förälder

    Min son ska fortsätta läsa Samhällsvetenskapliga Programmet på Komvux eftersom han inte blev klar på gymnasiet. Hur skiljer sig programmet sam/sam åt på gymnasiet och på Komvux, till exempel är de gemensamma ämnena för programmet identiska, bortsett från att idrotten inte räknas med. Kan ämnena för val av inriktning väljas friare? Vilka ämnen finns att välja bland för programfördjupning och för individuellt val? 1. Hur många poäng måste de gymnasiegemensamma ämnena vara på Komvux? Och kan man välja bort matte 2b och i stället läsa något ämne som finns i programfördjupningar? 2. Hur många poäng måste man minst ha i sina programgemensamma ämnen för en examen i sam/sam? 3. Hur många poäng måste man minst ha i sin inriktning för att få en fullständig examen från sam/sam.? Och måste det vara samma gruppering av ämnen som på vanliga gymnasiet. 4. I programfördjupningar har han läst 300 poäng. Räcker det, eller behövs 400 p.

    Vet ju att han behöver totalt 2250 p

    Tack på förhand Engagerad förälder

    • Julia : din som behöver totalt 2250 Godkända gymnasiala poäng + 150 betygsatta med F, i så fall. Men man kan inte ha F i vilka kurser som helst. F-betygen drar ner medel-/snittbetyg ganska mycket, så vi rekommenderar satsa på 2400 godkända poäng. Det är bra att du är en engagerad förälder. Men det krävs även engagemang från honom som ska studera. Utan det blir det svårt att genomföra studier med godkända betyg. Vi rekommenderar att hen som ska studera själv bokar tid med SYV på komvux i den kommunen där hen är folkbokförd eller i alla fall deltar i planeringen. Om du kommer överens med SYV-en på komvux om en viss planering men din son önskar inte exakt samma sak, så blir inte resultatet så bra, är vår erfarenhet.
    • förälder : Väldigt sant! Det är ju trots allt han som måste vilja ta tag i sina studier. Jag får lägga i handbromsen och lita på att han kommer lösa det. :)
    • Julia : Vi önskar din son lycka till i hans studier!
    • förälder : Tack så mycket!
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Lena!

    Vi rekommenderar att göra planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där man är folkbokförd.  Från 1 juli 2021 gäller nya regler vad gäller ta ut examen från komvux. Det som är "gammalt", sedan innan, är att man behöver ha 2400 betygsatta gymnasiepoäng (och av dem kan max 150 poäng vara betygsatta med F, icke-godkänt). Betyget i kursen Idrott och hälsa 1 får ej ingå.
    Gymnasiearbete (eller komvux-arbete), en 100p.kurs med godkänt betyg behöver ingå inom 2400p.
    Högskoleförberedande komvux-examina kan man ta ut inom följande områden Naturvetenskap-Teknik eller inom Samhälle-/Humaniora. (Yrkesexamina ... här är man beroende av vilka kurser som komvux kan erbjuda läsa).
    Det är alltså så att din son kommer antingen läsa mot examen från Samhälle-/Humaniora eller om han så önskar, mot ett av de yrkesexamina. Det är fullt möjligt att bli behörig till universitetet även med examensbevis "från ett yrkesprogram"/Yrkesbevis för att man kan inkludera både kurser för grundläggande och för särskild behörighet inom 2400p. som krävs för examensbevis från komvux.
    Jag svarar inte på de konkreta frågorna som finns i din fråga för att det är inte möjligt (längre) att på komvux ta ut examen från "Sam-sam" utan det blir från område Samhälle-humaniora eller så kanske din son vill skaffa sig ett yrke samtidigt som han bli behörig till universitetsutbildningar. Oavsett, så behöver han ha godkänt betyg i gymnasiearbete (från gymnasiet) eller göra komvuxarbete, som tar 100p. i anspråk. Av de återstådende 2300poäng så måste han tvunget ha godkända betyg i svenska 1, matematik 1 och engelska 5. För grundläggande behörighet till svenska universitet krävs även godkända betyg i svenska 2 och 3 samt i engelska 6. Särskild behörighet är olika till olika högre utbildningar. Bra att veta vilken högre utbildning man vill bli behörig till och ta in de kurserna inom 2400poäng i komvux-examen.
    I komvux-examen behöver inte moderna språk ingå. Vår tolkning är att i examen inom område Samhälle-humaniora behöver inte mer matte ingå än endast matematik 1 (1a, 1b eller 1c). Men utan godkänt betyg i matematik 2 blir man obehörig till alla de eftergymnasiala utbildningar som för särskild behörighet kräver matematik 2a/2b/2c och det är ganska många utbildningar både inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
    Det kan finnas stor fördel i att läsa mot en yrkesexamen. På komvux kan utbildningar till följande praktiska yrken finnas, se några exempel: Fastighetsskötare, Byggnadsarbetare, Anläggningsförare, Barnskötare, Undersköterska. Även om man inte planerar jobba inom ngt praktiskt yrke kan man ha stora fördelar i att ha skaffat sig ett yrke tidigt i livet. För det första, så kan man jobba extra samtidigt som man läser på universitetet, lättare få sommarjobb och man alltid har fördel i att ha varit på praktik (APL, arbetsplatsförlagt lärande) vilket man gör när man läser yrkespaket på komvux. Läser man till Undersköterska så lär man sig ge vård och bl a första hjälpen vilket ses av många arbetsgivare som en stor fördel (för att olyckor och plötsliga sjukdomsfall kan drabba vem som helst när som helst). 
    Så, man kan t.ex ta ut yrkesexamen som Undersköterska från komvux och inom 2400p.inkludera alla kurser som krävs både för grundläggande och för särskild behörighet och på så sätt både få ett yrke "med sig" under resten av livet + bli behörig till många olika eftergymnasiala utbildningar. Dessutom kan man som utbildad Undersköterska  till yrkeshögskoleutbildningar som förbereder till yrken som Ambulanssjukvårdare, Steriltekniker, Hälso- och sjukvårdsadministratör och Apotekstekniker.
    Exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    utbildning/vardyrkeshogskolan/handledare-inom-lss-och-socialpsykiatri-distans
    utbildning/arena-yrkeshogskola/tandskoterska
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/instrument-och-steriltekniker

    Beroende på om din son väljer att läsa mot examen från samhälle/humaniora eller mot yrkesexamen, kommer planering mot examensbevis se ganska olika ut. Yrkesexamen måste innehåll yrkeskurserna. Om man läser ett yrkespaket så ser man sedan om det fattas poäng eller om man direkt (på grund av att man redan har många godkända betyg från gymnasiet) ta ut examensbevis från komvux.

    • förälder :

      Jag hittade på vilka ämnen som är valbara och vilka som är obligatoriska. De obligatoriska kurserna ska vara minst 1200 poäng. Med i listan finns dock bara ämnen med totalt 1050 poäng, inklusive komvux-/gymnasiearbete. Väljer man en kurs på 150 poäng själv då, eller hur ska jag tolka det? :) 

       

      Tack och bock!

    • Daniel :

      Du skriver: "välja bort matte 2b och ändå kan få ut ett examensbevis från gymnasiet" men menar du från Komvux, inte från gymnasiet? Det finns inget program som heter "samhälle-humaniora" utan det är ett STORT KUNSKAPSOMRÅDE och examensbevis ska så mycket som möjligt likna de examensbevis som eleverna tar från ES, SA, EK eller HU. I ES och i HU ingår inte mer matte än endast matematik 1, därför kan man "låtsas" att man på komvux tar examen från Humanistiska programmet eller Estetiska programmet. I SA och EK ingår även matte 2b som obligatorisk kurs och i EK/inriktning ekonomi även matte 3b, men man kan, som sagt, "låtsas" att man tar examen från ett program där det ej krävs mer matte än matte 1. Reglerna kring examensbevis från komvux är många och ganska komplicerade. I vissa fall får bedömning göras om kurserna kan ingå i samma examensbevis (samtidigt) och det är rektorn på komvux som är ansvarig för det. SYV på komvux kan svara på det hen kan, men ibland måste hen kontakta betygsexperter och/eller sin egen rektor för att få svar. Gör planering tillsammans med SYV på komvux, är det bästa råder vi kan ge. Oavsett vad vi eller någon annan säger, ligger sista ordet hos komvux-rektorn. Givetvis finns det regler men de måste tolkas och appliceras och det är inte ovanligt att man får olika svar från komvux i olika kommuner som tolkar reglerna på lite olika sätt.

    • förälder : Okej, ja, jag menar examen från Komvux, men tack ändå, jag förstår att det är bäst att kontakta en studievägledare här på plats i stället..!
    • Julia : Ja, du har rätt. Du får visa våra svar här på forumet till Syv på komvux om du tror att det blir till hjälp!
    • Julia : Nyfiken: i en kommentar, ovan, skriver du "hittade på vilka ämnen som är valbara och vilka som är obligatoriska" men Var hittade du den information? Information på hemsidorna kan ibland vara gammal/inaktuell. Du får gärna länka så vi får se vilken sida du hittade information på. Du behöver inte göra det om du inte vill, jag är mest bara nyfiken... :)
    • förälder : https://vuxenutbildning.stockholm/las-enstaka-kurser/gymnasieexamen/samhallsvetenskap-och-humaniora/
    • förälder : Uppdaterad 2022, gäller visserligen Stockholm, men bör vara ungefär likadant över landet.
    • Julia : Ja, det kan man absolut utgå ifrån, men det kan finnas viktiga detaljer, t.ex måste man veta i vilka kurser man tvunget behöver ha godkänt och vilka 150p.kan ingå med F. Vill man ta in kurser i sitt examensbevis som inte erbjuds på komvux i den egna kommunen, kan man ta in betyg från prövningar. Det är alltså svårt att på egen hand planera mot examensbevis från komvux. Vi rekommenderar göra planering tillsammans med SYV på komvux.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'studera' (25 st.)

    • Tida

      Vem kan jag kontakta om jag vill studera i Australien?

      Hej! Jag är på besök i Australien Sydney och blev helt kär i staden och vädret här. Därav har jag börjat fundera på möjligheter att studera i Sydney. Kollat lite på nätet och hittat några hemsidor men förstod inte riktigt vilka högskolor/ universitet man som svensk medborgare kan söka. Finns...

      Milla : : Hej!Att studera i Australien, särskilt i städer som Sydney, kan vara en spännande och berikande upplevelse. För svenska medborgare som är intresserade av att studera i Australien... Läs hela svaret
    • Linn

      Ska jag gå folkhögskola eller komvux?

      Jag har inte en fullständig gymnasiexamen. Vill gå klart gymnasiet och ev sen studera vidare. Om jag går folkhögskola allmän kurs helt på distans eller pluggar komvux, vad är skillnaden? Vilket alternativ är smidigast? Vet att folkhögskola...

      Milla : : Hej!Både folkhögskola (allmän kurs) och komvux erbjuder möjligheter att fullfölja din gymnasieutbildning, men det finns några skillnader mellan de två alternativen. Nedan finner... Läs hela svaret
    • Katt

      Vill bli specialpedagog?

      Hej jag har pluggat 4 år till grundskollärare 4-6 men vill bli specialpedagog. Sedan 2020 så har jag jobbat som lite som lärare samt mest timanställd på grundskolan(behörig). Men enligt specialpedagog utbildningen så stryks timanställd arbete...

      Milla : : Hej,jag vet inte varför timanställning ej gäller men jag har en gissning: som timanställd (vid behov) så hoppar man in då och då och undervisar i olika klasser och kanske också i olika... Läs hela svaret
    • beslutsångest49

      Är det möjligt att plugga två utbildningar samtidigt?

      Hej! Jag ska snart börja på min andra termin på läkarprogrammet, en utbildning som som jag verkligen tycker är kul och väldigt intressant Samtidigt har jag också börjat sakna matematiken och vissa andra ämnen en smula och börjar intressera mig gymnasielärare-yrket. Ju mer jag funderar, desto...

      Milla : : Hej,läkarprogrammet är 6-årigt och att bli behörig gymnasielärare brukar (som oftast) ta 5 eller 5,5 år, om man läser på heltid (läser man på deltid,... Läs hela svaret
    • Louay

      Vilka yrken kan man inte studera till om man har belastningsregister?

      Hej, jag är nyfiken på vilka yrkeslicenser man inte kan få om man förekommer i belastningsregister om man vill börja studera till något. Vilka studier till yrken är ingen väg för en som man kommer få i slutändan pga...

      Julia: : Hej!Jag vill börja svara med följande information:Informationen i belastningsregister finns under viss tid, inte för all framtid. Efter viss tid tas den bort från... Läs hela svaret
    • Linn

      Hur lär jag mig matematik igen som vuxen?

      Jag är 24 och tänker inom ett år eller så gå vuxenutbildning djurvård. Men jag minns inte matte. Var sjukskriven mer från skolan än närvarande. Så jag försöker hitta en mattebok för grundskolan? / högstadiet? Till att börja med men Jag hittar ingenting

      Anna: : Hej Linn!Det finns en mycket bra gratis sida för självstudier i matematik - Matteboken.se - gå in på matteboken.se & välj den årskurs i grundskolan som du vill repetera matte inom, t.ex matteboken.se/lektioner/skolar-9Lycka till med dina studier!
    • Jonathan

      Komvux, tid och krav?

      Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

      Anna: : Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
    • Denis

      Byta yrke från juridik till pilot, hur ska jag gå till väga?

      Hej! Jag går i trean och tar studenten när som helst. Jag går ekonomi juridik men är lite kluven på vad jag vill arbeta med, har många intressen och det är allt från åklagare till entreprenör till läkare och till pilot. Jag undrade om det gick att byta linje helt nu till pilotyrket och...

      Milla : : Hej Denis,du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Sök läsa fysik 1a, som är en kurs på 150 gymnasiala poäng och kan läsas... Läs hela svaret
    • Izabelle

      Hur ansöker jag till juristprogrammet i Köpemhamn?

      Hej! Jag kommer inom 1,5 år att flytta till Köpenhamn då tanken är att jag ska flytta ihop med min danska pojkvän. Jag har googlat och googlat men hittar inte vad som krävs, samt hur jag söker in till universitet i Köpenhamn för att studera juridik. Därför vänder jag mig nu till er och undrar...

      Anna: : Hej, titta på information på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmark/universitet-och-hogskola och ställ frågor till de som jobbar på "Öresund direkt"; förhoppningsvis kan de hjälpa dig!
    • SYV-besökare

      Studera med hjälp av trygghetsfonden?

      Hej jag är studievägledare som fick en fråga om möjlighet att studera med hjälp av Trygghetsfonden. Personen är uppsagd pga arbetsbrist. Hen bor i Göteborg. Hen sökte studier på en yrkeshögskoleutbildning men ännu inte fått svar om hen blir antagen till yh-utbildning. Personen det handlar om är...

      Anna: : Hej och tack för din fråga.Exakt vad Trygghetsfonden kan bistå med har vi inte detaljkännedom om här på FRåGA SYV. Hittade information på tsl.se men kan inte se att det... Läs hela svaret
    • Robin

      Studera till Marin Biolog?

      Jag är intresserad av att studera till Marin Biolog. Jag undrar hur jag ska ta mig dit? Vart hittar jag denna utbildning och består den av en kandidat/master? Vad jag har förstått så behöver jag ha behörighet i ma 4, fy 2, bio 2 och ke 2. Jag gick Hotell...

      Julia: : Hej Robin, var god kika på Framtid.se/yrke/marinbiologochunder alla omständigheter behöver du uppnå godkänt betyg i matematik 2 (som första steget i den ganska långa vägen till att bli... Läs hela svaret
    • Jennie

      Var studerar man sekter och kriminellt beteende?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av psykologi. Jag är också väldigt intresserad av sekter, ockultism och psykologin hos en kriminell. Hur ska man gå till väga om man vill lära sig mer om detta när det är så specifikt? Det verkar så krångligt med de olika utbildningarna. Vilka yrken kan man ha som...

      Julia: : Hej!jag hittade några kurser på högskolenivå:Ockultism, satanism, new age & annan esoterism i västerländsk historia & nutid på linköpings universitetOckultism... Läs hela svaret
    • Daniel

      Elektroteknik, datavetenskap, maskininlärning eller något annat?

      Jag har tittat runt lite på universitetsutbildningar och undrar vilka som kan ge mig bäst förutsättningar. Bör vara värt att notera att jag inte endast vill ha jobb utav dessa utan vill främst ha praktisk kunskap. Helst ska universitetet även ha ett...

      Anna: : Hej Daniel, du kan även kika på utbildningar på Lunds Universitet t.ex kanske lu.se/lubas/i-uoh-lu-TGELT kan vara intressant utbildning för dig.Om jag förstår dig... Läs hela svaret
    • Marcus

      Kan en person flytta från USA till Sverige och studera på universitet?

      Svårt att formulera frågan men jag har en vän i USA, och undrar vad det är som gäller ifall de skulle flytta hit till Sverige och vill studera på universitets-nivå. Gäller samma regler och möjligheter för min vän jämfört med mig som har bott i Sverige hela mitt liv? Behöver de bo i Sverige...

      Anna: : Hej Marcus,ang. din fråga om att flytta från USA och studiera på högskolenivå i Sverige, tänker jag följande:- det är begränsat antal... Läs hela svaret
    • C

      Vilka utbildningar finns om man vill jobba med djur?

      Hejsan Vad kan man utbilda sig till om man vill jobba med djur? Behöver man plugga till matte ifall man inte har gjort det tidigare?

       

      Har gått ut gymnasiet :)

      Anna: : Hej C, det finns väldigt många olika utbildningar för att sedan kunna jobba med djur. Kika ex. på yrken inom Djurhälsopersonal >>. Sedan finns det yrken som inte handlar om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga