Carl
    Hej!
    Jag läser ett högskoleförberedande industritekniskt program på GTG (Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, www.gtg.se) och läser därmed ett utökat program på 3400 poäng kontra de 2500 som krävs i slutbetyget. Utöver det har jag lagt till 200 poäng och kommer alltså gå ut med ett slutbetyg med totalt 3600 poäng. Skolan jag går på har redan bestämt 2100 poäng av de kurser som ska vara med i slutbetyget.
    Jag har sökt till en civilingenjörsutbildning på Chalmers, och för denna krävs (utöver grundläggande behörighet) Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, alla av vilka jag har läst och har E eller högre i, ingen av vilka ligger med i de 2100 valda poängen av skolan. Jag har även läst (och fått E eller högre i) Matematik 5, Engelska 7 och Matematik Specialisering, vilka alla är meritgivande (2,5 totalt om jag förstått det hela rätt), ingen av vilka ligger med i de 2100 valda poängen av skolan.
    Frågor:
    1. Är det någon av de här kurserna som måste vara med i de 2500 poäng som inte ligger utökade i slutbetyget, t.ex. för att meritpoäng ska gälla eller för att jag ska ha behörighet?
    2. Om Nej på första frågan: Det skulle gynna mitt betygssnitt att få med så många som möjligt av de kurser som ligger i de extra 1100 poäng jag läst. Om jag skulle lägga alla ovanstående kurser som utökade, räknas fortfarande betygen med i betygssnittet? För alla, några eller ingen?

    Anledning till att jag frågar är att min SYV säger att betygen för meritgivande kurser räknas med, men inte betygen för behörighetsgivande kurser. Jag har googlar runt lite och hittat:
    ”Jag har läst utökat program. Hur räknar ni ut meritvärdet då? Ingår de utökade kurserna?
    Svar: Om du har ett slutbetyg från gymnasiet utfärdat efter 2010 räknas bara de utökade kurserna med i jämförelsetalet (=betygssnittet) om de krävs för behörighet. De kan också ge meritpoäng men då räknas de inte med i jämförelsetalet.”(https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Handlaggaren-svarar/#Jag%20har%20l%C3%A4st%20ut%C3%B6kat%20program.%20Hur%20r%C3%A4knar) vilket är motsatsen till vad min SYV har sagt.
    Å andra sidan står det på er sida:
    ”De utökade kurser räknas in i Jämförelsetal i fall de krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng.”(http://www.fragasyv.se/fragor/ingar-betygen-pa-utoekade-meritkurser-i-totala-meritvaerdet) vilket inte heller stämmer överrens med vad min SYV har sagt, men inte heller med vad de säger på antagningshemsidan.
    Svar uppskattas, gärna med någon sorts av källhänvisning till skolverket eller vilka det nu är som bestämmer detta.
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
    • Anna : Det tog lite tid men nu har jag skickat ett utökat svar till dig. :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Carl!

    Du kommer att få Examensbevis och INTE ett Slutbetyg.

    Examensbevis är ett dokument som bekräftar att du har uppnått kraven för gymnasieexamen från år 2014 eller senare.
    Så du bör inte läsa det som skrivs om Slutbetyg utan du söker om info om "Gymnasieexamen" eller "Examensbevis". (Slutbetyg kan man på undantag på nu fram till sista juni 2015 men BARA DEM SOM HAR PÅBÖRJAT SINA STUDIER i det GAMLA systemet - innan reformen år 2011). Jag kan inte tänka mig att du har börjat läsa på gymnasiet innan hösten 2011... och då gäller det inte med Slutbetyg för dig över huvudet taget.

    För gymnasieexamen gäller det att de "utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal endast i fall de ger Meritpoäng eller gäller för behörighet till just den utbildningen som du söker "just då" - på så sätt kan du ha olika Meritvärde när du söker till högskoleutbildningar med olika behörighetskrav.

    Egentligen så borde alla kurser - innan de påbörjas - skrivas in i din Studieplan och även markeras (återigen innan du börjar läsa dem) som "programfördjupande", "individuellt val" eller "utökad".

    Så du borde inte behöva fundera på hur ditt Examensbevis kommer att se ut, för att det borde vara bestämt redan.

    Källhänvisningar:
    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/

    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Sa-har-raknas-betygen/

    Du får gärna återkomma när du har läst info på länkarna som jag skickar i mitt svar nu.
    Antagning.se är den sida där du hittar info inför ansökan till högskola/universitet - vad det gäller "räkna på betyg". Utbud till högskola/universitet finns på www.studera.nu


    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar
    ANNA





    Hej igen!
    Det är viktigt vilket Nationellt program som din utbildning ligger "under" och om det är t.ex. erkänd Särskild variant av det nationella programmet eller ej.

    Om du läser ett "vanligt" Nationellt program fast med utökade kurser, då gäller de vanliga reglerna för hur gymnasieexamen (Examensbevis) får se ut.
    Om du läser ett erkänd "Särskild variant" (vilket jag tror inte du gör för jag tittade din skolans hemsida och ser inte att den erbjuder någon Särskild variant som just är erkänd som "Särskild variant" av Skolverket). Du kan fråga om det - t.ex. rektor på ditt program eller SYV på din skola.

    Men nu säger vi att du läser ett "vanligt" alternativ: Industritekniska programmet. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_IN.pdf
    Det är programplan, fastställd av Skolverket.
    Längst ner där i planen ser du hur programstrukturen måste se ut. Som Programfördjupande får endast kurser från listan "Programfördjupningar" väljas. Individuellt val är det 200 poäng helt valfritt, det är där man får "laborera" som mest.

    Alla "poäng" utöver 2500 p. måste vara markerade som *utökad kurs - i Examensbeviset. Varje alternativ till högskolan som du söker kommer Antagning.se räkna OLIKA på ditt Examensbevis (i fall det är olika behörighetskrav).

    Säg att du söker en högskoleutbildning som kräver Matematik 2 och en högskoleutbildning som kräver Matematik 3 och tredje utbildning som kräver Matematik 4 - och du har betyg C (tar det som exempel bara) i Matematik 2a, 3b och 4.

    Då blir det så här:
    1. för den första utbildningen får du Meritpoäng för Matte 3 och 4.
    2. för den andra utbildningen får du Meritpoäng för Matte 4.
    3. för den tredje utb. får du inga Meritpoäng för matte.

    Men alla mattekurser kommer ändå alltid räknas in i ditt Jämförelsetal (och betyg C i kurserna kan höja eller sänka Jämförelsetal, beroende för vad du har för betyg för övrigt). Detta pga de mattekurser som är "högre" än de som krävs för behörighet ger Meritpoäng. Och både behörighetsgivande kurser och de som ger meritpoäng räknas in i ditt Jämförelsetal.

    Jämförelsetal + eventuella Meritpoäng = Meritvärde

    Taktiskt klokt är det, om man har möjlighet, att sätta "ut" som *utökade kurser (av dem som inte är obligatoriska) - de kurser som inte krävs för behörighet till just "dina högskoleutbildningar" och som inte heller ger Meritpoäng och i vilka du har "lägre betyg", dvs om de kommer att sänka Jämförelsetal i fall de kurserna ingick i ditt Examensbevis som Programfördjupande eller inom Individuellt val.

    Blev det för krångligt? eller går det att förstå hur jag menar?

    Återkom om ngt. är oklart.
    ANNA
    • : Hej Anna!
    • : Tack för ett väldigt snabbt svar, grymt imponerad över hur snabbt det gick. Om jag nu förstår det hela rätt så kommer jag att gå ut med ett examensbevis med 3600 poäng. Av ren nyfikenhet, finns det något namn för de 2500 poäng som inte kommer markeras som utökade? Att jag kan vara med och påverka vilka kurser som är med i dessa 2500 poäng är jag däremot väldigt säker på, och jag vet att det är just 400 poäng som jag får välja. Exakt hur det fungerar vet jag inte, men det finns info utgiven av skolan som gäller oss där det står "2100 poäng är obligatoriska i slutbetyget. 400 poäng väljs individuellt.". Men bara för att klargöra, om mitt examensbevis innehåller dessa berögihetsgivande (för just den utbildning jag sökt) och meritgivande kurser på totalt 600 poäng markerade som utökade så skulle jag alltså söka med en poängsumma på 3000 poäng (3100 om man räknar med gymnasiearbetet)?
    • Anna : Enligt reglerna bör alla lästa på gymnasiet kurser betygsättas och ingå i ett Examensbevis. Då bör ditt Examensbevis innehålla 3600 poäng. Något namn för de 2500 p. som inte markeras som utökade känner jag inte till. Det är ganska ovanligt - tro det eller ej - att elever läser utökade kurser. *utökad kurs är ett undantag. Det är kanske därför de "vanliga kurser inom programmet" inte har något "gemensamt namn" för det har var sitt vanliga namn t.ex. "Samhällskunskap 1a1, 50 poäng" eller "Engelska 5" .

    Frågor och svar taggade med 'yhutbildning' (28 st.)

    • AnnaOlsson222

      Ej klarad kurs under YH-utbildning, hur påverkas det?

      Hej! Jag har pga psykisk ohälsa inte lämnat in min inlämningsuppgift i en kurs under denna termin på en YH-utbildning, som jag snart gått 2 av 4 terminer. Jag har ingen sjukskrivning eller annan dokumentation som styrker mitt mående under just denna kurs. Alla mina andra kurser är godkända,...

      Milla : : Hej! Jag ger dig ett kort svar nu men jag ska samråda med kollegorna och med sakkunniga och försöker ge dig ett längre och bättre svar senare. Kort: prata med utbildningsledare... Läs hela svaret
    • ALMS

      Vilken omfattning på examensarbete YH 15 poäng?

      På en YH utbildning totalt 300 poäng är det utöver kurser förlagt 60 poäng till LIA och 15 poäng till examensarbete. Vilken omfattning bör ett examensarbete på 15 YH poäng ha? Finns det några "ram-krav" på...

      Milla : : Hej!15 Yh-poäng (yrkeshögskolepoäng) motsvarar, i studietid tre veckor på heltid. Alltså bör du lägga ner cirka 120 timmar på att genomföra den uppgiften... Läs hela svaret
    • litentjej

      Endast muntliga redovisningar som examiniationsform?

      Jag går en två årig YH-utbildning inom Systemvetenskap och upplever den som extremt tufft eftersom de enda examinationsformerna som används för denna utbildning är muntliga redovisningar. Detta är något som jag alltid har haft problem med under hela min skolgång men också fått öva extrem mycket...

      Milla : : Hej! Tråkigt att läsa att du upplever så stora problem inom din utbildning. Jag tänker på att du bör vända dig till Rektorn på din skola. Rektorn är ytterst... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan man jobba inom HR om man väljer ekonomi kandidat?

      Hej! Kan man jobba inom HR om man läser ekonomi kandidat? Eller är kandidat inom HR bättre? Om man vill bli ekonom, är ekonomi kandidat + master eller civilekonom + master bättre?

      Milla : : Hejsan,yrken inom HR är i Sverige icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma med vilken utbildning de anställer. Men min erfarenhet är att utbildning i... Läs hela svaret
    • Hejsan123

      Korta utbildningar med hög lön?

      Hej, vad för utbildningar är korta och har en hög lön? Hoppade av gymnasiet i 2an och gick vård och omsorg. Vill hoppa på nån utbildning på YH som ger mig en bra lön?

      Milla : : Hej,jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka komma på ett ännu bättre svar att ge dig (senare) men jag ska nu göra ett försök att svara på din... Läs hela svaret
    • litentjej

      Hoppa av YH-utbildning under pågående termin?

      Hej! Jag sitter i en jätteknepig situation. Jag har börjat ett program på YH inom systemutveckling och jag älskar verkligen ämnet, just programmering/systemutveckling är verkligen det som jag vill studera. Dock så känner jag att just denna utbildnings...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att påminna om att det finns ganska många utbldningar som börjar på våren, i mitten eller slutet av januari (ganska många) men också... Läs hela svaret
    • Jonathan0900

      Vilken betydelse har prioritetsordningen när man söker yhutbildningar?

      Hej, Jag har sökt lite YH-utbildningar och skulle vilja ha klarhet i vilken betydelse prioritetsordningen har. Om ett program ligger längre ned i listan, är det då större risk att jag får en reservplats på den utbildningen jämfört med om jag...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har så söker man inom yrkeshögskola direkt till den utbildningsanordnare (Yrkeshögskola) där utbildningen kommer att ges... Läs hela svaret
    • högskolestudent

      kan man tillgodoräkna högskolepoäng i en yh utbildning?

      Hej, jag börjar bli lite trött på min utbildning och har börjat tänka på att byta till ett yh program som brukar vara runt 1-2 år. Jag har nu 63 hp, skulle det gå att tillgodoräkna dessa i en yh program som tex: vätgasingenjör eller...

      Milla : : Hej,högskola/universitet och yrkeshögskola är olika skolformer och poängen från en skolform kan, tyvärr, inte direkt översättas till en annan skolform. Dock,... Läs hela svaret
    • I

      Vilken skola ska jag välja?

      Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

      Julia: : Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
    • Michael

      YH-Examen eller Kvalificerad YH-Examen efter utbildningen?

      Jag har läst att en YH-utbildning kan ligga antingen på nivå 5 (yrkeshögskoleexamen på 200P dvs ett år) eller 6 (kvalificerad yrkeshögskoleexamen på 400P dvs två år). Det jag inte förstår är att FEI (Företagsekonomiska Institutet) ger endast en yrkeshögskoleexamen, trots att utbildningen är på...

      Julia: : Hej,det räcker inte endast att yrkeshögskoleutb.är på 400 yh, utan det ställs även andra krav (också):Kvalificerad yrkeshögskoleexamenFör att en... Läs hela svaret
    • Amanda

      Plugga YH utbildning/vuxenutbildning två gånger?

      Hej Jag funderar på att söka yhutbildning eller en vuxenutbildning till hösten. Dock är jag intresserad av flera branscher och undrar om det påverkar chanserna att komma in om man redan gått en yh utbildning/vuxenutbildning tidigare. Om vi säger att jag går en utbildning nu och kommer på om 10...

      Anna: : Hej Amanda,om du med "vuxenutbildning" menar Komvux, då är dina chanser redan nu minimala att komma in för att du har högskoleutbildning och komvux prioriterar personer med kort... Läs hela svaret
    • Johanna

      Medieinstitutet - Digital Analystics, hård konkurrens?

      Hejsan, Jag undrar om det finns någon statistik på hur många det är som söker till yrkesutbildningen - Digital Analytics på medieinstituet? Dom har en start nu i december som jag sökt till men vill veta hur hård konkurrensen är? Tack på förhand, Johanna

      Anna: : Hej Johanna,jag antar att det är den här utbildningen du har sökt och har en fråga om konkurrens inför: utbildning/medieinstitutet/digital-analytics-medieinstitutet-stockholm - om... Läs hela svaret
    • Jasmin

      YH ansöka och antagning?

      Hej! Jag har bestämt mig att prioritera att komma in på universitet i första handsval, sedan har jag ansökt till redovisningsekonom på yrkeshögskola som andra handsval om jag inte kommer in i Västerås. Vi får besked om vi har kommit in eller inte på utbildning runt midsommar på...

      Anna: : Hej!ansökningsprocessen till högskolor-universitet och till yrkeshögskoleutbildningar påverkar inte varandra, inte på något sätt. Man kan få plats på högskola-universitet och... Läs hela svaret
    • linus

      Ska börja söka till YH skola nu en fråga om betyg?

      Hej nu ska jag söka till en YH skola och har en snabb fråga, dem vill att man lämna in sitt betyg men jag har ej fått mitt betyg än och den stänger 15 maj, hur ska jag få mina betyg? inom 15 maj? eller kan man skicka in betygen senare till YH skolan när man väl har fått dem?

      Mikael: : Hej Linus, gör ansökan men Komplettera med betygen sen, när du fått dina betyg. Se på den sidan där du gör ansökan till en yrkeshögskoleutbildning om det... Läs hela svaret
    • Isra

      Meritpoäng Eng7?

      Hej, Jag har ett giltig utländsk gymnasiet intyg. Jag läser Eng 7 på Komvux just nu. Undrar om man kan få 1 meritpoäng som svenska elever eller att det bara exklusiv. Tack . Jag undrar också på om jag läser vidare till högre studier inom IT är det bättre med YH eller med Högskola/...

      Anna: : Hej Isra,angående högre studier - du frågar om det är "bättre" att läsa på högskola eller på yrkeshögskola. Det är 2 Olika skolformer. Utbildningar på yrkeshögskola... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga