Henrik

    Hej! Jag undrar hur det ser ut när jag söker in till universitetet. Jag kommer söka till läkarprogrammet antingen med högskoleprovet eller via betyg. Jag går på KOMVUX och om jag bara tar de kurserna jag behöver för särskild behörighet så hamnar jag i BII, vilket gör att det blir svårare att komma in då bara 1/3 av BII blir antagna till BI som är gruppen som kommer bli urval. Tar jag tre kurser till så hamnar jag i BI. Om jag söker till programmet med högskoleprovet istället kommer jag då också hamna i en av grupperna eller är det en separat "kö"?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Henrik,
    HP-urvalet är ett separat urval.
    De flesta som prövas i HP-urvalet provas samtidigt också i minst en av betygsgrupper (det är som att du samtidigt ställer dig i flera köer).
    *****
     ang. BI och BII - du kan läsa info på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Platsfordelning-och-urval/Betygsurval men det är rätt krångligt.
    Om du i ditt examensbevis har mindre än två tredjedelar poäng från Komvux, då är hela Komvux-exam.beviset en KOMPLETTERING och du prövas endast i BII-urvalet, ej i BI (du kan samtidigt prövas i HP_urvalet).

    Om ditt examensbevis från komvux innehåller minst 2/3 delar kurser just från komvux (och alltså max 1/3 del kurser från gymnasiet) då är det inte en komplettering och du med det examensbeviset prövas i BI, direktgruppen.
    Kurser du behöver för särskild behörighet måste du tvunget ha godkända betyg i och betyg i de kurser räknas alltid in i ditt jämförelsetal.

    För att jag ska förstå din situation och kunna ge relevant svar måste jag veta följande:
    - när du slutade på gymnasiet, vad fick du för dokument?
    - kommer du få Examensbevis från komvux? Hur många poäng komvux kurser kommer ingå i ditt exam.bevis och hur många poäng gymnasiekurser (från ungdomsgymnasiet) kommer ingå?

    Du kan också boka tid med syv på komvux. Det är lättare att ge rätt svar om man har alla dina betygen framför sig.

    De generella råd som jag kan ge, men det vet du kanske också själv:
    - gör högskoleprovet så många ggr du hinner (det är högsta HPresultat som gäller)
    - gör ditt bästa i varje kurs du läser och försök få så högt betyg i varje kurs som det bara är möjligt!
    - se också om du kan söka i AU-alternativt urval. Det brukar finnas på Karolinska institutet /i Sthm/ och kan finnas på andra universitet t.ex på Linköpings universitet.

    Frågor och svar taggade med 'robotik' (4 st.)

    • A

      Vad kallas yrket?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av framtiden och allt som har med det att göra, alltså robotar och byggnader (teknologin). Jag vill jobba inom att planera och designa byggnader men samtidigt hålla på med robotar, men vet inte vad för yrke det är.

      Anna: : Hej A,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.se - på den sajten finns det över 2.ooo yrkesbeskrivningar.Nya yrken tillkommer också! Vilka nya yrken ska tillkomma under kommande... Läs hela svaret
    • A

      Modernaspråk och meritpoäng?

      Hej, jag vill bli antingen arkitekt, ingenjör eller jobba med robotik i framtiden och vill gå i teknik, men är även intresserad av att läsa antingen japanska, koreanska eller kinesiska? Vilka gymnasiet erbjuder dessa språk och är det bättre att välja tex spanska eller hur påverkar det...

      Peter: : Hej A,meritpoängen för Moderna språk får man från nivå3. Alltså, om man fortsätter med samma språk som man läste på grundskolan, börjar man med nivå3,... Läs hela svaret
    • Josh

      Hur kan jag komma in?

      Hej för ett par månader sen fick en katalog från Mälardalens Högskola och det var ett program som väckte mitt intresse, det var robotik. Jag kände direkt att jag ville studera det. Fast det är ett par år kvar eftersom jag snart ska börja gymnasiet. Som det ser ut nu så har jag svårt med matte...

      Mikael: : Det är den här utbildningen, Civilingengörsprogrammet Robotik>> som du är intresserad av och du behöver läsa fysik,kemi och ganska mycket matte på gymnasiet, och jag rekommenderar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga