anonym 1995

    Hej! Jag skulle gärna vilja läsa och kunna arbeta som tolk i svenska och arabiska. Vart kan jag läsa dessa utbildningar? En del människor säger att man måste kunna vara mycket duktig på att skriva i arabiska. Jag kan läsa på arabiska och ibland ljudar jag om det är svåra ord. Jag kan tala flytande arabiska och flytande svenska, men är starkare i svenska gällande läs och skriva, men har stavfel. Under 2013-2015 och 2022-2023 tolkade jag till och från båda språken inom Migrationsverket, polisen ,arbetsförmedlingen, sjukhus och mycket mer. Det gjorde jag utifrån ett eget initiativ, när flyktig krisen skedde. Jag blev rekommenderad av många och fick följa med och tolka och översätta på plats och olika myndighetspapper, när det kom på posten. 2022-2023 läste jag arbetsmarknadsutbildning till kock och många studiekamrater var arabisktalande. Många gånger bad lärarna att jag skulle tolka eller översätta om viss information var svår att förstå. Jag hjälpte också vissa med läxor, förklara ord och facktermer användningsområde i köket eller livsmedel. Jag hjälpte också till att ringa till vårdcentral och boka läkartid, för kamraterna i skolan. Jag önskar verkligen att arbeta som tolk svenska och arabiska för att sedan kunna tolka i rätten. Hur kan jag gå tillväga ? Jag har också börjat lära mig svensk teckenspråk och skulle gärna vilja också bli tolk också i svenskteckenspråkstolk. Jag tycker om att arbeta med människor och få vara i olika miljöer. Är det goda arbetsmöjligheter för tolk i arabiska och svenska och i teckenspråkstolk?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    läs gärna om olika tolk-yrken på framtid.se/yrke/tolk -- det finns olika nivåer av auktorisation för tolkar och översättare. Vad gäller jobbmöjligheter så är det nästan uteslutande behovsanställningar (timmar vid behov) - så ser det ut i Sverige idag (sommaren 2023). Att få den så kallade "fastanställning" som tolk (alltså heltid-tillsvidare) kan man i princip endast som EU-tolk. För EU-tolk ställs det som ett krav att man har svenska som sitt modersmål + kan ännu minst 2 andra språk mycket väl (flytande). 
    Nästan alla tolkar jobbar i Sverige på "timmar vid behov" och vet inte hur stor inkomst de ska ha nästa månad. Som tolk finns man (eller kan finnas) i olika register och blir kontaktad vid behov. Har man högre utbildning och auktorisation, så är man bättre förberedd inför sina tolk-uppdrag men då har man också rätt att ha mer betalt per timme, vilket - för jobbmöjligheterna - kan bli (tyvärr) en nackdel: om uppdragsgivare inte har råd att anlita en auktoriserad tolk, anlitas en icke-auktoriserad som är billigare. På så sätt kan auktoriserade tolkar "straffas" genom att få färre uppdrag men då de kan ta mer betalt per timme, så kanske de också kan leva på sitt yrke som tolk, men det vet man inte på förhand -- hur stort behovet blir kan ju ingen säga på förhand: så, de största "klagomålen" från tolkar och översättare som jag känner till är att de har mycket osäkra inkomster (ibland är det många uppdrag och ibland - inga... och då har man inte heller någon inkomst på flera veckor eller t o m månader...). Svårt att planera sin ekonomi och många jobbar, därför, inom andra yrken och tar tolkuppdrag vid sidan av (som extrajobb). 
    Du får gärna kontakta auktoriserade tolkar och översättare och fråga om deras arbetsvillkor. Min uppfattning är att man med lång och gedigen utbildning till tolk eller översättare kan finna sig i en situation då man inte har en aning om man ska kunna betala hyra nästa månad eller inte (tyvärr). Jag rekommenderar därför att du undersöker arbetsvillkoren noga innan du satsar på en längre utbildning. Du bestämmer själv om vilka arbetsvillkor som passar dig och din livssituation och framtida planer.

    Studie- och yrkesvägledare
    • anonym 1995 : Tack för svar, skulle ni vänligen svara om teckenspråks tolk är ett tryggt val. För jag har pratat med lärare ,för utbildningen teckenspråkstolk och säger det finns goda jobbmöjligheter. De rekommenderade mig att titta på tolk använda språk också utöver teckenspråkstolk. Det skulle stärka mig ge mig bonus kontakttolk och teckenspråkstolk.
    • Milla :

      Fråga den läraren du pratade med om hen kan säga var man skulle kunna få fastanställning som teckenspråkstolk. Så länge det är behovsanställningar (timmar vid behov) så är tolken beroende av hur stort behovet blir i framtiden + jag tänker också på att i fall man som tolk blir långtidssjukskriven eller föräldraledig: vad ska man ha för inkomst i sådant fall? Är man sjuk eller föräldraledig från en fastanställning, så finns det regler och tabeller som säger på förhand vilken inkomst man kommer att ha. Vid behovsanställning kan man inte på förhand veta hur mycket pengar man får nästa månad... så det är en osäker (ekonomiskt sett) väg att gå. Jag har svårt att tro att möjligheten att få fastanställning som teckenspråkstolk är i Sverige god. Min uppfattning är att det är för det mesta behovsanställningar som gäller. Läs gärna på Framtid.se/yrke/teckensprakstolk där det står att behovet förväntas vara stort, bland annat på grund av att många "lämnar yrket" (och varför är det många som lämnar yrket? Går man i pension, så förstår man varför... men om man lämnar yrket av andra orsaker, så är det nog så att anställningsvillkoren är inte så bra, tänker jag). Du får gärna fråga några som idag jobbar som teckenspråkstolkar om deras arbetsvillkor. 

    • anonym 1995 : Jag har idag ringt till skolan och talat vid med personal där. De säger att det är fast jobb i tolkcentral för teckenspråkstolkar och många arbetsplatser söker teckenspråkstolkar. Många får antingen jobb eller vikariat efter utbildning.
    • Milla :

      Men så bra! Då har du fått svar på din fråga! Men jag undrar fortfarande varför det är "många som lämnar yrket" som teckenspråkstolk? ... Jag är nyfiken... Bra att du tog initiativet och undersökte saken på egen hand. Du får bedöma informationen själv och satsa på det yrket och den utbildningen som du tror passar dig bäst. Lycka till!

    • anonym 1995 : tack ! Jag kan fråga kanske sända mail och kunna återkoppla till er. Det ni säger att många väljer att hoppa av eller lämna yrket, kan ni länka något eller kan jag hitta på nätet? Finns det någon statistik? Jag tänker det är lättare att lägga fram fakta på bordet eller kunna referera. Då har man något att ta på! Jag ber om ursäkt menar inget illa ni verkar vara en duktig syv och lärarna på folkhögskolan verkar vara också kompetenta. Min numera vän som inte förmår att prata och höra vi träffades på kockutbildningen. Hennes teckanspråkstolkar berättade att staden anses vara huvudstaden för teckenspråkiga och folkhögskolan har utbildat teckenspråkstolkar sedan jag tror 1997 läste jag på internet. Just nu hittar jag inte sidan tyvärr! Jag har hört många säga att det är huvudstaden för teckenspråkstolkar. Det stämmer vänligen se länken tack! Örebro teckenspråkets huvudstad - Radio Sweden på svenska https://sverigesradio.se/artikel/3697110
    • Milla :

      Som allmän studievägledare som jag är, inte expert på just teckenspråks- eller tolkyrken, över huvudet taget, så kan jag inte specialkunskap om just det som du frågar om. Allmänt gäller: så länge det inte ges jobbgaranti, kan man tyvärr hamna i arbetslöshet, nästan oavsett vilket yrke man utbildar sig till. Välj utbildning efter eget intresse. Även om det är svårt att få jobb inom vissa yrken, så finns det ju alltid några som lyckas, så varför skulle inte du lyckas? Om du tror att du kan lyckas, så satsa på det! ang.Örebro som teckenspråkets huvudstad, så kan det säkert stämma... i Örebro ligger t.ex Riksgymnasiet för döva och hörselskadade, se presentation av den gymnasieskolan >>> där det även finns kontaktuppgifter till skolan: kontakta personal på skolan och ställ dina frågor till dem. Lärarna och övrig personal på den skolan borde kunna svara vad de tror om arbetsmöjligheterna om man utbildar sig till teckenspråkstolk. Jag tänker också på att i fall man kan teckenspråk, så kanske man kan ha hjälp av den kunskapen inom många andra yrken, förutom just teckenspråkstolk... Inom många yrken har bredare arbetsmöjligheter om man kan teckenspråk - t.ex om en Personlig assistent kan teckenspråk, så kan hen bl a jobba för en döv eller hörselskadad brukare. Så, det är absolut en fördel att kunna teckenspråk. Frågan är bara hur svårt det är att lära sig och hur lång tid kommer det att ta innan man är riktigt duktig på att använda teckenspråk.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'Spanska 4' (20 st.)

    • cassandra04

      Meritpoäng i spanska 3 och spanska 4 i samhällsprogrammet?

      Hej SYV! Jag tog studenten i somras och jag läste samhällsprogrammet med särskild musik inriktning. Jag läste kurserna matte 3b, spanska 3 och spanska 4. Får jag 1,5 i meritpoäng då? Jag läste spanska 3 i 1:an och spanska 4 i 2:an och matte 3b i trean. Jag förstår inte om man får merit för...

      Milla : : Hej,för att svara på din fråga måste jag veta  Vad krävs det för särskild behörighet till "din" högskole-universitetsutbildning?... Läs hela svaret
    • Adam

      Nackdelarna med att inte läsa språk på teknikprogrammet?

      Hej! Jag började precis på teknikprogrammet och jag undrar om det är värt att fortsätta läsa spanska trots att man inte alls gillar det, jag vill ha så mycket merit som möjligt efter gymnasiet såklart men jag undrar hur det funkar om jag läser matte 4 och 5 i 3an och engelska 7 men väljer att...

      Mikael: : Det går att uppnå högsta möjliga antal meritpoäng även utan att på gymnasiet läsa moderna språk. Läs gärna information på Gymnasieguiden/merit
    • viviana

      Går det att höja sin merit så?

      Om jag går ut gymnasiet och vill höja min merit kan jag då läsa spanska steg 4 på komvux distans (som jag inte har läst tidigare) för att få 1.0 meritpoäng?

      Anna: : Hej Viviana,om komvux i den kommunen där du är folkbokförd erbjuder läsa spanska 4 på distans, då får du givetvis söka läsa den kursen. Om du blir antagen och genomför kursen... Läs hela svaret
    • Agnes

      är det värt att läsa spanska 4?

      Hej! Jag går i ettan nu på hum och läser spanska 3, men kommer nog precis få ett E. Nästa år kan jag välja att fortsätta läsa spanska 4 eller läsa ett nytt språk istället. Min fråga är hur högt betyg jag...

      Peter: : Hej Agnes,godkänt betyg i moderna språk 4 ger + 1.0 (av totalt 22.5 möjliga) så det är mycket! Dock om du riskerar att få F i mod.språk4, så är det kanske ändå... Läs hela svaret
    • Hans

      Hoppa från Spanska 4 till Spanska 1/2?

      Hej! Jag går på samhällsvetenskapsprogrammet och ska alltså läsa 2 kurser Moderna språk. Jag har redan läst Spanska 3, men känner nu att till andra året att Spanska 4 skulle vara för svårt. Är det möjligt att hoppa ner till Spanska 1 (eller 2) även om man läst och fått betyg i Spanska 3? Det...

      Mikael: : Hej Hans,jag tror inte du kan läsa Spanska 1 eller 2 när du redan har godkänt betyg i Spanska 3.Du behöver inte läsa Spanska 4, utan du kan läsa Tyska 1 eller Franska 1, nybörjarkurs i... Läs hela svaret
    • Manuela

      Kan man tenta av en högre kurs utan att ha läst föregående kurser?

      Hej! Jag läste Franska 3 på gymnasiet och om jag förstår det rätt så ger den kursen 0,5 meritpoäng. Jag talar redan flytande spanska och undrar om jag kan tenta av spanska 5, ev. spanska 4 även om jag inte läst de föregående kurserna...

      Anna: : Hej,max antal meritpoäng för moderna språk är 1,5 och ingen kan få fler. Reglerna för meritpoäng för de som har examensbevis (eller läser mot examensbevis) finns på gymnasieguiden.se/merit
    • Amanda

      Höja meritvärde efter gymnasiet?

      Hej! Jag ångrar stort att jag inte tog moderna språk spanska 4 i gymnasiet eftersom det skulle gett mig ytterligare 1.0 till min merit. Min fråga är om det nu i efterhand går att läsa det på komvux och lägga på det i efterhand eller om jag...

      Anna: : Hej Amanda,du förlorar inget på att läsa moderna språk 4 på komvux, för att du kommer även fortsättningsvis prövas i BI, direktgruppen (med det lägre meritvärde,... Läs hela svaret
    • Caroline

      Kan man välja spanska som i-val ?

      Hej ! Jag tänker välja spanska 4 som min i-val i 3:an. Är det möjligt att göra valet när jag har läst spanska 3 i 1:an ? Och när jag har läst mitt modersmål som modernt språk 4 i 2:an ?

      Mikael: : Hej,det finns inga förbud mot att läsa de kurser som du vill välja, men det är endast din skola som kan svara på om de kurserna kommer att erbjudas på din skola och om ditt schema kommer passa... Läs hela svaret
    • Maja

      Kan jag rädda mitt meritvärde?

      Hej! Jag läser just nu andra året på gymnasiet. I höstas påbörjade jag kursen spanska 4 som mitt i-val, men pga stress valde jag att hoppa av den. Tyvärr kunde jag inte skriva ut mig från kursen helt eftersom jag redan deltagit på ett antal lektioner, och därav gick min lärare med på att...

      Anna: : Hej Maja; på ekonomiprogrammet är En kurs moderna språk - obligatorisk; det kan du bl.a se i EK/programplan/Programplan_EK.pdf men fler kurser moderna språk får läsas på... Läs hela svaret
    • Emil

      Kommer jag kunna ta studenten pga av ett F?

      Jag går i 2an och fick E på första kursen i spanska 3. Nu läser jag spanska 4 och det ser ut som att det kan bli F. Kommer jag fortfarande kunna ta examen då? Tack

      Anna: : Ja, med F i moderna språk 4 kan man ta ut examensbevis, om man för övrigt uppfyller kraven för examensbevis. Gör ditt bästa men om du får F - så kan du fortfaranede... Läs hela svaret
    • Maryam

      Hjälp att räkna ut Meritpoäng i moderna språk?

      Hejsan. Jag är lite förvirrad och förstår inte hur jag ska räkna ut mina extra meritpoäng och hur mycket det blir. Jag har läst naturvetenskaps programmet på gymnasiet, och sedan läst upp några betyg. Till högskolan som jag vill söka är särskilda kunskaper bara spanska 4. Och jag har betyg i...

      Peter: : Hej, maximalt antal meritpoäng som man kan få inom Moderna språk är 1,5. Så du kan inte få mer än 1,5 i merit för moderna språk. Du skriver att... Läs hela svaret
    • Felicia

      Får jag högskolebehörighet även om jag har streck?

      Hej! Under årskurs 1 på gymnasiet så läste jag kursen Spanska 3 men kände att jag inte fick ut något av det. Den fick mig bara att må dåligt. Därför valde jag att ta ett frivilligt F istället. Imorgon så börjar jag årskurs 2. För dom andra som läste samma kurs som jag hoppade av innebär detta...

      Anna: : Hej Felicia, om du "bara" inte går på lektionerna, så är det "skolk" och du blir av med Studiebidraget från CSN. Även om du har F i Spanska 3, så får du... Läs hela svaret
    • Pierre

      Byta från franska 3 till spanska 4?

      Tjenare! Jag går för nuvarande franska 3 i årskurs 1. Jag kan flytande spanska, är det möjligt att byta till spanska 4 sedan när jag börjar årskurs 2? Mvh, en kille som är trött på franska

      Julia: : Hej Pierre, om din gymnasieskola erbjuder Spanska 4, kan du läsa den kursen. Det finns inget krav på att man läser bara ett modernt språk eller två kurser i Samma språk: man får ha... Läs hela svaret
    • Max Anders

      Att läsa moderna språk 4 som Natur-elev?

      Jag har en vän som pluggar Naturkunskap och vill läsa moderna språk 4 för utökat meritvärde, trotts att det inte ingår i kursplanen. Hon har dock håltimmar som hon vill uppoffra - dessa är samtidigt som bl.a spanska lektionen. Kan hon då läsa spanska steg 4 så länge det inte krockar med något...

      SYV-besökare: : Hejsan, den eleven som vill läsa någon kurs som idag ej finns i elevens Individuella studieplan måste prata med Studie- och yrkesvägledare på sin skola. Om det inte finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga