Elsa

    Hej! jag vill gå naturbruk (djursjukvård) + naturvetenskaplig fördjupning hur mycket längre dagar borde jag ungefär få? Vet att det kan vara svårt att veta men vill bara veta på ett ungefär för att jag antar att jag kommer läsa mer än de andra. Dock så utgår vissa kurser tex etologi (vilket är super synd ville jätte gärna läsa den) och lite andra kurser så det kanske inte blir mer än de andra ändå? här är en länk till poäng planen file:///C:/Users/acand/AppData/Local/Temp/MicrosoftEdgeDownloads/84b9b6be-d46b-4ea6-8c1b-2a454f99fecb/Naturbruksprogrammet%20Djurv%C3%A5rd%20NV-NBDJR.pdf

    • SYV-besökare :

      En SYV på en av gymnasieskolorna som erbjuder en sådan Naturvetenskaplig fördjupning svarar så här:
      -- "Som det arbetas fram nu så ligger vi nu (Gy25) på 550p utökat för full NV-behörighet. Varje poäng ska enligt Skolverket motsvara en studietimme, även om det inte betyder undervisningstimme. Om man tänker att ett läsår är 35,6 veckor, så borde insatsen ligga på ca. 4-5 tim extra per vecka". ...
      MEN JAG HÅLLER INTE MED.
      550 gymnasiala poäng motsvarar i studieinsats 1100 timmar; fördelade på tre läsår (dela 1100 på tre läsår...) Det blir cirka 367 timmar extra studier per varje läsår och det innebär cirka (lite fler) 10 timmar extra studier per vecka i så fall. Alltså 2 timmar extra per studiedag måndag-fredag... Det innebär kanske en extra 60 minuters lektion varje dag + cirka 60 min extra studietid varje skoldag. Så, man måste göra skillnad på LEKTIONSTID och Studieinsats. Per varje timme lektionstid bör eleven göra lika mycket utanför skolan (som läxor, grupparbete, inläsning inför prov o s v).

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du vill få "fullständig naturvetenskaplig behörighet" och bli behörig till bland annat veterinärprogrammet på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, då behöver du, för särskild behörighet ha godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4. Att bli behörig är nödvändigt men det garanterar ju tyvärr inte plats på utbildningen.
    Veterinär - är ett yrke som är mycket populärt (och det finns alltid väldigt många sökande med mycket höga meriter); om man vill komma in i betygsgruppen, räcker det inte att endast bli behörig och ha alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet (för att du kommer i så fall endast få 20.0 i meritvärde) men antagningsgränsen till veterinärprogrammet ligger ständigt på över 20.0 och därför måste du även ha betygen i kurserna som ger merit/Extra-poäng, t.ex engelska 7, moderna språk 3 och 4 eller högre mattekurser (matematik 5 och/eller matematik specialisering). Kika gärna på gymnasieGuiden.se/meritpoäng
    Men om du får högt resultat på högskoleprovet kan du komma in i HP-urvalet. Mycket högt resultat kommer troligtvis krävas (för det brukar vara så). 
    Vi har under ganska många år försökt hitta någon person som direkt efter NB på gymnasiet kom in på veterinärprogrammet på SLU men vi lyckades ej hitta någon sådan elev. Det kanske finns, men vi hittade inte. Vi frågade gymnasieskolorna och även antagningsgruppen på SLU och den centrala antagningen på www.antagning.se -- ingen inkom med svar att sådana exempel finns (inge en enda). Så, min uppfattning är att det är osannolikt att direkt efter NB kunna komma in på en mycket populär utbildning som t.ex utbildning till Veterinär
    Att överanstränga sig enormt och riskera bli utbränd vill jag avråda ifrån. 
    Om du läser på NB låt bli att välja bort svenska 2 och 3 samt engelska 6 (då kommer du i alla fall få grundläggande behörighet); läs också mer matte, matte 2a och kanske t o m 3b (på så sätt blir du behörig till naturvetenskapliga basår på universiteten). Genom att efter gymnasiet komplettera på komvux, folkhögskola eller universitet (körutbildning, basåret) - kan du få fullständig naturvetenskaplig behörighet. 
    Du frågar hur "långa dagar" det blir för dig i skolan, och den frågan kan jag inte svara på - för det beror på hur schemat kommer se ut; t.ex om du kommer i stället för lunchrast ha någon lektion och då blir dagen kortare men du får hoppa över lunch-rasten i så fall... men tänk på att även om du lyckas få alla A-betygen i alla kurser (både de obligatoriska på ditt yrkesprogram + de som krävs för särskild behörighet/natur.vet.behörighet) så kommer du endast ha 20.0 i meritvärde. Titta på antagningsgränserna (hur de brukar se ut) till de utbildningar som du siktar på - på universitetet. 
    Jag vill, som sagt, avråda från att läsa nat.vet.fördjupning (förutom mattekurserna: matte 2a och 3b), utan jag råder att "i stället" läsa engelska 7 och/eller moderna språk 3 (och, om möjligt, även 4). Det är kurserna som ger merit/Extra-poäng som ger stor fördel i konkurrensen om utbildningsplats på de flesta svenska högskole-universitetsutbildningar. 
    Det blir med examensbevis från gymnasiet svårt (kanske omöjligt) att få plats på komvux-kurserna som ej krävs för behörighet, utan som endast ger merit/Extra-poäng, däremot kan du nästan garanterat få plats på komvux om du vill läsa Fysik1a+2; kemi1 och 2, biologi 1 och 2 samt högre mattekurser (upp t o m matematik4) - detta för att de kurser krävs för behörighet och då tar komvux in. Men om man vill läsa för att höja sitt meritvärde får man nästan alltid Nej, Platsbrist - som svar från komvux. Därför är det smart att på gymnasiet försöka skaffa de merit/Extra-poäng som kommer underlätta för dig att komma in på en populär utbildning efter gymnasiet.

    Studie- och yrkesvägledare

    Hej igen!
    Du har i en kommentar ställt frågor om behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Som det är nu (mars 2024) så beskrivs Behörighet till det programmet så här:
    Grundläggande behörighet + särskild behörighet enligt följande: godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c + Naturkunskap 2 (kan ersättas av en kombination av godkända betyg i kurserna Biologi 1 + Fysik 1a + Ke 1 eller kombination av kurserna Biologi 1 + Fysik 1b1+ fysik 1b2 + Kemi 1... OBS! det finns även andra ersättningsmöjligheter, se nedan...) + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1.
    Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. 
    Om du tar examen från NB med godkända betyg i svenska 2 och 3 samt engelska 6 kommer du ha grundläggande behörighet
    För särskild behörighet: kursen Samhällskunskap 1a1 är obligatorisk på NB, så det är "bara" att se till att få godkänt betyg i den kursen! Vad gäller matematik, så är endast matematik 1a en obligatorisk kurs på NB; ofta kan eleverna välja läsa matematik 2a (gör det om din skola så erbjuder). Vad gäller Naturkunskap 2 så ingår det i NB ett antal kurser som tillsammans (som "ett kurspaket") ersätter kursen Naturkunskap 2. 
    Vad gäller ersättning (att inte behöva skaffa sig godkänt betyg i kursen Naturkunskap 2) om man går NB, ta del av följande information:
     om du tar examen från Naturbruksprogrammet (NB) med godända betyg i kurserna:
    Naturkunskap 1a1 (kurskod NAKNAK01a1) samt i kurserna som ingår ett av följande, nämnda nedan, alternativ:
    Djurhållning (kurskod DJUDJH0/100) och Hästkunskap 1 (HÄTHÄS01/100)
    eller
    Djuren i naturbruket (DJUDJR0) och Djurhållning (DJUDJH0) - de två kurserna ingår som obligatoriska i inriktning DjurvårdNB, vilket du kan se i Programplanen för NB>> -- (det är alltså "bara" att se till att få godkända betyg även i de kurserna; du behöver alltså inte läsa fysik, kemi eller biologi...
    eller
    Djuren i naturbruket DJUDJR0) och Växtodling 1 (ODLVÄT01)
    eller
    Växtkunskap 1 (VÄXVÄX01) och Trädgårdsodling (ODLTRÅ0)
    eller
    Mångbruk av skog (SKOMÅN0)
    samt någon av kurserna Skogsskötsel 1 (SKGSKO01), Jakt och viltvård 1 (SKOJAK01) eller Fiske och vattenvård 1 (kurskod SKOFIS01).

    • Elsa : Om jag läser NB kommer jag tyvärr inte kunna kunna lägga till engelska 7 eller moderna språk. jag är inte helt säker på om jag vill bli just veterinär, har tittat på etologi och djurskyddsprogrammet och djursjukskötarprogrammet där behöver man inte matte 4 utan det räcker med 2a (DSS) eller 3b (EoD). Vill verkligen gå på NB för det känns roligt och så får jag lära mig om både djursjukvård och etologi. Men borde jag ändra till NA istället? har varit inställd på just NB ganska länge
    • Milla : Du kan gå NB och acceptera att du ev.kommer behöva komplettera för särskild behörighet efter gymnasiet. Det är många som gör så, kompletterar för behörighet efter gymnasiet.
    • Elsa : För min plan har typ varit att jag ska gå NB lära mig om både djursjukvård och etologi (lite synd eftersom den kursen utgår), ta hela naturvetenskapliga fördjupningen så att jag blir behörig till alla tre SLU program (vetrinär, etologi, djursjukskötare). Under dem 3 åren på gymnasiet har jag förhoppningsvis bestämt mig, om jag vill gå etologi eller DSS så söker jag bara in men om jag vill bli veterinär så får jag väll kämpa på med HP. Det har varit min lilla plan. Men den kanske är dålig? Säkraste valet känns ju som NA eftersom man får merit poängen men jag tycker verkligen NB känns mycket roligare. Men det kanske är bättre att ta ett mindre roligare program för att få lättare plats på universitets utbildningar? Är bara rädd då för att jag inte kommer kunna välja vad jag vill söka till universitetet eftersom jag inte fått någon praktisk erfarenhet.
    • Milla : Fundera på följande: om du läser NB utan natur.vet.fördjupning utan endast läser matte 2a och 3b så blir du behörig till naturvetenskapligt basår på universiteten; Om du på gymnasiet får höga betyg (helst alla A-betygen) + även försöker få med dig engelska 7 t.ex inom individuellt val och helst också moderna språk 3 som också får läsas inom individuellt val, då får du meritvärde (med alla A-betyg + 1,5 meritpoäng för eng7 och mod.språk3) på 21.5 och det meritvärde behåller du om du får naturvetenskaplig behörighet på universitetets basår eller folkhögskolans basår. Du kan också läsa in nat.vet.behörighet på komvux, efter gymnasiet men då kommer betygen i fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 räknas in i ditt meritvärde (gäller att få höga betyg i de kurserna i så fall). ... Du kan också fråga på den "tilltänkta gymnasieskolan" om det går att börja läsa nat.vet.fördjupning men sedan, om du bestämmer dig för det, hoppa av den fördjupningen... om du ser att du inte hittar/orkar (vilket inte alls blir konstigt för att det är inte meningen att behöva läsa på mer än heltid) att det är OK att hoppa av det upplägget och fortsätta läsa NB på vanligt/normalt sätt.
    • Elsa : Okej, så det kanske är smartast att bara ta upp till 3b och vänta med fysik, kemi och biologi till sen? Går det att läsa kurser som man får merit poäng av på komvux? typ engelska 7 eller matte 5? Jag såg nu att för djursjukskötar programmet behövde man Fysik 1a och på skolan erbjuds fysik 1b1 så jag kanske kan ta bara den fysik kursen så kan jag ändå söka till DSS direkt efter? :)
    • Milla :

      Jag har utökat mitt tidigare svar till dig - ang.behörighet till djursjukskötarprogrammet på SLU. Se ovan.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'japanska' (20 st.)

    • Johan3

      Komplettera lärarexamen?

      Hej! Jag är snart klar med min kandidatexamen i japanska och tänker fortsätta plugga till ämneslärare efteråt. Jag skulle helst kombinera engelska och japanska, men inser att det kan vara svårt att hitta heltidsanställning för det. Så min...

      Milla : : Hej,jag vill börja svar med att "påminna om" att även obehöriga lärare får lov att undervisa (när det är lärarbrist). Men det är bra att du planerar på att skaffa... Läs hela svaret
    • Kevin

      Gymnasielärare/ämneslärare inom japanska och engelska?

      Hej! Jag älskar japanska och Engelska och jag undrar hur man gör med studierna. Min tanke är mest Hur man går vidare för att bli ämneslärare/gymnasielärare efter man har läst kandidat i japanska. Ämneslärare/gymnasielärare i sig är 5 år och Japanska i kandidat är 3 vilket blir 8 års studie...

      Julia: : Hej Kevin!Kandidatexamen med pedagogik och didaktik leder tyvärr inte till lärarlegitimationen. I grunden för lärarlegitimationen ligger Lärarexamen. Det är skolverket som... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Kan man läsa japanska på gymnasiet?

      Hej! finns det gymnasieskolorna i Sverige och i så fall vilka som ger möjlighet att läsa japanska som modernt språk (ej som modersmål)? Tacksam för svar! :)

      Daniel: : Hej-hej!Det finns gymnasieskolor i Sverige, som enligt våra uppgifter erbjuder japanska som modernt språk,t.ex- Mimers gymnasium i Täby- Cybergymnasiet -- NTI Handelsgymnasiet (NTH) -- Danderyds gymnasium... Läs hela svaret
    • Sofia

      Kan man byta ut det moderna språket på Komvux om man fått F?

      Hej! Jag har tagit studenten men har dock ett F kvar i det moderna språket, som var japanska 1. Det gick inte så bra, så året efter bytte jag till tyska vilket gick mycket bättre. Nu undrar jag om det är möjligt för mig att läsa tyska 2 istället för japanskan, eller om jag måste fortsätta läsa...

      Milla : : Hej,utan att få svar på frågan som jag ställde i kommentaren till din fråga (Har du fått Examensbevis eller Studiebevis när du gick ut gymnasiet?) går inte att ge svar. För att det blir 2 helt olika situationer men olika regler.
    • Anita

      Japanska eller Italienska och SamBeteende?

      Jag skulle vilja gå på ett gymnasium som har SamBeteende (relativt hög merit) och Japanska eller Italienska som individuellt val :)

      Julia: : Hejsan, det finns i Sverige över 350 gymnasieskolor som inför hösten 2021 kommer erbjuda söka SA/Beteende: se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?SA/ beteendeAtt få läsa... Läs hela svaret
    • D

      är det möjligt för mig att plugga på IB efter gymnasiet (universitet)?

      Hejsan! Jag går i nian och tänker på mina gymnasie samt universitetsval. Jag vill gärna plugga utomlands (Japan) och tänker därför kanske gå på IB, men jag är rätt osäker på om jag verkligen vill lämna min familj och...

      Milla : : Hej D, du har rätt, det finns tyvärr inte IB-programmet i Falun. Presentationer av de gymnasieskolorna som finns i Falun finns här. Som tur är - är det inte alls... Läs hela svaret
    • D

      Hur pluggar jag i Japan? Och när? Universitetet eller gymnasium?

      Hejsan! Jag går i nian nu och behöver snart välja gymnasium. Jag skulle vilja studera i Japan i alla tre år antingen under gymnasiet eller universitetet. Programmet som jag siktar in på är Sam-Beteendevetenskap eftersom jag skulle vilja bli en psykolog. Jag har läst att om jag nu ska bli en...

      Anna: : Hej D;innan du fyller 18 år, är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor. Vad säger dina vårdnadshavare: får du flytta till ett annat land för... Läs hela svaret
    • A

      Modernaspråk och meritpoäng?

      Hej, jag vill bli antingen arkitekt, ingenjör eller jobba med robotik i framtiden och vill gå i teknik, men är även intresserad av att läsa antingen japanska, koreanska eller kinesiska? Vilka gymnasiet erbjuder dessa språk och är det bättre att välja tex spanska eller hur påverkar det...

      Peter: : Hej A,meritpoängen för Moderna språk får man från nivå3. Alltså, om man fortsätter med samma språk som man läste på grundskolan, börjar man med nivå3,... Läs hela svaret
    • Julia

      Lära sig Japanska i gymnasiet?

      Hej jag ska snart börja att välja en gymnasium och jag vill välja estetiskt linje med bild och formgivning som mål men jag är VÄLDIGT intresserad av att lära mig Japanska samtidigt som jag pluggar på gymnasiet. Finns det möjligheter för mig att göra det? Jag önskar att det fanns möjligheter i...

      Anna: : Hej Julia,de gymnasieskolorna som vi har uppgifter om att de erbjuder läsa Japanska i Skåne, finns i Malmö och i Lund: i MalmöCybergymnasiet i MaImö,erbjuder ES/inriktning bild och formgivning; och... Läs hela svaret
    • Hjalmar

      Prövning i japanska på komvux?

      Hej! Jag behöver 100 poäng till för att klara min gymnasieexamen. Jag har bott i Japan i ett år och jag vet att jag kommer klara en prövning i japanska 1. Jag kan inte hitta någonstans att göra prövningen på förutom åsö vuxenskola, jensen komvux och NTI skolan, men där har jag fått avslag då...

      Melina: : Hej Hjalmar! Vilket tråkig situaton!Tyvärr känner jag inte till några andra ställen. Har du frågat samtliga skolor om du kan få göra en prövning trots att du betalar? Ibland kan... Läs hela svaret
    • Sun

      Kan man läsa ett modernt språk under gymnasietiden på annat gymnasium?

      Jag skulle väldigt gärna vilja läsa ett modernt språk såsom tyska eller helst japanska. Det finns i min hemkommun på andra skolor, men inte på någon av dem som jag ska välja. Finns det andra (kostnadsfria) alternativ att läsa språk...

      Milla : : Hej Sun, tyska måste erbjudas på alla gymnasieskolor.  Ang.japanska... Som finns bara på några få gymnasieskolor ... Är en svår fråga-... Läs hela svaret
    • Wilma

      Vilka jobb finns det för någon som kan Japanska och Svenska?

      Jag kan prata grundläggande japanska och vill gärna lära mig mer! Skulle vilja veta vad det skulle kunna finnas för jobb där man har användning för svenska/japanska, att kunna båda språken liksom. Vet något som heter förlagsredaktör, skulle vilja veta vad det är och om man skulle kunna vara det...

      Julia: : Hej WiIma! Så roIigt att du kan japanska! Ett ganska ovanIigt - i Sverige - språk! Det är alltid bra att kunna flera språk och kunna de så bra som möjligt.... Läs hela svaret
    • Lina

      Jobba som lärare i japanska, vilken utbildning?

      Hej Jag har en fråga om hur man kan gå tillväga om man vill jobba som lärare i japanska. Eleven har nu läst japanska steg 3 på gymnasiet och har inte japanska som modersmål (eller någon annan anknytning dit). Vad skulle man kunna rekommendera henne om hon vill läsa vidare inom japanska? Hon...

      Melina: : Hej Lina! Har man läst 90 hp i ett språk, kan man bli behörig lärare i det språket som Moderna språk. För modersmålslärare räcker det med 30 hp men... Läs hela svaret
    • RAWAND

      Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell?

      Om man vill läsa till Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell. Men man läser teknik korser i Komvux, måste man ha biologi 1? Och jag vill fråga om Språk korser som krävs för att läsa till Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell. Måste man har Franska3, Kinesiska 3 och...

      Melina: : Hej Rawand! Nej det behövs inte biologi 1.För att vara behörig krävs grundläggande behörighet samt matematik 4, fysik 2, kemi 1.  Jag förstår inte riktigt vad... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga