Wernah
    Hej, jag är 18 år och går mitt sista år på skolan där jag läser in grundskoleämnen. Jag läser även programmering 1. Jag undrar vilka alternativ/val jag har efter jag har slutat skolan? Jag är väldigt intresserad i programmering och har diagnoserna Autism och ADHD.
    • Milla : Vilket år är du född? Fyller du 19 år under resten av 2023? eller fyller du 19 år under året 2024? Detta frågar jag för att kunna avgöra om det blir för sent för dig att (på grund av din ålder) söka till nationella program på gymnasiet.
    • Wernah : 2005
    • Milla : Bra att du svarade vilket år du är född. Då är det så att från 1 juli 2025 "hör" du "till" komvux och innan dess - till gymnasiet (ungdomsgymnasiet). Om du under läsåret 2023-24 blir behörig till gymnasiets nationella program, sök i så fall till hösten 2024 utbildning på gymnasiet, t.ex på EE/inriktning Dator- och kommunikationsteknik. För behörighet till det programmet behöver du totalt 8 godkända betyg från grundskolan, av de godkända betyg i svenska, engelska och matematik "från vårterminen i årskurs 9 på grundskolan". Oavsett om du blir eller inte blir behörig till gymnasiets nationella program, kan du söka till folkhögskolorna (det kan du göra redan nu och i så fall på en folkhögskola, om du blir antagen, läsa in både grundskole- och sedan gymnasiekompetens).
    • Falco : Du läser alltså grundskolekurser på komvux? Vad vill du göra efter det? Vill du läsa gymnasiekurser på komvux eller gå ungdomsgymnasiet? Vill du jobba inom IT? Kan du tänka dig gå en högskoleutbildning? Jag har läst Programmering 1. Den kursen är bra att ha om du vill gå en YH-utbildning inom IT. Men du behöver fortfarande grundläggande behörighet vilket du bara kan få genom ungdomsgymnasiet eller genom att läsa gymnasiekurser på komvux
    • Milla :

      Grundläggande behörighet kan man få även genom studieomdöme från en folkhögskola. Och yrkeshögskola kan ta in även obehöriga, utan fullständig gymnasiekompetens och utan att man i formell mening har uppnått grundläggande behörighet till högskola/universitet. :)

    • Falco : Det kan mycket väl stämma. Jag har inte läst mig in på vad som gäller exakt på folkhögskolan. Men jag har erfarenhet av grundskolan, gymnasieskolan, komvux, yrkeshögskolan och högskolan/uuniversitet. Jag har alltid upplevt folkhögskola som skolform som rätt så diffus och otydlig. Grundläggande behörighet är ett krav som i regel högskolor/universitet ställer, men det är också ett ganska tydligt mål, så att man vet vad man studerar mot. Medans på en folkhögskola får man ett "studieomdöme" eller vad det heter. Jag kan ha fel men för mig låter det lite som ett omdömet man får av en arbetsgivare, för vad det är värt.
    • Falco : Det finns faktiskt ett sätt till att bli behörig till högskolan, ett nytt sätt! Något som få känner till, för att det har mig veterligen aldrig varit på SVT nyheterna, för att de är för upptagna med att rapportera om bombdåd osh skottlossning, tyvärr. Det nya heter "grundläggande behörighetsprovet"! Det ger grundläggande behörighet till högskolan, men det ger inte meritvärde. Men om man kombinerar det med "högskoleprovet" så får man båda delarna, och kan på så sätt helt slippa gå ungdomsgymnasiet eller traggla med gymnasiekurser på komvux. Det är därför det är viktigt att man har ett läshuvud, och lägger mycket kraft på matematik, svenska och engelska. Det ska man göra oavsett om man formellt går i en skola eller inte, så klarar man sig bättre både på dessa prov, och i högskolan så småningom, om man siktar på det. Vilket jag tycker man ska göra om det är inom IT man vill jobba.
    • Falco :

      Här är en länk för "grundläggande behörighetsprovet".
      https://www.studera.nu/sa-kommer-du-in/behorig/grundlaggande-behorighetsprovet/

      Det är som sagt något helt nytt, infördes förra året, och man kunde anmäla sig till det både 2022 och 2023. Men det har man nu haft som test bara, det är inte infört permanent ännu. Men förhoppningsvis så kommer det införas från nästa år. Ni kan läsa mer via länken.

       

    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Yrken inom DATA/IT är i Sverige, för det mesta, icke-reglerade; det betyder att hen som anställer (arbetsgivare) får fritt bestämma vem hen anställer (med vilken utbildning och vilka andra meriter). Det är inte förbjudet för arbetsgivare att anställa dig idag men de meriter som du har idag (även om du inte har grundskolekompetens...) men det brukar arbetsgivare sällan göra... Arbetsgivare vill helst se "data"utbildning från högskola-universitet eller från en yrkeshögskola eller, som minimikravet, Data-utbildning på gymnasial nivå, t.ex att hen som söker jobb har genomfört 3-årig utbildning på EE/inriktning Dator- och kommunikationsteknik - kika gärna på information om den utbildningen på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/dator-och-kommunikationsteknik
    Eftersom du är 18 år så är du gammal nog för att kunna börja läsa på en folkhögskola (på grundskolenivå eller på gymnasial nivå). Du får söka till vilka folkhögskolor du vill i hela Sverige).
    Om studieformen Folkhögskola var god se Framtid.se/studier/folkhogskola
    *************************
    Oavsett vilken skola du går i, försök lära dig så mycket inom IT-data och programmering som möjligt. Du kan bedriva självstudier även utanför skolan. Ju mer du kan inom det som intresserar dig och inom det kunskapsområde som du vill jobba inom, desto större chans att du lyckas få jobb eller uppdrag eller kanske kan starta eget och bli din egen arbetsgivare.
    Mitt råd är att du försöker, förutom att läsa så mycket du kan inom DATA-IT och programmering, lära dig också så mycket matematik och engelska som du kan! 
    *************************
     Vad gäller dina diagnoser, så har du rätt (under utbildningen) att kräva vissa anpassningar (exakt vilka kan bero på grad och omfattning av problematik som du upplever inom dina diagnoser) - prata om det med kurator och med skolsköterska på din skola, är mitt råd. När du söker jobb borde Arbetsförmedlingen hjälpa dig med olika typer av stöd; du kanske kan ha rätt till den så kallade lönebidragsanställningen (där Arbetsförmedlingen står för en del av din lön, så att det blir billigare för arbetsgivare att anställa dig) - du får gärna fråga om det på Arbetsförmedlingen.
    Du får också gärna kika på många olika yrken på www.framtid.se
    Du är intresserad av DATA-IT och särskilt av programmering, om jag förstår dig rätt. På Framtid.se/yrken/data-it berättar vi om 65 yrken inom DATA-IT.

    Studie- och yrkesvägledare
    • Falco : "Yrken inom DATA/IT är i Sverige, för det mesta, icke-reglerade; det betyder att hen som anställer (arbetsgivare) får fritt bestämma vem hen anställer (med vilken utbildning och vilka andra meriter)." För det mesta? Kan jag få exempel på reglerade och icke-reglerade yrken inom IT? Vem skulle annars bestämma om inte arbetsgivaren själv? Jag kan lova dig att det inte är utbildning och meriter det avgörs på. Diskriminering och nepotism förekommer även i Sverige.
    • Falco : "Det är inte förbjudet för arbetsgivare att anställa dig idag [med] de meriter som du har idag (även om du inte har grundskolekompetens...) men det brukar arbetsgivare sällan göra... Arbetsgivare vill helst se "data"utbildning från högskola-universitet eller från en yrkeshögskola eller, som minimikravet, Data-utbildning på gymnasial nivå, t.ex att hen som söker jobb har genomfört 3-årig utbildning på EE/inriktning Dator- och kommunikationsteknik" Arbetsgivare brukar sällan anställa även om du har gymnasiekompetens eller högskoleutbildning, eller en YH-utbildning. De anställer från den inre kretsen och på rekommendation, och så går det under benämningen "dolda jobb" hos Arbetsförnedringen. Det är en dålig rekommendation att välja EE (El- och Energiprogrammet) om den sökande ska bli högskoleutbildad inom IT för att ha störst chans att få ett jobb inom området.
    • Falco : "Oavsett vilken skola du går i, försök lära dig så mycket inom IT-data och programmering som möjligt. Du kan bedriva självstudier även utanför skolan. Ju mer du kan inom det som intresserar dig och inom det kunskapsområde som du vill jobba inom, desto större chans att du lyckas få jobb eller uppdrag eller kanske kan starta eget och bli din egen arbetsgivare. Mitt råd är att du försöker, förutom att läsa så mycket du kan inom DATA-IT och programmering, lära dig också så mycket matematik och engelska som du kan!" Det här är generellt bra råd. Man blir inte sämre rustad för vidare studier om man har mer kunskaper. Men det betyder ingenting om man inte har det svart på vitt om det är så att man vill läsa vidare eller öka chanserna till jobb inom området. Det här har jag 20 års erfarenhet av själv. Man behöver göra skillnad på hobby och riktade studieinsatser som ska leda mot jobb. Sverige är ett papperssamhälle. Var det! Numera är det ett papperslöst samhälle när allting blir digitaliserat. Inte ens pengarna kommer i form av papper längre, jag behöver inte säga mer än så.
    • Falco : "När du söker jobb borde Arbetsförmedlingen hjälpa dig med olika typer av stöd; du kanske kan ha rätt till den så kallade lönebidragsanställningen (där Arbetsförmedlingen står för en del av din lön, så att det blir billigare för arbetsgivare att anställa dig) - du får gärna fråga om det på Arbetsförmedlingen." Arbetsförnedringen hjälper inte arbetslösa. Jag har varit arbetslös och inskriven hos AF i 20 års tid. Jag kan berätta ett och annat om hur den myndigheten fungerar. Det finns mycket man har rätt till enligt deras olika program och till och med enligt lagtexter. Men i praktiken så är det en helt annan femma. Det vet jag, som har läst diverse förordningar och anmält AF till JO. Det är Sveriges mest inkompetenta, sämsta och mest hatade myndighet. Nu när deras "lokala kontor" har digitaliserats så är hjälpen och stödet ännu sämre för de som behöver mycket handhållning, handledning, och handläggning. Men inte ens på den digitala fronten är de en framgångssaga. Deras webbplats har tekniska problem av och till nästan varje dag, och de har snickrat och byggt om den sedan 10 år tillbaka utan att gå i mål, och i satsningen på digialisering av dosier och ärenden i samarbete med CGI så har de brännt mångmiljonbelopp, utan att gå i mål, plus rättegångskostnader för att det gick till domstol.
    • Milla :

      Tack Falco för dina kommentarer. Du får givetvis ha synpunkter på de tips och råd som vi på FRåGA SYV ger men... Jag undrar vilka tips och råd du själv vill ge till frågeställaren? Vänligen skriv de tips och råd som du tycker kan hjälpa honom/henne. Vi på FRåGA SYV ger de tips och råd som vi tror kan hjälpa frågeställaren. Men vi är inte allvetande och vi kan inte trolla. Vi på Fråga SYV har ingen möjlighet att göra om (förändra i grunden) Arbetsförmedlingen. Med frågan om beviljande av lönebidrag kan man inte gå någonannanstans än till AF och med de diagnoser som frågeställaren skriver att hen har, så är min bedömning att hen borde ha rätt till lönebidrag. Med lönebidrag blir det billigare för arbetsgivare att anställa just den personen och det kan därför väga för att just hen får jobbet.  

    • Falco : Som jag skrev innan, "Jag har läst Programmering 1. Den kursen är bra att ha om du vill gå en YH-utbildning inom IT." Där bör man lägga till Engelska 6, så klarar man sig bra inför framtiden. För oavsett vad man läser på gymnasienivå så får man meritpoäng för högre kurser i engelska. Den är också förkunskapskrav för många YH-utbildning inom IT. Det vet jag för att jag själv kommer söka några stycken nästa år.
    • Falco : Jag har också ställt några frågor till frågeställaren som jag väntar svar på innan jag ger någon rekommendation. Jag vill utgå från vad personen själv vill göra i framtiden, inte vilka möjligheter som finns, för möjligheterna är många, helt beroende på ens egen situation. Men rent allmänt skulle jag avråda en programmeringsintresserad person att gå ett yrkesorienterat program på gymnasiet. Det är bortkastad tid och kontraproduktivt. Inte minst då personen i fråga påbörjar gymnasiet ganska sent i livet också.
    • Falco : Jag har också själv erfarenhet av det här eftersom jag valde Elprogrammet, och det har jag fått ångra mer än en gång. Jag var liksom frågeställaren här intresserad av datorer, och är en datanörd, och har byggt min första PC långt innan jag skapade konto på Facebook och allt det här andra tidsfördrivet som ungarna idag ägnar sig åt på nätet. Men jag är också jävligt duktig på hantverksarbeten och drar mig inte för att smutsa ner händerna heller, så elteknik var inte helt fel för mig heller. Jag dras till problem som en magnet, jag älskar att analysera och lösa kluriga problem. Och det var först när jag läste upp några betyg på komvux och började läsa högre mattekurser som jag fick upp ögonen för matte och blev förälskad i det. Det var så mycket mer än bara siffror. Jag hade inte haft kontakt med den typen av matte innan, och jag upptäckte att det här var lätt för mig. Det blev mitt favoritämne, följt av fysik, men kemi tyckte jag inte alls om.
    • Falco : Hade jag fått börja om gymnasiet, så hade jag nog valt Teknikprogrammet. Det ser ut som att det heter likadant i den nya läroplanen. Så om jag utgår från mig själv så skulle jag rekommendera det programmet på gymnasiet. Och ska man ta det på allvar att man vill jobba inom IT så bör man vara inställd på livslångt lärande. Det finns inga genvägar, som att gå EE programmet med inriktning mot datateknik. Det är högskolan man ska sikta på, och nöja sig med minst en YH-utbildning. Men det är 3 år på högskolan som gäller för att få första riktiga IT jobbet. Att sitta i servicedesk eller supporten och svara på frågor räknar jag inte till riktiga IT jobb. Jag har jobbat med det. Det är inte alls vad jag vill göra resten av livet. Men det är en bra inkörsport ibland till andra uppgifter, och andra roller. Men ibland raka vägen tillbaks till Arbetsförnedringen. Och skulle man ha tur och komma till en plats där man kan stanna och utvecklas så blir man ändå mindre betald för att man saknar högskoleutbildning. Jag har varit med om att arbetsgivare som Saab varslat anställda med mycket lång erfarenhet och som haft nyckelfunktioner på företaget och varit anställda i många år, bara för att de saknat det där sketna pappret som heter Bachelor of Science eller Kandidatexamen. Bara för att de vill fylla kvoter på hur många procent av deras anställda som har högre utbildning. Men det går inte dåligt för dessa f.d. Saab anställda. I det fallet jag känner till så gick det snabbt att hitta nytt jobb, förstås. Men det där pappret alltså. Det var det enda som saknades för att kunna fortsätta. Den person som bytta av den förra fick bara en annan skylt på dörren, det var precis samma jobb, samma arbetsuppgifter, osv.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'studier' (25 st.)

    • Nellyy

      Behöver hitta en yrkesutbildning?

      Hej, är 23 år gammal och vill börja plugga. Flyttade till Sverige 3 år sen och eftersom jag har inte gått gymnasie här så har jag inte grundläggande behörighet (svenska saknas) har bara tagit svenska 1 på komvux, därfor vill jag hitta en yrkesutbildning som jag behöver inte ha svenska 2 - 3....

      Milla : : Hejsan,yrkesutbildningar finns i olika former och på olika "nivåer". På gymnasienivå finns yrkesutbildningar för vuxna - inom komvux; på eftergymnasial nivå - bland annat... Läs hela svaret
    • Jonathan Hästgunga

      Ändra yrke helt?

      Hej! Jag är 35 år gammal men har tröttnat lite på mitt nuvarande yrke inom IT-branschen och funderar därför starkt på att omskola mig helt och ändra yrkesbana. Jag har de senaste 5-6 åren fått ett väldigt starkt och brinnande intresse för matlagning, så att bli kock är något jag verkligen...

      Milla : : Ja... det är ett känt problem du beskriver. Och kock-yrket är inte "värst" i det sammanhanget. Kock är ett icke-reglerat yrke och arbetsgivare får anställa vem de vill (med vilken utbildning som... Läs hela svaret
    • Linn

      (et exempel) Varför rekommenderar ni folkhögskola än komvux?

      har pratat med en SYV och hon rekommenderade mig att gå på folkhögskola än komvux kurser. jag har diagnoser och det lät som att hon tyckte att det skulle vara enklast. Minns inte varför det skulle vara bättre och/eller inte? ADHD DYSKALKYLI och vill enbart studera på distans. har ni nå tips?...

      Milla : : Hej Linn,på en folkhögskola läser man inte mot gymnasieexamen, utan man kan få Studieomdöme om grundläggande behörighet med en siffra upp till max 4.0. Och... Läs hela svaret
    • Linn

      Hermods journalistutbildning - har jag gått klart gymnasiet då?

      Hermods har två journalistutbildningar (komvux) 1 och 2 - vad är skillanden? Är 2 an en påbygggnadskrus? och är en kurs på 100 poäng 20 veckors studietid? Om jag pluggar båda programmen och har en ofullständig gymnasieexamen, har jag klarat gymnasiet då? Dum fråga men jag känner mig...

      Peter: : Hej Linn,det är synd att du inte länkade till information om de utbildningar/kurser som du nämner i din fråga. Jag tror du menar gymnasiala kurser inom ämnet... Läs hela svaret
    • Linn

      finns en journalist-utbildning/kurs som ej kräver gymnasieutbildning?

      Jag har inte en fullständig gymnasieutbildning och undrar om det finns distanskurser inom journalistik, grävande och grundläggande kunskap kring journalistik? Cady Academy är den enda diplomutbildningen jag hittat. Vill helst ha det på det sättet. Finns det sådana utbildningar utomlands på...

      Liselotte: : Hej Linn,någon utbildning "utomlands på distans online" kan vi på FRåGA SYV inte ge någon rekommendation kring. Du får "googla" och... Läs hela svaret
    • Linn

      Skillnad på vuxenutbildning djurvård & yrkesutbildning djurvård?

      Jag har tänkt gå vuxenutbildning djurvård vilket är på runt 1 år? Men det finns samma (eller?) utbildning dvs djurvård som yrkesutbildning? Blir yrket densamma? Yrkesutbildningen är ju längre va? Efter vuxenutbildningen, kan jag läsa på mer och utveckla det? Skiljer sig yrkesutbildningen? Är...

      Anna: : Hej Linn!Det finns ett antal olika yrken inom Djurvård. Djurvård inkluderar också Djursjukvård. Vissa av yrken, t.ex djursjukskötare, är strikt reglerade. Men... Läs hela svaret
    • Elin

      Alumner i studiesammanhang?

      Hejsan, jag ser ibland att "alumner" nämns i olika studiesammanhang, men vad betyder det egentligen, vad är alumner?

      Daniel: : Hej Elin!Ordet du undrar över kommer från latinet "alumnus" som kan översättas som lärjunge eller elev.Som det ordet används i svenska språket nu för tiden, så menar man... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Komvux, tid och krav?

      Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

      Anna: : Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
    • Mila

      Master självständigt?

      Hej! Jag pluggar på socionomprogrammet på Göteborgs Universitet och funderar på att söka in till master direkt efter examen (vilket är om mindre än ett år). Jag skriver just nu på vårt examens arbetet tillsammans med en klasskamrat och vi båda upplever att vi fungerar väldigt bra ihop och skulle...

      Anna: : Hej Mila,det är en intressant fråga du ställer men tyvärr kan inte vi som är allmänna studievägledare, ej experter på masterprogrammen, svara på den. Ställ din fråga till... Läs hela svaret
    • Linn

      Vad krävs för att bli inredningsarkitekt?

      Hej, Jag sitter mitt uppe i funderingar kring att plugga vidare. Tog studenten 2016 inom utbildningen Stylist/Makeup och har sedan dess jobbat. Känner mig nu sugen på att studera till inredningsarkitekt men förstår mig inte riktigt på vart jag bör börja. Vad är det man bör studera för att komma...

      Milla : : Hej Linn,Det finns olika vägar att gå för att bli inredningsarkitekt, dels kan man läsa kandidatutbildning, 3 år på heltid, och sedan även 2-åriga masterprogrammet... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Kan man studera samtidigt som man får a-kassa?

      Hej jag hjälper till i omställningsprojektet och det är nytt för mig. Har några deltagare som är medlemmar i Unionens A-kassa och vi funderar på om de kan studera med bibehållen A-kassa? Läste på unionens hemsida - men det står väldigt olika om det på olika ställen... och vi försökte ringa men...

      Daniel: : Hejsan,en viktig fråga du ställer men som också är rätt svår att ge svar på. Kan bero på vilka studier det är: på vilken nivå, om de är på... Läs hela svaret
    • J

      Får man läsa ”för många” poäng?

      Jag läser just nu på komvux då jag har samlat betygsdokument. Saknar 550 poäng då estetisk verksamhet och idrott inte får räknas med. Läser just nu 400 poäng denna terminen. Får jag läsa 400 poäng till nästa termin för...

      Anna: : Hej J,datumet för "deadline" får att få ut Slutbetyget som du nämner, stämmer inte. Den ligger en månad tidigare. Det som gäller är: Fram till 1 juli 2021 kan du ha möjlighet att... Läs hela svaret
    • Lisa

      Vilket yrken och studier passar mig?

      Hej, Jag har länge funderat på vad jag vill bli och vad jag ska plugga, men där tar det stopp. Jag vet att jag är väldigt intresserad av hälsa i form av kost och nutrition (ej träning) och har därmed även ett stort matlagningsintresse. Jag har...

      Anna: : Hej Lisa,du nämner själv yrket Dietist i din fråga. Kika även på "liknande yrken": till ex. gastronom, mathantverkare, Matinformatör; Hälsoinformatör; Hälsoekonom;... Läs hela svaret
    • Emil

      Gå om ett år i högskolan?

      Hej! Jag är nuvarande student hos Högskolan i Borås och ska precis börja andra året. Jag har tyvärr pga personliga skäl inte klarat av ettan så bra, så frågan är ifall man kan gå om ett år i samma skola ifall man redan är student hos skolan eller måste man ansöka på nytt hos antagning.se?

      Mikael: : Hej Emil;det är en lite ovanlig situation du beskriver. Jag tror inte det finns på förhand skrivna regler om just en sådan situation. Det är också mycket möjligt att olika lärosäten... Läs hela svaret
    • Elev

      Byta till universitet utomlands efter två terminer?

      Hej! Jag går i gymnasiet, tredje året nu. Det är nämligen så att jag är intresserad av ett visst samhällsvetenskapligt kandidatprogram på Lund, och samma program finns på Oxford. Grejen är att programmet i Sverige är inte högt uppskattat just här, den kanske är det utomlands, men ändå så är...

      Anna: : Hej, det är det lärosäte dit du vill byta - som du måste fråga, nämligen Oxford. Vi eller Lunds Universitet kan inte veta om Oxford kan ta in dig - in i en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga