Coco
    Hej,
    Vår dotter går i 8:an och vill sluta med Tyska. Jag har tre frågor:
    1. Hur påverkar det behörigheten att söka till gymnasiet?
    2. Finns det något ämne på högstadiet som kan ersätta språkvalet och som ger motsvarande meritpoäng? Jag har förstått att de elever på hennes skola som inte läser ett andra språk går på en lektion där de får stödundervisning i Sv/Eng, jag känner mig tveksam till de lektionerna då de saknar struktur/mål/betyg.
    3. Vilka fem ämnen utöver svenska, engelska och matematik är det man behöver ha godkänt i från grundskolan?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Coco,
    jag skall försöka svara på dina frågor men återkom om jag missar ngt eller om du får följdfrågor, OK?

    Här kommer mina svar:
    1. om man slutar med Tyska i 8:an, påverkar det INTE behörighet att söka till gymnasiet;
    2. det finns inget ämne på högstadiet som PÅ SAMMA SÄTT ersätter språkvalet och ger MOTSVARANDE meritpoäng ***;
    3. Behörighet till gymnasiet:
    till alla program behöver man vara godkänd i Svenska /eller svenska som andra språk/, Engelska och Matematik +
    till Yrkesförberedande program /som till exempel Hotell/Turism eller Vård/Omsorg/ behöver man även betyg i fem andra VALFRIA grundskoleämnen;
    till Högskoleförberedande program är det lite olika:
    till Estetiska är det 9 st. valfria ämnen
    till Teknik & Naturvetenskapsprogrammet är det Fysik, Kemi, Biologi + 6 st. valfria ämnen
    till Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomi & Humanistiska är det Geografi, Historia, Religionskunskap, Samhällskunskap + 5 st. valfria ämnen.

    *** Språkval /i din dotters fall - Tyska/ skulle vara den 17-de ämne och de poängen "plussas på" till de poängen som man får i 16 grundskoleämnen. Exempel: en elev får betyg E alla kurser på grundskolan och har även fått betyg i Tyska. För betyg E får eleven 10 poäng per kurs. Den eleven får 170 poäng att konkurrera med i stället för 160 som hen annars skulle få /om hen inte fick betyg i Tyska/.
    "Ersätta" kan man på sätt och vis med Modersmål. Om man får betyg i Modersmål, som inte kan vara den 17-de ämne, men man kan ta betyg i Modersmål i stället för betyg i ett av de övriga ämnena - med i beräkningen.
    Exempel: en elev får betyg B i Modersmål och alla övriga betyg är D och ett betyg /i t.ex. Kemi är E/.
    Då räknar man "som om eleven fick B i Kemi" - vilket i detta fallet höjer Mtv /meritvärde, som man konkurrerar med om gymnasieplatserna/ med 7,5 poäng.
    FÖRDELAR MED ATT FORTSÄTTA LÄSA TYSKA:
    om din dotter får minst E i Tyska från vårterminen på grundskolan finns det två klara fördelar:
    1. hon får Tyska som det 17-de ämne och får minst 10 extra poäng i konkurrensen om en gymnasieplats;
    2. om din dotter fortsätter sedan läsa Tyska på gymnasiet /oavsett vilket program hon går/ - läser hon "högre kurser" än nybörjarkurs och kan få MERITPOÄNG till gymnasiebetyg /i Moderna språk får man Meritpoäng på gymnasiet från steg 3/.
    Elever som läser Modernt språk från å k 6 i grundskolan och fortsätter med samma språk oavbrutet /och får godkända betyg/ - börjar med steg 3 på gymnasiet. Och om de läser även steg 4 - får de max antal Meritpoäng i Moderna språk.
    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser kan du läsa reglerna kring Meritpoäng som gäller vid konkurrensen om en plats på en högskoleutbildning.
    ***************
    I fall man inte planerar söka till högskola/universitet, behöver man inte tänka på Meritpoäng till högskola, dock är det fördelaktigt att ändå få betyg i språkval från grundskolan /om betyget är högre än F/ - för att den ger extra poäng i konkurrensen om en plats på gymnasiet.

    Jag hoppas att jag svarade på alla frågor som du ställde nu. Som sagt, är du välkommen att ställa nya frågor. Det också bra att ställa samma frågor och då försöker jag förklara tydligare.

    Vet ej vilket gymnasieprogram din dotter vill söka på gymnasiet. Om det skulle vara så att hon vill gå Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Humanistiska eller Ekonomiprogrammet -
    då ingår Moderna språk som MINST en obligatorisk kurs i de programmen, vilket betyder att man måste läsa Moderna språk för att kunna få ut Gymnasieexamen. Moderna språk på gymnasiet får ersättas av Modersmål, men modersmål ger inga Meritpoäng i konkurrensen till högskolan. För att kunna läsa Modersmål på gymnasiet, måste man läsa Svenska som Andra språk /och inte Svenska/ på gymnasiet och för det måste man ha fått betyg i SAS /och inte Svenska/ från grundskolan.

    Hoppas att det inte blev en för krånglig förklaring! *L*
    Lycka till med studier önskar jag din dotter!
    Mikael SYV
    Hej igen, jag tänkte bara förtydliga lite mer: i fall eleven lägger mycket tid och ork på extra språk och skulle t.ex. få högre betyg i andra ämnen genom att "släppa" Tyska /i detta fallet/, kan man vinna poäng på det. Säg att din dotter skulle få F i Tyska från vårterminen i å k 9 /värsta scenario!!!/ - då får hon "noll" poäng för det. Om hon får E i tyska ger det 10 extra poäng, men om hon i stället lägger tid på andra ämnen och höjer betyg från D till C eller från C till B i minst fyra ämnen, vinner hon 10 p. på den höjningen - så det går i så fall "på ett och ut"... men skulle hon höja betyg från E till D i fem ämnen genom att skifta tid och ork på dem från Tyskan - vinner hon 2,5 Mtv i konkurrensen om en gymnasieplats.
    Bästa hälsningar
    Mikael SYV
    • : Följdfråga: de elever som valt bort moderna språk blir därmed utan de extra 10 poängen som språkvalet ger? Det finns alltså inga andra kurser på högstadiet man kan ta?
    • Mikael : Ja, det stämmer! 10 poäng får man för E-betyg, om man skulle få A-betyg i Tyska t.ex. från vårterminen i å k 9, får man 20 extra poäng, för C får man 15 extra poäng. Inget annat ämne kan ersätta språkval. Man får givetvis läsa Franska eller Spanska i stället för Tyska. Just VILKET SPRÅK, spelar ingen roll. :-)
    • : Jag förstår, tack för bra svar.
    • Mikael : Har du sett att jag har utökat mitt svar till dig? Känner du någon annan som har frågor om studier, tipsa om oss! :-)
    • Mikael : Tillägg: det går bra att börja med ett nytt språk på gymnasiet, oavsett om man läste språkval på grundskolan eller ej. Då läser man Moderna språk 1 och kan läsa flera Moderna språk 1 samtidigt eller en efter varandra - t.ex. Franska 1 och Spanska 1 - samtidigt eller efter varandra. Meritpoäng som ger fördelar i konkurrensen till högskolan får man först från Moderna språk, steg 3.
    • : Tack Mikael, ja du gav mig många bra saker att ta med i beslutet. Jag har även varit i kontakt med hennes skola och försökt få reda om man kan ersätta språklektionerna med stödundervisning i andra ämnen (det var väldigt begränsat med valmöjligheter). Ditt sista tillägg hade jag redan listat ut, jag insåg även att språkstudier på gymnasienivå även utökar valmöjligheten bland högskoleutbildningar om man vill sikta så långt.
    • Anna : Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp! Hör av dig om du har andra frågor. Känner du någon elev eller föräldrar, som undrar ngt., tipsa om oss. Trevlig helg! Anna Fragasyv.se
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'matematik2b' (8 st.)

    • Mojje

      Går det att klara kemi1, fysik1 och matematik 2 på 75 eller 100% takt?

      Hej! Jag ska läsa kemi1, fysik1 och matematik2 på 75% studietakt men vet inte exakt hur många veckor kommer det bli? Dessutom är det möjligt att klara alla nämnda kurser på 75% eller 100% takt?

      Anna: : Hej och tack för din fråga om studier på hel- respektive deltid på 75%!Kemi 1 och Matematik 2 är 100p.kurser och varje 100poängskurs läses på... Läs hela svaret
    • Amir

      komplettera med vilka kurser man vill på komvux?

      Hej! Jag går för tillfället på humanistiska programmet och har ett antal F i ämnen som är särskilda för just detta program (Latin 1, 2 och Historia 2). Nu såhär i slutet av trean har jag intresserat mig mycket för IT och vill söka...

      Anna: : Hej Amir, jag tror inte att du kan läsa Latin på komvux; Historia 2 kan man tänka sig att komvux kanske kan erbjuda... Det du behöver göra är att boka tid med SYV på komvux... Läs hela svaret
    • Olivia

      Beteendevetare?

      Hej! Jag vill börja plugga till beteendevetare. Jag har en behörig gymnasieexamen men har inte ett godkänt betyg i matte 2B. Är detta något jag behöver läsa upp innan jag söker in till programmet?

      Julia: : Hej Olivia!Det finns många Olika beteendevetenskapliga program; jag ska här nere ge några exempel på de program som ej kräver - för behörighet - mer matte än matematik... Läs hela svaret
    • Hanna

      Kommer dessa kurser ingå i mitt studiebevis?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet 2019 i juni Vård och omsorgsprogrammet. Fick F i 3 kurser, engelska 6, hälsopedagogik och räddningsmedicin. Jag kommer plugga hälsopedagogik och engelska 6 på komvux. Jag funderar även på att plugga Psykiatri 2 (är...

      Anna: : Hej, jag råder dig göra planering mot examensbevis med Syv på Komvux. Målet med gymnasiestudier om man läser ett nationellt program är Examensbevis. Och inte ett studiebevis.... Läs hela svaret
    • Matilda

      Kommer jag kunna söka in till högskolan nu till hösten?

      Jag läser nu matematik 2b på komvux för att kunna söka socionomprogrammet på högskolan. Jag är inne på min andra termin och är klar i juni. Det jag undrar över är om jag måste söka till våren nästa år, eftersom jag inte kommer vara helt klar nu till ansökan i mars. Jag är klar innan dess att...

      Peter: : Hej Matilda,sista dag att komplettera högskoleansökan till hösten 2019 är 20 juni. Se info på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum. Gör... Läs hela svaret
    • Emilia

      Hjälp mottages tacksamt!?

      Hej! Under min gymnasietid studerade jag samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende. På grund av olika omständigheter blev jag inte färdig med alla ämnen - till stor del karaktärsämnena. Jag funderar på om jag skall läsa det...

      Daniel: : Hej Emilia, jag har nu läst din fråga och Julias svar. Jag, som är SYV, förstår Julias svar, men du kanske inte gör det... riktigt. Jag ska göra ett försök att förklara. Om du... Läs hela svaret
    • Albin

      Är det rimligt att jag får ett D i slutbetyg i Ma2b?

      Har på de tre delproven i Ma2b kursen fått betygen A, B och C och fick på nationella provet i Ma2b ett E. Min lärare vill sätta ett D i slutbetyg på mig. Förstår inte hur det kan gå till eftersom jag varit väldigt aktiv under kursen och även fått beröm av min lärare för min muntliga aktivhet...

      Julia: : Hej  Albin,SYV är inte experter på betygssättning, det är Lärare. Det är lärarens kompetens och profession att sätta betyg. Erfarenhetsmässigt kan jag... Läs hela svaret
    • Stina

      Giltig gymnasieexamen om jag går ut med F i Matematik 2b??

      Jag går Samhälls Beteeendevetenskap, jag klarade av Matematik 1b och fick E i den kursen, sedan kämpade jag hela 2:an med att klara av 2b men lyckades inte, jag klarade alla delprov som vi gjorde men fick F på nationella, tänkte göra en prövning på den nu i årskurs 3 men så fort jag tänker på...

      Milla : : Hej Stina! Goda nyheter är att du FÅR EXAMENSBEVIS = giltig gymnasieexamen med F i Matematik 2b om du har godkända betyg för övrigt. Du har även "råd" att få F i ännu en 100 poängskurs och en 50... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga