Johan
    Hej syv, jag går på grundskola i åk 8 och har 210 p. Men jag vet inte vad jag vill jobba med eller vilket linje jag ska välja till nästa år. Kan du vara snäll och hjälpa mig Tack.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Johan!

    Jättebra att du är ute i god tid och redan nu funderar över val till gymnasiet.

    Oavsett, vilket program och vilken inriktning på gymnasiet du väljer vill jag ge dig några råd först:
    1. kämpa för att få godkända betyg i alla ämnen som du läser i grundskola - så att du blir behörig till ALLA gymnasieprogram. Även om du har 210 poäng, vet jag inte hur de är fördelade, t.ex. kan man ha A i 10 ämnen och E i ett ämne och F i resten av ämnena - det ger 210 poäng; bra att ha så höga betyg som möjligt i alla ämnen & Moderna språk ger extra poäng - eftersom just Moderna språk kan man ha som "ett extra ämne", det 17-de ämnet. Bra att ha betyg i Moderna språk, minst E men högre är bättre.

    2. ha flera alternativ till gymnasiet, helst fem-sex alternativ eller ännu fler: du kan söka samma program & inriktning på olika skolor eller olika utbildningar på en och samma skola eller olika utbildningar på olika skolor.

    3. gå på flera öppna hus och besök gymnasiemässan (flera om det går), du kan också boka Studiebesök till gymnasieskolorna eller prova-på dag ("skugga en elev").

    4. gör intressetest som finns på http://www.gymnasieguiden.se/testet

    Här nere kommer jag att klistra in några länkar till sidor som innehåller bra info inför gymnasieval:
    http://www.fragasyv.se/dokument/67
    http://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&vocation=&variant=&county=V%C3%A4stmanlands+l%C3%A4n&municipality_id=216&office_id=&order=school - här kan du se presentationer av alla de gymnasieskolorna som finns i Västerås.
    http://www.fragasyv.se/info/tips-infor-gymnasieval
    http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591
    http://www.fragasyv.se/info/ga-pa-oppet-hus-pa-en-gymnasieskola
    http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet - det kan vara bra att tänka långsiktigt: vad vill du göra EFTER GYMNASIET? och välja gymnasial utbildning utifrån det.

    Jag ber dig att läsa info på länkarna som jag skickar nu, göra test, fundera kring info som du hittar på sidorna där och återkomma sen, när du t.ex. kommer fram till ett mindre antal alternativ som du vill få hjälp att välja bland och prioritera inom.

    Önskar dig allt väl! Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'i hela Sverige' (3 st.)

    • Alice

      Kommer jag in med 17,5?

      Hej! Jag har sökt socionomprogrammet på 12 olika stället alltså allt i från Helsingborg till Östersund. Jag har dock endast 17,5 i snitt men har ändå sökt ifall ifall. Men har jag någon chans tror du att komma in någonstans i Sverige för att jag sökt i princip överallt? Om inte på första hand...

      Milla : : Hej Alice!Du och jag kan titta på tidigare års antagningsstatistik, men det är hjälper tyvärr inte så mycket. Ännu är det ingen som vet vilka meriter dina konkurrenter har (sökande... Läs hela svaret
    • Faal

      Måste man komplettera sina betyg på samma skolan?

      Hej, jag har en viktig fråga. Jag går sista året på gymnasiet nu. Jag vill komma in läkareprogrammet, men mina betyg räcker inte. Så jag vill komplettera några av dem. Måste jag komplettera (gör prövningar) ämnen i samma skola...

      Julia: : Hej Faal!De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, behöver inte vara i samma kommun där man bor eller är folkbokförd i utan i hela Sverige. Dock... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga