Bushra

    Hej! Jag går i årskurs 2 i naturvetenskapsprogrammet med inriktning som natur samhälle. Jag har länge velat börja i läkarprogrammet och tänkte ta högskoleprovet. Men man måste vara behörighet i fysik 2 samt kemi 2 för att ansöka läkarprogrammet och på grund av den inriktning jag går i läser jag inte de. Så jag har hört från någon att högskoleprovet är för de som inte har perfekta betyg samt de som INTE har BEHÖRIGHET. Är detta sant eller? Och om det är det, betyder det att jag inte behöver läsa fysik/kemi 2 utan bara göra högskoleprovet.

    • Elev : Du måste fortfarande läsa fysik och kemi 2! Högskoleprovet är mer som en komplettering :)
    • Liselotte : Ja, Ella gav rätt svar. Jag ska nu skriva ungefär samma i mitt svar men förklara lite mer kring vad som gäller. :)

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Bushra!
    på den inriktningen du läser på gymnasiet kan du läsa fysik2 och kemi2 som valbara kurser, de är inte obligatoriska men du kan önska läsa dem; hör med SYV på din skola om du skulle kunna läsa de kurserna under årskurs 3 antingen inom programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Ella har skrivit i en kommentar till din fråga om att du behöver läsa kurserna som krävs för särskild behörighet, men jag vill förtydliga: det som gäller är att du behöver få GODKÄNDA BETYG. Betygen kan du få genom prövningar. Ingen kräver att du har läst de kurserna men det krävs att du får godkända betyg. Efter gymnasiet kan du anmäla dig till prövningar i hela Sverige, och om du har kunskaperna eller kan skaffa dem t.ex genom självstudier och får godkända betyg utan att ha läst kurserna, så är det helt OK. Å andra sidan, om du läser kurserna men får F, så är det inte OK, du blir inte behörig. Så, det är inte det faktum att du har LÄST/gått kurserna utan godkända betygen som spelar roll.
    Högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet. Du måste fortfarande ha både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet får du om du får ut examensbevis från gymnasiet. Skulle det bli så att du ej uppnår kraven för examensbevis från gymnasiet och får ut endast ett Studiebevis, kan du komplettera upp till examensbevis på komvux. För särskild behörighet till läkarprogrammet krävs godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik4. Alla de kurserna är obligatoriska på NA/inriktning naturvetenskap, men på din inriktning NA/"samhälle" får läsas som valbara kurser, prata om det med SYV på din skola. Annars, så kan du komplettera efter gymnasiet.
    Gör högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar. Det finns inga nackdelar i att göra högskoleprovet. Du "offrar" den dagen (i tid) som du skriver högskoleprovet + avgift höjts till 550 kr från 1 januari 2023.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga