J

    Hej!

    Jag är utbildad gymnasielärare med behörighet i ämnena tyska och italienska. Har valt ämnen utifrån mitt stora språkintresse (och gått vägen genom KPU). Inser att det kan vara en svår ämneskombination för att få en heltidstjänst på en skola (vill helst inte arbeta på flera olika skolor samtidigt). Jag har läst en del om detta förstås och kommit fram till att italienska ändå inte är helt ovanligt på gymnasieskolor men att det stora problemet kanske är att ha två moderna språk, vilket kan ställa till det för schemaläggare.

    Jag är mest sugen på att jobba som gymnasielärare men kan även tänka mig komvux, folkhögskola, folkuniversitetet, senioruniversitetet etc. Jag är mycket flexibel och kommer att kunna flytta vart som helst för jobbets skull (även utomlands, men helst till Norge i så fall). Om jag märker att det är svårt att komma upp i en tjänst mellan 80-100% funderar jag på att försöka söka tjänst som behörig lärare i mina ämnen + ett ämne där jag är obehörig. Vet dock inte hur vanlig eller bra den lösningen är.

    Har funderat på att bli behörig i ännu ett ämne om det gör mig mycket attraktivare på arbetsmarknaden. De ämnen jag funderar mest på i så fall är svenska och engelska. Vilket ämne av dessa skulle vara mest fördelaktigt för mig? (Finns det även andra ämnen som skulle vara bra? Jag är dock inte så bra på matematik t.ex.). Ser fördelar med både engelska och svenska. De är båda kärnämnen. För engelskan behövs ju "bara" 90 hp (och inte 120 hp) och det är nog ett bra ämne för en eventuell tjänst utomlands (i alla fall jämfört med svenska). Samtidigt gillar jag svenska språket, litteraturvetenskap och att läsa böcker. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att vara idrottslärare också. Vissa ämnen har jag inte funderat så mycket på men det betyder inte att de är helt uteslutna. 

    Har även tittat närmare på alternativa yrkesvägar och kommit fram till att jag inte skulle ha något emot att arbeta som kurs/studieadministratör (gärna vid ett universitet eller högskola men även på gymnasienivå vore ok). Är lärarutbildning en bra utbildning för att få en tjänst som kurs/studieadministratör (eller inom administrativt arbete rent allmänt)? 

    Undrar också om det är vanligt att kunna kombinera ett ämne med en administrativ tjänst på samma skola. Skulle jag t.ex. kunna arbeta på ett gymnasium med 50% tyska och 50% administration (eller med en annan fördelning som inkluderar italienska). 

    Nu blev det många frågor. Hela syftet är väl egentligen att undersöka hur mina chanser på arbetsmarknaden ser ut i nuläget, så att jag kan agera därefter. Jag är tacksam för hjälp oavsett hur mycket som går att svara på. 

    Mvh

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej J!
    inom gymnasieskolan är det på HU/inriktning Språk som undervisning i moderna språk är mest omfattande. Du kan i listan på gymnasieguiden.se/HU-språk se vilka gymnasieskolor som erbjuder den utbildningen. Jag hittade just nu 35 gymnasieskolor med HU-språk i sitt utbud.
    Som gymnasielärare är du också behörig att undervisa i samma ämnen även i senare år på grundskolan. Det tror jag du är medveten om. Det kan finnas grund- och gymnasieskolor som finns mycket nära varandra eller som fungerar mer eller mindre som "samma skola" och i så fall skulle du kunna undervisa både på högstadiet och på gymnasiet. Numera måste grundskolorna erbjuda välja ett modernt språk redan från årskurs 6 (alltså på mellanstadiet) och varje grundskola måste erbjuda minst två av följande språk: franska, spanska, tyska. 
    Om du vill bli behörig i ännu ett språk, svenska eller engelska, så är det så att undervisning i svenska är obligatorisk för alla elever på grundskolan och för alla elever på gymnasiets nationella program, och på det sättet är svenska "mer gångbart". 
    Jag ska även fundera mer och samråda med kollegorna. Vi återkommer!

    Hej igen,
    du får söka alla jobb som du är intresserad av. "Delade tjänster" när man jobbar som lärare på deltid och med "annat på skolan" på deltid - förekommer, t.ex kan man på deltid vara skolbibliotekarie, utbildningsadministratör eller skolvärd/värdinna. Man kan också undervisa i ämnen i vilka man inte är behörig lärare (när det är stor lärarbrist kan ibland nästan "vem som helst" undervisa - vilket inte är bra men vad ska man annars göra? undervisning på skolorna måste ju ske och behöriga lärare räcker inte alltid).
    Vad gäller undervisning inom studieförbund, så är Folkuniversitetet känt för sina språkkurser, så hör gärna med FU om du kan börja jobba hos dem. Men kika även på möjligheter som kan finnas inom andra studieförbund.
    Vidare tänker jag också så här: om du ännu inte har erfarenhet av att jobba som lärare, så börja "någonstans", var som helst, där du snabbt kan få jobb: med mer arbetslivserfarenhet blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden + du kommer också själv bättre kunna "avgränsa" de områden som du kan "acceptera" som dina arbetsområden. 
    Du nämner i din fråga möjlighet att jobba som administratör. Jag tror dock att det kan nog bli lättare för dig att få jobb som lärare än som administratör; detta för att "vem som helst" kan få lov att jobba inom administration men lärare ska helst vara behörig/legitimerad. Det jag skriver här är "sanning med modifikation". Jag kan ju inte veta om just du får eller inte får ett administrativt jobb. Arbetsgivare bestämmer fritt vem som anställs som administratör. 
    Kasta gärna ett öga på de så kallade "språkyrken":  bland annat kan du titta på följande yrken
    Författare

    Guide

    Kontakttolk

    Korrekturläsare

    Lektör

    Lingvist

    Logonom

    Logoped

    Militärtolk

    Poddare

    Producent av text för syntolkning

    Radiopratare

    Skolbibliotekarie

    Skrivtolk

    Språkkonsult

    Språkledare

    Språkresearrangör

    Språkteknolog

    Språkvetare

    Språkvårdare

    Stenograf

    Talskrivare

    Terminolog

    Tolk

    Översättare

    • J :

      Hej Anna!

      Tack för ditt svar! Listan är redan värdefull för mig! 

      Jag ändrade om lite i min frågeställning men nu har jag redigerat klart. Jag glömde skriva att jag inte är så intresserad av att jobba i grundskolan/högstadiet av olika anledningar (bl.a. på grund av att italienska inte finns men också eftersom jag tycker det är roligare att undervisa på högre/blandade nivåer i tyska. Sedan tycker jag även att det är roligare med den större motivationen att lära sig som kan finnas hos eleverna på gymnasiet enligt min erfarenhet). Det är dock intressant att veta att vissa grundskolor och gymnasier fungerar som en skola på det sättet, det har jag inte tänkt på så mycket. 

      Okej, det låter toppen. Tack igen!

      Mvh 

    Frågor och svar taggade med 'kurs' (43 st.)

    • Jannat

      Kan man ha med en kurs i sitt examensbevis som är utanför programmet?

      Hej! Det är så att jag har läst en juridisk kurs på 30hp innan jag började Läkarprogrammet och undrar därför om den juridiska kursen kommer finnas med i mitt examen eller inte. Jag har även sedan innan samlat ihop 10hp på olika kurser så totalt sett blir det 40hp + Läkarexamen. Hur brukar...

      Milla : : Hej,min uppfattning är att dina "övriga kurser" á totalt 40 hp INTE kommer finnas med i ditt examensbevis från läkarprogrammet. Dock har du de... Läs hela svaret
    • s2004

      Vilka kurser räknas?

      Hej hej! Jag går i gymnasiet nu i åk 2. Det är så att i åk 1 gick jag en annan linje och till 2an så bytta jag. Det var från en estetisk linje till sam. Nu har jag iallfall gjort 2 prövningar på de kurser som inte fanns med på estetiska. Det jag undrar över är ifall de estetiska kurserna...

      Milla : : Hej,vad jag förstår av din fråga, så går du nu år2 på SA (vet dock inte vilken inriktning på SA som du läser). Jag vet inte heller om det finns rektorns beslut om Individuellt... Läs hela svaret
    • Hamodi

      Registreras min betyg i tid innan kompletteringsdagen?

      Hej! Jag har en fråga angående en kurs jag ska börja nu som är matte 2a. Jag ska börja 20 Mars och den avslutas 26 Maj. Jag undrar om betyget registreras i tid innan 21 Juni som är sista kompletteringsdag? Jag vill verkligen kunna börja universitetet denna höstterminen.

      Milla : : Hej, hoppas ditt betyg hinner utfärdas så att du hinner ladda upp det på Antagning.se innan 21 juni 2023. Påtala för komvux att du behöver komplettera din ansökan till höstterminen. 
    • Ellinor

      Vilken kurs bör jag gå i juridik?

      Hej! Jag funderar på att läsa juristprogrammet. Tror inte jag är intresserad av att bli advokat eller åklagare utan skulle snarare vilka jobba med familjejuridik eller något liknande nära människor. Vet ni hur möjligheterna ser ut att jobba med något sådant? Är det hög jonkurrens om jobben som...

      Anna: : Hej Ella,jag vill tipsa dig om UJIK, en distanskurs med platsgaranti, vilket betyder att alla som är behöriga tas in på den kursen; du behöver alltså inte konkurrera om plats och vara orolig kring... Läs hela svaret
    • J

      Hur många sommarkurser får man söka?

      Hej! Jag har aldrig sökt CSN-berättigade sommarkurser innan och undrar hur många man kan söka? Jag hörde någonstans att det var 6 stycken utbildningar man kan söka men jag tycker det låter lite förvirrande då jag tänkt blanda att söka 15 hp och 7,5 hp. Jag planerar att antingen gå en 15 hp...

      Milla : : Hej Jonna,börja gärna med att läsa tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/sommarterminen-hur-manga-hp-far-man-laesa där det framgår att enligt Antagning.se får man läsa... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan man läsa kurs samtidigt som man läser ett program på universitet?

      Jag har sökt till ett program, Entreprenöriellt företagande, på 120 hp och sökt en språkkurs i arabiska på 15 hp. Om jag kommer in på båda. Kan jag läsa båda samtidigt eller måste man bara välja en?

      Anna: : Hej Lina,Antagning.se antar till max 45 hp per termin, vilket motsvarar 1,5 "heltider", alltså går det att komma in på ett heltidsprogram + på en... Läs hela svaret
    • Henrik

      Hur mycket per vecka är 7,5p och 15p kurser?

      Hej, Jag har till hösten sökt några enstaka kurser. Jag kom in på ett antal kurser men det landade i att jag tackade ja till två kurser som jag fann intressanta. Grejen är den att jag inte vill lägga för mycket arbetsbörda på mig i...

      Milla : : Hej!Jag gissar på att kurserna du kom in på är högskole-/universitetskurser, stämmer det? Poängen och timmar räknas nämligen olika, beroende på vilken skolform det... Läs hela svaret
    • unsure

      Vad krävs för att bli doktorand?

      Hej! Min fråga är uppdelad i två kan man säga. Ena delen är handlar rent om kurser och behörighet, medan andra delen handlar om själva universiteten som erbjuder utbildningarna. Jag är väldigt intresserad av att studera min väg upp till att...

      Julia: : Hej Ivana,inför mastrprogrammet måste man ha 3-årig högskoleutbildning, och det är 180 hp.Självaste masterprogrmmet är sedan 2-årigt, alltså 120 hp.Att endast läsa fyra... Läs hela svaret
    • Elsa

      Utökad kurs på komvux?

      Hej, jag undrar om man kan läsa en utökad kurs på komvux om man exempelvis fått F eller E i en kurs på gymnasiet som man inte kan plugga upp?

      Anna: : Hej Elsa,betyg i U-kurser (utökade) räknas in endast i vissa fall, inte alltid.Det är stor skillnad om en F-betygsatt kurs ingår i ditt examensbevis eller om du i slutet av år3 på gymnasiet får ut... Läs hela svaret
    • Emil

      Är komvux csn berättigat?

      Hej! Jag har tänkt läsa en kurs på komvux nu under 10 veckor, är det csn berättigat och hur ska jag gå tillväga isådannafall för att få csn?

      Daniel: : Hej Emil; info om Studiemedel för studier i Sverige finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel. komvux-kurserna brukar vara CSN-berättigade, om det inte är en alldeles speciell kurs, t.ex ngn... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

      När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

      Anna: : Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret
    • Alva

      Vilka kurser ska jag välja?

      Hej! Jag går mitt första år på gymnasiet och jag går samhällsvetenskapliga linjen med inrikting beteendevetenskap. I framtiden vill jag gärna bli psykolog och jag undrar vilka kurser jag måste lägga till? Vi ska välja kurser i vår och jag känner mig lite stressad, eftersom att jag inte vet...

      Julia: : Hej Alva, psykologprogrammen i Sverige kräver för Särskild behörighet godkända betyg i Matematik 2 och i Samhällskunskap 1b och båda de kurserna läses som obligatoriska på... Läs hela svaret
    • Angelica

      CSN för en kurs?

      Hej, jag har försökt googla runt men hittar verkligen inget.. Jag gick ur gymnasiet förra sommaren, och läste då tyska alla åren. Just nu är jag arbetslös och pluggar inte just nu, men hr funderat på att läsa någon eller några kurser på distans nu innan jag tänkte plugg till hösten. Jag skulle...

      Liselotte: : Hej Angelica,CSN kan bevilja studiemedel för att läsa fristående kurser, ja. Villkor är att man läser på minst halvtid och att kurslängt är minst 3 veckor. Exempelvis om du läser spanska 1... Läs hela svaret
    • Mikael

      Byta program till kurs?

      Hej, Jag började plugga ett visst program med start HT18 och känner att det inte är riktigt för mig. Jag har istället hittat en kurs med start VT19 som jag vill gå. Hur gör jag rent praktiskt för att söka kursen? Är jag tvungen att hoppa av programmet redan nu eller kan jag studera kvar och när...

      Julia: : Hej Mikael,det beror på hur din ansökan till vt-19 ser ut: om du ex. har den Nya kursen som ditt första alternativ och kurser inom ditt pågående program - som ett lägre prioriterat alternativ, kommer... Läs hela svaret
    • Saga

      Ta en kurs utomlands?

      Hej! Jag funderar på att plugga utomlands (Portugal/Italien) i vår men är lite osäker på exakt hur jag ska gå tillväga. Jag vill egentligen bara gå en kurs men vet inte var jag hittar såna och om det ens är möjligt. Sedan är den också en fråga om pengar, kostar alla utbilningar utomlands? Tack...

      Anna: : Hej Saga,börja med att kika på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/portugal och studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/italien.Din fråga är väldigt "bred", ex. skriver du inte... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga