anonym 1995

    Hej vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare och kan man vidare utbilda sig efter dessa? som exempel undersköterska kunna utbilda sig ambulansjukvårdare . Hur ser arbetsmarknaden ut för dessa utbildningar ? erbjuder utbildningarna också att läsa vidare till universitet? Tacksam för svar !

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej, 
    barnskötare arbetar mestadels på förskolorna (tillsammans med förskollärare). Inom yrkeshögskola kan påbyggandsutbildninar finnas som leder till yrket Specialistbarnskötare. Utbildningsutbud förändras, dock, hela tiden och vilka påbyggnadsutbildningar (om några) som kommer att finnas när du blir färdigutbildad barnskötare kan inte jag garantera. Läs gärna om yrket Barnskötare på framtid.se/yrke/barnskotare - utbildning till barnskötare ligger på gymnasienivå.
    Utbildning till fritidsledare ligger, däremot, på eftergymnasial nivå och ges inom folkhögskolorna (utbildningar till fritidsledare brukar finnas med olika inriktningar). Läs gärna om yrket fritidsledare på framtid.se/yrke/fritidsledare där du bl.a finner information om de vanliga arbetsplatserna för fritidsledare i Sverige. 
    Vad gäller läsa på universitet, så behöver man, i Sverige, ha grundläggande behörighet + om utbildningen så kräver även ha särskild behörighet. Och att man har utbildad sig till barnskötare eller fritidsledare krävs inte för att bli behörig till universitetet. Men det är, kunskapsmässigt, en stor fördel (icke-formell sådan, dock) att om man vill utbilda sig till lärare eller förskollärare att ha läst någon utbildning, sedan innan, som förbereder till yrken för arbete med barn och ungdomar. Formellt sett, spelar det, däremot ingen roll - alltså man får inga fördelar i konkurrensen om utbildningsplats på universitetet.

    Studie- och yrkesvägledare
    • anonym 1995 :

      Jag har en högskoleförberedande gymnasieexamen samhällsvetenskapsprogrammet. Ifall jag skulle läsa till barnskötare eller något annat på komvux och lyckas få betyg A och B. 

      Kommer inte dessa hjälpa mig senare i framtiden att höja mina betyg från gymnasiet och ge mig en bättre chans till att konkurrera om en plats och läsa på universitet? Högskoleprovet är svårt, för mig. Jag har läst en arbetsmarknadsutbildning inriktning kock till resturangsbiträde fick ett diploms intyg. Kocklärarna sa att jag kan vända mig till komvux och göra prövningar på kurserna. Där jag har läst livsmedelshygien, yrkesekonomi för restaurang och flertalet kurser. Där jag kan få betyg i dessa, precis som i gymnasieexamen. Jag har 15 C i betyg och 2 B och några E och D från gymnasieexamen.  Jag är beredd att kämpa, göra mitt bästa och inte ge upp! 

    • Milla :

      Nya gymnasiekurser som inte ingår inom ditt examensbevis kommer räknas in (betyg i de kurserna) endast om en sådan kurs krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng - och inga andra nya betyg kommer påverka ditt meritvärde. Meritpoäng är det engelska 7, moderna språk 3 och 4 och högre mattekurser som ger. Läs gärna på gymnasieguiden.se/meritpoäng ... Men du (i alla fall teoretiskt sett) skulle kunna försöka få ett nytt examensbevis från komvux (det måste vara Yrkesexamen) och inom de kurserna som ska ingå i ditt nya examensbevis tar du i så fall in de obligatoriska yrkeskurser (för att det är ett måste för yrkesexamen) + svenska 2,3 och engelska 6 (kurser som krävs för grundläggande behörighet) + du kan också ta in kurserna som krävs för särskild behörighet till just "din" högskoleutbildning (Vilken högskoleutbildning vill du komma in på?) --- Att med högskoleförberedande gymnasieexamen få plats på en yrkesutbildning på komvux är "vaga troligt". Komvux brukar inte i sådana fall bereda plats på yrkesutbildningar. Men du kan söka till komvux, det kan ingen förbjuda men var beredd på att du troligtvis inte får plats på en gymnasial yrkesutbildning. ... Du kan göra prövningar i de kurser som ingår i ditt examensbevis för att höja ditt meritvärde. 

    • anonym 1995 : Min kocklärare berättade att jag kan göra prövningar på dessa kurser som jag har läst och kämpa för höga betyg. Då ökas chanserna och nyss på arbetsförmedling såg jag en film om undersjuköterska. Hon läste samma program samhälle och media och läste via Lernia yrkesexamen. Jag hade tänkt att satsa och läsa till undersjuköterska och arbeta som detta. För att kanske bli senare sjuköterska eller logoped. Undersjuköterska kräver mycket tunga lyft och ta hand om patienter som har avlidit. Jag klarar inte av detta och min kropp är inte tillräckligt starkt. Det är märkligt för Sverige erbjuder många utbildningsmöjligheter och att jag med en gymnasieutbildning, vill studera vidare till yrkesutbildning inte får plats? Jag har engelska 6 och svenska 1,2,3. Om jag skulle läsa till uska skulle jag läsa de igen? Att göra prövningar från kockutbildningen och kanske få höga betyg eller i yrkesutbildning också kanske få höga betyg inte göra skillnad? Det känns så tragiskt:( Här kommer länken till intervjun med underjuköterskan https://www.youtube.com/watch?v=7jGL-s2FQKc
    • Milla : Du skriver om att arbetsuppgifter som undersköterska passar inte dig, så varför skulle du i så fall vilja läsa mot det yrket? Vill du jobba som kock? Kan du få jobb som kock redan nu, utan att ha fått höga betyg i kurser som ingår i kock-utbildningen? Vilket yrke vill du jobba inom? Att det finns många konstigheter och orättvisor i samhället kan jag hålla med dig om men vad tror du vi här på FRåGA SYV kan göra för att hjälpa dig (mer konkret) - vilka frågor vill du få svar på?
    • anonym 1995 :

      Skulle jag vänligen få svar om jag skulle läsa till yrkesutbildning barnskötare kommer jag behöva läsa svenska 1,2,3 och eng6? Eller kommer de räkna in dessa för jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet? Ifall jag skulle klara och uppnå dess höga betyg för barnskötare A och B kommer dessa hjälpa mig till framtida universitetsstudier? Jag tänker att antingen läsa till barnskötare/ socialpedagog och förutom detta senare läsa till kontakttolk svenska arabiska och teckenspråkstolk. Jag har pratat också med nära personer till mig och pappas vänner som är kontakttolkar. Precis som ni säger är det på timmar och behovsanställning. De rekommenderade att läsa och ha kontakttolk på sidan av. Jag tycker att utbildning är viktigt och det är bra att sedan ha ett arbete. Jag ber om ursäkt för att jag frågar mycket, men vill gärna hamna på rätt spår. Jag har många gånger sökt att göra prövningar i Stockholm och andra ställen, men fick nej för bor inte i Stockholm. Jag har också försökt att göra prövningar på min gamla gymnasieskola. Jag betalade och fick inte träffa någon lärare eller ens göra prov. Därför tittar jag om det finns olika möjligheter. Jag har alltid tagit mina studier på allvar och verkligen kämpat under min gymnasietid. Jag vill gärna forma min framtid och kunna arbeta och vara en positiv kraft i samhället och göra skillnad för andra. För om jag skulle studera till barnskötare eller socialpedagog och till tolkyrkerna. Jag kommer arbeta med de så klart och kanske i framtiden sikta på universitetsstudier. Jag är ingen person som nyttjar studerar och inte vill jobba, nej jag vill gärna studera och lyckas och kunna jobba! Kockutbildningen läste jag som arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmdelingen. Då får man ett diplom ett intyg! Kocklärarna berättade att kurserna som finns i intyget kan, man gå till komvux och göra prövningar för att få gymnasiebetyg och använda till att söka till universitet.  Jag har lärt mig att laga mat, men kan inte bära tunga lyft och hantera stora mängder med frukt och kött! Jag tog utbildningen för det finns goda arbetsmöjligheter till kock och tänkte är ett försök till att bryta sig ur den ofrivilliga arbetslösheten. På svar på er fråga kan tyvärr inte arbeta som kock. 

    • Milla :

      I yrkesexamen från komvux (t.ex mot yrken som undersköterska, barnskötare, kock, byggnadsarbetare m.fl) får kurserna ingå som du redan har i din högskoleförberedande examen från gymnasiet. Du behöver, alltså inte läsa om svenska 1-3 eller engelska 5 och 6 på nytt. De betygen som du har i din examen från gymnasiet kan ingå i ett nytt examensbevis: Yrkesexamen från komvux. Jag har dock svårt (tyvärr) att tro att komvux kommer ge dig plats på yrkes-kurspaket (detta för att du redan har högskoleförberedande examen). Att du inte kan lyfta tungt är också ett hinder i yrket som barnskötare. Barnskötare "lyfter barn" och böjer sig också ganska ofta för att plocka leksaker och för att komma på samma nivå som barnen för att prata med dem... man får inte ha dålig rygg eller "dåliga knän" om man ska bli barnskötare. Vidare får man också tänka på att en kommun kan bestämma (vilket också har hänt i ett antal kommuner) att endast förskollärare anställs på fastanställning och barnskötare kan få hoppa in på vikariat eller timmar vid behov, endast. Fundera på att söka till universitetsutbildning som leder till yrket Förskollärare, är mitt råd- detta om du vill jobba på en förskola.

    • Milla :

      Fundera över följande: kan du försöka få jobb som Kock på en förskola? Du har ju kock-utbildning och du vill jobba på en förskola, skriver du om. Det finns folk som jobbar med matlagning på förskolorna... det kan se olika ut: maten kan komma mer eller mindre färdiglagad från det stora Centrala köket, så kock på förskolan lagar kanske inte så mycket mat utan "hanterar" och serverar maten. Du kan i alla fall fundera på om du skulle vilja/kunna jobba med det... Be att få göra studiebesök på en förskola där en kock finns anställd för att på plats se hur det ser ut. Jag minns att jag för inte så länge sedan såg att Jensenforskola Zinkensdamm sökte anställa kock (så även privata förskolor anställer kockar, inte endast kommunala förskolor).

    • Milla : Du skriver också om att du vill kunna komma till universitetet. Vad vill du läsa på universitetet? Du har högskoleförberedande examen, om jag förstår dig rätt, och även om man har lågt meritvärde så finns det ofta möjlighet att komma in på universitetsstudier - t.ex är det tyvärr så att många lärarutbildningar har ganska låga antagningsgränser (se om du vill/kan komma in på lärarutbildningen).
    • Milla : Du har också nämnt att du betalat för prövningar men ej fick göra dem, vilket låter helt fel. Det låter otroligt och märkligt. Så ska det inte gå till. Man bokar sig på prövningen och innan man betalar vet man när man ska göra prövningen och var (vilken gatuadress) och sedan betalar man. Hur det gick till i ditt fall, vet jag inte men jag tycker du bör ta tag i detta - om prövningsstället tog betalt men gav dig inte information om tid och plats där du skulle göra första prövningsdelen (den skriftliga). Ring till skolverket och berätta vad som har hänt och be om råd. Skolverket kan säga att du måsta anmäla detta till skolinspektionen. Tel.nr till skolverkets upplysningstjänst är 08-527 332 00.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#natur' (16 st.)

    • Hanis

      Kan jag klara 19 kurser på 5 månader?

      Hej! Jag har under en lång period haft depression och sällan gått till skolan på grund av det. Dock sökte jag aldrig hjälp för det tills nyligen. Jag går nu på behandling vilket går bra. Jag går i åk 3på gymnasiet och...

      Milla : : Hejsan,jättebra att du går på behandling som också hjäper dig! Mitt råd till dig är att du pratar med rektor på din gymnasieskola (kanske först med SYV och kurator och... Läs hela svaret
    • Soso

      Är naturguidning onödigt ifall jag läser moderna språk och modersmål?

      Jag är väldigt osäker på om jag ska välja det eller inte. Jag menar, det känns jätteroligt att komma ut i naturen samtidigt som det är jobbigt. Men grejen är att jag inte vet hur "poängen" kommer gynna mig. Jag vet att det är...

      Milla : : Hej,vilket gymnasieprogram läser du på? Uppge gärna även vilken nationell inriktning på programmet du läser eller har för avsikt att välja... Läs hela svaret
    • Elaf

      vilken individuell kurs val ska man välja?

      Hej; jag går naturvetenskap inriktning natur, och är i det andra året och kommer att välja en individuell val i februari, där vi kan bland annat välja mellan ma5c eller eng7. Och jag har i tanke någon form av ingenjör utbildning, först och...

      Milla : : Hej!Båda de kurserna som du nämner i din fråga, Matematik 5 och Engelska 7, är bra att läsa. Goda kunskaper i engelska behöver man ha nästan oavsett vilken utbildning man... Läs hela svaret
    • Elev

      Ekonomi eller natur?

      Hej, jag går i nian och ska välja linje väldigt snart. Hela högstadiet har jag varit säker på att jag vill gå ekonomi men nu nyligen har jag börjat tveka och överväga att läsa natur istället. Jag är nyfiken och gillar no och det faktum att det bara är fakta (inte som so där man behöver resonera...

      Milla : : Hej Tove,Du ställer en viktig fråga - om gymnasieval, men som också är rätt svårt att besvara. Du skriver bland annat: " Jag är också orolig för att inte ha betygen efter... Läs hela svaret
    • Yona

      Fick F i kemi 1, vad ska jag göra ?

      Hej! Jag fick F i kemi 1 och jag går i naturvetenskap. Vad är det för typ av lösningar jag har för att gör. kan man göra en komplettering i kemi1 i 2an. har jag rätt att göra nåt typ av prov för att få godkänt i kemi 1 ?

      Mikael: : Hej Yona!du har rätt att göra prövning i kemi1. Tidpunkt för prövningen är det din skola som bestämmer. Din skola måste erbjuda dig tid för att göra prövning innan du... Läs hela svaret
    • Liker

      Läkarutbildningen utan relativt höga betyg?

      Hej! Jag går i årskurs 1 på ett gymnasium på naturlinjen. Jag känner att jag inte kommer att kunna få högre än C på både Svenska och moderna språk. Men på dom andra ämnena är jag säker på att jag kan få högt. Därför säger vi att jag får snittbetyget 18.3. Kan jag med 18.3 + 2.5...

      Milla : : Hej Aziz!Gör ditt bästa i varje kurs du läser, försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg som möjligt. Du skriver att du läser på... Läs hela svaret
    • Nancy

      Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

      Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

      Anna: : Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
    • Yilmaz

      Vilken fysik 1 ska man läsa till fysik 2 Fysik 1a eller b1 ?

      Hej ! Jag undrade om vilken fysik 1 kurs man ska läsa vidare till fysik 2 ? .Jag är en ekonomi elev som vill söka till högre studier, och det här med att det finns olika slags fysik 1 kurser förvirrade mig lite gran. Skulle jätte gärna uppskatta svar....

      Mikael: : Hej, om du behöver godkänt betyg i Fysik2 då läser du först Fysik1a och sedan Fysik2.Fysik 1a är en stor kurs á 150 poäng; den består av två... Läs hela svaret
    • Anna

      Göra om basåret eller läsa upp på Komvux?

      Hej, Jag har under ett års tid läst naturvetenskapligt basår på universitetet. Dock har det inte gått som jag tänkt mig då annat hände i mitt övriga liv som fick mig att tappa studiemotivationen. Jag har snart gått ut till juni och har ej ännu hoppat av då jag hoppades på att ändå kunna...

      Mikael: : Hej Anna,sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd;sök samtidigt också till folkhögskolorna - vilken/vilka som helst folkhögskolor (här är det inte... Läs hela svaret
    • Lina

      Samhälle eller natur?

      Hej! Jag går i 9:an och ska nu söka in till gymnasiet. Jag är lite kluven om jag ska välja natur eller samhälle, jag har bra betyg så det är inga problem men däremot vet jag inte om jag kommer orka med allt plugg på naturlinjen. Personligen...

      Anna: : Hej Lina, att garanterat kunna på gymnasiet läsa Biologi kan man endast på Naturvetenskapsprogrammet. På andra program, inkl.Samhällsvetenskapsprogrammet, kan ev. möjlighet finnas att läsa biologi... Läs hela svaret
    • Malin

      NA-sam elr natur tvär?

      Hej! I framtiden skulle jag vilja bli tandläkare men har svårt för att välja vilken linje. Har läst runt och många säger naturlinjen. Men matte är inte min starkaste sida så några lärare har rekommenderat natur-sam eller natur...

      Liselotte: : Hej Malin, särskild behörighet till tandläkarprogrammet inkluderar alla de kurser som är inriktningskurser på Natur-natur, dvs NA, inriktning "naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet. Man blir inte... Läs hela svaret
    • Sara

      F i gymnasiearbetet?

      Vad händer om man får F i gymnasie arbetet? Kan man ta det som en kurs på komvux efter gymnasiet på samma sätt som man kan ta andra kurser?

      Peter: : Hej Sara, ja, man kan läsa gymnasiearbete på komvux. Det som händer om man får F i gymnasiearbetet är att man får Studiebevis (i stället för Examensbevis) och saknar Grundläggande... Läs hela svaret
    • Christian

      Byta Linje eller fortsätta?

      Jag är kille på 17 år och går på ett naturvetenskapligt program. I början så ville jag bli ingenjör men insåg i början av 1:an att jag nu ville byta riktning (för mycket matte, fysik, kemi och brist på intresse). Skolmotivationen tinar bort precis som mina betyg och de sänks för varje termin och...

      Anna: : Hej Christian! För att kunna läsa ekonomi på högskola/universitet, måste man bl a ha godkänt betyg i Matte 3. För övrigt, så krävs det Grundläggande behörighet = Examensbevis. Kraven för Examensbevis kan du se på... Läs hela svaret
    • Nora

      gå om gymnasiet , frivilligt?

      Hej , min fråga är om man får gå om första året på gymnasiet om man är godkänd i alla ämnen , men ändå känner att man vill gå om året? ( jag hoppade in mitt i året , på natur från sam det är så mycket rädd att jag går ut med halvkassa betyg vill ha en andra chans ifall jag bara får E i allt..)

      Anna: : Hej Nora, om jag förstod dig rätt så går du i åk1 nu och vill gå om åk1 nästa år. I så fall bör du vända dig till Antagningskansliet (du kan hitta kontaktuppgifter på www.antagningskanslier.se ) med frågan om du får söka till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga