Fanny
    Hej! Har nu varit på ett möte eftersom jag har väldigt svårt för matte och fysik på naturvetenskapliga programmet. Och min lärare gav mig alternativen att läsa ett extra år eller att börja om gymnasiet helt och välja ett annat program. Jag undrar om de finns någon möjlighet att läsa mattekurser man inte klarat under sommaren någonannanstans än på min skola för där har dom inte så man kan läsa upp under sommaren ? Hjälp mig med vad de finns för alternativ eller är ända utvägen att läsa ett extra år finns de ingenting jag kan göra under tiden ? Går andra året på naturvetenskapliga programmet. Mvh Fanny

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Fanny!

    Du uppger inte var du bor, men se på www.mattecentrum.se om det finns en Räknestuga i din stad. Annars så finns det på www.matteboken.se alla mattekurser upplagda för självstudier. Där har de också formelsamlingar i fysik och kemi och studier i programmering - och allt är gratis.

    Någon undervisning för gymnasieelever under sommaren känner vi inte till. Om du själv hittar ngt., är vi tacksamma om du tipsar oss om det.

    Du har flera olika alternativ:
    - stanna på din nuvarande gymnasieutbildning och göra ditt bästa;
    - byta till ett annat program - vilket i så fall? och här finns det olika varianter: att gå om åk2 eller att gå om åk1 och 2 (beror mycket på just till vilket program du vill byta).;
    - ännu ett alternativ är att du försöker byta nu innan terminen är slut in till åk2 på ett annat program - och rektor på det nya programmet fattar beslut om individuellt anpassat program - då skulle du ev. kunna gå ut gymnasiet utan att gå om ett år. I detta fallet skulle du kunna prövas mot kunskapsmål i matte b-spår (som läses på de övriga högskoleförberedande program, förutom Teknik och NA).

    Jag råder dig att fundera över och även prata med dina vårdnadshavare /ser att du är under 18 år ännu/ - och få fram svar på följande frågor:
    - kan du tänka dig gå om 1 eller 2 år på gymnasiet?
    - vilket program skulle du velat byta till: läs om programmen på http://www.gymnasieguiden.se/program

    Du kan nu, innan omvalsperioden är slut, lägga in ansökan till åk1 (du behöver inte tacka Ja till den platsen som du får) - men då har du även det alternativet "färdigt", så att säga. Det blir för sent när omvalsperioden är slut (när omvalsperioden slutar, beror på var i landet du bor - se på http://www.antagningskanslier.se välj län/kommun och tryck på SÖK du får fram kontaktuppgifter till just ditt Antagningskansli och även en länk till en sida där man gör val till åk1 - men du har inte inloggningsuppgifterna för att det är bara elever i åk9 som får, därför måste du få hjälp med att lägga in din ansökan - det är SYV som kan hjälpa dig med det).

    Du har väldigt många olika alternativ och jag förstår att det kan bli förvirrande och svårt att bestämma vad som är bäst att göra. Jag tycker du bör börja med att komma överens med dina vårdnadshavare (föräldrar) för att du kan inte besluta utan deras samtycke. Det är först när du blir 18 år, som du beslutar själv.

    Återkom gärna när du har läst om olika program. Om du vill berätta vilken stad du bor i, kan jag hjälpa dig med mer konkret info om vad som finns i just din stad.

    Bästa hälsningar och stort lycka till!
    ANNA
    Hej igen!

    Du kan gå på öppet hus den 25 april på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-i-osby bara för att "vidga vyer" och se sig om för vad som finns för utbildningar i din kommun.

    Till exempel om man går profil "turism" på Naturbruksprogrammet kan man senare läsa en yrkeshögskoleutbildning och utbilda sig manager inom besöksnäringen. Det är bara ett exempel på hur man kan tänka kring sin framtida karriär.

    Jag skall fundera lite till & även samråda med kollegorna och återkommer.

    Bästa hälsningar
    ANNA
    • : tack för svaret! jag har dock hört talas om att man har en rättighet att som elev bli tilldelad prövningstillfällen och undrar om även jag skulle kunna få det och slippa att gå om och försöka avverka så många kurser som möjligt med prövning och då kanske kunna bli klar med allting till de är dags att ta studenten? läser på ekebacken i Osby kommun. Mvh fanny
    • Mikael : Du har rätt att göra prövningar i de kurser som finns inskrivna i din Studieplan. Det är dock ingen skillnad mot att göra de vanliga proven i slutet av kursen. Möjligtvis kan man få extra handledning ett par timmar innan prövningen (om resurser på din skola finns). Du skulle kunna prövas i Matte 2b t.ex. i stället för 2c - men för det krävs det rektors beslut. Jag skriver också ett separat svar till dig - kommer snart.
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar till dig.
    • Milla : Räknestugorna finns i Malmö & Helsingborg (bland annat) men det är ca 10 mil för dig att åka dig enkel väg, kanske för långt. Det är synd att det inte finns någon Räknestuga närmare dig (i alla fall inte någon som Mattecentrum har ordnat). Fråga på biblioteket om det finns läxhjälp med bl a matte och fysik. Fråga även dina lärare i matte och fysik - vad de kan föreslå: var du kan få extra hjälp med de ämnena.
    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Fanny!

    Om du har svårt för matte & fysik nu i tvåan, så blir det troligtvis ännu svårare nästa år & du riskerar gå ut gymnasiet med Studiebevis (i stället för Examensbevis) - med F i flera kurser.

    Vad skall du göra sen? Läsa upp betygen på Komvux? Det finns inga garantier att du får plats på Komvux. Det kommer att bero på din kommuns ekonomi just då - om 2 år - och hur många andra söker plats på Komvux. I första hand tas folk in på Komvux som vill läsa för grundskolekompetens.

    Att bara "gå igenom gymnasiet" med betyg som inte kommer ge dig behörighet att läsa vidare och inget yrke - vad är meningen? Hur skall du använda de betygen, undrar jag?

    På ett yrkesprogram lär man sig ett yrke och kan få jobb direkt efter gymnasiet eller läsa på YH www.yhguiden.se - höja sin kompetens inom yrket och bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

    På ett högskoleförberedande program gäller det att bli behörig till vidare studier. Utan examensbeviset kommer du inte ha grundläggande behörighet. Men även om du får grundläggande behörighet men ganska lågt Meritvärde, kommer du inte in på någon högskoleutbildning (bara på den där det står tomma platser och där alla behöriga kommer in - vilket inträffar mycket sällan: har hänt att vissa lärarutbildningar har tomma platser men svårt att säga hur det blir i framtiden).

    Jag försöker förklara för dig att jag tycker det är ingen bra plan att bara "ta sig igenom gymnasiet" på ett högskoleförberedande program. Om man "bara tar sig igenom gymnasiet" på ett yrkesprogram, kan man få jobb efteråt. Men på ett högskoleförberedande program måste man få hyfsade betyg för att kunna komma vidare efter gymnasiet. Upplever du stora svårigheter i matte och fysik, kommer du inte få hyfsade betyg på NA. Det är troligtvis fel program för dig. Dina styrkor liggen någonannanstans.

    För din egen skull skulle jag nu försökt komma på vad det är du bra på, vad dina styrkor är och byta program. Så tänker jag. Jag behöver inte ha rätt och du behöver inte följa mina råd. Men så tänker jag och jag förklarade varför jag tänker så.

    Fundera lite och hör av dig igen.

    Med vänlig hälsning
    Mikael
    • Milla : Jag håller med Mikael, Fanny. Om man har svårt med matte & fysik, är det ingen bra idé att fortsätta på NA. Jag tycker också att du bör välja ett program med mindre (lättare) matte och utan fysik. Av de högskoleförberedande program läser man minst matte på Humanistiska och Estetiska programmen. Jag håller också med om att det är mycket bättre att ha hyfsade betyg på ett yrkesprogram än låga betyg på ett högskoleförberedande program. Med höga betyg från yrkesprogrammet har man "dubbel vinst": lär sig ett yrke + har hyfsat meritvärde (har rätt att få högskolebehörighet också) och kan söka till högskola direkt efter ett yrkesprogram och så kan man jobba varje gång det är lov under sin högskoleutbildning (man har ju ett yrke). :)

    Frågor och svar taggade med 'meritpoäng' (1814 st.)

    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Hur hög merit och jämförelsetal bör man ha i gymnasiet för att komma in i de kurser som kräver matte 4 fysik 2 och de som man läser på natur. Och om man har läst fysik och kemi men söker till ex till en utbildning som har med ekonomi att...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) kan man få för engelska 7, för moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i ämnet matematik. Man kan inte få meritpoäng för några andra... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Ekonomi eller inte?

      Jag är intresserad i Ekonomi och det har nästan alltid varit målet. Men jag blir rekommenderad Natur och vet att det håller de mesta dörrarna öppna, jag gillar inte kemilabbar så mycket men jag tycker att vissa No ämnen är intressanta samt...

      Milla : : Hej!Alla B-betygen ger snittbetyg (jämförelsetal) på 17.5. Så om man har för det mesta B som betyg men några stycken A (mer exakt A-betygen i fem stycken 100poängskurser) då får man snitt... Läs hela svaret
    • Anders Andersson

      Läggs Matematik specialisering in i jämförelsetalet?

      Hej! Jag går nu andra året på teknikvetenskapsprogrammet. Jag planerar att ta Engelska 7, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att få de extra 2.5 meritpoängen. Men jag har hört att Matte Spec är ett väldigt tufft ämne. Det jag...

      Milla : : Hej,betyg i kurserna som ger Meritpoäng räknas också in ditt snitt/jämförelsetal. Det kan du läsa om på gymnasieGuiden.se/meritpoängOm du siktar på... Läs hela svaret
    • Hadi

      Hur beräknas utökade kurser?

      Hej! Jag går i tredje året på gymnasiet och läser teknikprogrammet. Min studieplan inkluderar två individuellt valbara kurser: Engelska 7 och matematik specialisering. Nyligen fick jag två A-betyg i Moderna språk 3 och Moderna språk 4 (Arabiska)...

      Milla : : Hej,maximalt antal meritpoäng som man kan få är 2.5. En kombination av kurserna (med godkända betyg) Eng7 + moderna språk 3 och 4 ger max antal meritpoäng. En annan kombination ger också... Läs hela svaret
    • mallan

      meritpoäng modernt språk?

      Hej, Jag går i åk 9 och läser franska. Jag tycker det är svårt och funderar på att byta till spanska i gymnasiet. (ska gå ekonomi). Om jag fortsätter med franska vet jag att jag får extra merit, men om jag bara får E i betyg plus extra...

      Milla : : Ja, det är bättre för att det kommer ge dig högre meritvärde.Det är med meritvärdet som du konkurrerar om studieplats på de svenska högskole-universitetsutbildningar. Vissa utbildningar... Läs hela svaret
    • NV

      Räknas språk 1 in i meritvärdet?

      (Jag har en fråga angående mitt val att läsa italienska 1 istället för spanska 4 under mitt samhällsbeteendevetenskapsprogram. Jag har hört att italienska 1 inte räknas med i mina totala meritpoäng vid ansökan till universitetet. Därav...

      Milla : : Hej!Jag har nu skrivit kommentar till din fråga som lyder: "Ingår kursen Italienska 1 i ditt examensbevis från gymnasiet? Läste du den kursen som Utökat program, alltså är den... Läs hela svaret
    • Emmaaa

      Behöver hjälp med uträkning av poäng ?

      Hej ! Har försökt tänka ihop mina betyg många gånger nu men får inte till de . Kan jag tillgodo räkna gymnasie betygen från komvux också ? Fattade de som att de va de 13 eller va de kanske 14 bästa betygen som ska bli 2500 poäng ....

      Milla : : Hej!Det är helt nödvändigt att veta hur Examensbeviset från gymnasiet eller om du har ditt examensbevis från komvux ser ut. Alla betyg från examensbeviset (förutom betyget i... Läs hela svaret
    • Tjenare

      Fråga om meritpoäng?

      Det finns ju också extra kurser som man kan ta för extra merit vilket jag hade tänkt ta. Och eftersom jag kommer läsa matte 4 i natur natur, betyder det att jag kommer få extra 0.5 merit poängen eller vad matte 4 nu är värd?

      Milla : : Hej!Var god se information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng - vilka mattekurser som ger meritpoäng beror på vilken särskild behörighet som just "din universitetsutbildning" kräver. T.ex om... Läs hela svaret
    • Nyfiken elev 01

      Höja betyg på komvux genom utbyteskompletteringar?

      Hej, Jag undrar om det har någon betydelse om man höjer sig från låt säga ett E till ett D, eller ett B till ett A? Jag vet att det är en höjning vardera, men sammantaget med resten av ens jämförelsetal så borde ett A väga tyngre som...

      Milla : : Hej!om du höjer betyget i en 100poängskurs från E till D får du ´+ cirka 0.1 till ditt jämförelsetal (snittbetyget på alla kurser som räknas in i snittet);... Läs hela svaret
    • Fatima

      Meritpoäng för att höja betyg?

      Hej! Jag funderar på att höja mina gymnasiebetyg för att eventuellt läsa till tandläkareprogammet. Jag har hört att Moderna språk i Arabiska kan ge extra merit. Min fråga är i vilken nivå får man meritpoäng? Jag har sen tidigare...

      Milla : : Hejsan,börja gärna med att kika på information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng Du kan där och på andra sidor som berättar om meritpoängen se att engelska 7 ger + 1.0... Läs hela svaret
    • zahra_08

      Måste jag ta ma5, fr4 & eng7 för att gå läkarlinjen (gräns >22,0)??

      Hej! Jag går i åk 1 på naturveteskapsprogrammet, och jag vill bli läkare och helst plugga till det på Karolinska institutet eller Uppsala universitet. Jag har nu valt individuellt val inför åk 1, och då valde jag Bioteknik, som ju ger 100...

      Milla : : Hej!antagningsgränserna kan gå upp och ner; de bestäms ju inte på förhand utan uppstår i konkurrensen om studieplatserna och kan ses först i efterhand,... Läs hela svaret
    • Kevwi

      Extra meritpoäng efter gymnasiets slut?

      Jag går snart ut tredje året på gymnasiet med 1,5 extra meritpoäng utpå mitt jämförelsetal. Jag tänker gå tekniskt basår som har gymnasiekomplettering för matte 3, 4 och 5. Kommer de kurserna kunna ge mig de sista 1,0...

      Milla : : Hej,man kan efter gymnasiet komplettera för att få fler meritpoäng men det måste vara komvux-kurserna som man läser och får betyget i slutet av kurserna eller om man gör... Läs hela svaret
    • Nyfiken21

      Räknas F i spanska 4 in i meriten om det är utökad kurs?

      Hej! Jag läser nu sissta året på gymansiet och har fått erbjudandet om att göra en prövning i spanska 4 och att denna kursen då läggs som utökad kurs. Jag gick spanska 3 innan men valde bort spanska 4 mot andra kurser inför 2an vilket jag...

      Milla : : Hej!precis som du skriver i din fråga, så räknas U-markerade kurser (som har markering U i examensbeviset från gymnasiet) in i snittet (jämförelsetalet) endast i... Läs hela svaret
    • MESSO

      en fråga ??????????????

      Hej Hej Jag har betyg i tyska 3 som modernspråk, arabiska 4 som modernspråk och engleska 7 Är det rätt att jag har 2,5 meritpoäng? Om det är rätt så jag behöver inte läsa matte 4 eller?

      Milla : : Hej!det finns för lite information i din fråga... Om du söker utbildning till språklärare (vill bli behörig att undervisa i tyska) då krävs tyska 3-kursen för särskild behörighet och ger... Läs hela svaret
    • Theodor

      Hur påverkas extra meritpoäng efter tekniskt basår?

      Hej! Jag läser just nu tekniskt basår på KTH campus. Jag har förstått att betyget från kurserna jag läser på basåret inte påverkar mitt meritvärde från gymnasiet och att jag, när jag fått behörighet, kan...

      Milla : : Hej!Svenska utbildningar till Civilingenjör kräver för särskild behörighet i ämnet matematik godkänt betyg i matematik4. Det är i så fall matematik 5 och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga