Filip
    Hej!

    Jag går andra året på ekonomi programmet och Tidigare har jag i årskurs 1 gått idrottspecialiseringen 1 & tränings och tävlingslära 1 som går under
    '' individuella val''. Men ångrade mig efter att jag genomfört båda kurserna och ville därför sluta och inte fortsätta med idrottspecialiseringen 2, tränings och tävlingslära 2 i årskurs 3.

    Vad jag har hört så kan inte elever som gått detta gå Affärsjuridik och redovisning 2 i årskurs 3. anledningen vet jag inte, men kanske för att det krockar? För mig å andra sidan krockar det inte eftersom jag inte går idrottspecialiserings 2/ tränings och tävlingslära 2 . ((KAN JAG DÅ GÅ AFFÄRSJURIDIK OCH REDOVISNING 2 ? ))


    En annan fråga är: Finns det någon uppsatt ''gräns' för hur mycket man kan överstiga 2500 poäng?
    ( vet att man måste sätta utökat på kurser INNAN man går den)

    Och en ännu en till fråga lyder: VILKA KURSER KAN MAN SÄTTA UTÖKAT PÅ?

    Tacksam för ett tydligt och snabbt svar, TACK! :)
    • Anna : Jag skriver svar till dig nu.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Filip!
    Det finns vissa tydliga regler /som t.ex. vilka krav man måste uppfylla för att kunna få Examensbevis/. De kraven kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

    Har http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf kan du se PROGRAMPLAN för Ekonomiprogrammet (längst ner på sidan finns det en tydlig "programstruktur"): vad man läser för att uppnå examen från EK. De DELAR där man VÄLJER, är
    1. en av inriktningarna (med alla kurser som ingår i inriktningen) - de väljs som ett "paket"
    2. programfördjupande kurser från listan på vilka kurser som FÅR LÄSAS som programfördjupande (olika lista på olika program)
    3. kurser inom individ.val - 200 p.
    4. tema för gymnasiearbete (kursen "i sig" är obligatorisk men innehåll, rubrik mm väljer man i samråd med handledaren).

    Individuellt val, 200 poäng, är det vilka som helst kurser som finns möjlighet att läsa (som skola kan erbjuda).

    Utökade kurser är det också - "vilka som helst" och dessutom (till skillnad från individ.val där det är 200 p.) även "hur många som helst". Det finns ingen formell begränsning i hur många "utökade kurser" man får läsa. Men: praktiska hinder kommer i vägen. Eftersom en gymnasieskola inte har någon skyldighet att erbjuda utökade kurser, säger många skolor NEJ till det: det kostar att ge mer undervisning. För eleven innebär "utökade kurser" att hen läser på mer än heltid och tid och ork sprids på flera ämnen vilket oftast betyder att man får lägre betyg än man annars skulle kunnat få. Sedan är det med "schematkrockproblematiken" och även lärarkapacitet, som inte räcker... I praktiken blir det så att på hälften av gymnasieskolor får man över huvudet taget inte läsa några "utökade kurser" och på andra skolor är det en del elever som läser en eller två "utökade kurser" (men de eleverna är i minoritet). De flesta elever läser inga utökade kurser.

    Om det finns praktisk möjlighet att ordna att du får läsa just de kurser som du vill - på din skola - kan inte vi på Fråga SYV svara på. Svar på frågan beror på flera olika saker - bl a på hur många elever som redan är lovade att läsa samma kurser som du också vill läsa. En klass får inte bli hur stor som helst och för att dela en klass på två (mindre) klasser - det är dyrt och kanske lärarkapacitet inte räcker (antal behöriga lärare är ju inte oändlig och en och samma lärare kan inte undervisa hur många elever som helst: det måste finnas tid och ork för varje elev i klassen - från lärarens sida).

    Jag råder dig göra följande:
    jämför din individuella studieplan (som du utarbetade tillsammans med SYV på din skola) med den Generella programplanen (länk ovan) - och se om det stämmer, dvs att dina önskemål inte krockar med de "måsten" som finns.

    Nästa punkt: i fall dina önskemål passar in i programstrukturen - så att du kommer kunna uppfylla kraven för examen, ansöker du på skolan om att få ändra din Studieplan. Elevens individuellt studieplan får revideras proaktivt (dvs framåt, innan kurser har påbörjats). Oftast är det SYV på skolan som håller i detta. Kan, dock, vara klasslärare/mentor - på vissa skolor. Om undantag önskas - t.ex. att läsa en "utökad kurs" - är det Rektor på programmet som fattar beslut. Rektor vill oftast få frågan från SYV eller lärare (ämneslärare eller klasslärare/mentor) och inte från eleven, detta för att SYV eller lärare gör "första bedömningen": om programstrukturen kommer att följas och om eleven har kapacitet för att kunna klara läsa utökat.

    Du får gärna återkomma i fall något fortfarande är oklart! Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut det som vi kan reda ut här på Fråga SYV. Jag ber om överseende med att vi inte kan veta detaljförhållandena på varje enskild skola och måste i de fallen hänvisa till skolan direkt.

    Bästa hälsningar
    Lycka till!
    ANNA


    Hej Filip!
    jag börjar med det viktigaste: det du kan KRÄVA av din gymnasieskola - att de ger dig möjlighet att läsa de kurser som leder till möjlighet att ta ut gymnasieexamen från just det programmet som du kom in på - i ditt fall från Ekonomiprogrammet.
    Detta innebär att du har rätt att läsa alla de obligatoriska kurser + rätt ANTAL (i poäng) valbara kurser - så att summan poäng blir 2500 poäng (inklusive 100 poäng gymnasiearbete).

    Exakt VILKA valbara kurser du får läsa är det upp till skolan att erbjuda (här finns det begränsning på vilka kurser som får läsas på ett visst program och annars upp till skolan att bestämma). Att läsa fler poäng än 2500 (sammanlagt under 3 år på gymnasiet) har du inte rätt att kräva. Du kan fråga och hoppas att du får läsa mer. Det är inte en rättighet utan upp till Rektor att besluta om.

    Om du redan läst en kurs och har betyg i den, så måste det betyget finnas med i det dokumentet som du får när du slutar på gymnasiet: Examensbevis eller Studiebevis. Även F är ett betyg.

    Att låtsas som om du inte läste någon kurs får man inte göra.
    Nästa fråga: du skriver så här "När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst?" - då är inte jag säker på vad du menar. Så här ligger det till. "Utökad kurs" är en kurs med lika många poäng och samma innehåll som en vanlig kurs. Den kallas för UTÖKAD (kanske inte det bästa namnet, men det är inte jag som hittade på det namnet :) för att det är en EXTRA KURS. Jag tycker att det skulle vara bättre att ändra namnet från "utökad kurs" till "extra kurs" för det förklarar bättre.

    Exempel: vi tar en kurs "Engelska 7" som alltid är på 100 gymnasiepoäng.
    Innehåll i kursen eller antal poäng i kursen ändras INTE. Dock kan den läsas som Programfördjupande (på vissa program, men inte på alla). Den kan läsas inom Individuellt val eller som en "utökad kurs", dvs som en EXTRA KURS. Och det som gör att det blir "extra" är följande:
    om en elev redan (utan Eng 7) har 2500 poäng kurser i sin Studieplan att läsa + även får läsa Eng 7, vilket gör att eleven får 2600 poäng att läsa, då blir Eng 7 en "utökad kurs" (samma som extra kurs).

    Varför det är viktigt att veta exakt VILKA KURSER som blir utökade (extrakurser)? Jo, för att betyg i de "utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal enbart i två fall:
    1. om den kursen ger Meritpoäng
    2. om den kursen krävs för behörighet till just den högskoleutbildning som man söker just då.

    I alla andra fall räknas inte betyg i utökade kurser in i elevens Jämförelsetal (med vilket man konkurrerar om platsen på högskola).

    Du får gärna återkomma och jag ska förklara så gott jag kan.
    Men du måste ändå vända dig till din skola (SYV, mentor, rektor) - för att få svar på de frågor som bara din skola kan svara på.

    Bästa hälsningar
    Lycka till!
    ANNA
    • : Hej Anna!
    • : Vad innerbär "reducerad" kurs? Och kan man helt och hållet ta bort tränings och tävlings lära och idrottsspecialiseeing från mitt studie plan? För att det är dessa kurser som gör så att jag får över 2500 poäng
    • : Och förståd jag rätt? När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst ?
    • Anna : Står det i din Studieplan att du läser "reducerad" kurs? eller varifrån kommer det begreppet? :) Studieplan får inte revideras retroaktivt, dvs man kan inte ta bort kurser som redan är lästa. Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'praoa' (17 st.)

    • Mahka

      Proa plats till jurist?

      Hej! Mitt barn går i 8an och han måste bestämma sig för en prao plats. Mitt barn har mycket intresserad av att bli jurist. Min fråga är om han kan praoa på en advokatbyrå eller juridiskbyrå eller är det för mycket sekretess på...

      Milla : : Hej,vi har tidigare fått en liknande fråga - och fått fram att det ej finns något generellt förbud mot att PRAO-a på advokatbyråer men i praktiken får eleverna och... Läs hela svaret
    • Charlie

      skuggning i 8an?

      Hej, det finns en skola som jag är intresserad i och de erbjuder skuggning av en elev under en dag. jag går i 8an och är det okej/normalt att skugga redan i 8an istället för 9an?

      Milla : : Hej,jag tycker definitivt att du bör ansöka om (boka) skuggning även om du ännu går i "åttan" och inte i "nian". Många gymnasieskolor erbjuder även gå på PRAO på... Läs hela svaret
    • Eira

      Praoa på skola?

      Hej! Undrar bara om man får praoa på en skola, lågstadiet/mellanstadiet, om man går i 9an?

      Milla : : Hej,jag känner inte till att det skulle finnas några generella förbud mot att PRAO-a på en grundskola. Men fråga gärna praktikansvarig/praktiksamordnare på din skola i fall det skulle finnas några lokala regler som din skola har infört.
    • Eira

      Prao på helgen?

      Hej. Jag går i 9an och i min skola använder vi oss av praktikplatsen.se när vi söker praktikplats. Man kan även ibland få egenordnad. Men på praktikplatsen fyller man i 5 val av olika alternativ som finns och så ska det bli något av de valen som blir din praktikplats. Men jag fick en helt annan...

      Milla : : Hej,PRAO är sedan några år tillbaka obligatorisk - i Sverige för elever på grundskolans senare år (årskurserna 8 och/eller 9). På skolverkets hemsida läser man om att obligatorisk... Läs hela svaret
    • SYV

      Särskilda substitut istället för PRAO / enskilda elever?

      Hej Eftersom praon är obligatorisk undrar jag ifall det är OK om en elev inte gör PRAO. Det kan finnas elever som inte fixar att ha praon. Hur kan man tänka då och vad är tillåtet enligt gällande skollag? Tack på förhand!

      Anna: : Hej SYV, kika gärna på reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18 och enligt svar vi tidigare fått från skolverket får eleverna PRAO-a på gymnasiets yrkesprogram, bl.a...... Läs hela svaret
    • Berfin

      Hur ska jag välja?

      Jag vet inte om jag vill bli frisör eller medicin forskare/ apotekare/ biomedicinsk analytiker. Då jag tycker de jobben verkar va jättebra men jag har alltid haft något i mitt hjärta då den alltid velat klippa andras hår o färga. Jag vet inte om jag ska ta Natur eller hantverksprogrammet men...

      Anna: : Hej Berfin, du har ännu mycket gott om tid innan du måste bestämma dig; testa gärna (skugga) gå en dag på vardera Hantverksprogrammet/frisör och på Naturvetenskapsprogrammet/naturvetenskap.... Läs hela svaret
    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Erik

      Vet inte vart jag ska praoa?!?!?

      Hejsan! ska snart ha prao men vet verkligen inte vart jag ska praoa. jag tycker om no och teknik men problemet är att det ofta är 18 eller 16 årsgräns på sådana platser. behöver hjälp med tips och hur jag ska gå tillväga för att inte behöva städa skolans toaletter. Mvh

      Anna: : Hej Erik,vet inte om du går år 8 eller 9 nu, men du ska ju troligtvis ändå söka till gymnasiet - till hösten 2018 eller till hösten 2019. Och då är mitt förslag att du kanske... Läs hela svaret
    • Max

      Hur kan jag som går i 7an hitta en prao plats?

      Jag har letat ett tag nu och jag har svårt att hitta en prao-plats. Jag vill gärna jobba med människor eller djur. Bor utanför Uppsala men har möjlighet att ta mig in till Uppsala.

      Daniel: : Hej Max! Ska ni ha PRAO i 7-an, nu, snart, alltså? Tråkigt om du inte hittar en prao-plats, verkligen. Har du pratat med dina föräldrar och andra släktingar? Genom deras kontakter,... Läs hela svaret
    • Louvisa

      Praoplats åk 8?

      Hej jag heter Louvisa och går i årskurs 8 vi har prao om några veckor och prao tiden ligger på 1 vecka. Jag vill väldigt gärna praoa på en advokatbyrå men vet inte om det är för mycket sekretess och att jag därför kommer få ett nej?

      Liselotte: : Hej Louvisa, det är frivilligt för företag och organisationer att ta emot elever på PRAO. Det kan därför bli ett Nej på frågan om att få gå på Prao, även utan... Läs hela svaret
    • korv

      Hur många timmar/dag får en elev i sjuan praoa?

      Hej min lillasyster går i sjuan och ska ha prao nu men hon har inte fått någon klarhet i hur många timmar hon får "jobba" per dag det ända som står är att "Arbetstiden måste rymmas mellan 06:00 - 20:00" Tacksam för snabbt svar!

      Anna: : HEJ; hur gammal är din syster? Och har hon några önskemål? Vill hon följa praktikplatsens (sin handledarens) arbetstimmar för att känna på hur det att jobba "på... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur skriver jag ett personligt brev?

      Vi ska skriv ett personligt brev och skicka det till platsen vi vill praoa på. Men jag har svårt att börja med den. Vad ska jag tänka på? Och hur ska jag börja skriva den? Vad ska jag tänka på om jag ska skicka det till t.ex en advokatbyrå om jag vill praoa där? Hur personligt får det vara? Vart...

      Milla : : Hej! Personligt brev kan se ut på väldigt många olika sätt, beroende på vart och varför det ska skickas. Just i det fallet när du ska söka en prao plats, så tycker jag det räcker med ett kort brev på maximalt en A4... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga