Elsa

    Hej! jag vill gå naturbruk (djursjukvård) + naturvetenskaplig fördjupning hur mycket längre dagar borde jag ungefär få? Vet att det kan vara svårt att veta men vill bara veta på ett ungefär för att jag antar att jag kommer läsa mer än de andra. Dock så utgår vissa kurser tex etologi (vilket är super synd ville jätte gärna läsa den) och lite andra kurser så det kanske inte blir mer än de andra ändå? här är en länk till poäng planen file:///C:/Users/acand/AppData/Local/Temp/MicrosoftEdgeDownloads/84b9b6be-d46b-4ea6-8c1b-2a454f99fecb/Naturbruksprogrammet%20Djurv%C3%A5rd%20NV-NBDJR.pdf

    • SYV-besökare :

      En SYV på en av gymnasieskolorna som erbjuder en sådan Naturvetenskaplig fördjupning svarar så här:
      -- "Som det arbetas fram nu så ligger vi nu (Gy25) på 550p utökat för full NV-behörighet. Varje poäng ska enligt Skolverket motsvara en studietimme, även om det inte betyder undervisningstimme. Om man tänker att ett läsår är 35,6 veckor, så borde insatsen ligga på ca. 4-5 tim extra per vecka". ...
      MEN JAG HÅLLER INTE MED.
      550 gymnasiala poäng motsvarar i studieinsats 1100 timmar; fördelade på tre läsår (dela 1100 på tre läsår...) Det blir cirka 367 timmar extra studier per varje läsår och det innebär cirka (lite fler) 10 timmar extra studier per vecka i så fall. Alltså 2 timmar extra per studiedag måndag-fredag... Det innebär kanske en extra 60 minuters lektion varje dag + cirka 60 min extra studietid varje skoldag. Så, man måste göra skillnad på LEKTIONSTID och Studieinsats. Per varje timme lektionstid bör eleven göra lika mycket utanför skolan (som läxor, grupparbete, inläsning inför prov o s v).

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du vill få "fullständig naturvetenskaplig behörighet" och bli behörig till bland annat veterinärprogrammet på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, då behöver du, för särskild behörighet ha godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4. Att bli behörig är nödvändigt men det garanterar ju tyvärr inte plats på utbildningen.
    Veterinär - är ett yrke som är mycket populärt (och det finns alltid väldigt många sökande med mycket höga meriter); om man vill komma in i betygsgruppen, räcker det inte att endast bli behörig och ha alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet (för att du kommer i så fall endast få 20.0 i meritvärde) men antagningsgränsen till veterinärprogrammet ligger ständigt på över 20.0 och därför måste du även ha betygen i kurserna som ger merit/Extra-poäng, t.ex engelska 7, moderna språk 3 och 4 eller högre mattekurser (matematik 5 och/eller matematik specialisering). Kika gärna på gymnasieGuiden.se/meritpoäng
    Men om du får högt resultat på högskoleprovet kan du komma in i HP-urvalet. Mycket högt resultat kommer troligtvis krävas (för det brukar vara så). 
    Vi har under ganska många år försökt hitta någon person som direkt efter NB på gymnasiet kom in på veterinärprogrammet på SLU men vi lyckades ej hitta någon sådan elev. Det kanske finns, men vi hittade inte. Vi frågade gymnasieskolorna och även antagningsgruppen på SLU och den centrala antagningen på www.antagning.se -- ingen inkom med svar att sådana exempel finns (inge en enda). Så, min uppfattning är att det är osannolikt att direkt efter NB kunna komma in på en mycket populär utbildning som t.ex utbildning till Veterinär
    Att överanstränga sig enormt och riskera bli utbränd vill jag avråda ifrån. 
    Om du läser på NB låt bli att välja bort svenska 2 och 3 samt engelska 6 (då kommer du i alla fall få grundläggande behörighet); läs också mer matte, matte 2a och kanske t o m 3b (på så sätt blir du behörig till naturvetenskapliga basår på universiteten). Genom att efter gymnasiet komplettera på komvux, folkhögskola eller universitet (körutbildning, basåret) - kan du få fullständig naturvetenskaplig behörighet. 
    Du frågar hur "långa dagar" det blir för dig i skolan, och den frågan kan jag inte svara på - för det beror på hur schemat kommer se ut; t.ex om du kommer i stället för lunchrast ha någon lektion och då blir dagen kortare men du får hoppa över lunch-rasten i så fall... men tänk på att även om du lyckas få alla A-betygen i alla kurser (både de obligatoriska på ditt yrkesprogram + de som krävs för särskild behörighet/natur.vet.behörighet) så kommer du endast ha 20.0 i meritvärde. Titta på antagningsgränserna (hur de brukar se ut) till de utbildningar som du siktar på - på universitetet. 
    Jag vill, som sagt, avråda från att läsa nat.vet.fördjupning (förutom mattekurserna: matte 2a och 3b), utan jag råder att "i stället" läsa engelska 7 och/eller moderna språk 3 (och, om möjligt, även 4). Det är kurserna som ger merit/Extra-poäng som ger stor fördel i konkurrensen om utbildningsplats på de flesta svenska högskole-universitetsutbildningar. 
    Det blir med examensbevis från gymnasiet svårt (kanske omöjligt) att få plats på komvux-kurserna som ej krävs för behörighet, utan som endast ger merit/Extra-poäng, däremot kan du nästan garanterat få plats på komvux om du vill läsa Fysik1a+2; kemi1 och 2, biologi 1 och 2 samt högre mattekurser (upp t o m matematik4) - detta för att de kurser krävs för behörighet och då tar komvux in. Men om man vill läsa för att höja sitt meritvärde får man nästan alltid Nej, Platsbrist - som svar från komvux. Därför är det smart att på gymnasiet försöka skaffa de merit/Extra-poäng som kommer underlätta för dig att komma in på en populär utbildning efter gymnasiet.

    Studie- och yrkesvägledare

    Hej igen!
    Du har i en kommentar ställt frågor om behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Som det är nu (mars 2024) så beskrivs Behörighet till det programmet så här:
    Grundläggande behörighet + särskild behörighet enligt följande: godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c + Naturkunskap 2 (kan ersättas av en kombination av godkända betyg i kurserna Biologi 1 + Fysik 1a + Ke 1 eller kombination av kurserna Biologi 1 + Fysik 1b1+ fysik 1b2 + Kemi 1... OBS! det finns även andra ersättningsmöjligheter, se nedan...) + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1.
    Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. 
    Om du tar examen från NB med godkända betyg i svenska 2 och 3 samt engelska 6 kommer du ha grundläggande behörighet
    För särskild behörighet: kursen Samhällskunskap 1a1 är obligatorisk på NB, så det är "bara" att se till att få godkänt betyg i den kursen! Vad gäller matematik, så är endast matematik 1a en obligatorisk kurs på NB; ofta kan eleverna välja läsa matematik 2a (gör det om din skola så erbjuder). Vad gäller Naturkunskap 2 så ingår det i NB ett antal kurser som tillsammans (som "ett kurspaket") ersätter kursen Naturkunskap 2. 
    Vad gäller ersättning (att inte behöva skaffa sig godkänt betyg i kursen Naturkunskap 2) om man går NB, ta del av följande information:
     om du tar examen från Naturbruksprogrammet (NB) med godända betyg i kurserna:
    Naturkunskap 1a1 (kurskod NAKNAK01a1) samt i kurserna som ingår ett av följande, nämnda nedan, alternativ:
    Djurhållning (kurskod DJUDJH0/100) och Hästkunskap 1 (HÄTHÄS01/100)
    eller
    Djuren i naturbruket (DJUDJR0) och Djurhållning (DJUDJH0) - de två kurserna ingår som obligatoriska i inriktning DjurvårdNB, vilket du kan se i Programplanen för NB>> -- (det är alltså "bara" att se till att få godkända betyg även i de kurserna; du behöver alltså inte läsa fysik, kemi eller biologi...
    eller
    Djuren i naturbruket DJUDJR0) och Växtodling 1 (ODLVÄT01)
    eller
    Växtkunskap 1 (VÄXVÄX01) och Trädgårdsodling (ODLTRÅ0)
    eller
    Mångbruk av skog (SKOMÅN0)
    samt någon av kurserna Skogsskötsel 1 (SKGSKO01), Jakt och viltvård 1 (SKOJAK01) eller Fiske och vattenvård 1 (kurskod SKOFIS01).

    • Elsa : Om jag läser NB kommer jag tyvärr inte kunna kunna lägga till engelska 7 eller moderna språk. jag är inte helt säker på om jag vill bli just veterinär, har tittat på etologi och djurskyddsprogrammet och djursjukskötarprogrammet där behöver man inte matte 4 utan det räcker med 2a (DSS) eller 3b (EoD). Vill verkligen gå på NB för det känns roligt och så får jag lära mig om både djursjukvård och etologi. Men borde jag ändra till NA istället? har varit inställd på just NB ganska länge
    • Milla : Du kan gå NB och acceptera att du ev.kommer behöva komplettera för särskild behörighet efter gymnasiet. Det är många som gör så, kompletterar för behörighet efter gymnasiet.
    • Elsa : För min plan har typ varit att jag ska gå NB lära mig om både djursjukvård och etologi (lite synd eftersom den kursen utgår), ta hela naturvetenskapliga fördjupningen så att jag blir behörig till alla tre SLU program (vetrinär, etologi, djursjukskötare). Under dem 3 åren på gymnasiet har jag förhoppningsvis bestämt mig, om jag vill gå etologi eller DSS så söker jag bara in men om jag vill bli veterinär så får jag väll kämpa på med HP. Det har varit min lilla plan. Men den kanske är dålig? Säkraste valet känns ju som NA eftersom man får merit poängen men jag tycker verkligen NB känns mycket roligare. Men det kanske är bättre att ta ett mindre roligare program för att få lättare plats på universitets utbildningar? Är bara rädd då för att jag inte kommer kunna välja vad jag vill söka till universitetet eftersom jag inte fått någon praktisk erfarenhet.
    • Milla : Fundera på följande: om du läser NB utan natur.vet.fördjupning utan endast läser matte 2a och 3b så blir du behörig till naturvetenskapligt basår på universiteten; Om du på gymnasiet får höga betyg (helst alla A-betygen) + även försöker få med dig engelska 7 t.ex inom individuellt val och helst också moderna språk 3 som också får läsas inom individuellt val, då får du meritvärde (med alla A-betyg + 1,5 meritpoäng för eng7 och mod.språk3) på 21.5 och det meritvärde behåller du om du får naturvetenskaplig behörighet på universitetets basår eller folkhögskolans basår. Du kan också läsa in nat.vet.behörighet på komvux, efter gymnasiet men då kommer betygen i fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 räknas in i ditt meritvärde (gäller att få höga betyg i de kurserna i så fall). ... Du kan också fråga på den "tilltänkta gymnasieskolan" om det går att börja läsa nat.vet.fördjupning men sedan, om du bestämmer dig för det, hoppa av den fördjupningen... om du ser att du inte hittar/orkar (vilket inte alls blir konstigt för att det är inte meningen att behöva läsa på mer än heltid) att det är OK att hoppa av det upplägget och fortsätta läsa NB på vanligt/normalt sätt.
    • Elsa : Okej, så det kanske är smartast att bara ta upp till 3b och vänta med fysik, kemi och biologi till sen? Går det att läsa kurser som man får merit poäng av på komvux? typ engelska 7 eller matte 5? Jag såg nu att för djursjukskötar programmet behövde man Fysik 1a och på skolan erbjuds fysik 1b1 så jag kanske kan ta bara den fysik kursen så kan jag ändå söka till DSS direkt efter? :)
    • Milla :

      Jag har utökat mitt tidigare svar till dig - ang.behörighet till djursjukskötarprogrammet på SLU. Se ovan.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'kinesiska' (22 st.)

    • Ines

      Vilka möjligheter finns att studera kinesiska på högskola/universitet?

      Hej, Efter gymnasiet skulle jag vara intresserad av att läsa kinesiska på heltid på högskola/universitet. Finns det några möjligheter att få göra detta? Och vad behöver man då för meriter eller förkunskaper? Tack!

      Milla : : Hej,du får gärna titta på listan av utbildningar på de svenska lärosäten på studera.nu/jamfor-utbildning?q=kinesiska  -- där ser du... Läs hela svaret
    • lizzie

      Moderna språk och modersmål?

      Hej jag har läst spanska sedan årskurs 6 i grundskolan och hade fortsatt med spanska som monderna språk i gymnasiet, då började jag direkt med steg 3 i spanska på gymnasiet. Sedan läste jag spanska steg 4 i monderna språk på gymnasiet och...

      Milla : : Hej,inom moderna språk är max 1.5 meritpoäng som man kan få: + 05 för mod.språk 3 och + 1.0 för mod.språk 4. I undantagsfall ger även mod.språk 5 meritpoäng men... Läs hela svaret
    • Jenny

      Hur påverkar Moderna språk i 5:an möjlighet att välja gymnasium?

      Hej, Min son går i 5an och skall nu välja modernt språk . Han vill välja Kinesiska. Jag är lite orolig för detta val då jag vet att detta språk inte finns tillgängligt på alla gymnasieskolor. Vad kommer nackdelarna vara om han har ett...

      Milla : : Hej Jenny,jag förstår din oro. Det kan bli en nackdel för din son längre fram, om han vill komma in på en populär högskoleutbildning där hård... Läs hela svaret
    • Yuanyuan

      Prövning på kinesiska som moderna språk?

      Hej! Just nu läser jag det sista året i ett fristående gymnasiet i Borås. Jag undrar om man kan göra prövning i kinesiska steg 3 och 4 för att få meritpoäning. Men min skolan erbjuder inte denna kurs, skulle jag kunna att göra någon...

      Peter: : Hej!Reglerna säger att så länge man är gymnasieelev så läser man kurserna samt gör prövningar på sin egen gymnasieskola eller "via" sin egen gymnasieskola; alltså... Läs hela svaret
    • BB

      Måste jag läsa extra som inte är på schemat?

      Hej! Jag läser kinesiska andra året, och det gick inte bra förra året. Jag gick på resurslektioner, men det hjälpte inte. Min lärare vill att jag ska gå på dem igen när jag har rast en dag i veckan i år, men måste jag det?...

      Anna: : Hej,att läsa kinesiska på gymnasiet är inte så vanligt. Och man kan läsa kinesiska som modersmål eller som modernt språk. Jag vet inte om vilken kurs du läser - kanske... Läs hela svaret
    • Ellen

      Kan man veta i förhand?

      Hej, jag skulle gärna vilja läsa kinesiska på gymnasiet och har redan fått hjälp med vilka skolor i Stockholms området som för tillfället erbjuder att man kan läsa kinesiska. En av dem skolorna är Kungsholmens gymnasium. Där kan man läsa kinesiska om man går humanistisk inriktning språk. Men det...

      Anna: : Hej Ellen,du ställer en mycket viktig men svår fråga.Det är många olika "detaljer" som måste "klaffa" för att det ska bli möjligt att läsa ett ovanligt språk på gymnasiet.... Läs hela svaret
    • Ellen

      Natur och Kinesiska i Stockholm?

      Hej! Jag går just nu i 9:an och har börjat fundera på vad jag vill gå för linje och vilken som är bäst när jag ska plugga vidare på universitet/högskola. Fick upp intresset för en kurs på universitet för att bli civilingenjör, där man även får läsa kinesiska (mandarin) och man läser en av...

      Milla : : Hej Ellen!gymnasiala kurser Fysik 2 och Matematik 4 ingår som obligatoriska kurser i Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap och i Teknikprogrammets inriktning Teknikvetenskap. Kursen Kemi 1 ingår som... Läs hela svaret
    • BB

      Måste man läsa språk på samhällsprogramet?

      Hej! Jag läser kinesiska 1 på gymnasiet, men jag gillar inte läraren. Jag vet att det är obligatoriskt med språk på samhäll, men finns det inget sätt ur det? Om det nu är så att det är omöjligt, hur kommer det att påverka mitt betyg i slutet av gymnasiet?

      Julia: : Hej BB!Se Programplan för SA - under Programgemensamt i Programplanen för SA ser du 200poäng Moderna språk = 2 kurser Moderna språk, som är Obligatoriska. I ställer för... Läs hela svaret
    • A

      Modernaspråk och meritpoäng?

      Hej, jag vill bli antingen arkitekt, ingenjör eller jobba med robotik i framtiden och vill gå i teknik, men är även intresserad av att läsa antingen japanska, koreanska eller kinesiska? Vilka gymnasiet erbjuder dessa språk och är det bättre att välja tex spanska eller hur påverkar det...

      Peter: : Hej A,meritpoängen för Moderna språk får man från nivå3. Alltså, om man fortsätter med samma språk som man läste på grundskolan, börjar man med nivå3,... Läs hela svaret
    • Fanny

      Vilka högstadier erbjuder kinesiska?

      Hej! Jag såg en bra lista över gymnasieskolor som erbjuder ovanliga språk och undrar om någon skulle kunna göra en över högstadier som erbjuder kinesiska? Helst i Göteborg, men andra stora städer går också bra. Det finns nämligen kinesiska skolor som är intresserade av utbyten med svenska...

      Anna: : Hej Fanny,vi på Fråga SYV har ingen lista, tyvärr, på vilka ovanliga Moderna språk som erbjuds på grundsklorna. På grundskolorna måste erbjudas att välja mellan minst... Läs hela svaret
    • Anna

      Kan jag läsa kandidatprogram i Japanska om jag kan inte japanska?

      Hej syv! Jag hittade ett kandidatprogram i japanska (grundläggande) i lund och jag undrar om jag kan läsa den trots att jag har inga kunskaper i japanska? Jag vill verkligen lära mig japanska eller kanske även kinesiska. Dessutom jag undrar om det finns bra arbetsmarknad för dom som kan...

      Daniel: : Hej Anna, om du i din fråga syftar till Kandidatprogrammet i japanska på Lunds universitet, så står det inget där om att ha tidigare läst japanska; det... Läs hela svaret
    • turan

      Hotell och turism, krävs det modernsprå 1,2,3,4,5,6 kinesiska 1,2 osv?

      Jag ska byta gymnasium till hotell och turism, och på planen står det kinesiska 1.2osv och modernspråk 1..2.3 osv jag undrar om jag måste läsa dessa ämnen, för jag kan inte lära mig kinesiska och suger på modernspråk men, jag kan svenska engelska, är det obligatorisk eller inte?

      Julia: : Hej Turan,se gärna en generell Programplan för HT>>Moderna språk Får läsas på HT men de kurser är inte obligatoriska (i alla fall generellt... Läs hela svaret
    • Hanna

      Läsa kinesiska?

      Hej! Jag har flera frågor: Jag skulle vilja läsa en kinesiska distans kurs till hösten. Jag vill helst läsa på svenska. Det finns bara en på svenska och den är helfart 30hp, 37 träffar och hösten 2018 period 1. Tror du att jag hinner jobba samtidigt på dagarna för att online träffarna är på...

      Anna: : Hej Hanna, hur mycket man orkar - är mycket individuellt. Beror också på hur mycket hjälp med det praktiska /köpa mat, laga mat, städa, tvätta/ man kan få från sin familj. Det som - i... Läs hela svaret
    • Emily

      Får jag läsa mitt modersmål?

      Jag har aldrig läst modersmål kommunalt, trots att jag haft rätten till den. När jag var yngre sökte jag om det men fick inte, då det var för lite personer som hade samma modersmål. Idag vill jag gärna läsa men jag går redan i mitten...

      Julia: : Hej, jag såg att din fråga är taggad bl a med KINESISKA och gissar därför att det är modersmål /kinesiska/ som du vill läsa. Pratar du kinesiska dagligen? Om inte, då blir det... Läs hela svaret
    • Jonatan

      Högskolebehörighet utan modernt språk?

      Jag går första året på gymnasiet och jag är osäker på om kinesiska är något för mig. Jag läser inget övrigt modernt språk och jag undrar om jag fortfarande har högskolebehörighet och var kraven ligger. Perstorp Gymnasium

      Peter: : Hej Jonatan, om du går på Perstorp gymnasium>> då måste du rimIigtvis Iäsa EI eIIer Industriteknik, stämmer det? I så fall är inte moderna språk obligatoriska,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga