J
    1. Hur ser prognosen ut för ämneslärare åk 7-9, om man väljer inriktning samhällsvetenskapliga ämnen? Målet är att jobba som professor på universitet efter examen.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177



    - Hur många år kan det ta efter avslutad examen inom ämneslärarprogrammet?
    - Behöver man ha arbetat i några år, innan man läser till professor på universitets- nivå?
    - Hur brukar behörighetskraven se ut?
    - Är utbildningen 4,5 år om jag förstått rätt?
    - Vilka ämneskombinationer är bäst för att få jobb examen? Är det naturvetenskapliga ämnen ex. matematik, som det ser ut för ämneslärare på gymnasiet?



    Frågorna gäller ämneslärarprogrammet på SU.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177

    2. Hur ser prognosen ut för grundlärare F-3 samt 4-6, om målet är professor efter examen?

    - Förväntas man även i detta fall, jobba i några år innan man läser till professor?
    - Hur ser behörighetskraven ut för professor?
    - Stämmer det att man tjänar mer, beroende på den nivå man valt på lärarprogrammet? dvs: gymnasieläre respektive grundskolelärare?

    3. Socionomprogrammet:

    - Hur många års arbete som kan krävas, om man vill bli professor på universitetet?
    - Vilka är för och nackdelarna med yrket?

    Vill gärna ha ett meningsfullt, varierande, utvecklande jobb, med minst 30 000 i ingångslön. Vill gärna jobba med människor, lagom stressigt. Kan tänka mig professor eftersom jag gärna vill kunna påverka utbildningens kvalité inför framtiden. Vilka av ovanstående jobb är känslomässigt krävande?

    Väger mellan lärare och socionom.

    Mina styrkor är: kreativitet, ledarskap, ambitiös, intellektuell, noggrann, initiativrik, social, bestämt, fokuserad.



    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej J,

    Professor - är en titel för de högst utbildade lärarna vid lärosätena: högskolor och universitet. Samma typ av tjänster finns inom flertalet universitetssystem i världen, även om titeln på en del språk även är en allmän benämning för "en lärare". Ämbetet för en professor brukar benämnas professur. När en professor går i pension får hen en titel "emeritus" som på latin betyder "uttjänt", dvs "före detta". 

    Det finns universitets- och högskolelärare som huvudsakligen arbetar med undervisning. Det finns också de som har stora inslag av forskning i sitt jobb och som nästan inte undervisar alls. För att få tjänst som lektor, forskarassistent eller professor krävs omfattande meriter från egen forskning på avancerad nivå och erfarenhet från undervisning på högskolenivå.

    Du som är intresserad av yrket Professor, Iäs gärna information även om följande yrken:
    Forskningsassistent
    Forskare
    Högskolelärare
    och Utredare.

    Du frågar också om "övergången" mellan Socionom och Lärare.
    Det är olika högskoleprogram. En utbildad sodionom kan givetvis försöka gå vidare till forskarutbildningen och på sikt bli högskolelärare. Det är rätt många som försöker, men få som lyckas.
    Att bli högskolelärare är ganska eftertraktat. Det ger status, och högre lön än att jobba på t.ex en grundskola... .
    Det finns absolut inga garantier att efter grundutbildningen kunna läsa vidare; alla som vill får söka - men det är långt ifrån alla som lyckas.
    Det är konkurrens om utbildningar på avancerad nivå; sedan kan det bli mycket svårt att få en doktorand-tjänst (det kan t.ex bli så att under flera år finns inga doktorand-tjänster att söka och när några utannonseras, är det väldigt många som söker... finns allstå inga garantier på att just en viss person får en doktorand tjänst).
    Men även om man får en doktorand-tjänst, och blir färdig med sin doktors-avhandling och förstarar den med godkänt resultat, kan man sedan befinna sig i en situation att man ej har ngt. jobb och ingen inkomst. Det finns ju inte ngt. jobbgaranti.
    Känner personligen en man som fick doktorand-tjänst på ett svenska universitet, skrivit och försvarat sin doktors-avhandling och sedan var arbetslös i fem år; han sökte alla möjliga jobb - funderade t om att söka läsa till sjuksköterska eller ta taxi-körkort för att kunna jobba som taxi-förare; till slut fick han vikariat som utredare på Försäkringskassan. Som tur var fick han vikariatet förlängd och till slut fick även en tillsvidare anställning; idag jobbar han som utredare på FK - fattar beslut om folk får sjukpenning eller inte; han är mycket överkvalificerad för den tjänsten; på samma tjänst "sitter" idag personer som "på sin tid" fick jobbet direkt efter grundskolan... men efter fem år som arbetslös, tyckte han att det var jättebra att få ett jobb.
    ***
    Varför han inte fick jobb på Universitetet? Jo, Universitetet fick mycket mindre pengar och alla nyanställnignar stoppades; de tjänster han "har tittat ut på förhand" vad upptagna av personer som var 63-64 år gamla, men just då kom det beslut att man fick jobba till 67 år och samtliga bestämde sig att stanna kvar och jobba några år till... då fanns det plötsligt inga tjänster att söka inom hans forskningsområde.
    Och det är ingen unik situation. Det finns rätt många som "hamnar" i samma situation. Att ha gått forsknings-utbilnding och skrivit och försvarat doktors-avhandling garanterar ju inte "i sig" ngt. jobb. Sedan ska man hitta några tjänster att söka - men det är inte säkert det kommer finnas några.
    Och om det finns tjänster att söka, så söker folk från hela världen, inte endast från Sverige. Att vinna i konkurrensen - måste man vara jätteduktig, ha stora meriter, ha publicerat vetenskapliga artiklar och sedan även ha tur.

    Jag kan givetvis inte veta om just du kommer att lyckas och blir professor, till slut. Vägen är, dock, mycket lång. Grundutbildning - som kortast 3 år; masterprogram, 2 år (om man kommer in på den); sedan se om någon doktorandtjänst kommer att utlysas, vilket inte alls är säkert; doktorand kan man vara i 4 år, som längst, men genomsnittlig tid att bli färdig med doktorsavhandlingen är 8 år... så man får hitta någoin form av försörning i några år. Alltså, jobba med ngt. "annat" och fortsätta skriva på sin doktors-avhandling. Om man inte hittar ngt. "annat jobb" kanske man har tur och får A-kassa eller Alfa-kassa men då får man - enligt reglerna - inte jobba på sin doktors-avhandling (eftersom man ska då på heltid söka alla jobb som finns).
    Och om man får sin doktors-avhandling godkänd, ska man vänta på att någon tjänst som adjunkt eller lektor blir utlyst; de tjänsterna kan vara på deltid - och det inte säkert någon tjänst kommer bli utlyst på flera år... och om den blir det, kommer folk söka från hela världen.
    Jag kan tänka mig att i bästa fall en person "på tusen" som strävar efter att bli professor, lyckas med det. Och de resterande "fastnar" på vägen.
    Jag vill inte skrämmas. Just du kanske lyckas, jag kan inte veta det. Men jag tycker det är viktigt att du förstår att vägen är lång och det krävs väldigt mycket, och bl.a en hel del av "tur".
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'yhutbildning' (28 st.)

    • AnnaOlsson222

      Ej klarad kurs under YH-utbildning, hur påverkas det?

      Hej! Jag har pga psykisk ohälsa inte lämnat in min inlämningsuppgift i en kurs under denna termin på en YH-utbildning, som jag snart gått 2 av 4 terminer. Jag har ingen sjukskrivning eller annan dokumentation som styrker mitt mående under just denna kurs. Alla mina andra kurser är godkända,...

      Milla : : Hej! Jag ger dig ett kort svar nu men jag ska samråda med kollegorna och med sakkunniga och försöker ge dig ett längre och bättre svar senare. Kort: prata med utbildningsledare... Läs hela svaret
    • ALMS

      Vilken omfattning på examensarbete YH 15 poäng?

      På en YH utbildning totalt 300 poäng är det utöver kurser förlagt 60 poäng till LIA och 15 poäng till examensarbete. Vilken omfattning bör ett examensarbete på 15 YH poäng ha? Finns det några "ram-krav" på...

      Milla : : Hej!15 Yh-poäng (yrkeshögskolepoäng) motsvarar, i studietid tre veckor på heltid. Alltså bör du lägga ner cirka 120 timmar på att genomföra den uppgiften... Läs hela svaret
    • litentjej

      Endast muntliga redovisningar som examiniationsform?

      Jag går en två årig YH-utbildning inom Systemvetenskap och upplever den som extremt tufft eftersom de enda examinationsformerna som används för denna utbildning är muntliga redovisningar. Detta är något som jag alltid har haft problem med under hela min skolgång men också fått öva extrem mycket...

      Milla : : Hej! Tråkigt att läsa att du upplever så stora problem inom din utbildning. Jag tänker på att du bör vända dig till Rektorn på din skola. Rektorn är ytterst... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan man jobba inom HR om man väljer ekonomi kandidat?

      Hej! Kan man jobba inom HR om man läser ekonomi kandidat? Eller är kandidat inom HR bättre? Om man vill bli ekonom, är ekonomi kandidat + master eller civilekonom + master bättre?

      Milla : : Hejsan,yrken inom HR är i Sverige icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma med vilken utbildning de anställer. Men min erfarenhet är att utbildning i... Läs hela svaret
    • Hejsan123

      Korta utbildningar med hög lön?

      Hej, vad för utbildningar är korta och har en hög lön? Hoppade av gymnasiet i 2an och gick vård och omsorg. Vill hoppa på nån utbildning på YH som ger mig en bra lön?

      Milla : : Hej,jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka komma på ett ännu bättre svar att ge dig (senare) men jag ska nu göra ett försök att svara på din... Läs hela svaret
    • litentjej

      Hoppa av YH-utbildning under pågående termin?

      Hej! Jag sitter i en jätteknepig situation. Jag har börjat ett program på YH inom systemutveckling och jag älskar verkligen ämnet, just programmering/systemutveckling är verkligen det som jag vill studera. Dock så känner jag att just denna utbildnings...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att påminna om att det finns ganska många utbldningar som börjar på våren, i mitten eller slutet av januari (ganska många) men också... Läs hela svaret
    • Jonathan0900

      Vilken betydelse har prioritetsordningen när man söker yhutbildningar?

      Hej, Jag har sökt lite YH-utbildningar och skulle vilja ha klarhet i vilken betydelse prioritetsordningen har. Om ett program ligger längre ned i listan, är det då större risk att jag får en reservplats på den utbildningen jämfört med om jag...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har så söker man inom yrkeshögskola direkt till den utbildningsanordnare (Yrkeshögskola) där utbildningen kommer att ges... Läs hela svaret
    • högskolestudent

      kan man tillgodoräkna högskolepoäng i en yh utbildning?

      Hej, jag börjar bli lite trött på min utbildning och har börjat tänka på att byta till ett yh program som brukar vara runt 1-2 år. Jag har nu 63 hp, skulle det gå att tillgodoräkna dessa i en yh program som tex: vätgasingenjör eller...

      Milla : : Hej,högskola/universitet och yrkeshögskola är olika skolformer och poängen från en skolform kan, tyvärr, inte direkt översättas till en annan skolform. Dock,... Läs hela svaret
    • I

      Vilken skola ska jag välja?

      Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

      Julia: : Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
    • Michael

      YH-Examen eller Kvalificerad YH-Examen efter utbildningen?

      Jag har läst att en YH-utbildning kan ligga antingen på nivå 5 (yrkeshögskoleexamen på 200P dvs ett år) eller 6 (kvalificerad yrkeshögskoleexamen på 400P dvs två år). Det jag inte förstår är att FEI (Företagsekonomiska Institutet) ger endast en yrkeshögskoleexamen, trots att utbildningen är på...

      Julia: : Hej,det räcker inte endast att yrkeshögskoleutb.är på 400 yh, utan det ställs även andra krav (också):Kvalificerad yrkeshögskoleexamenFör att en... Läs hela svaret
    • Amanda

      Plugga YH utbildning/vuxenutbildning två gånger?

      Hej Jag funderar på att söka yhutbildning eller en vuxenutbildning till hösten. Dock är jag intresserad av flera branscher och undrar om det påverkar chanserna att komma in om man redan gått en yh utbildning/vuxenutbildning tidigare. Om vi säger att jag går en utbildning nu och kommer på om 10...

      Anna: : Hej Amanda,om du med "vuxenutbildning" menar Komvux, då är dina chanser redan nu minimala att komma in för att du har högskoleutbildning och komvux prioriterar personer med kort... Läs hela svaret
    • Johanna

      Medieinstitutet - Digital Analystics, hård konkurrens?

      Hejsan, Jag undrar om det finns någon statistik på hur många det är som söker till yrkesutbildningen - Digital Analytics på medieinstituet? Dom har en start nu i december som jag sökt till men vill veta hur hård konkurrensen är? Tack på förhand, Johanna

      Anna: : Hej Johanna,jag antar att det är den här utbildningen du har sökt och har en fråga om konkurrens inför: utbildning/medieinstitutet/digital-analytics-medieinstitutet-stockholm - om... Läs hela svaret
    • Jasmin

      YH ansöka och antagning?

      Hej! Jag har bestämt mig att prioritera att komma in på universitet i första handsval, sedan har jag ansökt till redovisningsekonom på yrkeshögskola som andra handsval om jag inte kommer in i Västerås. Vi får besked om vi har kommit in eller inte på utbildning runt midsommar på...

      Anna: : Hej!ansökningsprocessen till högskolor-universitet och till yrkeshögskoleutbildningar påverkar inte varandra, inte på något sätt. Man kan få plats på högskola-universitet och... Läs hela svaret
    • linus

      Ska börja söka till YH skola nu en fråga om betyg?

      Hej nu ska jag söka till en YH skola och har en snabb fråga, dem vill att man lämna in sitt betyg men jag har ej fått mitt betyg än och den stänger 15 maj, hur ska jag få mina betyg? inom 15 maj? eller kan man skicka in betygen senare till YH skolan när man väl har fått dem?

      Mikael: : Hej Linus, gör ansökan men Komplettera med betygen sen, när du fått dina betyg. Se på den sidan där du gör ansökan till en yrkeshögskoleutbildning om det... Läs hela svaret
    • Isra

      Meritpoäng Eng7?

      Hej, Jag har ett giltig utländsk gymnasiet intyg. Jag läser Eng 7 på Komvux just nu. Undrar om man kan få 1 meritpoäng som svenska elever eller att det bara exklusiv. Tack . Jag undrar också på om jag läser vidare till högre studier inom IT är det bättre med YH eller med Högskola/...

      Anna: : Hej Isra,angående högre studier - du frågar om det är "bättre" att läsa på högskola eller på yrkeshögskola. Det är 2 Olika skolformer. Utbildningar på yrkeshögskola... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga