Robin

    Hej! Jag vill läsa till lärare via kpu i framtiden. Det jag nu har problem med är att hitta vilka kurser på distans, i svenska, som jag kan läsa 90poäng av? Söker på allt men hittar inte rätt utan bara till konstiga svenskakurser som finns i landet! Vill även läsa Engelska och Hem-och konsumentkunskap på distans, kan du hitta bra kurser till dom också? Tacksam för svar! Tack på förhand!

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Robin,
    vilka KPU (kompletterande pedagogiska utbildningar) som kommer att finnas om några år, kan man inte vara säker på idag. 
    Det säkraste vägen till lärarexamen ligger via Lärarprogrammen på Lärarhögskolorna. 
    Om man försöker sätta ihop egen examen av fristående kurser, så kan man - på förhand - inte garantera att det kommer att "gå vägen". 
    Du får gärna samråda med studievägledare på lärarhögskolorna. Det är lärarhögskolorna som utfärdar lärarexamina. För att bli behörig lärare måste man i grunden ha Lärarexamen.

    ang. "distans" - så finns det varianter: t.ex Med eller Utan obligatoriska träffar.

    Med det sagt, så kan man givetvis hitta kurser i svenska - och i andra ämnen - på lärosätenas gemensam sida www.studera.nu

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! Exempel - https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020

    det är bäst att läsa 30 hp-kurser på heltid efter Svenska A sök Svenska B; bäst att läsa kurser i samma ämnet på samma läsärosäte; detta för att inte riskera att kurser  överlappar varandra.

    Hej igen,

    vad gäller läsa Svenska på högskolenivå (för att sedan ev. kunna bygga på med KPU och bli lärare) - se gärna
    https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 - en distanskurs Utan träffar; och efter den fortsättningskurs https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-b-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och sedan https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-c-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och på högskolornas gemensam hemsida har jag sorterat ut en lista på kurser i Svenska på distans - se https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=svenska&f=1%5BS627*4%5Bk*8%5Bd*5%5B1&e=i.uoh.miu.sv013g.m2430.20201%2Ci.uoh.miu.sv005g.m2190.20201%2Ci.uoh.miu.sv009g.m2420.20201

    Det rekommenderas läsa alla kurser inom samma ämne - på samma lärosäte (detta för att det annars finns risk att kurser "överlappar" varandra).

    ang. kurser i Engelska, se gärna https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/engelska/engelska-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och fortsätt sedan med B och C kurser /helst på samma lärosäte/.

    Se även https://hig.se/4.12fae2dd1280959bf1c80002450.html?identifier=ENG015 och om du läser eng.1-30 hp först, fortsätt sedan med eng 31-60hp och sedan eng 61-90 hp - helst på samma lärosäte (du måste samla in minst 90 hp inom samma ämne).

    www.studera.nu kan man hitta de flesta högskole-utbildningar i sverige - det är lärosätenas gemensam hemsida.

    www.antagning.se gör man anmälan och där ser man de Sökbara utbildningar /de som är sökbara just nu/.

    Du kan också med fördel vända sig till studievägledningen på det lärosäte där du vill läsa. Även om utbildning är på distans utan träffar, är det bättre att försöka läsa närmare där man bor (för man kan vilja eller behöva besöka sin skola - någon gång - i alla fall).

    • : Om jag nu vill läsa svenska och engelska för att jag vill lära mig mer om dom språken och KANSKE studera till lärare inframtiden, vars hittar jag dom kurserna? På distans då?
    • Anna : Menar du distans Med eller Utan obligatoriska träffar?
    • Anna : Ang. Svenska - är det just endast "svenska" eller också SAS, svenska som Andraspråk?
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Utbildning till lärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap finns inom högskola/universitet, på lärarprogrammet, som (enligt vad vi på Fråga SYV vet) ges vid Umeå universitetUppsala universitetGöteborgs universitet samt på Högskolan i Kristianstad

    Ämnet "hem-& konsumentkunskap" kombineras vanligtvis med något annat ämne ex. med samhällskunskap, svenska eller matematik. Utbildningen är normallt sett 4,5 år på heltid. Men det kan finnas kortare utbildningar - t.ex lärare i fritidshem med inriktning hem-/konsumentkunskap, som är på 180 hp, dvs 3 årsutbildning, se info på https://iki.gu.se/utbildning/lararutbildning/hem-och-konsumentkunskap.

    Du frågar efter distans-kurser, se ex. https://www.umu.se/utbildning/kurser/hem--och-konsumentkunskap-distans-a/

    för övrigt gäller:

    Lärarutbildningar är mycket "komplicerade" - detta pga lärare kan bli behöriga på Olika nivåer (grundskole- eller gymnasielärare) och inom grundskola: tidigare- respektive senarelärare och det finns väldigt många olika ämneskombinationer som man kan ha ... vissa av dem ingår i lärarprogrammen och andra - inte. 

    Läser man utanför ett program (fristående kurser), söker man separat till varje kurs och konkurrerar om plats; 
    Platsgaranti ges Inom programmet, men ej om man läser fristående kurser; därför kan det tyvärr bli så att du inte kommer in på alla kurser du behöver för att kunna ta ut lärarexamen... att KPU med rätt ämneskombination ska finnas att söka till - vet man inte på så lång tid framåt; och även om KPU finns, så kanske du inte komma in - om det blir konkurrens om platser på KPU. Sedan kan KPU kanske ges i "bunden" form, på skolan, på plats på en ort dit du ej kan flytta till - hur ska du läsa den i så fall, även om du får plats?

    Det är, å andra sidan, stor lärarbrist; och å andra - stora svårigheter att få ihop kurser till lärarexamen med just den kombinationen du önskar ... det är en motsättning som är olycklig.

     

    KPU är tänkt i första hand för de som redan har många godkända högskolepoäng och efter det bestämde sig för att bli lärare, och så för de undervisningsämnen som ej finns att hitta inom lärarprogrammen... 
    alltså, inte i de fall när man "från början" vill bli lärare. 
    Det är mycket säkrare och bekvämare att komma in på ett Program; i ditt fall på ett Lärarprogram. Du slipper söka vilka kurser du kan söka och sedan söka dem och varje gång riskera att inte komma in på "nästa kurs". Sedan, när det blir dags för KPU (om du uppnår behörighet till KPU), är det osäkert om det, över huvudet taget, kommer finnas "rätt" för dig KPU att söka. 
    Jag försöker absolut inte avråda dig för att utbilda dig till lärare. vi behöver fler lärare i Sverige! Men att "krångla" med distans-kurser och sedan försöka hitta KPU, är ett osäkert sätt... ingen kan på förhand säga om du kommer att lyckas bli behörig lärare "den vägen". 

    Ännu ett sätt: Obehörig lärare - till behörig
    När det är stor lärarbrist kan ibland "vem som helst" få (tillfälligt) jobb som lärare ... och jobbar man som obehörig lärare, kan man ibland komma in på ngt projekt som hjälper verksamma obehöriga bli behöriga lärare. Det är mycket förmånligt, då man kan (ofta) läsa en del av sina kurser på arbetstid med lön... det är olika från projekt till projekt (vissa av dem är "lokala", bara i en eller några få kommuner) men fördelen här är även den att man får prova-på "på riktigt" när man jobbar som obehörig lärare och vet sen om det är ett yrke som passar en. 

     

    Sammanfattning:
    om du vill bli behörig lärare i svenska och/eller engelska och Hem- och konsumentkunskap, samråd mes studievägledare på de lärosäten som har examinationsrätt för lärare i Hem- och konsumentkunskap, i första hand; detta pga svenska och engelska är rätt "vanliga ämnen" som de flesta lärarhögskolor erbjuder att läsa både inom lärarprogrammen och så finns de även oftast som fristående kurser på väldigt många lärosäten; däremot är det endast några få lärosäten som har examinationsrätt för hem- och konsumentkunskapslärare (därför råder jag dig att vända dig till just de lärosäten och antingen söka till lärarprogrammen eller försöka göra någon sort "studieplanering" med studievägledare på ett av de lärosäten som erbjuder Hem- och konsumentkunskap för lärarbehörighet).

    Frågor och svar taggade med 'fysik' (135 st.)

    • Oliver11636216

      Fysik 2 direkt efter fysik 1a på komvux?

      Undrar om det går att fortsätta med fysik 2 direkt efter fysik 1a på komvux. Fysik 1a slutar 19 april och fysik 2 börjar den 22

      Milla : : Hej,du får ställa den frågan till komvux i din kommun. Komvux i olika kommuner agerar i sådana fall på olika sätt. Jag hoppas att du får ett positivt svar och ska kunna... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag bli meteorolog?

      Hej! Jag är samhällsvetare från gymnasiet. Min stora dröm är att arbeta med meteorologi, gärna programleda där jag berättar om vilket väder det blir. Dock har jag ej behörighet för program som kräver naturämnen som Kemi, fysik,...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Meteorolog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/meteorolog Inför den utbildning som krävs för att kunna bli en meteorolog (i alla fall så är det i... Läs hela svaret
    • moana

      Vad ska jag välja inför gymnasiet?

      Jag vill bli pilot och jag har hört att man måste gå i natur eller teknik linjen för att sen bli pilot. men problemet är att båda linjerna har väldigt mycket matte som jag inte gillar för att jag inte är bra på det så vad ska jag...

      Milla : : Hej,jag skulle i första hand rekommendera att du på gymnasiet läser ett specialprogram Flygtekniker, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FX - men det programmet finns tyvärr på endast... Läs hela svaret
    • Sebastian888

      Vad gör man om man inte är behörig till sitt önskade program?

      Jag kunde tyvärr inte få betyg i fysik då min fysiklärare slutade mitt i terminen. Jag kunde därför inte söka till naturprogrammet när jag gjorde mitt gymnasieval. Jag hängde för skojs skull med på några av mina vänners fysiklektioner och insåg att jag inprincip hade exakt samma kunskaper som...

      Milla : : Hej,tråkigt att det blev så med er fysiklärare som slutade mitt i terminen... så du menar att hela din grundskoleklass fick F i fysik i sina slutbetyg från... Läs hela svaret
    • Melo

      Fysik tandläkar?

      Hej, Jag drömmer om att bli tandläkare. Det är typ mitt största dröm. Men jag förstår inte fysik frågorna. Det är typ att jag förstår själva principen och hur den ska appliceras. Men jag förstår inte själva...

      Milla : : Hej,tandläkare är i Sverige ett av de mest populära yrken och utbildningar till tandläkare på de svenska universitet lockar till sig många sökande med väldigt höga meriter. Endast alla A-betygen... Läs hela svaret
    • B3lla

      Behörighet för fysikerprogrammet?

      Jag funderar på att gå ett kandidatprogram i fysik (fysikerprogrammet) efter gymnasiet. Jag är rädd för att inte ha behörighet för detta program. Eftersom jag tänker lägga till engelska 7 i trean så kommer jag att få ett extra...

      Milla : : Hej,behörighet till kandidatprogrammen i fysik på de svenska lärosätena brukar beskrivas så här: Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. För att bli... Läs hela svaret
    • Gus

      Går det att ta examen med f i fysik 2, kemi 2 och biologi 2?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Jag är väldigt stressad över min examen. Jag ligger just nu på gränsen till godkänt i kemi 2, fysik 2 och biologi 2. Sammanlagt har jag 2600 gymnasiepoäng då jag läser alla kurser som ingår i naturprogrammet och inriktningen...

      Milla : : Hej!svar på din fråga är: som jag tolkar kraven för examensbevis - Nej, du kommer inte med F i de tre kurserna som du nämner i din fråga uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan jag få några bra råd inom naturvetenskap?

      Hej! Jag är 16 år och går första året på natur. Snart ska jag välja natur natur eller natur samhäll. Jag kommer nog välja natur natur eftersom jag vill bli astronom i framtiden. Jag tycker dock att fysik är svårt och matte är inte helt lätt. Vad krävs det för betyg för att bli astronom? Vad ska...

      Anna: : Hej Johannes!Särskild behörighet som universitetsutbildningar i astronomi brukar kräva är godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Kemi2 brukar inte... Läs hela svaret
    • Teknikare

      Borde jag läsa Fysik 2?

      Hej Jag går tvåan på teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Snart är det dags att välja individuella val! Jag har just nu inga extra meritpoäng då jag inte valt att läsa språk. Jag är väldigt intresserad av matte och är säker på att jag vill läsa matte 4. Jag vill även...

      Mikael: : Hejsan! Fysik 2 krävs för särskild behörighet till utbildningar som leder till yrken som fysiker, civilingenjör och högskoleingenjör. Den kursen ingår också som behörighet inför... Läs hela svaret
    • SYV

      matte på det naturvetenskapliga programmet?

      Man brukar ju säga minst C i grundskolematte för att hänga med i matten inom NA på gymnasiet? Jag läste dessutom "Många kurser inom NA bygger dessutom på matematik" så det handlar alltså inte bara om matten i sig? Är det samma...

      Anna: : Hej Lovisa,det spelar ingen roll på vilket program man läser t.ex Matematik 4, eller 3c, eller 2c eller 1c - det är ju samma kurs, oavsett om man läser den på NA eller på TE. Att man... Läs hela svaret
    • Julia

      Krångel med fysik, hur blir det med universitet?

      Hej allihopa, jag är inte säker på vad jag ska göra åt min situation och skulle verkligen uppskatta råd. (ber om ursäkt om det blir ett långt inlägg) Nu går jag andra året på naturvetenskapliga programmet med inriktning natur-natur. Och vill söka till apotekarprogrammet. I början av andra...

      Mikael: : Hej Julia!fysik2 ingår i särskild behörighet till apotekarprogrammet och därför kommer betyget i fysik2 räknas in i ditt jämförelsetal om du söker till... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kan jag gå vidare till 2:an i natur med 2 F?

      Jag går just nu i 1:an i gymnasiet med inriktning natur. Jag har F i både fysik och kemi. Jag har redan valt att gå natursam men jag vet inte om jag kan gå vidare till 2:an. Kan jag gå vidare även om jag har F i både fysik och kemi. Jag vill helst inte gå om ett hel år. Det här har oroat mig i...

      Anna: : Hej!en gymnasieelev får läsa vidare till årskurserna 2 och 3 även om hen har många F i kurser på gymnasiet. Risken finns i så fall inte uppnå kraven och i slutet av... Läs hela svaret
    • Johanna

      Inte klara fysik?

      Hejsan! Jag tror att jag inte kommer klara fysik 1 under tekniska basåret, som jag förstått det då så behöver jag förlänga basåret och läsa efter sommaren? Stämmer det?

      Julia: : Hej Johanna!Av din fråga framgår tyvärr inte var du läser basåret? Läser du på universitetet eller på komvux, eller kanske på en folkhögskola? Basåren finns i olika... Läs hela svaret
    • Julia

      Bli biolog utan matte?

      Jag vill studera biologi och inrikta mig på djur (tex djurskydd, djurhållning). Jag kopplar alltid naturvetenskapliga ämnen till svår matte men det kanske inte alltid är fallet? Jag ska plugga upp matte 2 så jag kommer förhoppningsvis ha behörighet...

      Anna: : Hej Julia!vill du läsa biologi-program eller fristående kurser? För behörighet till programmen i biologi på de svenska lärosätena gäller att det för särskild behörighet brukar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga