Sandra
    Hej!
    Jag har för tillfället 16,43 i merit när de kommer till BI. Jag läser nu till Matematik 4 och Naturkunskap 2 på komux för att öka min merit samt öka min behörighet inför högskolan!

    Som jag har förståt de så kommer de meriten jag får under komvuv räknas in i BII under natagninen men den meriten från komvux kommer även höja min allmäna merit, har jag fel där? I samband med detta så undrar jag vad som händer om jag tex får F i Naturkunskap, vad händer då med min merit i BI?

    Förutom detta så undrar jag också varför en del program sänker ens merit i BI? Har detta och göra med att de plockar bort den merit som räknas med i ''behörighet'' för just de programmet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Det går inte genom studier på komvux efter det att man på gymnasiet fick ut examensbevis, försämra sina chanser att komma in på högskoleutbildning. I ditt fall - om kursen Naturkunskap 2 ej krävs för särskild behörighet, kommer inte den kursen räknas in, över huvudet taget, oavsett vilket betyg du får. Om kursen krävs för särskild behörighet, t.ex krävs nk2 inför sjuksköterskeprogrammet, arbetsterapeut-, optiker-, fysioterapeut och djursjukskötarprogrammen - då måste man ha godkänt betyg i den kursen; och betyget räknas in i jmf-talet/snittet.
    Matematik 4 krävs inom särskild behörighet till ex. till läkarprogrammet, veterinär-, civilingenjör
    I betygsgrupper BI och BII konkurrerar man med meritvärde. Har man ej godkänt betyg i matte 4 är man obehörig till de programmen där matte 4 krävs. Om du söker till ett program där matte 4 ej krävs och får på komvux, efter det att du på gymnasiet fick ut examensbevis, F i betyg, så kommer det bli som om du ej läste kursen - betyget räknas inte med. Om du får godkänt betyg eller högre... då kommer kursen räknas in endast om betyget höjer ditt meritvärde och det gör det om du kan få meritpoäng för matte 4. Kan du få meritp.för matte 4? - Svar: det beror på; max meritp. är 2,5 och om du redan genom andra kurser har max, kan du inte få mer... men även i detta fallet kan betyget i matte 4 höja ditt meritvärde men endast om det betyget blir högre än ditt jämförelsetal som du hade innan du läste matte 4; detta pga matte 4 ger "i princip" meritpoäng och även om den kan inte för just dig ge meritpoäng, så får antagning.se räkna in det betyget men antagning.se kommer göra det endast om det kommer höja ditt meritvärde.
    Meritvärde är summan av jämförelsetalet och meritpoängen/extrapoängen. Har man inga meritpoäng blir jämförelsetal = meritvärde.
    Jämförelsetal = snittbetyget från de kurserna som räknas med.
    Vilka kurser räknas med? - Det kan bli rätt komplicerat att förklara alla de olika situationerna som kan uppstå.
    Antagning.se är experter på att räkna fram meritvärde. Så, man kan lita på de uträkningar som antagning.se gör.
    **********
    Vilka kurser som ger merit/extra-poäng? Läs på gymnasieguiden.se/informeras/merit
    Eng 7 och moderna språk 4 krävs inte för särskild behörighet till någon svensk högskoleutbildning, därför ger de kurserna alltid meritpoäng ( + 1.0 per kurs). Mod.språk 3 kan krävas för särskild behörighet och i så fall inte ger meritpoäng. Mattekurserna ger meritpoäng när de inte krävs för särskild behörighet - med början på matte 2.
    Söker man med samma betyg högskoleutb., som kräver olika kurser för särskild behörighet, då finns risken att man till vissa alternativ får lägre antal meritpoäng och på så sätt också lägre meritvärde.

    Reglerna är ganska komplicerade.
    Men den saken är säker: om du redan har examensbevis kan du inte genom komvux-kurser försämra dina chanser. Försök få så höga betyg i alla kurser du läser. Prata med SYV på komvux om du blir osäker på vilka kurser du behöver eller kan läsa.

    • :

      Hej igen! Tack för ofattbara beskrivande svaret! Detta är minst sagt komplicerat men vill bara dubbelkolla. Jag ligger på 16,43 i merit, läste matte 3 och engelska 7 och fick därav 2,0 i merit från de. De jag hade tänkt söka är jag inte i behov av varken matematik 4 eller naturkunskap.

      Om vi utgår från att jag får minst B i naturkunskap och E i matematik, så höjer detta troligen inte min allmänna merit? Räknas de jag får där inte alls in i antagningen? Som jag uppfattade de från dig så kommer min merit Endast höjas om naturkunskap och matte meriten blir högre än jämförelsetalet som jag hade innan matte 4 och naturkunskap?

      Sista frågan är då om de lönar sig för mig att läsa till dessa två kurser på komvux om de programmen jag tänkt söka är inte i behov av dessa? Ger de mig inget alls när de kommer till antagning även om jag skulle snitta högt i dem? Eller högt i en och lägre i den andra?

      Tack på förhand!

    • Milla : Kurser i naturkunskap ger inte meritpoäng, därför kommer inte betygen i kurser inom ämnet naturkunskap påverka (räknas in) alls, - alltså endast om du i ditt examensbevis har kursen med lägre betyg och får Högre betyg i Samma kurs, då räknas upp ditt jämförelsetal. En ny kurs i naturkunskap som inte ingår i ditt examensbevis och inte krävs för behörighet till den utbildning du vill komma in på, kommer inte räknas in, oasett vilket betyg du får i kursen. Då läser du den kursen endast för att kunna mer, att få kunskap.
    • Milla :

      Matematik-kurserna ger meritpoäng. Därför kommer godkänt betyg i matematik 4 höja ditt meritvärde. Om du får E i matte 4 och har idag meritvärde på 16.43 (och av det 2.0 meritpoäng, och med det har jämförelsetal på 14.43), kommer E i en 100p.kurs, som t.ex matte 4 är, sänka ditt jämförelsetal med cirka - 0.2 men sedan får du + 0.5 som merit/extrapoäng, på så sätt blir den totala höjningen på cirka + 0.3... så ditt nya meritvärde blir cirka 16.73.

    • : Hur funkar de då med meritvärde vid F och D i matematik 4?
    • Julia :

      F är icke-godkänt betyg och ger varken sig särskild behörighet och inga meritpoäng.
      Skulle du få D i stället för E i matte 4, är det + 0.1... alltså i den beräkningen som Milla gjorde i en kommentar (ovan) blir ditt meritvärde 16.83.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'inredare' (10 st.)

    • Melo

      Samtalsterapeut?

      Hej, jag går vård och omsorg på komvux. Jag vill läsa både till samtalsterapeut och inredare. Jag är rädd att jag inte kan få A på allt. Jag tänker läsa till samtalsterapeut som fristående kurser och komma in kanske på...

      Julia: : Hej Melo!Du är intresserad av yrken Inredare och Samtalsterapeut, skriver du i din fråga om.Yrket Inredare och andra yrken inom inredning är, i Sverige, icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret
    • Elev

      Har ni tips på jobb?

      Hej! Jag har stort intresse för inredning. Har ni tips på olika jobb som skulle passa? //Linda

      SYV-besökare: : Hej Linda, jag råder dig att titta närmare på följande yrken:KöksdesignerLandskapsarkitektTrädgårdsdesignerVäxtinredareInredningsarkitektInredningsdesignerButikskommunikatör Visual... Läs hela svaret
    • Mathea

      Program för inredare?

      Hej! jag är ganska ny med gymnasium osv. och undrar vilket program man ska gå om man vill bli inredare? Jag vill även ha dans som ett ämne, är det möjligt?

      Daniel: : Hej,tänker du på "inredare" som Inredningsarkitekt >> eller som >>Butikskommunikatör/Merchandiser >>? eller som Växtinredare >> eller en annan typ av inredare? Det finns många olika... Läs hela svaret
    • Sara

      Interior Design?

      Hej! Jag har läst Interior Design i ett universitet i förenade arabemiraten. Och jag undrar och vill veta vad den motsvarar i det svenska utbildningsystemet? Och vilka arbetsområden finns tillgängliga för denna specialisering? Tack :)

      Anna: : Hej Sara; yrken inom Interiör design hör i Sverige till så kallade Icke-reglerade yrken, dvs varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som hen anser vara tillräcklig eller lämplig.... Läs hela svaret
    • Jan

      Yrken och utbildningar inom inredning?

      Hej! Jag har länge tänkt att jag vill jobba med inredning och vill veta vad skillnaden mellan inredningsarkitekt och inredningsdesigner är? Som inredare vill jag inreda hem, kontor och även butiker m.m Jag vill kunna bestämma golv, tapeter, färger, möbler och mer detaljmässigt i inredningen...

      Anna: : Hej Jan, de yrken som du är intresserad av hör inte till ”reglerade yrken>>” och det finns därför inte några strikta krav på varken sig yrkestitlar eller vilken... Läs hela svaret
    • Lovisa

      vad för utbildning ska man gå?

      Jag har inte börjat på gymnasiet än men jag vill vara säker på vad jag ska välja. Jag vill bli inredningsarkitekt och bor i gävle, jag har funderat på att gå på göranssonska skolan i sandviken men den senaste tiden har jag funderat på att gå på den estetiska linjen bild och formgivnig. Jag har...

      Mikael: : Hej Lovisa! bra att du är ute i god tid.  Du vill bli inredningsarkitekt och vill läsa på eftergymnasial nivå i USA. Du undrar över vilket program på gymnasiet är det mest passande... Läs hela svaret
    • Klaesson

      Att bli inredare?

      Jag står just nu inför valet av högskoleutbildning och har så svårt att välja. Jag är helt säker på att jag i min framtid vill arbeta med inredning då det är de jag brinner för mest. Jag har kollat runt på många linjer och kurser men tycks inte hitta någon som jag riktigt fastnar för. Jag har...

      Anna: : Hejsan! Jag vill tipsa dig om Konst och Kulturutbildningar som står under tillsyn av Myndighet för yrkeshögskola, du kan se alla dem här >> och så Yrkeshögskoleutbilndingar som alla hittas via... Läs hela svaret
    • Lisa

      Kan jag bli inredare/dekoratör?

      Om jag nu väljer humanistiska programmet inför gymnasiet, skulle jag kunna utbilda mig till en dekoratör/inredare? Hur måste man vara som person inom humanistiska programmet?

      Anna: : Hej Lisa! Du funderar på att söka till Humanistiska programmet http://www.gymnasieguiden.se/program/HU som har två inriktningar: Kultur och språk. Det är ganska stor skillnad på de två inriktningar därför att det på "Språk"... Läs hela svaret
    • Linda

      Hur utbildar man sig till inredare?

      Hej! Jag går just nu andra året i barn & fritids programmet på Värnhemsskolan i Malmö. Värnhemsskolan gick inte att välja när jag registrerade mig här, men eftersom mitt gymnasieprogram finns på Malmö praktiska så ställde jag in det istället. I alla fall så vill jag bli klar med min...

      Milla : : Hej Linda! Det finns utbildningar på högskola, t.ex http://www.konstfack.se/Utbildning/Kandidatprogram/Inredningsarkitektur--Mobeldesign-180-hp/ och det är enbart Grundläggande behörighet till högskolestudier som krävs... Läs hela svaret
    • sara

      Hur ska jag göra för att bli inredare?

      Hej 2014 tog jag studenten (hotell- och turismprogrammet) sedan dess har jag varit arbetslös men nu vill jag bli inredare. Den har alltid varit min passion. Skolan som jag vill är i Milano/Rom eller Barcelona, men vill inte plugga utomlands. De som finns här är bara kurser(som kostar 17.000 -...

      Anna: : Hej Sara! Du verkar veta vad du vill och har även hittat information om vad som finns både i Sverige och utomlands. Råder dig höra med CSN om de utbildningar som du är intresserad av är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga