Lina
    Hej syv!
    Jag ska läsa på komvux till hösten efter min gymnasieexamen, då jag har en del kurser jag måste läsa till för att kunna söka vidare till universitet, tex:
    -Matte 2-4
    -Kemi 1-2
    -Fysik 1-2.

    Jag är intresserad av att plugga en hel del på egen hand, då jag har svårt att studera/fokusera i en skolmiljö. Jag känner också att jag vill ta den tid som krävs då jag läser tex. mattekurser, dvs. inte läsa dem under endast 5 veckor styck (som räknas som heltid i min kommun).

    Jag fick häromdagen höra om att man i vissa kommuner kan läsa kurser på komvux på ett s.k "flexupplägg" och undrar; vad innebär detta?

    Jag är somsagt intresserad av att läsa kanske cirka 2 kurser under varje halvår, kunna plugga mycket på egen hand, samtidigt som man har tillgång till att kunna åka in på lektioner då och då, och få hjälp om man skulle behöva detta.
    Jag undrar därför, skulle ett sådant "flex-upplägg" kunna passa mig? Vad innebär det och hur vet man vilka kommuner/ vilka kurser som erbjuder detta?

    Tacksam för svar!
    Hälsningar,
    Lina
    • Ludmila : Du kan söka till komvux och till många olika folkhögskolor samtidigt; och om du kan bli antagen på flera ställen, kan du i så fall välja sen - var du vill läsa.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Lina, 
    Flex eller flex/distans eller "delvis distans" eller "flexibla upplägg" - alla alla de olika benämningar som beskriver att man ej behöver sitta på varje lektion; 
    Exakt vad de olika varianterna innebär kan vara väldigt olika - från "heldistans" då man aldrig åker till skola för att det ej finns någon skola att åka till och man "träffar" lärare endast via internet /i bästa fall via Skype/ eller endast via E-postkontakt.... till att man ska gå på vissa Obligatoriska lektioner och resten läser man på egen hand; eller att man på "flex"-upplägget kanske ska gå på samtliga lektioner men kan välja bland flera olika tids-alternativ, ex. går lektion nr.5 i kursen matematik 2c under flera olika tider samma vecka - och man ska på förhand boka in sig på de tillfällena, vilket passar de som jobbar skift eller reser mycket inom jobbet. 

    Prata med komvux i din kommun om vad just din kommun kan erbjuda och välj det som passar dig bäst. 
    Om du har möjlighet att folkbokföra dig i en annan kommun, kika på vad den kommunen kan erbjuda på sin komvux; och om det passar dig - skriv dig i så fall den andra kommunen och sök till deras komvux. Det är mitt bästa tips till dig ang. läsa på komvux.
    ******************
    Vad alla de olika komvux i olika kommuner kan erbjuda saknar dock - tyvärr - praktisk betydelse för just dig. Detta pga du är hänvisad - tyvärr - endast till vad just din kommun kan erbjuda. 
    Detta pga det är komvux i din kommun som får ekonomiska medel för att ge dig utbildning på gymnasial nivå; någon annan kommun skulle i så fall behöva "gå minus" i budgeten för att ge dig utbildning då de ej får ekonomisk kompensation från staten; de får kompensation endast för deras egna invånare, som är folkbokförda i deras kommun. suck... :(

    Ang. läsa på deltid
    Visst kan man läsa på deltid men då får man inte hela studiemedel. Det är en fråga om du kan klara dig ekonomiskt på t.ex halva studiemedel. Och när du är 19 år har du inte rätt till studiemedel ännu. det är från 1 juli det året du fyller 20 år som du kan få studiemedel. Innan dess måste du läsa på heltid för att kunna få Studiehjälp från CSN.

    Om du fyller 20 år under 2018, då kommer du från 1 juli 2018 ha principiell rätt till studiemedel. Då ska du läsa på minst halvtid för att ha rätt till halva studiemedel. Bidragsdel för hela studiemedel är ca 3000 kr/månad; och halva blir då 1500 kr/månad. Sedan ska du också kunna låna så att du kanske i bästa fall sammanlagt kan ha ca 4,5 tusen kr/månad /två tredje delar av den summan - lån, som du sedan måste betala tillbaka/.
    **************
    Förutom komvux finns det även Folkhögskolorna som kan ge samma kunskaper som de gymnasiala kurser som du behöver läsa - ger.
    Folkhögskolorna ger inte betyg, utan omdömen. Med omdöme från en folkhögskola kan man komma in på Högskola i BF-urvalsgruppen. 

    När man söker till folkhögskolorna, behöver man inte tänka på vilken kommun man är skriven i, då det spelar ingen roll. Man ska tänka på att folkhögskola måste finnas inom pendlingsavstånd från din bostad; eller se om folkhögskola erbjuder Internat (där du i så fall kan bo). Det kan finnas distans-alternativ inom folkhögskolorna. 
    Kika på www.folkhogskola.nu

    Om du fyller 20 år i år, då har du rätt att söka studiemedel för studier som börjar 1 juli eller senare 2018.

    CSN har 3 nivåer - 50%, 75% och 100 %. CSN avrundar alltid neråt, dvs för att kunna få studiemedel på hundra procent, dvs Hela studiemedel, bidragsdel på 3000 kr/månad ska man läsa på Minst HELTID; 100% eller mer...
    Om man läser på 99,99% blir det för CSN att man har rätt till studiemedel på 75%.
    Om man läser på 74,99% har man rätt till 50% studiemedel, dvs hälften.
    Om man läser på 49.99% har man inte rätt till studiemedel då man måste läsa på Minst Halvtid för att ha rätt till Studiemedel. Det är CSN´s reglerna. se www.csn.se eller kontakta CSN.

    • Julia : CSN som tar hand om studiemedel avrundar alltid neråt, dvs om du t.ex läser på 74,99% av heltid blir det för CSN att du har rätt till Studiemedel på 50%. Jag ska nu utöka mitt tidigare svar till dig.
    • : Hej igen! Min kommun kan erbjuda matte 2 (och kanske matte 3) enligt min syo, då jag senast pratade med henne. Jag är folkbokförd i Mjölby kommun och hon föreslog att jag skulle komma tillbaka senare i maj, för att få hjälp med att ev. göra en ansökan till närliggande kommun (Linköpings kommun), gällande matten. Angående Kemi och fysik så erbjuder inte min kommun detta heller, och då har jag fattat det som att jag kan ansöka till en annan kommun gällande dessa kurser(?) Stämmer det? Tack på förhand! /Lina
    • Julia : Eftersom du vill kunna besöka skolan, se vilka komvux som finns inom pendlingsavstånd för dig. Eftersom din kommun ej erbjuder vissa kurser, borde de i så fall Köpa kurser hos andra kommuner; men vilka kommuner just din kommun har avtal med ang. de kurser - vet inte vi här på Fråga SYV, utan det år på komvux i din kommun som du måste få svar. Givetvis kan du komma med FÖRSLAG på var du vill läsa, men det är inte säkert komvux i din kommun kommer köpa just där... därför att det kanske är billigare för dem att köpa där de brukar köpa, där de har avtal färdigt, klappat och klart.
    • : Dvs. om då Linköpings kommun erbjuder ett Flex-upplägg för vissa kurser, så kan jag ansöka till det? Sedan undrar jag också; brukar det vara vissa skolor som erbjuder flex för "alla deras kurser" eller gäller detta endast på vissa av kurserna inom en skola?
    • Julia : Det är väldigt olika var "flex" är. Det kan också bli så att vissa kurser senareläggs pga för få sökande t.ex - eller att lärare saknas som kan undervisa; det är ju lärarbrist också! :(
    • Julia : Om du ansöker läsa på komvux i en annan kommun, kommer den andra kommunen skicka Förfrågan om Interkommunal Ersättning till din kommun; och beroende på vad din kommun svarar, blir du antagen eller inte. Om din kommun svarar att de ej kommer betala, kommer inte den andra kommunen ta in dig; för de vill inte "gå minus" pga de utbildar dig utan ersättning.
    • : Ok, då vet jag. Tack för svar!
    • Julia : Vilka flex-alternativ som erbjuds kan ändras från en termin till nästa; bl a pga lärarbrist; eller pga de vill testa ett nytt upplägg. Det finns inte några generella regler om flex eller distans på komvux i olika kommuner. Det måste man se noga - vad det är för ngt., läsa på hemsidorna och fråga dem som jobbar just där.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'akut' (11 st.)

    • beccaliya2007

      akut: ska jag byta till sva?

      Hej! Imorgon måste jag ge besked till lin rektor ang detta. Jag går ettan i gymnasiet och har hela mitt liv läst SVE, jag är född här men jag tänkte byta till sva då det är enklare för mig och jag kan nå högre betyg och då merit. Svenska är inte riktigt min grej. Jag undrar vad konsekvenserna...

      Milla : : Hej,ämnena svenska och svenska som andraspråk är helt jämställda vad gäller behörighet till vidarestudier. Det gör ingen som helst skillnad för din möjlighet att komma in på... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      lite akut: ska jag ta natur basår och få enklare?

      hej! jag ska ge svar ifall jag vill byta till natur om en timme. Jag undrar ifall det är smart att ta ekonomi och sedan plugga ett basår på uni då man endast nehöver godkänt i ämnena och sedan kanske ifall jag vill bli läkare, så kan jag söka in med ekonomi meriten . är det en bra idé?

      Milla : : Hej,vilka kompletteringsmöjligheter (exakt, i detalj) som kommer att finnas om 3 år kan man idag inte ge några garantier på. Basåren på universiteten kanske inte (då)... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      gå kvar ekonomi?

      jag har frågat denna fråga innan : jag går åk 1 i ekonomi ekonomi och jag hade mina första privat juridik och företags ekonomi lektioner igår och märkte att de inte var så roliga som jag hade tänkt mig, och vi har knappt NO. Det är...

      Milla : : Hej,läs gärna svar på din tidigare fråga på https://www.fragasyv.se/fragor/jaette-akut-borde-jag-byta-linjeDu skriver nu om att din plan var att få höga betyg på Ekonomiprogrammet för att... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      Jätte akut, borde jag byta linje?

      hej! jag går åk 1 i ekonomi ekonomi och jag hade mina första privat juridik och företags ekonomi lektioner igår och märkte att de inte var så roliga som jag hade tänkt mig, och vi har knappt NO. och jag gillar lite NO. dock har vi inte gått så djupt in i företags ekonomi och privat juridik så...

      Milla : : Hej,jag förstår att du upplever mycket stress och tycker det är ont om tid att bestämma sig. Jag undrar en sak: hur vet du att du kan byta till NA nu? Står det verkligen tomma platser på... Läs hela svaret
    • Undrande tjej

      Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

      Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

      Julia: : Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
    • Christian

      Gymnasieexamen teknik?

      Hej Jag studerande på teknikprogrammet för 5 år sedan men gick inte ut med en examen och har under senare tid studerat upp en del ämnen. Jag sitter nu på 2000p av 2500p, jag ska läsa upp kemi 1 som jag saknar samt lägga till fysik 2 + matematik 4 nu till våren så jag kommer upp till 2300p....

      Anna: : Om du började på gymnasiet år 2011 eller senare, då läste du mot Examensbevis.Om du började på gymnasiet år 2010 eller tidigare - då läste du mot ett Slutbetyg.Och det är... Läs hela svaret
    • Hanna

      Kan man bli inskriven på samma program efter utskrivning?

      Hjälp! Jag fick idag veta att jag blivit utskriven från gymnasiet. Går sista året på estet och har sen början av september varit sjukskriven. Har intyg på min sjukskrivning. Jag vill inte börja om gymnasiet men hur ska jag gå tillväga nu? Kan jag bli inskriven igen på samma program i...

      Liselotte: : Hej Hanna, det är mycket olyckligt att du blev utskriven. Om du har sjukskrivningsintyg och det ej finns 30 dagar i följd som du inte varit i skolan och inte har sjukskrivningsintyg för... Läs hela svaret
    • Emil

      Hur vet jag att jag har kommit in på ett omval?

      Jag gjorde ett omval hos min SYV som skickade in en lapp, men jag måste verkligen komma in helst nästa vecka innan onsdag, finns det något jag kan göra?

      Mikael: : ViIken deI av Sverige bor du i? Iän? stad? Vet du om det finns Iediga pIatser på den utbiIdningen som du viII komma in på? Är du behörig tiII den utbiIdningen som du viII komma in... Läs hela svaret
    • Julie

      Akut) Kan man lämna in sitt omval på måndag till syv?

      Hej jag är en desperat tjej som tänkte göra omval under helgen (söka gymnasium) men äre okej om man lämna in omvals lappen till syv på måndag som är slut dagen?

      Julia: : Hej Julie! Om det är den 16 maj som är sista dagen att göra omval (det är olika datum i olika län och du skriver inte i vilken del av Sverige du bor) - men om du vet att det... Läs hela svaret
    • Evelina

      Låsa upp ansöknings konto ?

      så från idag är det 2 dagar kvar tills man ska ha valt för sista gången!? och jag vill göra omval så mitt problem är då att mitt konto är låst så jag kan inte göra omval ! Jag har kontaktat tre olika syvs men alla är lediga och svarar inte så hur gör jag ? kan ni låsa upp mitt konto ?

      Milla : : Hej Evelina! Jag råder dig kontakta Antagningskansliet. Vilket Antagningskansli du tillhör beror på vilken kommun du bor i. Se på http://antagningskanslier.se där du själv snabbt kan hitta kontaktuppgifter till rätt... Läs hela svaret
    • amanda

      varför får man inte gå i ekonomi om man fick F i samhäll i 9an?

      hej! jag undrar bara varför man behöver betyg i samhälle för och komma in i ekonomi men behöver inte samhäll inte i naturvetenskap? naturvetenskap är väl mycket svårare eftersom man läser Matte C osv. jag går i Plusgymnasiet i Göteborg nu men ska byta till handelsakademin för ska börja i natur....

      Lena: : Hejsan, njaaa, Handels till Natur känns inte sådär självklart när du beskriver vad du vill vidare i och vad som intresserar dig. Men visst - Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga