbetyg") - som nämner alla de kurser som du fick betyg i på gymnasiet - med tillhörande betyg och om möjlighet finns att få det dokumentet på Engelska - är det i så fall ännu bättre. Originalhandlingar bör skickas helst med Rekommenderat brev men det kostar mer.

    Du kanske kan få hjälp av ambassaden:

    här är adress till deras hemsida>>

    T.ex om Ambassaden kan ta emot dina betyg och sedan om du kan hämta dem på ambassaden eller att ambassaden skickar dem till dig med rekommenderat brev. Eller om de kan hjälpa till med tips, råd eller ngt. annat.

    Vänliga hälsningar

    L. :)

    Liselotte
    • : tack så mycket för ditt svar och råd, jag försöker att ordna. allt är beroande på talamod och pengar där nära, jag återkommer med frågor när ansökan roller i väg
    • Anna : Lycka till! :)
    • Anna : Jag kan också tipsa om att du går till Arbetsförmedlingen och frågar om de har någon anställd som kommer ursprungligen från samma land som du. AF har på senare tid anställt många personer som ursprungligen kommer från andra länder. Varför skulle det hjälpa dig? Jo, för att en arbetsförmedlare som själv kommer från samma land som du gör kan ge dig myckt värdefulla råd. Den personen har med stor sannolikhet fått samma fråga förut och kan redan ett färdigt svar.
    • : tack så mycket Anna, jag var hos VUC i min kommun och de vet inte mycket om detta. Jag tror att utländsk utbildningar frågor är viktiga och det måste finnas något steg och form för hur betyg ska se ut. Det kostar pengar och tid för att hämta betyg. Kan jag skriva till AF i stället på riks nivå så jag får riktigt svar?
    • Anna : Alla som vill får givetvis kontakta Arbetsförmedlingen. AF ansvarar dock endast för frågor som är relaterade till jobb-sökande aktiviteter, och inte för ansökan till högskola, till exempel. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ali,

    VUC - är det Vuxenutbildningscentrum som du menar med?

    Svårt med förkortningar, för de kan stå för olika saker. Men AF i Sverige är nästan alltid "Arbetsförmedlingen" i alla fall... :)

    På tal om din kommentar: yes! jag håller med dig om att utländsk-utbildningar-frågor är viktiga. Dock är det mycket svårt för svenska myndigheter att bestämma hur utbildningsdokument i andra länder ska se ut. Det är respektive land som bestämmer över sitt utbildningssystem.

    Här i Sverige tar man emot de dokument som personer har med sig från andra länder och försöker förstå vad det är för dokument och vad personernas kunskaper motsvarar på den "svenska skalan".

    När du avslutade din gymnasial utbildning i Iraq - fick du någon sort "Diplom" eller "Cetrifikat"? Det är det originalbetyget som du behöver få fram och om original-betyget är förlorat, Kopia eller ersättning av det betyget.

    Det är inget nytt betyg som du behöver, utan det "gamla betyget" som du fick förut men som jag förstår - har du inte med dig det till Sverige. Hur det betyget bör se ut, kan inte någon svensk myndighet bestämma.

    Varför jag rådde dig försöka få hjällp på Arbetsförmedlingen: för att AF har personal anställda som ursprungligen kommer från olika länder. De har också erfarenhet av att råda folk i olika frågor, bland annat vilka betyg man behöver och hur man ansöker om dem. Kanske kan Arbetsförmedlingen även hjälpa till med att betala avgift för att få ut ditt betyg och/eller betala för översättningen av betyget till svenska eller engelska.

    Om AF bedömer att du med betyget har bättre förutsättningar att få jobb än utan betyget, kan de besluta att betala (i alla fall en del av kostnaden) för att få ut ditt betyg eller eventuellt bistå med annan sort hjälp.

    Vill du skriva till Arbetsförmedlingen, får du kontaktuppgifter här: här>> kan du skriva din fråga till Arbetsförmedlingen.

    Du kan ringa dem också:

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

    • : VUC - är Vuxenutbildningscentrum. tack så mycket Anna för svar och information, jag ska kolla med AF, det tar tid för att allt ska bli klar.
    • Julia : Under tiden du jobbar på att få hit dina betyg - läs svenska, så mycket du kan. Ska man bo och jobba i Sverige, behöver man så mycket svenska som möjligt - i tal och i skrift. Lycka till!
    • : tack så mycket Julia! det gör jag så om jag hittar inte betyg, då blir bättre på språket :-)
    • Anna : Betyg är viktiga men de faktiska kunskaper i olika ämnen - framförallt i matematik, engelska och svenska - är ännu viktigare. Och ska man verka (bo, studera, jobba mm) i Sverige är det många ggr just svenska språket som är det viktigaste att kunna (och det, oavsett vilka betyg man har eller inte har från sitt före detta hemland).
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'vilsen' (8 st.)

    • Elin

      tips för en gymnasieväljare som är extremt osäker?

      Hej! jag undrar om ni har några bra tips att ge till en gymnasieväljare som är mycket osäker och säger att hen inte alls vet vad hen ska välja för program? Tacksam för alla tips och förslag! Mvh Elin I.

      Daniel: : Hej Elin!Förutom samtal med SYV-en på skolan där gymnasieväljaren läser (grundskola eller IM- Introduktionsprogrammet på gymnasiet) kan hen också göra... Läs hela svaret
    • marcel

      Vad har jag för alternativ?

      Hej, jag är 17 år och jag går inte i skola och jag har inget jobb, jag gick ungefär ett och ett halvt år på el-tekniks linjen i Jönköping men sedan valde jag att hoppa av då frånvaron blev mer och mer medans min motivation till att gå till skolan bara rasade. Jag känner verkligen inte för...

      Anna: : Hej Marcel, du kan söka jobb /i Sverige får man börja jobba när man 13 år/. har du haft kontakt med Arbetsförmedlingen? Om du skriver in dig i Ungdomsgarantin på AF, kan du ha rätt... Läs hela svaret
    • Linn

      Kriminalvårdsinspektör?

      Hej! Jag går första året på vård och omsorgs programmet och skulle senare vilja studera till socionom. Jag skulle vilja jobba inom kriminalvården och hittade yrket "kriminalvårdsinspektör". Vilket utbildning behövs för detta yrke? Ska jag läsa till socionom eller något annat? Jag hittade inte...

      Liselotte: : Hej Linn, du får gärna se information om yrket Kriminalvårdsinspektör>> på www.framtid.se - genomsnittIig Iön är enIigt de uppgifter vi har, 46400 kr/månaden och utbildning som... Läs hela svaret
    • Josh

      Vad ska jag ta mig till?

      Hej! Just nu går jag i El och energi programmet och känner att jag inte passar in eftersom jag inte riktigt är intresserad och så är jag lite rädd för elektriciteten, men typ att det ska hända ngn olycka. Enda anledningen varför jag valde det var för att det inte fanns så många program som...

      Anna: : Hej Pedro, för att kunna byta program, bör du fråga rektor på den skoIan dit du viII byta (den så kaIIade "mottagande skoIa") om det finns pIats på det programmet dit du viII byta. Om det inte... Läs hela svaret
    • Alice

      Byta gymnasium eller stanna kvar?

      Hej! Jag går just nu på det gymnasiet som jag blev helt överlycklig när jag i somras kom in på det, det var "drömgymnasiet" i princip och jag kom in på en av de främsta linjerna där och med tanke på höga antagninspoängen var så var jag inte säker på att jag skulle komma in där ens....

      Julia: : Hej Alice! Du är 16 år (inte myndig) och det är egentligen (enligt den svenska lagen) dina vårdnadshavare som väljer utbilnding åt dig. Vad säger dina föräldrar? De måste... Läs hela svaret
    • Oleg

      Helt vilsen inför gymnasieval?

      Om man är helt vilsen inför kommande gymnasieval, vad ska man göra då? Var börjar man? Och vad gör man om det blir fel?

      Milla : : Hej, läs på http://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval och hör sedan av dig, berätta om det var till hjälp. Mvh Milla SYV
    • Linnea

      Har du några bra råd till en vilsen ungdom?

      Hej, Jag tog studenten i juni 2015 oc har snart gått ett halvår som extraanställd på ett hotell inom housekeeping och har sökt jobb. Jag är tyvärr en av de människor som inte vet vad jag vill bli eller vad jag vill utbilda mig till i framtiden. Jag gick estet - estetik & media, älskar...

      Milla : : Hej Linnea! Det var väldigt intressant att läsa om dina funderingar inför framtiden. Du ställer en högaktuell fråga: hur kommer man på vad som passar just mig bäst? En mycket bra fråga! Svar på den är att det är... Läs hela svaret
    • Marina

      Hur skall jag våga satsa på någon längre utbildning?

      Jag gick Estet, musik, på gymnasiet men jobbar nu deltid som personlig assistent. Det är OK jobb med det är inget jag vill göra i många år och definitivt inte fram till min pension men hur kan jag våga satsa på någon längre utbildning när det inte finns garanti på att man får jobb? Man kanske...

      Therese: : Hej Jag tycker inte du ska känna dig stressad över din framtid. Du kommer säkert byta jobb i framtiden också. Vad kan du tänka dig jobba med istället? Vill du jobba med människor eller något helt annat?... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga