3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Linn

    vi har ingen egen expert inom det område som du ställer frågan inom.
    Vi har därför kontaktat några sakkunniga och inväntar deras svar.

    Förhoppningsvis får vi svar inom kort, och återkommer i så fall till dig omgående.

    I väntan på det - kika gärna på yrkespresentationerna:
    >>yrke/enhetschef-inom-social-omsorg

    >>>socionomyrken och >>>forskare

    Hörs! :)

    ANNA

    Hej igen, vi fick idag ännu ett svar från Institute for Civil Society Research
    Ersta Sköndal Bräcke University College i Stockholm. Var god läs deras svar nedan:

    Hej!
    Det är ju en viss skillnad mellan vårt magisterprogram och vår masterutbildning.

    Magisterprogrammet är kopplat till socialt arbete. Man kan nog ha en fördel när man söker en chefstjänst inom socialtjänsten om man har en magisterexamen, så kan man förstås också gå vidare och söka till doktorandutbildningen.

    Vad gäller masterutbildningen så har den en inriktning mot socialt arbete och välfärdstjänster i civilsamhällets organisationer. Förutom att den är en väg in mot en doktorandutbildning så är det en meriterande examen för den som söker eller innehar en chefstjänst inom en ideell organisation med inriktning mot välfärd och socialt arbete, t.ex. Röda korset, Rädda Barnen eller Stadsmissionen.

    Vi har ett högt söktryck, inte minst från personer som arbetar som chefer eller ledare inom civilsamhället så vi vet att vår utbildning är eftertraktad i den yrkeskategorin.

    Hälsningar
    Institute for Civil Society Research
    Ersta Sköndal Bräcke University College

     

    SYV-besökare SYV

    Hej, Linn,

    generellt sett, har man möjlighet att ta fler och mer avancerade arbetsuppgifter om man har mer utbildning. Som socionom kan man arbeta inom en mängd olika yrken/positioner, och ju mer utbildning en socionom har, desto mer finns det att välja på i form av olika yrken.
     
    Masterutbildning gör det också möjligt för en att söka in till forskarutbildning.
     
    Med vänliga hälsningar

    Studievägledare

    Hej igen! Jag fick nu en viktig synpunkt från en kollega som jag tänkte framföra till dig, läs nedan och hoppas det blir till hjälp!

    "...socionomprogrammet är en generalistutbildning, det vill säga, studenterna får kunskaper om ett brett fält.

    Som socionom ska man kunna arbeta inom många olika områden (t.ex. som fältassistenter, skolkuratorer, med försörjningsstöd, utredningar av behov för äldre och funktionshindrade, göra barnavårdsutredningar, m.m.) och utbildningen är anpassad för det.

    Sedan kan man på masternivå fördjupa sig inom enskilda områden. Sista terminen på socionomprogrammet läser man förresten på avancerad nivå, och där finns möjlighet att själv välja kurser efter eget intresse.
     
    Med vänliga hälsningar
    Studie- och yrkesvägledare"

    Hej! fick nu svar från en av högskolorna som erbjuder avancerad nivå efter socionomprogrammet. Se svar nedan:

    Hej!
    Att utbilda sig till socionom räcker långt men om man sedan vill ha specialkompetens bjuder vårt magisterprogram och vår masterutbildning till bredare och djupare kompetens och kunskap.
     
    Magisterutbildningen i socialt arbete vid Institutionen för socialvetenskap vänder sig till dig med socionomexamen eller motsvarande, kanske redan yrkesverksam, som vill skaffa dig specialistkompetens. Genom magisterutbildningen får du möjlighet att fördjupa din kunskap i socialt arbete och ta del av den senaste forskningen inom områden som till exempel etiska perspektiv på socialt arbete, organisation och ledning, utredningsarbete vid sociala insatser och civilsamhällets roll i välfärdens organisering.
    Magisterutbildningens huvudområde och ämne är socialt arbete.
     
    Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och -utveckling i civilsamhället
    Detta program vänder sig till dig med socionomexamen eller motsvarande, kanske redan yrkesverksam, som vill skaffa dig specialistkompetens. Genom masterprogrammet får du möjlighet att fördjupa din kunskap i socialt arbete och ta del av den senaste forskningen inom områden som till exempel organisation och ledning, utredningsarbete vid sociala insatser och civilsamhällets roll i välfärdens organisering.
    Efter genomfört masterprogram har du fördjupade kunskaper i teorier, metoder och forskning inom socialt arbete med inriktning mot det civila samhället och välfärdens organisering.
     
    Skickar info till sidorna där det finns mer information
    http://www.esh.se/utbildning/utbildningar/2014-08-26-magisterutbildning-i-socialt-arbete.html
    http://www.esh.se/utbildning/utbildningar/2014-08-26-masterprogram-i-socialt-arbete-med-inriktning-mot-verksamhetsanalys-och--utveckling-i-civilsamhallet.html
     
    Med vänliga hälsningar

    Ersta Sköndal Bräcke högskola
    Institutionen för socialvetenskap
    Box 441
    128 06 Sköndal

    Besöksvägen: Herbert Widmans väg 12
    Tfn: +46 8 555 051 01

    Daniel SYV

    Hejsan, vi fick nyss svar från en sakkunnig; var god läs nedan:

    Oftast börjar man arbeta som socionom direkt efter examen och arbetsgivarna efterfrågar inte masterexamen för socionomer.
    I en konkurrenssituation om ett jobb kan det vara en fördel att ha läst extra kurser inom ett område som man vill arbeta inom ex barn,unga eller alkohol, droger. Eller om man vill forska ex göra brukarundersökningar inom sin verksamhet och då visa att man har forskarkompetens som man får inom masterprogrammet.
     
    Enda området som jag kan komma på där vidareutbildning lönar sig, men inte är ett krav, är kuratorns. Och arbeta som familjebehandlare eller familjerådgivare.
    Se hemsida
    http://www.socarb.su.se/utbildning/studiev%C3%A4gledning/%C3%B6vriga-fr%C3%A5gor-och-svar-fr%C3%A5n-studiev%C3%A4gledningen
     
    Studievägledare / Universitetsadjunkt
    Institutionen för socialt arbete – Socialhögskolan
    Stockholms universitet

    Frågor och svar taggade med 'akademiska poäng' (7 st.)

    • Gustav

      Antagning på universitet?

      Hej! När man läser på vissa program om behörighet osv så kan det stå såhär Urval: Betyg 50% Högskoleprov 50%. Eller, Urval: Betyg 33% Akadamiska poäng 33% Högskoleprov 33%. Vad betyder detta?

      Mikael: : Hej Gustav!det med "Akademiska poäng 33%" - står endast på utbildningar på Avancerad nivå där man för behörighet behöver ha avklarade tidigare studier på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

      Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in...

      Mikael: : En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
    • Simon

      Nya högskolepoäng trots upprepad kurs?

      Jag har sedan tidigare läst en kurs i marknadsföring på 7.5 HP. Nu har jag bytt högskoleprogram och läser en kurs i marknadsföring och organisation på 15hp. Kommer jag att få 15 poäng till för denna kursen eller bara de poäng som tillräknas organisationsmomenten?

      Anna: : Hej Simon, vi på fråga syv kan tyvärr inte svara på just din fråga. Svaret beror på om innehåll i kurser du har läst/läser - "överlappar" varandra eller... Läs hela svaret
    • emma

      Hur räknar man in hp i det slutgiltiga examensbeviset?

      Hej! Jag har gått en 30 hp kurs i engelska och en 30 hp kurs i affärsjuridik. Nu till nästa vår kommer jag att påbörja en kandidat i ekonomi, på 180 hp. Min fråga till er är, kommer mina andra 60 hp poäng räknas in i mitt slutgiltiga examensbevis, så att det kommer stå 240 hp? Eller kommer det...

      Anna: : Hej Emma,den fråga måste du ställa till studievägledningen på det lärosäte där du ska läsa Kandidatprogrammet. Jag Tror du kommer att ta ut Kandidatexamen... Läs hela svaret
    • Ruba

      Master programmet direkt efter kandidatexamen?

      Hej, jag läser termin 5 nu och beräknar klara mitt program i juni, Jag vill ansöka till master programmet i hösten direkt i april 2019, Hur kan mina poäng räknas? Jag läser receptarie och fristående kurser samtidigt och vill ansöka till master...

      Milla : : Antagningsgruppen på Umeå universitet borde kunna se vad du läser när du ansöker till masterprogrammet ... sedan kommer dina godkända akademiska poäng registreras i LADOK när kurserna är avslutade. 
    • Sofie

      Varför kan jag inte se antagningspoäng?

      Hej, Jag kollade på bland annat antagningspoängen till kursen Rättspsykologi I i Kristianstad på sidan UHR antagningsstatistik. På Rättspsykologi I kunde man se poängen, men på Rättspsykologi II stod det APGR och inga antagningspoäng. Jag förstår inte vad detta menas med? Hur sker detta urval,...

      Peter: : Hej Sofie, menar du den här utbildninen - www.hkr.se/kurs/PS1238 Urval sker genom att jämföra hur många avklarade högskolepoäng man har. Eftersom det är en fortsättningskurs,... Läs hela svaret
    • Nur

      Urval - akademiska meriter?

      Hej, Jag har tänkt noggrant och kommit på att psykologprogrammet må vara något som passar mig, men mina betyg räcker nog inte till. Jag undrar hur akademiska meriter/poäng fungerar. Jag undrar också om det finns en chans att komma in i psykologprogrammet genom att läsa en eller flera kurser...

      Mikael: : Det går tyvärr inte att använda sig av akademiska poäng, eftersom du söker på dina Gymnasiala betyg.  Om du läser några kurser ur psykologiprogrammet måste du ändå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga