Anonym frågeställare

    Hej Jag har precis ansökt till yrkeshögskolan. Jag ser att utbildningsanordnare har räknat ihop mina snittbetyg till 10. Jag undrar vad detta motsvarar? Är det av 20 poäng ? Jag ansökte med kandidat (då jag inte har fullständig gymnasieexamen) och några fristående kurser i matte, svenska och engelska. Jag hade rätt dåliga betyg i denna kurser pga personliga skäl. Jag undrar om jag kan höja mina betyg? Oh jag undrar om det finns en chans att man ändå kommer in på utbildningen med låga betyg med tanke på konkurrensen ?

    • Milla : Vilken yrkeshögskoleutbildning sökte du till?
    • Anonym frågeställare :

      Redovisningsekonom, jag har mycket bra betyg från min kandidat men inte gymnasie. 

    • Milla : Det finns många olika yrkeshögskoleutbildningar som utbildar redovisningsekonomer - hos olika skolor och i olika städer. Den information du ger i din kommentar ger mig inte möjlighet att identifiera exakt vilken utbildning du har sökt (på vilken skola och ort) och därför kan jag inte få fram urvalskriterier som gäller för den utbildningen. Du får själv se om du hittar hur urvalsprocessen ser ut vid antagning till just "din" utbildning. Läs också mitt svar, nedan.
    • Anonym frågeställare : Skulle verkligen uppskatta din hjälp. Jag ansökte till Stockholms school of business och näringslivsakademin. Jag vet inte om jag behöver läsa upp hela min gymnasie eller bara de delar som är viktiga flr att komma in på utbildningen.
    • Milla : Inom vilket område har du kandidat?
    • Milla : Är det kandidatexamen från ett svenskt lärosäte eller från utlandet?
    • Anonym frågeställare :

      Det är från utlandet och inom företagsekonomi, de har annorlunda antagningskrav 

    • Milla : Läs gärna även mitt UTÖKADE svar, nedan.
    • Anonym frågeställare : Ok tack så mycket för din hjälp och tid
    • Milla :

      Att du har högre studier inom just Företagsekonomi är jättebra, därför att det är utbildning inom rätt område! I utlandet läste du dock inte med undervisningsspråk svenska, eller hur? I Sverige är det viktigt att ha goda kunskaper i svenska språket och speciellt om man ska utbilda sig till KOMMUNIKATIV redovisningsekonom; man bör kunna både tala och skriva på svenska mycket-mycket bra och detta både för att klara utbildningen och för att sedan få jobb och även lyckas prestera bra på arbetsplatsen. Jag hoppas du kommer in men kan inte lova någonting. Gör ditt bästa på urvalsprovet/intervjun och vi håller tummarna! I västa fall får du fundera vad du vill göra om du inte kommer in... det kommer finnas flera chanser i framtiden. Du är ganska ung och har gott om tid för att göra många försök på utbildningsområdet och du kan även försöka få jobb på de utbildningar du redan har. T.ex behöver inte löneadministratör ha mer utbildning (i alla fall inte nödvändigtvis) än "allmän gymnasiekompetens". Kika gärna på yrkespresentationen "löneadministratör" på www.framtid.se
      Om du får jobb inom "ekonomi på ngt sätt" t.ex som löneadministratör och jobbar i några år, då har du relevant arbetslivserfarenhet inför ansökningar till utbildningar inom ekonomi/lönehantering inom yrkeshögskola ... det är ett förslag jag har. Det finns säker många fler vägar att gå!

    • Anonym frågeställare :

      Jag har inga problem med att förstå språket. Min bror lämnade som 10 åring och pluggar nu sista året på optiker programmet på Karolinska. Jag har bara haft svårt att komma in på arbetsmarknaden då arbetsgivare inte "litar" på någon som inte har svensk utbildning eller erfarenhet inom området. De föredrar någon som redan har dan har de kunskaperna eller erfarenhet. Sen så tycker jag också att man lär sig. Jag känner folk som har nästa bakgrund som mig och jobbar inom området. Ingen är född kunnig. 

    • Milla : Håller med dig! Hoppas du kommer in på utbildningen! Jag tror säkert att du både kan klara utbildningen och bli en duktig medarbetare men när det är konkurrens, så kan det finnas flera som också är duktiga (många gånger är det svårt att bedöma exakt vem som är lite duktigare än någon annan). Om det finns 15 sökande till varje studieplats och 10 st. till varje plats är tillräckligt duktiga och skulle kunna prestera bra, vad ska man göra? Man kan ju inte anta 10 st. på en utbildningsplats ju, tyvärr... :( Som sagt, jag hoppas innerligt att du kommer in! Du får gärna höra av dig sen och berätta hur det går! Lycka till!
    • Anonym frågeställare : Tack så mycket !
    • Milla : Kan ge dig ett tips! se om Arbetsförmedlingen kan ge dig möjlighet till den så kallade "arbetspraktiken". Min erfarenhet är att redan efter en månad på en sådan praktik kan man få anställning; känner flera fall då folk varit arbetslösa länge men redan efter 4-5 veckor på en arbetsplats där de varit praktikanter (alltså arbetsgivare slapp betala lönen) så fick de erbjudande om heltidsanställning. Det gäller att få en chans att visa upp sig i "action", så att säga, på en arbetsplats vid utförande av arbetsuppgifterna... det är skillnad mot att endast träffa arbetsgivare på en anställningsintervju. För det första så är det inte så lätt att få en chans att komma på anställningsintervju ens... och sedan är man jättenervös under intervjun... men om man är på en arbetsplats under flera veckor och gör ett bra jobb, då kan man förhoppningsvis få anställning. Så, fråga gärna på Arbetsförmedlingen om du kan gå på praktik (hitta helst själv vilken arbetsgivare du vill vara praktikant hos, för att det är ju du som senare vill jobba där).
    • Anonym frågeställare : Ska söka tack så mycket för tipset och uppmuntran!
    • Milla : JAG ÄR GLAD OM MINA SVAR OCH TIPS BLIR TILL HJÄLP!
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    yrkeshögskoleutbildningar kan göra egna bedömningar om vem som är behörig och på vilket sätt prioritering av sökande sker kan vara olika från en yrkeshögskoleutbildning till en annan. 
    Du skriver om att dina betyg blev bedömda till "tio"... Om en person söker till högskola-universitet och får meritvärde = 10, då kunde jag ge ett exakt svar: hen har E i alla kurser i sitt examensbevis, ej högre betyg och hen har inte heller några meritpoäng. Om du i ditt examensbevis har alla betygen E (ej några högre betyg) då förstår jag att du fick betygssnitt på 10, men om du har högre betyg och ändå fick 10, då vet jag inte hur antagningen till just "din" yrkeshögskoleutbildning fick fram den siffran. 
    Inom antagningsprocessen till yrkeshögskola kan tester/arbetsprov/intervjuer ingå. Man kan få lov att skicka in inspelad personlig presentation eller få uppmaning att skriva ett personligt brev med motiveringen om varför man söker till just den här specifika utbildningen. I vissa fall bortser man mer eller mindre helt från betygen men i vissa andra fall kan betygen spela ganska stor roll - beror, som sagt, hur antagningsprocessen till just "den här" yrkeshögskoleutbildning går till. 
    Jag vet inte vilken YH-utbildning du sökte till och det finns jättemånga olika (tusentals) yrkeshögskoleutbildningar. Jag kan därför inte ge något svar om varför bedömningen gjordes att dina betyg motsvarar 10. 
    Se om du på utbildningens egen webbplats /hemsida/ hittar information om hur antagningsprocessen är utformad. Om du inte hittar den informationen, kan du antingen kontakta de utbildningsansvariga och fråga om det eller skicka snabblänk till utbildningsbeskrivningen till mig här i forumet, så ska jag se om jag kan hitta relevant information som blir, förhoppningsvis, till hjälp för dig.
    Du fråga om hur du kan höja ditt snittbetyg. För att höja snittbetyget måste man höja betyg i de kurserna som räknas in i snittbetyget. Du, som inte är gymnasieelev, får göra prövningar i hela Sverige. Om du bland betygen har någon kurs som är betygsatt med F kan du söka läsa den kursen på komvux. Du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd.

    Studie- och yrkesvägledare

    Hej igen,
    jag har nu pratat med utbildningsansvarig för utbildning/naringslivsakademin/kommunikativ-redovisningsekonom och fick följande uppgifter: utbildningen brukar ha cirka 15 sökande till varje utbildningsplats. Det är en populär utbildning och därför ganska svår att komma in på. Om du sökte till den utbildningen får du tid för att genomföra "urvalsprov" i form av en intervju. Syftet med intervjun är att bedöma om hen som sökte har förutsättningar att klara av utbildningen. Under intervjun får du gärna påtala att du har kandidatexamen "i bagaget". 
    Nu hoppas vi att du kommer in men i annat fall kan du försöka höja dina chanser att komma in nästa gång genom att t.ex göra prövningar i några gymnasiala kurser. Får du högre betyg än du hade innan, gäller det nya betyget. Skulle du få lägre betyg, då gäller det gamla betyget (regeln är den att i fall man har flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget). 
    Du får också gärna kika på flera utbildningar - både inom yrkeshögskola och inom andra skolformer. ang.olika skolformer se -framtid.se/studier

    Frågor och svar taggade med 'idrott' (72 st.)

    • Leonar_1

      Kan man läsa kemi 1 utan at ha betyg från 9 an?

      Jag undrar om jag kan läsa kem 1 om jag har inte läst kemi i årskurs 9, för att nu kommer mitt kemi och idrott lektion att hamna på samma tid så jag undrar om jag vill läsa kemi 1 behöver jag ha betyg från 9 eller jag kan ändå...

      Milla : : Hej,komvux kan ta in dig på att läsa kemi1 på gymnasial nivå men det är fördelaktigt för dig att först ha läst kemi på grundskolenivå (det kan du... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan förskollärare sadla om till idrottslärare?

      Hej, Vilka möjligheter finns det som legitimerad förskollärare att sadla om till idrottslärare dvs. på vilka olika sätt kan man göra det?

      Liselotte: : Hej Linda,det bästa svaret på den frågan som du ställer här nu, får du från studievägledare på lärarhögskolorna.Som en allmän... Läs hela svaret
    • Alex

      Har man idrott genom hela gymnasiet?

      Hej! Jag är en elev som har stora problem med idrotts kurserna som brukar finnas på skolor, och jag undrar om idrotten kommer finnas i tvåan och trean, då jag nu går i ettan. När jag kollar i 1-3ans kursplaneringar ser jag bara 100 poäng på ämnet i ettan, och sedan är det tomt på tvåan och...

      Milla : : Hej Alex,det är en kurs som heter Idrott och hälsa 1, 100p. som på alla gymnasiets nationella program är obligatoriskt att få betyget i. Att läsa fler idrottskurser är frivilligt. Om du... Läs hela svaret
    • Ellen

      Kan utökade kurser ersätta ett dåligt betyg?

      Hej! Jag försöker få upp mitt jämförelsetal för att komma in i BII. Jag ska läsa matte 3 och franska 4. Jag fick D i Idrott och Hälsa 1 och det är betyget som drar ner mest och det jag undrar är då om det finns något sätt att ta bort/ersätta det betyget? Jag har ett fullständigt examensbevis...

      Anna: : Hej Ellen,om du har D i en kurs, som ingår i ditt examensbevis (från gymnasiet eller från komvux) då behöver du höja betyget i just den kusen (vilket du kan göra via en... Läs hela svaret
    • Mohamed

      Går det att ersätta Idrott & hälsa?

      Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

      Anna: : Hej,Idrott och hälsa 1 är en av de Obligatoriska kurser på gymnasiets alla nationella program och betyget i den kursen måste ingå i examensbevis från gymnasiet, för att i annat fall... Läs hela svaret
    • Freja

      Ångest av idrott?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet, och våndas över den obligatoriska idrotten. I högstadiet så deltog jag inte alls på idrottslektionerna då idrotten ger mig sådan ångest att jag försökt ta mitt liv och självskadar nästan varje dag, så ämnet skrevs bort från min studieplan. Men det går...

      Anna: : Hej, det stämmer att kursen Idrott och hälsa 1 är på alla gymnasiala nationella program en obligatorisk kurs. Har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola? De kan förmedla kontakt till en... Läs hela svaret
    • Jenny

      Kan man läsa upp idrott?

      Hej! Kan man läsa upp idrott på komvux? och hur lång tid tar det i så fall? eller finns det något annat sätt att gå tillväga?

      Mikael: : Undervisning i idrott finns inte på komvux och därför kan höja betyget endast genom en prövning. 
    • Elev

      Idrott på Estetska?

      Hej, jag undrar hur länge man har idrott på estetiska programmet? Jag går bild och form 1a året. Blir lite förvirrad för folk säger olika... När jag läser om det står det bara att man har 1 år, och på min Vklass (skolsidan)...

      SYV-besökare: : Hej,på alla nationella gymnasieprogram (inklusive Estetiska programmet - se gärna programplan för ES) läser alla elever en kurs som heter IDROTT OCH HÄLSA 1 som är en av de obligatoriska kurser. Man kan... Läs hela svaret
    • Ida

      Komvux eller gymnasium?

      Hej Jag har ett F i idrott, som tyvärr kommer sänka mitt annars höga snitt och kan göra det problematiskt att komma in på de utbildningar jag vill. Tyvärr vet jag att det är omöjligt för mig att höja mitt betyg i idrott. Nu undrar jag om det skulle vara bättre för mitt snitt att slutföra min...

      Milla : : Hej! Det är inte alls självklart att få plats på komvux, på gymnasial nivå. Komvux har begränsat med resurser och du kan få svar Platsbrist när du söker till komvux sen... om du ej... Läs hela svaret
    • Aaisha

      Vad ersätter idrott i ett examensbevis från komvux?

      Hej! Jag går gymnasiet 2:a året och kan inte nå kraven i idrott, jag satsar på läkarprogrammet och vill inte att betyget i idrott ska dra ner mitt betygssnitt. Jag läste om att om man får examensbevis från komvux då få idrott inte vara...

      Milla : : I examensbevis från komvux har man 2400 poäng. Ingen kurs ersätter idrott och hälsa 1. 
    • Leyan

      Frågor om stockholms idrottsgymnasium?

      Hej,jag är intresserad av stockholms idrottsgymnasie men undrar om man måste vara ett proffs eller om kan börja som en nybörjare o utveckla sig därifrån? Jag är inte ett ett proffs på idrott och går inte på någon speciell sport men...

      Milla : : Hej! är det den här skolan som du vill läsa på? I så fall vill jag råda dig besöka den på Öppet hus 30 jan 2020 klockan 18.00 till 20.00 (det är om ca en vecka) och... Läs hela svaret
    • Lotta

      NIU till årskurs 2?

      Jag går åk 1 på gymnasiet nu och undrar om det är möjligt att börja NIU år 2? då jag valde att inte ansöka när jag väl hade chansen.

      Anna: : Hej,Det är ditt Idrottsförbund som väljer vilka elever som kan antas till NIU i respektive idrott; fråga därför personal på ditt idrottsförbund.Vänligen och Lycka till!ANNA
    • Anonym

      Vad ska man göra om man inte kan få bra betyg i idrott?

      Hej! Jag har alltid haft det lite svårare i idrott och att nå höga betyg i ämnet. Nu går jag gymnasiet och mitt idrottsbetyg kommer dra ner hela poängen jag går ut med vilket jag tycker är jätte synd. Finns det något jag kan göra?...

      Anna: : Hej,det är tyvärr så att Idrott och hälsa 1 är en Obligatorisk kurs på alla nationella svenska gymnasieprogram och den kursen måste finnas med i examensbeviset; den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga