dante

    Är 21 gammal och har suttit hemma sedan jag gick ut gymnasiet och förstår mig inte riktigt på det här med utbildningar. Nu är det så att jag har ansökt till ett flertal YH-utbildningar och har fortfarande ej fått svar , vet inte om det är något jag gör fel men jag vill väldigt gärna börja studera.


    Tog examen inom bygg och anläggning med högskolebehörighet och goda betyg, bortsett från matte 2 vilket jag inte studerade. Skulle mycket gärna vilja studera vård och omsorgsprogrammet då jag tror att yrken jag finner intressant kräver vård och omsorg som underlag men jag har inte den blekaste aning om hur jag bör gå tillväga.


    Yrkena jag är intresserad av är ambulanssjukvårdare, begravningsentreprenör, balsamerare och obduktionstekinker.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej!
    om du sökte yrkeshögskoleutbildningar till ambulanssjukvårdare men ej kom in, så är förklaringen den att du inte har utbildning och erfarenhet inom vården. Vidare så även körkort B krävs. Har du körkort? konkurrensen om platserna på yh-utb till ambulanssjukvårdare är tuff, många söker till de få platser som finns på utbildningar och utan tidigare utbildning och erfarenhet inom vården + att man har körkort (eller är på god väg att ta körkort) så kan inte jag tänka mig att man har någon chans att komma in.
    ***
    De övriga yrken som du är intresserad av
    Obduktionstekniker - det är utbildade undersköterskor med några års arbetslivserfarenhet som kan få en chans att bli det. Finns ingen garanti men du måste börja med att bli en undersköterska. Sök till komvux läsa vård-kurser men inte säkert du får läsa där pga du redan har gymnasial utbildning och blir lågt prioriterad. Då kan du söka sommarjobb/extrajobb på äldreboende och hoppas få fler timmar senare och om du jobbar ett tag kan arbetsgivare hjälpa dig få utbildning - t.ex genom samarbete med komvux (i detta fallet är det fördelaktigt för dig att söka jobb hos en kommunal arbetsgivare och inte hos en privat) - kan kommunen hjälpa dig genom att ta in dig på vård-kurser. Detta kommer ta några år - i alla fall ett par-tre år innan du skulle kunna få både utbildning och tillräcklig erfarenhet. Och med det kanske du också får en rimlig chans att komma in på yh-ambulanssjukvårdare.

    Balsamerare - yrket är i Sverige rätt litet, inte många personer som jobbar inom det. Vi har pratat med en sakkunnig inom det område som säger att han började för många år sedan jobba som ambulanssjukvårdare och har sedan genom flera utbildningar (där man ibland måste betala själv och samtidigt inte har rätt till studiemedel) utvecklat sina kunskaper så pass att han kunde ta uppdrag som balsamerare. Han säger att det är nödvändigt att skaffa sig både personlig mognad och omfattande erfareneht att "konfronteras med döden", alltså sett svårt särgade kroppar + kunna rätt mycket inom anatomisk uppbyggnad av kroppen, för att kunna på sikt bli en balsamerare. Det är tyvärr inte så att man går en kort kurs och blir en balsamerare. Vägen är lång och också kostsam. Att få utbildning helt gratis kommer troligtvis inte att gå. Den kursen som fanns innan Covid-19 kostade 60.000 kr. men det var också svårt att komma in på den pga man ej fick komma in om man ej hade omfattande erfarenhet av att hantera kroppar. Det är många fler intresserade som finns möjlighet att ta in på kursen. Sedan är det så att jobben/uppdragen kan inte garanteras. Det kan vara så att man som utbildad balsamerare ej har någon stabil inkomst, utan endast enskilda uppdrag då och då. Så har i alla fall jag uppfattat den info som vi fick från den sakkunnige.

    Begravningsentreprenör - se gärna info på framtid.se/yrke/begravningsentreprenor
    Kika också på ett annat (liknande) yrke - Begravningsrådgivare

    Sammanfattning
    För de yrken som du är intresserad av behöver du utbildning och/eller erfarenhet inom vården/omsorgen. Då du idag ej har sådan utbildning eller erfarenhet måste du försöka skaffa sig det. Sök vårdkurser på komvux. Du kan också så om du hittar utbildningar på folkhögskolorna t.ex till personlig assistent eller omsorgsassistent. Sök extrajobb (timanställning) inom vården, t.ex kan möjlighet finnas få in foten inom äldreomsorg.
    En annan väg för dig att gå är att sikta på sjuksköterskeprogrammet (sedan 1995 måste en av personal i ambulansen vara legitimirad sjuksköterska). För att jobba inom ambulans behöver du också ha körkort.
     

    • :

      Tack för det långa svaret. Jag sökte till olika typer av yh utbilningar samt vård och omsorgs kurspaket men har fortfarande ej fått svar. Vart kan jag man söka sig till komvux kurser inom vård? Jag har körkort.

    • Anna : Komvux (på gymnasial nivå) är det på Komvux i den kommunen där man är folkbokförd. Komvux = kommunal vuxenutbildning, alltså vuxenutbildning som erbjuds i kommunen. Vilken kommun är du folkbokförd i? Om du inte vill svara på det - gå till din kommuns hemsida och sök på "komvux" eller "vuxenutbildningen" eller ring till kommunens växel och fråga hur du kommer i kontakt med Komvux (eller vuxenutbildningen, som det kan heta i vissa kommuner).
    • : Göteborg tror jag
    • Anna :

      Om du är folkbokförd i Göteborg, då är det Vuxenutbildningen i Gbg som du söker läsa på gymnasial nivå hos. För allmän info var god se goteborg.se/arbetsmarknad-och-vuxenutbildning Kontaktuppgifter finner du på goteborg.se/arbetsmarknad-och-vuxenutbildning/kontakt För utbud av utbildningar var god se goteborg.alvis.gotit.se/Student/kurskatalog Inom vård kunde jag endast hitta Yrkesinriktning - Äldrevård (kurspaket) med start 12 okt 2020 som ej går söka på webben. Antar att man måste ta kontakt med personal på Arbetsmarknad och Vuxenutb. för att kunna anmäla sig.

    • : Det finns alltså ingen vård och omsorgs utbildning, hur går jag tillväga då?
    • Anna : Kontakta Komvux i Gbg som heter "Arbetsmarknad och Vuxenutbildningen". Enligt vad jag kan se så inkluderar kurspaketet med namnet "Äldrevård" kurser i medicin och omvårdnad - så det är det kurspaketet jag råder dig att söka till, men prata gärna med de som jobbar på komvux i Göteborg.
    • :

      Om det är ''Yrkesinriktning - Äldrevård (kurspaket)'' du syftar på så är den inte sökbar via webben och jag lyckas inte hitta någon skola att kontakta gällande kursen.

      Inga kurser verkar vara sökbara via webben för den delen, så nu är jag lite förvirrad.

    • Mikael :

      Du kontaktar Vuxenutbildning (komvux) i Göteborg. För att det är de som köper plats på kurserna på olika skolor för vuxna som är folkbokförda i Gbg. Ring till kontaktcenter på tel.nr 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

      Besöksadress till vux i Gbg är:

      Brogatan 4 (närmsta hållplats Järntorget)
      402 29 Göteborg

      Eller Skicka din fråga till E-post

      [email protected]

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'kirurg' (16 st.)

    • Britney

      Vilken linje ska jag ta?

      Hej! Jag ska börja nian nu efter sommarlovet, jag har bara en stor fråga om gymnasiet som har fastnat i huvudet sen jag gick i 8:an. Om jag vill bli en kirurg, måste jag gå in i naturprogrammet eller är det ok att ta vård och omsorgprogrammet?

      Anna: : Hej Britney!Efter VO kommer du behöva komplettera för behörighet inför ansökan till läkarprogrammet. Du kan hinna komplettera på ett år. Kirurg är en specialistläkare. I... Läs hela svaret
    • Vendela

      Vilken linje måste jag gå?

      Hej, jag är 15 år och går nu sista året i grundskolan, jag behöver hjälp med mitt gymnasieval. Mitt mål är att bli helst kirurg men läkare skulle också funka bra. Jag är skoltrött och i själva verket verkligen inte skulle...

      Mikael: : Hej, för att på sikt bli läkare, kommer du behöva läsa en hel del fysik, kemi, biologi och matte på gymnasienivå. Att på VO bli behörig till läkarprogrammet går inte, utan... Läs hela svaret
    • Linda

      Linjer på gymnasiet?

      Hej! jag vill bli kirurg men vet inte om jag ändrar mig senare är det smart att gå ekju första året och att sedan byta till natur för att få extra kurser som gör en behörig till andra linjer eller borde jag bara gå natur från...

      Anna: : Hej Linda,I Ekonomiprogrammet ingår inte fysik, kemi eller biologi. Du kan läsa om EK/juridik och även titta på programplanen för EK - gå in på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/juridikoch det... Läs hela svaret
    • Maximilian

      krav för Skönhetskirurg?

      Hej, jag har länge varit intresserada av att jobba på en skönhets klinik. Krävs de samma krav om man vill jobba med enkla ingrepp som tex läppförstoring att man måste plugga först till läkare sen ta de vidare att plugga till kirurg? Eller finns de en anna väg att ta

      Liselotte: : Hej Maximilian,Plastik-Kikurgi är specialisering inom kikurgi; och kikurg är i Sverige en Specialistläkare; dvs i grunden Läkare /utbildningen går via läkarprogrammet/.  ang.... Läs hela svaret
    • Alicia

      Hur fungerar det att bli kirurg?

      Hej. jag går nu mitt andra året på vård och omsorgslinjen på gymnasiet. min dröm efter gymnasiet är att bli kirurg. Men jag vill bli sjuksköterska först för att ha något mer stadig att falla tillbaka på om jag inte skulle klara andra utbildningar. Men nu är det så att jag förstår inte riktigt...

      Anna: : Hej Alicia, Kikurgi är en av möjliga specialiseringar för läkare; det är inom ST-tjänst som man läser till att bli kirurg. Tänk på att Studiemedel för eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Gäst

      Bli kirurg efter VO?

      Hej, jag undrar vilka godkända betyg (vilken behörighet) måste man ha efter att ha läst på vård och omsorg yrkesprogram för att läsa vidare på högskolan och bli t.ex en kirurg.

      Saga: : Hejsan, Kirurg >>> är specialistläkare, dvs i grunden Läkare >>>. I Sverige är läkare ett av de så kallade legitimationsyrken och det går inte att bli läkare i Sverige på... Läs hela svaret
    • Cleo

      Hur blir man behörig till läkarprogrammet om man går sambet?

      Hej! Jag vill/ska bli kirurg, men jag pluggar på samhällslinjen. Hur ska jag plugga de kurser jag inte läser obligatoriskt på samhälle och hur får jag det här att fungera? Vad är behörigheten för läkarprogrammet? Säg helst inte "byt linje", tack :)

      Melina: : Hej! För att bli behörig till att söka läkarprogrammet så behöver du grundläggande behörighet samt matte 4, biologi 2, fysik 2 och kemi 2. Det kan du... Läs hela svaret
    • maria

      Plugga till läkare?

      Hej! Jag har en fråga om läkarlinjen, den lyder följande: 1. Om jag väljer att plugga utomlands till läkare och ta min examen kommer då jag gör AT och ST tjänst i Sverige. 2. Kan jag efter det utbilda mig till kirurg i Sverige, hur gör man? Tack så mycket i förhand ! MVH Maria

      Peter: : Hej Maria, Läkare i Sverige ett av de så kaIIade Iegitimationsyrken>>, dvs strikta regler gäller och det är Socialstyrelsen som bestämmer vad som krävs för att kunna få... Läs hela svaret
    • Wessam

      Hur kan man bli kirurg?

      Hej! Jag har redan valt att gå in på vård&omsorg programet. Jag vill veta vilken är den kortaste vägen för att kunna bli en kirurg på enkelt sätt och kort tid!

      Julia: : Hej Wessam! Kirurg är Specialistläkare>>. Först måste man läsa till läkare>> och få läkarlegitimation, vilket i Sverige tar minst 7 år efter gymnasiet. Sedan kan man... Läs hela svaret
    • Rabina

      Hur blir man käkkirurg?

      Hej! Jag läser i nuläget termin 1 på tandläkarprogrammet i Umeå. Har velat bli käkkirurg ett tag nu. Men tydligen ska det vara extremt svårt? Hur kan jag gå till väga för att bli det jag helst vill bli och hur stora är chanserna att jag lyckas?

      Mikael: : Kirurg>> är specialistläkare. Man måste först få läkarlegitimation och sedan gå specialistutbildning . jag råder dig prata med studievägledare och med lärare på... Läs hela svaret
    • Avin

      Humanistiska, IB eller natur?

      Hej! När jag blir äldre skulle jag gärna vilja jobba inom välgörenhetsorganisationer, kirurgi eller mänskliga rättigheter. Jag har alltid haft ett stort intresse för språk, matte, biologi, kemi. Dock så funkar inte so orienterade ämnena för mig. Det ända ämnet inom so jag faktiskt...

      Anna: : Hej Avin! om du vill bli Kirurg>>, då är det Läkarutbildning du bör läsa efter gymnasiet, för att Kirurg är specialist-läkare. Om du vill jobba med Mänskliga rättigheter,... Läs hela svaret
    • melissa

      Bli läkare/kirurg?

      Hej, jag går sista terminen nu i nian och jag har alltid velt bli läkare eller kirurg. Jag har bestämt mig för naturvetenskapsprogrammet ,men för att sedan vidare utbilda mig till t.ex hjärt/lung eller "general" kirurg, vad måste jag göra? Vilka kurser ska jag läsa på gymnasiet för att få...

      Anna: : Hej Milissa! Kikurg är specialist inom läkaryrket och vägen till att bli kikurg ser ut så här: Bli behörig till Läkarprogrammet på högskola som är på 5.5 år... Läs hela svaret
    • Amanda

      Hur blir man kirurg?

      Hej! Jag ber på förhand om ursäkt att mina frågor kan vara lite diffusa. Jag funderar på att bli kirurg. Hittills är mina betyg bra, jag har A i kemi och matte och B i fysik, biologi har jag på vårterminen. Jag är 14 och går i 8:an men innan jag vet ordet om det kommer jag vara tvungen att...

      Mikael: : Hej Amanda! Kikurg är i grunden Läkare. Man läser Läkarprogrammet i 5.5 år på heltid på högskolenivå. Sedan går man i minst 18 månader... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga