Jesper
    Hej, jag fyller 20år den 6e Januari nu 2018 och vet inte riktigt hur jag ska lösa följande situation.

    Jag går just nu på ett IT gymnasium i stockholm men pga av vårdnadstvist med brorson där jag är starkt involverad så klarar jag inte av att studera på skolan. Det blir för långt mellan skola och hem samt att jag inte har tiden att jobba på helgerna pga detta.

    Jag undrar om det på något sätt går att söka om gymnasiet även fast jag fyller 20 nu i januari. Som jag förstår så öppnar inte antagningen först i Februari.

    Jag vill gärna läsa natur-natur då jag vill bli elektriker-civilingenjör men vet inte hur jag ska hantera min nuvarande situation.

    Att fortsätta studera på skolan fungerar inte. Det tar helt enkelt för mycket tid fram och tillbaka. Jag blir av med CSN pga frånvaro och detta är ett gigantiskt problem.
    Finns det distans utbildningar för naturprogrammet? Etc.


    Med vänlig hälsning,
    Jesper Sellerstrand

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Jesper!
    från 1 juli 2018 kan du läsa på komvux. Komvux har ofta, nästan alltid, distans och/eller flex att erbjuda. "flex" är det ngt. mittemellan vanlig undervisning och distans.

    Enligt reglerna är du för gammal för att söka om till gymnasiets åk1.
    Natur-natur finns på distans på Korrespondensgymnasiet men det är för sent att söka till vårterminen, de kommer att öppna ansökan till höstterminen under våren, men du är för gammal, tyvärr. Jag kan inte tänka mig att det går att frångå reglerna i detta fallet; detta bl a för att samma kurser som på gymnasiet kan du läsa på komvux. Nackdelen för dig blir att komvux inte serverar gratis lunch, men annars behöver det inte vara någon större skillnad... man kan läsa samma kurser. Givetvis finns det skillnader, ex. får inte betyget i Idrott och hälsa 1 ingå i Examensbeviset från komvux; utbud av kurser på komvux är "snävare", färre valmöjligheter erbjuds (ofta i alla fall är det så) men, å andra sidan, går det många ggr att ta in i examensbeviset de kurser som du redan har från gymnasiet, även om det är från "fel program"; detta för att sammansättningen av kurser på komvux är ganska mycket "friare".

    ANG. yrke och eftergymnasiala studier: du skriver att du vill bli Civilingenjör inom "el" - och i så fall är det Teknikprogrammet som jag kan rekommendera;
    På natur-natur läser du rätt mycket biologi "i onödan"... :) Biologi krävs inte till Civilingenjörsutbildningar. Teknikprogrammet är mer anpassat till framtida ingenjörsutbildningar på eftergymnasial nivå.
    Vilket program och inriktning läser du nu?vilken årskurs läser du nu?

    Hej igen, de betygen du har kan du använda i examensbeviset från Komvux.
    På folkhögskola sätts inte betygen utan ges Omdöme. De kunskaper du har kan göra det möjligt för dig att läsa allmän linje på en folkhögskola på kortare tid än det normalt tar (normalt tar det 3 år).

    Jag tycker fortfarande att det är Teknikprogrammet som är mest passande till dina framtida planer - alternativt om du läser till Elektriker (yrkesexamen) men kompletterar sedan med kurser som krävs för Civilingenjörsprogrammen, dvs med fysik 2, kemi 1 och matematik 4.
    ****
    Om du vill försöka "hålla dig inom gymnasieskolan" måste du bli inskriven på det programmet på gymnasiet (som du sedan håller dig inom hela tiden utan att kunna byta utbildning) INNAN 1 JULI 2018. För att från 1 juli kommer du att "tillhöra komvux". 
    Att någon rektor på EE, el- och energiprogrammet eller på teknikprogrammet skriver in dig på programmet innan 1 juli tvivlar jag rätt mycket på; detta för att de på sina respektive program hann lära sig rätt mycket nu, under höstterminen och med tanke på lärarbrist och att skolpersonal är oftast överhopade med jobb "redan som det är" att ta sig an en ny elev som missade en hel termin är en stor börda för skolan (och för dig också - då du blir tvungen att läsa ikapp). Jag tror inte på den lösningen. Dock kan jag inte svära på att det absolut inte går. Du kan försöka. Kontakta i så fall alla gymnasieskolor som finns inom pendlingsavstånd för dig, som erbjuder EE och TE och fråga om de kan skriva in dig i åk1 nu, så fort som möjligt eller i alla fall innan detta läsåret tar slut. Personligen tror jag att chansen är minimal att du får ett positivt svar på den frågan. :(

    Du skriver att du har en skada; du behöver inte berätta vad det handlar om, om du inte vill... men jag tänker på att det kanske är svårt eller omöjligt för dig att kunna jobba som Elektriker. Ska du kunna jobba som ingenjör inom el? Som sagt, jag vet inte vilka begränsningar du har eller om du har några begränsningar pga din skada. Samråd med läkare i så fall. Skolsköterska kan förmedla kontakt till skolläkare.

    Varför det skulle annars vara bra att (om du i princip kan jobba som elektriker >>) att utbilda sig till Elektriker även om du egentligen vill bli civilingenjör>> inom el? Jo, för att det är bra att ha ett praktiskt yrke att kunna "falla tillbaka på"; du blir troligtvis också en bättre ingenjör inom el, om du i grunden är elektriker, tror jag.
    Och om du senare ändrar dig och inte vill läsa till civilingenjör kan du, som elektriker, söka många olika utbildninar på yrkeshögskola - ex. på yh inom el:
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-halmstad/elingenjor
    och
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/elingenjor-elkonstruktion-med-allman-behorighet
    och
    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/projektledare-elteknik
    samt
    https://www.yhguiden.se/utbildning/sti-stockholms-tekniska-institut/sti-ingenjoer-signal-och-kontaktledningsprojektoer

    • : Jag läser just nu estet program och har gått 1 år, inne på mitt 2a. Detta då jag sökte så otroligt sent efter en skada som tvingade mig att pausa min studier i ett år. Jag har betyg i Engelska 5 och 6, Svenska 1, Historia 1, Religion 1, Mattematik 1b. Tyvär inga naturämnen. Heller inte idrott och hälsa. Återigen pga skada etc.
    • Julia : De mest realistiska alternativen för dig är att till hösten söka till Komvux eller till en folkhögskola. Jag ska nu utöka mitt tidigare svar till dig.
    • : Går det att göra dessa kurser på distans: Fysik 1, Fysik 2, Kemi 1, Biologi 1 ? Och isåfall vart då?
    • Anna : På komvux erbjuds ofta möjlighet att läsa kurser på distans. Även på folkhögskolorna kan det finnas möjlighet att läsa på distans. Inom gymnasieskolan är det Korrspondensgymnasiet i Torsås (3 mil utanför Kalmar) som har distans med några Obligatoriska träffar; stor konkurrens om platser där då många vill läsa på distans och det är bara en gymnasieskola där det /på försök/ är möjligt. Att söka till vårterminen till Korr i torsås var 30 okt., tror jag. Sen ska man kunna söka till höstterminen, men för dig är det inte möjligt då du blir för gammal, tyvärr.
    • Anna : Du får gärna höra med https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet men enligt våra uppgifter har de många sökande och kan inte ta in utanför sina vanliga ansökningsperioder; och till våren skulle man ha sökt senast 30 okt. just nu tar de inte emot några ansökningar men du får gärna fråga om de kan göra ett undantag.
    • Anna : På Komvux är det i den kommunen där du är folkbokförd som du söker läsa. Du kan boka tid med SYV på komvux för ett vägledningssamtal.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'bioteknik' (21 st.)

    • bellaswag

      Naturvetenskap eller teknik?

      Hej! Jag ska snart söka till universitetet och är lite kluven angående vilken utbildning jag ska välja, då jag inte vet säkert vad jag vill göra i framtiden. Jag vet att jag nog inte bara vill sitta på kontor, utan ha ett mer varierat arbete. Jag vill nog välja något biologirelaterat. ...

      Milla : : Hej,Att välja mellan att utbilda sig till civilingenjör i bioteknik och kandidatprogrammet i biologi ett viktig beslut som du måste ta. Här är några saker att överväga som kan... Läs hela svaret
    • blivande elev universitet

      Som läkare jobba med utveckling inom bioteknologi?

      Hej! Jag är en student just nu som snart har studerat ett år kandidat i matematik vilket jag gillar men inte ser mig själv jobba med. Jag funderar främst just nu på att söka till läkare eller civilingenjör i bioteknik. Som läkare anser jag att...

      Milla : : Hej!Det är fullt möjligt att kombinera medicin och teknik för att arbeta inom bioteknik och biomedicin. Här är några sätt man kan göra det på:1. Utbildning till... Läs hela svaret
    • Naturaren

      Vad är kraven för en indvalskurs?

      Hej! Jag går naturvetenskap och skulle vilja läsa Bioteknik vilket finns som individuellt val, enligt rektorer kommer den inte bli av och trots frågeställning får vi som valt den (7 personer av 30 möjliga) inte några tydliga skäl till att det inte skulle gå. Vad finns det för krav på en...

      Milla : : Hej,inom individuellt val finns utrymme för 200 gymnasiala poäng. Egentligen så "vilka som helst" gymnasiekurser som får ingå i examensbevis i kategorin "individuellt val" men... Läs hela svaret
    • Liam

      Matematik 5 eller Bioteknik?

      Hej! Jag går andra året på gymnasiet och ska göra ett programmfördjupningsval. Jag är osäker på om jag ska välja Matematik 5 och Bioteknik eller Mattespecialisering i kombination med matte 5. Jag är alltså säker på matte 5...

      Daniel: : Hej Liam!om du nu går andra året på gymnasiet, kommer du kunna söka till eftergymnasiala utbildning till hösten 2022, som tidigast, och hur behörighetskraven kan förändras tills dess (och... Läs hela svaret
    • Leah

      Var finns jobb för civilingenjör inom bioteknik?

      Hej! Funderar på att söka civilingenjör bioteknik efter sommaren. Dock så har jag haft svårt med att hitta info om VAR jobben finns. Är själv bosatt i Örebro och skulle vilja veta om jag kan jobba i stan i framtiden. Har ni svaret på...

      Julia: : Hej Leah!Om yrket Civilingenjör inom bioteknik inkl.var man kan arbeta med den utbildningen, kan du se info på framtid.se/yrke/civilingenjor-inom-bioteknikCivilingenjörsutbildningar är 5... Läs hela svaret
    • Anonym

      Skillnaden mellan bioteknik och biomedicin?

      Hej, jag går just nu tekniskt/naturvetenskapligt basår och funderar på vad jag ska gå efter basåret. Har tänkt kanske biomedicin eller civilingenjör inom bioteknik. Är intresserad av genetik, celler och sjukdomar, men också matte, forskning...

      Anna: : Hej, läs gärna info på utbildningarnas hemsidor (de utbildningar som du är intresserad av); kontakta studievägledare och studerande ambassadörer på de utbildningar för att... Läs hela svaret
    • Selma

      Vart kan jag studera till civilingenjör inom bioteknik?

      Hej! Jag pluggar just nu sista året på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och har som många andra börjat få hem kataloger angående vidare utbildning. Jag har länge velat mellan läkare och apotekare men är just nu väldigt inne på civilingenjör inom bioteknik. Har dock svårt att få grepp...

      Peter: : Hej Selma, jag har tagit fram en lista på civilingenjörsutb. inom bioteknik som redan nu uppger att de ska ha start HT21, se studera.nu/jamfor-utbildningAnmälningsperiod till HT21 till... Läs hela svaret
    • Filippa

      Ta ut en generell examen som högskoleingenjör vs kandidatexamen?

      Jag har läst 3 år på ett civilingenjörprogram och funderar på att ta ut en generell kandidatexamen i mitt huvudämne bioteknik. Dock kom jag att tänka på, vad är vanligtvis kraven för en generell högskoleingenjörsexamen? Rankas/anses en sådan examen högre än en generell kandidatexamen, eller...

      Mikael: : Olika arbetsgivare kan tänka olika vad gäller vilken utb de föredrar att deras anställda har. Ang.ta ut fler examina så borde du kunna göra det om du uppfyller... Läs hela svaret
    • Filippa

      Tillgodoräkna kurser från 3-årig utb till annat uni för en examen?

      Hej, jag läser fjärde året (master) på Civilingenjörsprogrammet inom kemisk biologi på Linköpings universitet (LiU). Jag har kvar att klara Envariabelanalys (matte) för en fulländad teknologie kandidatexamen i bioteknik. Jag har...

      Julia: : Hej Filippa!tyvärr måste jag svara att en allmän studievägledare har inte den kunskaper som krävs för att svara på din fråga. Du måste... Läs hela svaret
    • Arbetsköpare

      Är teknisk biologi och bioteknik samma utbildning?

      Hej! På Chalmers kan man läsa civilingenjör bioteknik. Linköping universitet har en utbildning som heter civilingenjör teknisk biologi. Syftar dessa två benämning på samma utbildning? Finns det några skillnader?

      Anna: : Hej Masih,mitt förslag är att du läser på utbildningarnas hemsidor och ser vilka kurser som ingår, sedan kanske du också kan titta på /eller fråga de... Läs hela svaret
    • Ellen

      Skillnad på bioteknik och teknisk biologi?

      Hej! Funderar på yrken efter studenten, är intresserad av läkemedel, kroppen, miljö, och hållbarhet. Just nu har jag hittat utbildningen bioteknik, men den finns inte på Linköpings universitet som jag helst skulle vilja gå på. De har teknisk biologi, vad är skillnaden mellan de två utbildningarna?

      Anna: : Hej Ellen,även om du kommer söka till eftergymnasiala utbildningar till hösten 2020, så är utbildningsutbud ännu inte fastställd. Anmälningsperiod till... Läs hela svaret
    • Linda

      Hur kan jag jobba med CBRN?

      Hej! Jag vill jobba med skydd mot kemisk-, biologisk-, radiologisk- och nukleärt-hot/krigsföring. Vad har jag för alternativ? Jag vill läsa till civilingenjör inom bioteknik. Är det en väg att gå för att kunna jobba med detta eller krävs det...

      Julia: : Hej,vi kontaktade Krisinformation.se som är en hemsida - krisinfo från svenska myndigheter och de svarar så här:"Vi rekommenderar att du kontaktar HR-avdelningen på Kemikalieinspektionen eller... Läs hela svaret
    • Tina Nicolina

      Bioteknik 5 mån utbildning räcker det ?

      Hej. Jag ska börja en 5 mån bioteknik utbildning på NTI skolan i Stockholm nu i höst. , leder de till jobb eller måste man vidare utbilda sig för ha en chans att kunna få jobb ?

      Anna: : Hej Tina Nicolina, du får gärna skcika snabblänk till info om just den utbildningen; då kan jag se vad det är för utbildning och kan kanske säga någonting om chanserna att... Läs hela svaret
    • Linda

      Skillnaden mellan forskarlön / lönestatistik från master ?

      Hej! Jag undrar hur det är med lönen när man läser vidare. Till exempel vill jag läsa till civilingenjör inom bioteknik och funderar sedan att läsa vidare till forskare. Lönen för forskare är lägre än för en civbiotekniker och jag funderar på hur det fungerar? Läggs lönerna på varandra eftersom...

      Liselotte: : Hej Linda, om man har utbildning på avancerad nivå (master- eller magisterprogram), kan man söka Doktorandtjänster, om man hittar några tjänster som utannonseras; det... Läs hela svaret
    • Linda

      Biotekniker i rymden?

      Hej! Jag vill läsa till civilingenjör inom bioteknik och undrar om man kan arbeta som biotekniker inom rymdfältet. Till exempel tar NASA upp att de tittar på olika lösningar kring frågor gällande biologi och rymd (två länkar https://www.nasa.gov/spacebio/our-experiments och...

      Anna: : HEJ Linda, en aspekt som du bör tänka på att det kan krävas att man är Amerikansk medborgare för att kunna jobba för NASA. du får gärna undersöka den aspekten... och om du inte vill... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga