Amir 20 år

  Hej! Jag går för tillfället på humanistiska programmet och har ett antal F i ämnen som är särskilda för just detta program (Latin 1, 2 och Historia 2). Nu såhär i slutet av trean har jag intresserat mig mycket för IT och vill söka in på yrkeshögskola till HT 2021. Det jag undrar är om det är möjligt för mig att slippa komplettera ovannämnda ämnen då jag mycket hellre vill ersätta de 100-poängskurserna med exempelvis programmering 1/2 och webbutveckling. Måste man komplettera de kurser för det specifika programmet man råkat välja som ung och dum? mvh

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Amir,

  jag tror inte att du kan läsa Latin på komvux; Historia 2 kan man tänka sig att komvux kanske kan erbjuda... Det du behöver göra är att boka tid med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Se när ansökningsperiod på komvux i din kommun ligger (detta för att inte missa ansöka om kurser på komvux med start Augusti 2020).


  "Problemet" med att ta ut exam.bevis från komvux kan vara att du kommer behöva göra om ditt gymnasiearbete och läsa mer matematik - för att kunna ta ut examen från ett annat program, på Komvux.

  Yrkeshögskola kan ta in obehöriga
  Sök till yrkeshögskola redan till hösten 2020. Jag kan inte lova dig att du kommer in, men chansen ändå finns; detta pga yrkeshögskola kan ta in obehöriga.

  Examensbevis från komvux
  i Exam.bevis från komvux får inte kursen Idrott-och-hälsa1 ingå. Det är bra om du läser mer matte (så mycket som möjligt, men i alla fall Matematik 2 - helst även matematik 3), detta pga du verkar vara intresserad av IT-utbildningar och de brukar på yrkeshögskola kräva godkänt betyg i matematik2 (på högskolenivå krävs oftast matematik 4, fysik2 och kemi1 - för civilingenjörsprogrammen, och detta gäller även om man vill läsa till Civilingenjör inom Datateknik).

  • Amir varför måste jag göra om mitt gymnasiearbete? jag har redan läst matte 2 och saknar bara krav för särskild behörighet vilket är programmering 1
  • Mikael Vi på FRåGA SYV säger inte att du Måste göra om ditt gymnasiearbete; vi råder dig göra planering tillsammans med SYV på komvux.
  • Mikael

   I din fråga nämner du 3 stycken 100p.kurser i vilka du har eller kommer få F betyg; med 300p.F uppfyller du inte kraven för examensbevis; du kommer därför få Studiebevis från gymnasiet. Då kan du försöka komplettera på komvux och ta ut Examensbevis från komvux; i examensbevis från komvux får ej kursen Idrott1 ingå (du "förlorar" i så fall det betyget); Det är Rektor på komvux som med sin underskrift försäkrar om att alla regler har följts och examensbeviset är giltigt, och det är därför som Hen kommer ha "sista ordet" (oavsett vad vi eller ngn annan säger till dig). Ansvar för planering mot examensbevis brukar på komvux vara delegerat till SYV på komvux. Därför behöver du göra planering med SYV på komvux. Vi hoppas komvux i din kommun kan erbjuda dig läsa programmering och/eller andra IT-kurser, men vi kan inte garantera det. Du måste se vad komvux i din kommun har för utbud.
   Min bedömning är att du kan "ersätta" Latin 1,2 och Historia 2 med programmerings- eller andra datakurser och sedan få examensbevis från "humanistiska"programmet på komvux men det är ju inte FRåGA SYV som utfärdar examensbevis utan Komvux i den kommunen där du är folkbokförd - så är det därför bäst att du får svar direkt från de som bestämmer. 

   De tips jag vill ge dig är att du
   - ser på kommunens hemsida när ansökninsperiod till komvux blir (så att du inte missar ansöka om kurser och kan börja läsa kanske redan på någon Sommarkurs). Komvux i olika kommuner har olika saker att erbjuda; vi kan inte garantera att komvux i din kommun kommer ta in dig på t.ex en programmerings-kurs. Det kan vara många som vill läsa programmering och det blir konkurrens om platser. 

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  Om jag förstår dig rätt, vill du komma in på en Yrkeshögskoleutbildning inom DATA-område. Och att för behörighet krävs det godkänt betyg i gymnasial kurs Programmering 1, stämmer det? 
  Yrkeshögskoleutbildningar är jättebra, om man kommer in på dem. Det är tyvärr ganska få platser, t.ex kan det finnas 24 eller 32 platser och folk från hela landet söker; yrkeshögskola brukar prioritera ta in personer som har några års arbetslivserfarenhet; att komma in på yrkeshögskola direkt efter gymnasiet är inte så vanligt. Medelålder på studerande på yh-utbilndingar ligger på ca 27-28 år... alltså jobbar de flesta i några år innan de kommer in på yrkeshögskola. 

  Vad Anna menade i sitt svar (tror jag) var att det är bra om du försöker sikta på att bli behörig även till högskola-universitet. Det finns ju tyvärr ingen garanti på att komma in på yrkeshögskola, även om du blir behörig. Max antal platser på varje yh-utbildning är 35 st. och sökande kommer från hela Sverige (det kan bli många sökande på varje utbildningsplats). 
  Du bör givetvis söka till alla de utbildningar som du är intresserad av; du kan söka många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt och du kan komma in även om du är Obehörig. Yrkeshögskola får ta in obehöriga men de sker oftast endast i 2 fall: om det är få behöriga sökande eller om den obehörige kan på "annat sätt" påvisa att hen är extra-lämlig att läsa på just den utbildningen (inom data kan jag tänka mig att om en sökande har på egen hand programmerat mycket och kan visa vad hen de facto kan...). 
  FRåGA SYV vill att det går bra för dig, därför ger vi alla de råden vi ger. 
  Du får lyssna på det vi råder dig att göra eller inte. Det är du som bestämmer. Vi kan bara berätta det vi vet och ge dig tips och förslag, sedan är det upp till dig vad du gör. 
  Vänligen och Lycka till!
  Julia

  Frågor och svar

  • Emmy 21 år

   Personalvetare på fristående kurser?

   Hej! Jag vill läsa till personalvetare på fristående kurser, jag kommer att arbeta samtidigt. Kan man göra det? Vilka kurser ska jag läsa då? Sedan - kan man få ett intyg på att man läst till personalvetare om man läser kurserna fristående? Med vänlig hälsning, Emmy

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ivan 25 år

   E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

   Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer att göra det. Slut betyget kommer enbart att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gustav 17 år

   Behörighet gällande högskoleprogram?

   Hej! Jag är inne på att plugga zoologi efter gymasiet och jag kollade in behörigheten till det programmet och det stod följande: Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3b/3c eller Biologi A. Då blev jag lite fundersam gällande matte 3 delen. Vad menar dom med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • R 20 år

   Hur raderar jag mitt konto?

   Hej! Jag skulle vilja radera mitt konto här, hur gör jag det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga