Britney 15 år

  Hej! Jag ska börja nian nu efter sommarlovet, jag har bara en stor fråga om gymnasiet som har fastnat i huvudet sen jag gick i 8:an. Om jag vill bli en kirurg, måste jag gå in i naturprogrammet eller är det ok att ta vård och omsorgprogrammet?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Britney!

  Efter VO kommer du behöva komplettera för behörighet inför ansökan till läkarprogrammet. Du kan hinna komplettera på ett år. 
  Kirurg är en specialistläkare. I grunden måste man ha utbildning till läkare. I Sverige (idag) krävs det särskild behörighet inför läkarprogrammet som består av godkända betyg i följande gymnasiala kurser: fysik2, kemi2, biologi2 och matematik4. Alla de kurserna ingår som inriktningskurser i inriktningen NaturvetenskapNA
  Annars kan man gå ett annat program/inriktning på gymnasiet men då måste man komplettera för behörighet, efter gymnasiet.
  VO är ett bra val inför många vårdyrken, inkl.yrket Läkare. Men det går inte att bli behörig till läkarprogrammet direkt på VO. Skulle du ändra dig, kan du efter VO söka sjuksköterskeprogrammet och sedan bli en specialistsjuksköterska eller barnmorska, eller så kan du söka till yrkeshögskola och bli specialistundersköterska, tandsköterska, apotekstekniker, steriltekniker eller vårdadministratör.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga