Shellan
    Hej jag har innan frågat om vad jag ska göra.
    Jag har gått på Estetisk musik ÅK1 på gymnasiet nu sen sommaren, älskar min klass och lärarna är bra och så men jag har panikångest m.m. som gör att jag inte klarar av att gå in på lektioner, även när det är i små grupper. frå panik och rusar ut och spyr ofta på toaletten. Blir ofta att jag går hem då jag mår så dåligt och varje gång jag går hem känner jag mig hemsk, en svikare och gråter en del. Jag har pratat med flera kuratorer, varit på BUP och även pratat med psykolog.
    Dock har inget dem sagt hjälpt, b.l.a har dem sagt att jag ska "strunta i alla andra" "fokusera på mig själv" och en massa sånt som bara inte funkar på mig.
    Vad jag vet är att innan jag började 7:an mådde jag riktigt bra, klarade av att gå på alla lektioner och betygen var toppen! men blev dock rätt mobbad sen när jag flyttat och efter dess har det bara blivit värre.. mobbarna går dock ej i min skola nu men känslan är kvar och jag har verkligen försökt att bli av med den men det går inte..

    Skolan hotar med att dra in studiebidraget då jag inte "sköter" min skolgång. Även att jag kanske måste gå om ett år. Att jag måste börja ta ansvar m.m. som jag får kastat i ansiktet dagligen. självklart fattar jag att dem inte vill ge pengar till en som inte kommer på lektionerna därför tänkte jag fråga er om hjälp..

    Jag har kollat på gymnasium på distans (b.l.a korr ) dock har ju ingen av dem någon Estetisk utbildning men funderar på att tyvärr släppa musiken..även fast jag älskar den men skolan och mina gränser ger mig inget val..

    Tänkte fråga om ni vet hur det är att plugga på distans? Om internet hemma, då jag har oftast hela månaderna men kan ta slut sista veckan, har dock bibliotek med internet i närheten som jag kan sitta i, gör det något? Finns det fler alternativ? Och måste jag läsa om detta halvåret jag redan gått på gymnasiumet?

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, Shellan!

    Du har det jobbigt, det är klart.

    Att komma in på korr-online gymnasiet är ganska svårt då det är mång som vill plugga på distans och platserna är få. 

    För att inte bli av med Studiebidraget, skaffa dig Läkarintyg - att du är sjukskriven /på hel eller på deltid/. Har du läkarintyg, kan ingen kräva att du ska vara i skolan hela tiden.

    Studiebidrag är det CSN som beslutar om  - men det är din skola som rapporterar till CSN hur mycket du är i skolan.

    Fundera över om du vill försöka bli inskriven på individuellt alternativ eller om du vill försöka få din kommun att köpa dig en utbildningsplats på en folkhögskola.

    Kanske behöver du vara sjukskriven på heltid ett tag /det är upp till läkare eller psykologen att besluta om det/.

    Hälsningar

    Mikael SYV

    Högskolor kan ansöka om att få kallas för Universitet. Om de kan påvisa att de har ett visst antal professorer per antal studerande och bedriver forskning på hög nivå - får de "universitetsstatus" - och på så sätt kan man säga att Universitet = med högskola med "kvalitetsstämpel" på, en finare sådan, alltså. :) För dig som sökande till eftergymnasial utbildning, spelar det inte någon större roll om du söker till högskola eller till universitet. Det är samma krav på att bli behörig. Kan vara svårare att komma in på universitet pga fler kan söka till Universitet för att det anses vara "finare" att läsa på universitet än på högskola... men vissa utbildningar finns bara på högskolor och andra - bara på Universitet och då har man inte ngt. val. Man söker alltå till utbildning på "högskolenivå" som kan finnas på högskolor, på universitet eller både på högskolor och på universitet.

    Svar på din andra fråga: om kommunen kan köpa plats på högskola/universitet - är definitivt Nej! Kommuner kan inte köpa plats på högskoleutbildningar utan du söker själv på dina meriter. Det är jätteviktigt att bli behörig och sedan konkurrerar du med dina betyg och om du gör Högskoleprovet, även med resultatet av HP.

     

    • : Finns det andra gymnasium/liknande kurser på distans? Om jag skaffar ett läkarintyg så är det väl bara för ett tag, hur blir det sen? Om läkare/psykolog inte vill ge mig läkarintyg? Vet att det är upp till dem och fått tipset om att skaffa läkarintyg tidigare men jag vet ej om det vore en lösning på mitt problem här.. självklart ska jag ta del av ditt svar och göra det bästa utav det. Tack!
    • Anna : Korr on-line är den enda gymnasieskola som du kan söka till, som får lov att undervisa på distans. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    • : okej nu är jag lite fövirrad, förlåt! men nyss skrev någon att kommunen kan köpa en plats åt en på högskola men att det är upp till kommumen självklart, stämmer inte det? o är det då omöjligt att börja på högskola/universitet innan 18 års ålder? vore verkligen tacksam för svar!
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Shellan!

    Jag förstår att du har det jobbigt och jag vill hjälpa dig, men vet bara inte hur jag kan göra det. 

    Fråga på Korr on-line om det har lediga platser. 

    Ett annat alternativ är om din kommun köper plats åt dig:

    på en folkhögskola

    eller

    på distansundervisningen på Hermods (som egentligen drivs för svenska elever som bor utomlands pga deras föräldrar jobbar utomlands).

    Det är olika svårt i olika kommuner att få igenom det där med att du ska köpa en plats åt en gymnasieelev. Du är "bara" 16 år och med "bara" menar jag att det tar ett tag tills du blir myndig och därför är det dina föräldrars/vårdnadshavares ansvar att kämpa för att du ska ha den undervisning som passar dig.

    Det där med Läkarintyget tipsar vi om pga flera orsaker: om du har kontakt med läkare och/eller med psykolog, då får du även tips, råd, utvärdering och förhoppningsvis någon sort behandling och uppföljning. Det bör inte gå till så här att läkare bara sjukskriver i en månad och inget mer. 

    Gå till skolsköterska och berätta om hur du mår och allt som händer. Prata även med kurator på din skola. Om du känner att din skola inte gör det de kan för att hjälpa dig, be dina föräldrar kontakta rektor. Det är rektor som är ytterst ansvarig för allt som händer på skolan.

    Jag ska samråda med kollegorna och återkommer om vi hittar någon lösning som vi kan tipsa dig om!

    Jag lovar att hålla tummarna för dig!

    ANNA

    • : Tack för snabbt svar! Jag ska höra med Korr och fråga om plats. Om högskola är att gå på vanliga lektiorner som nu i gymnasiet är jag tyvärr rädd att jag ej klarar av det som läget är nu.. och tror desutom inte min kommun hade köpt en plats åt mig, speciellt inte när jag bara är 16 år...Jag har pratat med kurator om hur jag känner och allt men får en känsla av att dem inte tror mig, att dem inte tror att det är så alvarligt som det faktiskt är. Att dem bara tror jag vill slippa lektioner m.m. Men jag ska prata med dem mer och har även möte nästa vecka med mamma, rektor, mentor och kurator ang min studiegång och hur dem vill lösa mitt problem.. Men jag är rädd att dem ska säga samma sak som innan "att jag måste in på lektiornerna o så är det" eller att dem säger saker som dem tar tillbaka. Är altså rädd att ingen lösning kommer hittas.. undrar då om korr nu inte skulle ha platser, är jobb ett alternativ då? Eller praktik? Mvh Shellan
    • Milla : Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Shellan!

    Jag förstår att du har det ganska jobbigt och jag vill jättegärna vara till hjälp. 

    Det jag kan göra är kanske inte så mycket, vilket jag beklagar, och det är att berätta om alla de olika alternativ som finns och svara på dina frågor.

    Du frågar om högskola och om det är "vanliga lektioner" när man läser på högksolan och på svaret är att det finns olika former av undervisning på högskolorna - det finns både "vanliga lektioner" och så finns det distans och det finns distans med obligatoriska träffar och utan obligatoriska träffar som kallas ofta för "heldistans".

    Men högskola blir det en senare fråga för att man måste först ha gymnasiekompetens för att kunna söka till högskola/universitet.

    När du fyller 18 år kan du läse på en Folkhögskola. Det är annorlunda miljö på folkhögskolorna och passar ganska ofta de ungdomar som inte kan läsa på gymnasiet. Du kan söka till folkhögskola innan du fyller 18 år men påbörja läsa där den dagen du fyller 18. Detta pga folkhögskolorna får statsbidrag bara för personer som är minst/lägst 18 år gamla. Att din kommun inte vill eller kan köpa plats åt dig på en folkhögskola (vilket du tror) är bara att beklaga i så fall.

    Det är inte din skola som bestämmer om kommunen köper plats åt dig. Det är utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd. Jag tycker dina föräldrar bör kontakta Utbildningsförvaltningen i kommunen och ansöka.

    Hör gärna av dig och berätta hur det går! Jag lovar att hålla tummarna!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Om kommunen nu skulle köpa en plats åt mig nu på en folkhögskola, måste jag då vänta tills jag är 18 år eller hur blir det då?
    • Milla : Om kommunen köper plats på en folkhögskola, behöver du inte vänta tills du blir 18 år, utan kan börja läsa direkt.
    • : spelar det roll om det är högskola eller universitet? kan komunen fortfarande köpa en plats på ett universitet och var är skillnaden på högskola o universitet?
    • Mikael : Kort svar är att högskola & universitet är i princip "samma sak" och kommunen kan ej köpa plats på högskola/universitet.
    • Mikael : Jag har nu utökat mitt tidigare svar till dig, se ovan. :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'idrott' (72 st.)

    • Leonar_1

      Kan man läsa kemi 1 utan at ha betyg från 9 an?

      Jag undrar om jag kan läsa kem 1 om jag har inte läst kemi i årskurs 9, för att nu kommer mitt kemi och idrott lektion att hamna på samma tid så jag undrar om jag vill läsa kemi 1 behöver jag ha betyg från 9 eller jag kan ändå...

      Milla : : Hej,komvux kan ta in dig på att läsa kemi1 på gymnasial nivå men det är fördelaktigt för dig att först ha läst kemi på grundskolenivå (det kan du... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan förskollärare sadla om till idrottslärare?

      Hej, Vilka möjligheter finns det som legitimerad förskollärare att sadla om till idrottslärare dvs. på vilka olika sätt kan man göra det?

      Liselotte: : Hej Linda,det bästa svaret på den frågan som du ställer här nu, får du från studievägledare på lärarhögskolorna.Som en allmän... Läs hela svaret
    • Alex

      Har man idrott genom hela gymnasiet?

      Hej! Jag är en elev som har stora problem med idrotts kurserna som brukar finnas på skolor, och jag undrar om idrotten kommer finnas i tvåan och trean, då jag nu går i ettan. När jag kollar i 1-3ans kursplaneringar ser jag bara 100 poäng på ämnet i ettan, och sedan är det tomt på tvåan och...

      Milla : : Hej Alex,det är en kurs som heter Idrott och hälsa 1, 100p. som på alla gymnasiets nationella program är obligatoriskt att få betyget i. Att läsa fler idrottskurser är frivilligt. Om du... Läs hela svaret
    • Ellen

      Kan utökade kurser ersätta ett dåligt betyg?

      Hej! Jag försöker få upp mitt jämförelsetal för att komma in i BII. Jag ska läsa matte 3 och franska 4. Jag fick D i Idrott och Hälsa 1 och det är betyget som drar ner mest och det jag undrar är då om det finns något sätt att ta bort/ersätta det betyget? Jag har ett fullständigt examensbevis...

      Anna: : Hej Ellen,om du har D i en kurs, som ingår i ditt examensbevis (från gymnasiet eller från komvux) då behöver du höja betyget i just den kusen (vilket du kan göra via en... Läs hela svaret
    • Mohamed

      Går det att ersätta Idrott & hälsa?

      Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

      Anna: : Hej,Idrott och hälsa 1 är en av de Obligatoriska kurser på gymnasiets alla nationella program och betyget i den kursen måste ingå i examensbevis från gymnasiet, för att i annat fall... Läs hela svaret
    • Freja

      Ångest av idrott?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet, och våndas över den obligatoriska idrotten. I högstadiet så deltog jag inte alls på idrottslektionerna då idrotten ger mig sådan ångest att jag försökt ta mitt liv och självskadar nästan varje dag, så ämnet skrevs bort från min studieplan. Men det går...

      Anna: : Hej, det stämmer att kursen Idrott och hälsa 1 är på alla gymnasiala nationella program en obligatorisk kurs. Har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola? De kan förmedla kontakt till en... Läs hela svaret
    • Jenny

      Kan man läsa upp idrott?

      Hej! Kan man läsa upp idrott på komvux? och hur lång tid tar det i så fall? eller finns det något annat sätt att gå tillväga?

      Mikael: : Undervisning i idrott finns inte på komvux och därför kan höja betyget endast genom en prövning. 
    • Elev

      Idrott på Estetska?

      Hej, jag undrar hur länge man har idrott på estetiska programmet? Jag går bild och form 1a året. Blir lite förvirrad för folk säger olika... När jag läser om det står det bara att man har 1 år, och på min Vklass (skolsidan)...

      SYV-besökare: : Hej,på alla nationella gymnasieprogram (inklusive Estetiska programmet - se gärna programplan för ES) läser alla elever en kurs som heter IDROTT OCH HÄLSA 1 som är en av de obligatoriska kurser. Man kan... Läs hela svaret
    • Ida

      Komvux eller gymnasium?

      Hej Jag har ett F i idrott, som tyvärr kommer sänka mitt annars höga snitt och kan göra det problematiskt att komma in på de utbildningar jag vill. Tyvärr vet jag att det är omöjligt för mig att höja mitt betyg i idrott. Nu undrar jag om det skulle vara bättre för mitt snitt att slutföra min...

      Milla : : Hej! Det är inte alls självklart att få plats på komvux, på gymnasial nivå. Komvux har begränsat med resurser och du kan få svar Platsbrist när du söker till komvux sen... om du ej... Läs hela svaret
    • Aaisha

      Vad ersätter idrott i ett examensbevis från komvux?

      Hej! Jag går gymnasiet 2:a året och kan inte nå kraven i idrott, jag satsar på läkarprogrammet och vill inte att betyget i idrott ska dra ner mitt betygssnitt. Jag läste om att om man får examensbevis från komvux då få idrott inte vara...

      Milla : : I examensbevis från komvux har man 2400 poäng. Ingen kurs ersätter idrott och hälsa 1. 
    • Leyan

      Frågor om stockholms idrottsgymnasium?

      Hej,jag är intresserad av stockholms idrottsgymnasie men undrar om man måste vara ett proffs eller om kan börja som en nybörjare o utveckla sig därifrån? Jag är inte ett ett proffs på idrott och går inte på någon speciell sport men...

      Milla : : Hej! är det den här skolan som du vill läsa på? I så fall vill jag råda dig besöka den på Öppet hus 30 jan 2020 klockan 18.00 till 20.00 (det är om ca en vecka) och... Läs hela svaret
    • Lotta

      NIU till årskurs 2?

      Jag går åk 1 på gymnasiet nu och undrar om det är möjligt att börja NIU år 2? då jag valde att inte ansöka när jag väl hade chansen.

      Anna: : Hej,Det är ditt Idrottsförbund som väljer vilka elever som kan antas till NIU i respektive idrott; fråga därför personal på ditt idrottsförbund.Vänligen och Lycka till!ANNA
    • Anonym

      Vad ska man göra om man inte kan få bra betyg i idrott?

      Hej! Jag har alltid haft det lite svårare i idrott och att nå höga betyg i ämnet. Nu går jag gymnasiet och mitt idrottsbetyg kommer dra ner hela poängen jag går ut med vilket jag tycker är jätte synd. Finns det något jag kan göra?...

      Anna: : Hej,det är tyvärr så att Idrott och hälsa 1 är en Obligatorisk kurs på alla nationella svenska gymnasieprogram och den kursen måste finnas med i examensbeviset; den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga