Daniel
    Hej! Jag är väldigt intresserad av att bli en spelutvecklare, men en kompis till mig (som har gått en programmerar-linje) sa att om jag vill bli en spelutvecklare har jag bättre chans att lära mig mer på en vanlig programmerar-linje, och inte en spelutvecklings-linje.

    Det jag planerade var att gå på ljud och bild-skolan i Lund (LBS), men med detta nya påstående av min kompis har jag blivit osäker på vilken slags linje det är jag borde gå för att få en så bra möjlighet på spelutvecklings marknaden som det är möjligt att få. Vilken linje borde jag satsa på och finns det något bättre alternativ än LBS någonstans i Lund/Malmö?

    vad är det för skillnad på att gå spelutveckling och programmering. Finns det ens någon fördel med att gå just spelutveckling?

    Slutligen: Jag har ett meritvärde på drygt 255, om jag nu ska satsa på programmering eller spelutveckling, är det någonting jag borde försöka höja? Ligger jag på medel eller under om man kollar på de som söker till dessa linjer. Vissa av alla dessa frågor är säkert löjliga eller inte möjliga att svara på, men svara på det som går.
    • : Ett teknikprogram med inriktning Information och Medieteknik sedan läser du alla mattekurserna Matte 1-5 medan du programmerar på fritiden.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Daniel!
    Spelutveckling är ett "område" inom programmering. Man måste kunna programmera för att kunna jobba med spelutveckling men programmerare kan också jobba med annat är just spelutveckling. Det förstår du säkert själv.

    Den branschen som intresserar dig går framåt med "sjumila steg" d v s utvecklas så fort att du kan säkert jobba med ngt. om 10 år som idag ännu inte finns, inte har ngt. namn och ingen ännu vet vad det "blir".

    Det är Teknikprogrammet som du behöver satsa på. Jag rekommenderar att du tittar på Programplanen (som är fastställd av Skolverket): http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf

    Om TE med alla fem inriktningar kan du läsa på http://www.gymnasieguiden.se/program/TE

    Det är ganska strikta "ramar" för vad man bör läsa för kurser för att uppnå krav för gymnasieexamen. Kraven för gymnasieexamen finner du här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

    Utrymme att välja kurser på Teknikprogrammet är på 600 poäng. Av dem 400 poäng inom Programfördjupnignen (och enbart från listan av de kurser som FÅR LÄSAS SOM PROGRAMFÖRDJUPANDE just på TE) + 200 poäng Individuellt val (som väljs på alla program - fritt av de kurser som erbjuds på skolan).

    Alla andra kurser läses som obligatoriska och är exakt samma på alla skolor, om man går en viss inriktning inom Teknikprogrammet. Så det är 600 poäng av de totala 2500 poäng som gymnasieutbildningen består av, som det finns valmöjlighet.

    Om en skola skapar en "profil" t.ex. Spelutveckling - kan du fråga om exakt vilka kurser som läses som programfördjupande och inom individ.val. Sedan kan själva "atmosfären" på skolan "genomsyras" av Spelutvecklings-andan... typ, så. :)

    De skolorna som erbjuder Teknikprogrammet hittar du här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=8&vocation=&variant=&county=&order=school 277 st. i Sverige.

    Sortera på inriktning och kommun - så ser du alla som finns för dig att söka.

    Ang. Mtv, så tänker jag så här:
    1. kämpa nu under resten av terminen för att få så höga betyg som möjligt
    2. lägg in - under omvalsperioden - fler alternativ: sök till alla skolor som du kan pendla till
    3. prioritera dina alternativ noga: i första hand den skolan som du helst vill gå på och sedan i "fallande ordning" dvs sist söker du till en skola som du är minst sugen på.

    Om du gör ditt bästa vad det gäller höja betyg + söker många olika alternativ, gör du allt du kan och så får vi hoppas att du kommer in på ditt första val.

    I fall du inte kommer in på ditt första val, står du i Reserv där och kan bli kallad under sommaren och även under september till din favoritskola. Annars så kan du försöka byta senare (till din favoritskola). Om du går samma utbildning på en annan skola, läser du samma kurser - under å k 1 läser man i stort sett samma kurser på ett högskoleförberedande program (med undantag av det Estetiska programmet), oavsett skola. Inriktning läser man vanligtvis från åk2.

    Nu fick du mycket info i mitt svar. Titta noga in på alla länkar, fundera, forska lite. Sedan är du välkommen att återkomma & jag skall försöka hjälpa dig mer.

    Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!
    ANNA


    Frågor och svar taggade med '#gymnasie' (6 st.)

    • Waseem

      Att göra prövning på komvux om man är fortfarande på gymnasiet?

      Hej, Jag vill fråga om det är tillåtet för en gymnasieelev att göra en prövning på komvux (t. ex. Moderna språk) för att få meritpoäng. Även om eleverna är inte utskrivna från gymnasiet och inte har examen heller. Dessutom vill jag fråga ifall det är tillåtet, hur beräkningen av meritvärdet...

      Milla : : Hej,enligt skolverkets svar och min egen uppfattning av innehåll i styrdokumenten så får gymnasieelever (som är inskrivna på gymnasiet) göra prövningar... Läs hela svaret
    • Tyra

      Kan man bli fastighetsansvarig om jag går automation på el och energi?

      Jag vill bli fastighetstekniker och jag tänkte gå el och energi istället för vvs och fastighet för att någon sa till mig att jag får mer behörigheter då alltså jag kan bli fastighetstekniker och ha elektriker yrke med mig också. Men...

      Anna: : Hej Tyra,Fastighetsansvarig är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken och det betyder att det inte finns ngn specifik utbildning som direkt leder till det yrket, utan... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Kan jag fortfarande få betyg om jag inte gör alla moment i Idrott 1?

      Hej! Det är så att jag alltid haft det svårt med idrott och den pågående situationen gör det inte bättre då man ska spela in sig själv när man ska t.ex ska dansa, hjula och liknande. Vilket jag varken gjort eller planerar att göra, dessutom så har jag liksom inte förutsättningarna för att göra...

      Julia: : Hej Cecilia,vi rekommenderar att utföra alla moment och inte hoppa över några av dem.Betygssättningen är det läraren som ansvarar för för att det... Läs hela svaret
    • Kenny

      Hur länge går det att byta klass?

      Hej, jag var missnöjd med min klassplacering. Hur lång tid har man på dig att byta till en parallelklass med samma linje? Är det ens möjligt?

       

      Anna: : Hej Kenny, det är upp till personal på skolan att dela in elever i olika klasser. Det finns inte några generella bestämmelser om när eller om man kan byta klass. Ytterst är det rektor som... Läs hela svaret
    • Sara

      F i gymnasiearbetet?

      Vad händer om man får F i gymnasie arbetet? Kan man ta det som en kurs på komvux efter gymnasiet på samma sätt som man kan ta andra kurser?

      Peter: : Hej Sara, ja, man kan läsa gymnasiearbete på komvux. Det som händer om man får F i gymnasiearbetet är att man får Studiebevis (i stället för Examensbevis) och saknar Grundläggande... Läs hela svaret
    • Lisa

      Kan jag bli mäklare av sambeetende linjen?

      Hej! Jag är en 15 årig tjej som ska välja gymnasielinje snart. Jag tänker satsa på sambeetende för att jag är intresserad av psykologi. Min dröm är att vara psykolog men jag ändrar mig hela tiden och darför måste jag ha en backup plan. Jag kanske vill bli mäklare men jag är osäker på om man...

      Julia: : Hej Lisa! Jag gissar på att det är Fastighetsmäklare du menar. Det finns annars andra sortens mäklare - Reklammäklare, Värdepappersmäklare mm.  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga