Ronaldo
    Hej!

    Jag känner att jag i framtiden vill komma närmare och observera världen världen. Vill kunna påverka och göra det bättre för utsatta människor runtom i världen. Jag kan t.ex. tänka mig ett arbete som involverar människor som flytt krig, fattigdom, etc. Vill komma i kontakt med omvärlden liksom den där reportern Khazar Fatemi, från SVT, men förutom att endast dokumentera, vill jag kunna hjälpa till/förändra livssituation till det bättre, etc. Skulle även kunna tänka mig arbete inom migration och integration, eller utrikespolitik.

    Vad ska man välja för någon slags utbildning? Jag har precis börjat på socionomutbildningen i Göteborg. Det känns dock som att det är så avlägset från det jag beskrev ovanför. Eller jag kanske har en skev bild av utbildningen? Känns bara som om det är mycket fokus på psykologiska delen och det här med äldreboenden, etc.

    Jag vill även tillägga att jag inte trivts bra än så länge inom socionomutbildningen, på grund av själva klimatet, människorna som går där, och för att jag känner mig ensam. Känns som att jag måste göra mig till (låtsas vara glad, etc.), framför andra dvs., och brukar mest längta tills ja kommer hem till Trollhättan.

    Sedan känner jag att jag överhuvudtaget inte trivs så bra här i Sverige. Det är för mörkt, och kallt, och har samma uppfattning av det allmänna livsklimatet. Känner mig så oerhört nere nu när det råder vinterhalvår. Ett jobb som omfattar det jag beskrev utomlands kanske vore något? Finns det någon anledning för mig att stå ut hela 3,5 år på socionomutbildningen?

    Är oerhört tacksam för er förståelse och svar på förhand!

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ronaldo,

    det är mörkt och kaIIt i Sverige på vintern! :( Och det är inte aIIs konstigt om man känner sig nere... Nu är det Iite Ijusare för varje dag - vi är på väg mot Ijusare tider! Det kanske man kan tänka på! 

    Jag kan inte uttaIa mig om innehåII i socionomutbiIdningen eIIer om de studerande i din studiegrupp för det vet jag inget om... men du har absoIut rätt tiII dina uppIeveIser. 

    Jag kan föresIå några saker som förhoppningsvis kan hjäIpa dig på ngt. sätt:

    1. om du söker extraarbete eIIer bIir voIontär inom någon hjäIporganisation nu, snarast

    och

    2. samtidigt bestämmer dig för att försöka avsIuta det här Iäsåret på din utbiIdningen med godkända resuItat. Då "tar du" i aIIa faII 60 högskoIepoäng. Du kan söka studieuppehåII sedan "med bibehåIIen studiepIats" - så att du kan göra uppehåII men sedan ändå, om du kommer på att du viII det, återvända tiII dina studier på socionomprogrammet.

    3. sök sommarjobb som känns meninsfuIIt för dig. 

    Det finns aIItid möjIighet att hjäIpa tiII - t.ex genom att donera pengar (även om du har bara råd med en Iiten summa) och du kan också försöka bidra tiII att samIa in pengar och resurser tiII hjäIporganisationerna; du kan anmäIa dig tiII att bIi fIyktingguide och/eIIer "vuxen kompis". SociaItjänsten och Migrationsverket kan säkert ge mycket info om var och hur man anmäIer sig. 

    Du kan nu, under våren söka möjIighet att under sommaren och nästa Iäsår åka utomIands för att arbeta - t.ex inom någon hjäIporganisation. Om du får studieuppehåII från dina studier kan du vara borta ett Iäsår (och kanske t o m två Iäsår) - och sedan kan du bestämma om du viII tiIIbaka tiII Socionomprogrammet eIIer inte. 

    Det du kan "fixa" väIdigt snabbt är att kontakta dina "gamIa" grund- och gymnasieskoIor och säga att du viII bIi "fadder" tiII några ungdomar "på gIid" eIIer som är föräIdraIösa eIIer ensamkommande fIyktingar. Jag har svårt att tro att någon skoIa säger Nej tiII sin f d eIev som numera är studerande på Socionomprogrammet när hen viII hjäIpa tiII!

    Det går annars att engagera sig i OIika ungdomsprojekt, på fritidsgårdar och du kan också ta kontakt med en KAA-ansvarig >>som finns i varje kommun och fråga vad du kan hjäIpa tiII med.

    Ang. "socinomprogrammet" - så är det en sort "kvaIitets-stämpeI" som arbetsgivarna känner väI tiII. Kommer man med socionomexamen "på fickan" - öppnas det många dörrar, är i aIIa faII min erfarenhet!

    Hoppas någonting i mitt svar bIir tiII hjäIp!

    HäIsningar och Iycka tiII!

    Peter SYV 

    Frågor och svar taggade med 'akademiska poäng' (7 st.)

    • Gustav

      Antagning på universitet?

      Hej! När man läser på vissa program om behörighet osv så kan det stå såhär Urval: Betyg 50% Högskoleprov 50%. Eller, Urval: Betyg 33% Akadamiska poäng 33% Högskoleprov 33%. Vad betyder detta?

      Mikael: : Hej Gustav!det med "Akademiska poäng 33%" - står endast på utbildningar på Avancerad nivå där man för behörighet behöver ha avklarade tidigare studier på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

      Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in...

      Mikael: : En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
    • Simon

      Nya högskolepoäng trots upprepad kurs?

      Jag har sedan tidigare läst en kurs i marknadsföring på 7.5 HP. Nu har jag bytt högskoleprogram och läser en kurs i marknadsföring och organisation på 15hp. Kommer jag att få 15 poäng till för denna kursen eller bara de poäng som tillräknas organisationsmomenten?

      Anna: : Hej Simon, vi på fråga syv kan tyvärr inte svara på just din fråga. Svaret beror på om innehåll i kurser du har läst/läser - "överlappar" varandra eller... Läs hela svaret
    • emma

      Hur räknar man in hp i det slutgiltiga examensbeviset?

      Hej! Jag har gått en 30 hp kurs i engelska och en 30 hp kurs i affärsjuridik. Nu till nästa vår kommer jag att påbörja en kandidat i ekonomi, på 180 hp. Min fråga till er är, kommer mina andra 60 hp poäng räknas in i mitt slutgiltiga examensbevis, så att det kommer stå 240 hp? Eller kommer det...

      Anna: : Hej Emma,den fråga måste du ställa till studievägledningen på det lärosäte där du ska läsa Kandidatprogrammet. Jag Tror du kommer att ta ut Kandidatexamen... Läs hela svaret
    • Ruba

      Master programmet direkt efter kandidatexamen?

      Hej, jag läser termin 5 nu och beräknar klara mitt program i juni, Jag vill ansöka till master programmet i hösten direkt i april 2019, Hur kan mina poäng räknas? Jag läser receptarie och fristående kurser samtidigt och vill ansöka till master...

      Milla : : Antagningsgruppen på Umeå universitet borde kunna se vad du läser när du ansöker till masterprogrammet ... sedan kommer dina godkända akademiska poäng registreras i LADOK när kurserna är avslutade. 
    • Sofie

      Varför kan jag inte se antagningspoäng?

      Hej, Jag kollade på bland annat antagningspoängen till kursen Rättspsykologi I i Kristianstad på sidan UHR antagningsstatistik. På Rättspsykologi I kunde man se poängen, men på Rättspsykologi II stod det APGR och inga antagningspoäng. Jag förstår inte vad detta menas med? Hur sker detta urval,...

      Peter: : Hej Sofie, menar du den här utbildninen - www.hkr.se/kurs/PS1238 Urval sker genom att jämföra hur många avklarade högskolepoäng man har. Eftersom det är en fortsättningskurs,... Läs hela svaret
    • Nur

      Urval - akademiska meriter?

      Hej, Jag har tänkt noggrant och kommit på att psykologprogrammet må vara något som passar mig, men mina betyg räcker nog inte till. Jag undrar hur akademiska meriter/poäng fungerar. Jag undrar också om det finns en chans att komma in i psykologprogrammet genom att läsa en eller flera kurser...

      Mikael: : Det går tyvärr inte att använda sig av akademiska poäng, eftersom du söker på dina Gymnasiala betyg.  Om du läser några kurser ur psykologiprogrammet måste du ändå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga