Amalia
    Hej! Det är så att jag har ett par frågor, jag vill söka till tandteknikerutbildningen till HT. Men behöver få upp mitt snitt. Jag har eng C som skulle ge mig en merit , och (har även matte B men det behövs för att vara behörig).

    Då jag pratar spanska tänkte jag att jag kunde göra prövningar i moderna språk steg 3 och 4.

    Jag undrar om man får göra prövningar utan förkunskapskrav, då jag inte läst spanska tidigare?

    Har jag då kommit upp i full max meritpoäng efter detta?

    Kan jag plugga något annat ämne jag aldrig läst ex historia A att höja mitt?

    Kan man höja sitt snitt genom att plugga upp sitt betyg i ett ämne man ex fick G i ?

    Det var många frågor men jag är tacksam för svar

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan!

    Du ställer ett antal frågor och jag ska försöka svara på dem alla:

    Ja, man får göra prövningar utan förkunskapskrav, du behöver inte kunna uppvisa betyg i några kurser för att anmäla dig till en prövning.

    Angående komma upp i max i merit, så måste man vara mycket noga och veta bl a från vilket år ditt Slutbetyg från gymnasiet är. Reglerna har ändrats flera ggr på ganska kort tid. Vad jag tror gäller för dig är att du får 0.5 i merit för vardera EngB oh C och 0.5 för vardera kurs i Moderna språk 3 och 4. Jag gissar på att du skulle behöva göra prövning även i Moderna språk 5 (eller läsa de kurserna på komvux - Moderna språk (spanska) 3, 4 och 5). Fördelen med att läsa kurser är att du slipper belata prövningsavgift 500 kr./per prövning + att du kan t o m få Studiemedel under tiden du läser på Komvux (för det måste man läsa på minst halvtid). Det kan dock bli svårt att få plats på en kurs på Komvux, men du kan försöka - om du vill.

    Du frågar också: "Kan jag plugga något annat ämne jag aldrig läst ex historia A att höja mitt?" - och svar på den frågan är i princip "nej". Så här är det: det finns bara möjlighet att göra Prövningar i de "gamla kurser" som Historia A är (en ny motsvarande kurs heter Historia 1b). Du kan alltså inte läsa den på komvux. Om du gör prövning, då måste du få betyg som höjer "snittet", dvs "bara Godkänt" skulle inte göra någon skillnad. Och om du skulle få MVG i den kursen, då är det "tilläggskomplettering" som höjer väldigt lite, det är alltså inte mödan värt. 

    Däremot är svar JA på den här frågan "Kan man höja sitt snitt genom att plugga upp sitt betyg i ett ämne man ex fick G i ?" - för att om du får MVG (genom Prövning för att man ej kan läsa "gamla" kurser längre) i exakt samma kurs (t.ex Svenska B eller Matematik A) och får högre betyg då byts betyget ut mot ett högre betyg när man får fram Jämförelsetal på dina betyg.

    Mitt råd är att du försöker anmäla dig till att läsa Moderna språk (spanska) 3, 4 och 5 på Komvux och att du gör prövningar i några av de kurser som du har i ditt Slutbetyg (och i vilka du tror du kan få högre betyg).

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Jättetacksam! Jag glömde skriva att jag gick ut gymnasiet 2010, så vad gäller då?
    • : Då jag har engelska B och C. Det borde ge mig 1 meritpoäng? Eller? Då bör jag göra prövning/plugga: Moderna språk 3,4,5. Då är jag alltså uppe i 2,5
    • Milla : Ja, Amalia, utifrån din ålder - så gissade jag att du borde ha fått Slutbetyg från 2010 eller 2011 - och jag skrev mitt svar utifrån det: för dig som fick slutbetyg från 2010 eller senare, gäller det att du får 0.5 i merit för vardera kurs EngB och C och att du får 0.5 i vardera kurs Moderna språk 3,4 och 5. Och du på så sätt kommer upp i max i merit.
    • : Nu måste jag bara säkerhetskolla en sak. Enligt den här sidan på antagning.se för de som gick ut 2010 och fram, står det att man kan få 1,5 av att läsa steg 5. Skulle inte det innebära att jag skulle kunna tenta av steg 5 rakt av? V
    • : https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/
    • : Läser också detta :Om du har ett slutbetyg kan du tillgodoräkna dig meritpoäng för fördjupningskurser i matematik, engelska och moderna språk och även för vissa områdeskurser som är specifika beroende på vilken områdesbehörighet som krävs till det du söker. Kan JAG då som har ett slutbetyg läsa en områdesbehörighetskurs 16/A14 i detta läge,tandteknikerutbildningen, eller går inte det....ö
    • : Ursäkta att jag krånglar till det med mina frågor, men det finns så himla många olika påståenden på antagning.se . En djungel! Min sista fråga är denna, på denna sida, för dig som har slutbetyg från gymnasiet och framåt, står detta : https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gar-i-gymnasiet.pdf. I den blå rutan står detta som förvirrar mig Gy11/Vux12-kurser "Betyg i moderna språk, engelska och matematik som ingår i slutbetyget eller som du kompletterat med kan ge meritpoäng på samma sätt som betyg enligt äldre system. Om du kompletterat i efterhand kommer betyget inte räknas med i jämförelsetalet. Kurserna ger inte meritpoäng som områdeskurser. " kommer inte jag då ha kompletterat i efterhand?
    • Julia : Jag ska försöka förklara - se mitt svar om en stund. :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Ja, Amalia, det är inte så lätt att förstå... och vi har ringt och pratat med experter på Universitets- och högskolerådet kring de förmuleringarna förut också... och fick svar att "det kan kanske skrivas om så att det blir lite tydligare". 

    Vad de menar där är att Gy11/Vux12 - kurser det är de som har betygsskala F-A, dvs Svenska 1, 2 och 3 /och inte Svenska A, B och C/. Och att trots att det är "motsvarande kurser" /dvs du blir lika behörig med Naturkunskap 2 som med Naturkunskap B/ så kan man ej få meritpoäng för t.ex. Samhällskunskpa 1b, men det kan man för Samhällskunskap A, dvs för "den gamla kursen" kan man få meritpoäng "för områdeskurs", om det är en av områdeskurserna. 

    Se vilka områdeskurser som är "dina områdeskurser". Områdeskurser för områdesbehörighet 16 är det följande kurser:

     

    Bild och form, fördjupning

    Biologi B

    Biologi breddning

    Etik och livsfrågor

    Fysik B

    Fysik breddning

    Hälsopedagogik

    Kemi B

    Kemi breddning

    Pedagogiskt ledarskap

    Psykologi A

    Samhällskunskap B

    Social omsorg

    Svenska C – muntlig och skriftlig kommunikation

    Utveckling, livsvillkor och socialisation

    ...och om du har godkänt betyg i någon av de kurserna i ditt Slutbetyg, så är det jättebra, då kan du få meritpoäng för det! Men om du inte redan har betyg i någon av dem, då är det svårt att få nu - detta pga de "gamla" kurserna innan reformen 2011-12, går ej längre att läsa. Prövning får göras i dem, ja! men bara fram till 30 juni 2016 och sedan upphör möjlighet att göra prövning i dem "gamla" kurser. Det är också svårt att hitta var någonstans som man kan göra prövning i dem. För att frågar man på Komvux, så säger de ofta att det är bara i nya kurser som man kan göra Prövningar "just på vår komvux här"... Komvux hänvisar till en skrivelse där det står att "prövningar får anordnas i de kurser, i vilka undervisning pågår" och undervisning pågår ju inte i de "gamla" kurserna. Undervisning pågår i de nya, motsvarande, kurser, men komvux och Prövningsenheter gör ofta ordagran /bokstavlig/ tolkning och säger att det ej går att pröva i de kurser, i vilka undervisning ej pågår. Och eftersom det inte står ngt. om "motsvarande kurser" - då gör komvux och Prövningsenheterna den tolkning som de tycker är rätt tolkning.

    Pratar man med Universitets- och högskolerådet, så svarar de att det inte står någonting i regelverket om vilken tolkning som bör göras och var och en gör därför den tolkning som de tycker är rätt. UHR säger också att det är beklagligt om folk inte kan utnyttja möjlighet att göra prövning i de "gamla kurser" men de är inget de kan göra någonting åt. UHR kan ej beordna kommunerna att anordna prövningar i några kurser. De känner till problemet och lovade att försöka göra ngt. åt saken. Men troligtvis hinner de inte göra "någonting åt saken" innan det är "helt för sent" för att det är enbart fram till 30 juni 2016 som möjlighet finns till prövningar i gamla kurser.

    Det är, som sagt, inte lätt att hitta något ställe där man kan göra prövning i gamla kurser. Men du får gärna försöka och du får också gärna meddela oss var du hittar den.

    Jag hoppas mitt svar förklarar en del!

    Håller tummarna för dig!

    Julia Syv

    P.S: förtydligande - om du t.ex. har godkänt betyg i Samhällskunskap B (eller en annan kurs som ingår i rätt områdesbehörighet), får du meritpoäng för den. Om du ej har godkänt i den kursen och läser en motsvarande kurs Samhällskunskap 2 eller gör prövning i Samhällskunskap 2, får du inga meritpoäng för den. Du skulle behöva få betyg i just Samhällskusnkap B, men det är svårt att hitta någonstans där man kan göra prövning i gamla kurser och läsa dem får man ej längre.

    Om du är behörig till Tandtekniker utbildningen med de betyg som ingår i ditt Slutbetyg (enbart de betygen, alltså) då prövas du i BI gruppen med endast de betyg som du har i ditt Slutbetyg.

    Om du sedan har "kompletterat" och med de menas att du t.ex. läste upp till högre betyg eller skaffat dig några kurser till, för Meritpoäng t.ex. - då prövas du även i BII gruppen. Du prövas, alltså, i båda urvalsgrupperna samtidigt.

    Om du gör Högskoleprovet, prövas du även i HP-urvalsgruppen också. Du prövas i så fall i 3 olika urvalsgrupper samtidigt och har 3 chanser att komma in.

    Men om du inte i ditt Slutbetyg hade alla kurser som krävs för behörighet till Tandtekniker och du var tvungen att komplettera för behörighet, då prövas du endast i BII gruppen. I HP-gruppen prövas du alltid, om du har giltigt resultat av högskoleprovet.

    Det är många ggr bättre att satsa på att försöka få högre resultat av högskoleprovet genom att träna och göra HP flera ggr, än att läsa upp betyg. Man kan också göra både och samtidigt.

    • : Ok, då klarnar det lite... Däremot är jag ju osäker igen då det står på den här sidan för de som HAR slutbetyg från 2010 : https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/ Att Moderna språk 5 ger mig 1,5 meritpoäng. Medan det på denna, också för DE som gick ut 2010 står: https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gar-i-gymnasiet.pdf att 3,4, och 5 ger mig 0,5 meritpoäng var. -Vad gäller?
    • : Ja, alltså det jag menar är att till tandteknikerutbildningen står det "Områdesbehörighet 16/A14" . Jag som gick djurvård på naturbruksprogrammet vilken "grupp" hamnar jag i? Vad jag förstår (Förutsatt att jag får högre än vad jag har nu) kan jag höja mitt snitt genom att göra en prövning i ett ämne jag redan har.
    • Julia : Jag ska nu utöka mitt svar till dig.
    • : Tack, åter igen ni är guld, jag antar att slutpoängen är : vad är det bästa alternativet, för någon som är i samma sits som jag, som har slutbetyg från 2010, för att få upp sina betyg. TACK
    • Julia : Om du är behörig till Tandteknikerutbildningen, gör högskoleprovet! Om du har gjort HP redan, gör en gång till. Se om du kan läsa Moderna språk 3,4 och 5 på komvux, det kan inte skada. När du läser kurserna, lär du dig mer även i svenska /med tanke på alla översättningsövningar/ och på så sätt även förbereder dig bättre till högskoleprovet. De är vad jag skulle ha gjort i din situation. Se även om det finns någon form av Alternativ antagning till den utbildningen dit du vill söka.
    • : Ok! Bra, jag är behörig, och ska göra HP.Och frågan på hur många meritpoäng alla kurser ger är? 1,5 för kurs 5? https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/ ELLER : 0,5 för vardera 3,4,5. https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gar-i-gymnasiet.pdf . Båda är för slutbetyg 2010. "/
    • Julia : Som Universitets och högskolerådet svarar i telefon, så går det bra att ha godkänt betyg i Moderna språk 5 och få 1,5 för godkänt betyg i den kursen.
    • : TACK
    • Julia : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du få gärna tipsa vidare om oss & även gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/ om du vill... och vi tackar för det på förhand! J.
    • : Stämmer inte, måste jag påpeka då jag också varit i kontakt med UHR. Det stämmer endast om du har läst ytterligare ett modern språk till. (Alltså språk 2.) Endast då kan du tillgodoräkna dig språk 5 som 1,5 i meritpoäng.
    • Milla : Till oss sa UHR att du kan tillgodoräkna dig steg2 i ett annat modernt språk (läsa det steget i stället för att läsa eller göra prövning i steg 5 i ditt första moderna språk), det är på så sätt som ett ANNAT modernt språk, modernt språk2 kommer in i bilden. Men det är Antagning.se (som agerar på uppdrag från UHR) som tolkar reglerna och det är de som ska bedöma dina betyg och räkna på dem. Därför tycker jag du ska lyssna på vad UHR säger och agera utifrån den info du fick från UHR, för att det är de som bestämmer.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'fysik' (136 st.)

    • Cirkulation

      Naturkunskap och kemi, fysik, biologi 1?

      Vad är skillnaden mellan naturkunskap 1b, 2 och värför är naturkunskap samma sak som biologi 1 kemi 1 och fysik 1 vad är meningen med det? Om en person har läst naturkunskap 1b och 2 är det samma sak som att de har läst som en Natur elevs biologi, kemi...

      Milla : : Hej! Vänligen läs svar i tråden på fragasyv.se/fragor/naturkunskap-eller-fysik-biologi-kemi
    • Oliver11636216

      Fysik 2 direkt efter fysik 1a på komvux?

      Undrar om det går att fortsätta med fysik 2 direkt efter fysik 1a på komvux. Fysik 1a slutar 19 april och fysik 2 börjar den 22

      Milla : : Hej,du får ställa den frågan till komvux i din kommun. Komvux i olika kommuner agerar i sådana fall på olika sätt. Jag hoppas att du får ett positivt svar och ska kunna... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag bli meteorolog?

      Hej! Jag är samhällsvetare från gymnasiet. Min stora dröm är att arbeta med meteorologi, gärna programleda där jag berättar om vilket väder det blir. Dock har jag ej behörighet för program som kräver naturämnen som Kemi, fysik,...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Meteorolog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/meteorolog Inför den utbildning som krävs för att kunna bli en meteorolog (i alla fall så är det i... Läs hela svaret
    • moana

      Vad ska jag välja inför gymnasiet?

      Jag vill bli pilot och jag har hört att man måste gå i natur eller teknik linjen för att sen bli pilot. men problemet är att båda linjerna har väldigt mycket matte som jag inte gillar för att jag inte är bra på det så vad ska jag...

      Milla : : Hej,jag skulle i första hand rekommendera att du på gymnasiet läser ett specialprogram Flygtekniker, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FX - men det programmet finns tyvärr på endast... Läs hela svaret
    • Sebastian888

      Vad gör man om man inte är behörig till sitt önskade program?

      Jag kunde tyvärr inte få betyg i fysik då min fysiklärare slutade mitt i terminen. Jag kunde därför inte söka till naturprogrammet när jag gjorde mitt gymnasieval. Jag hängde för skojs skull med på några av mina vänners fysiklektioner och insåg att jag inprincip hade exakt samma kunskaper som...

      Milla : : Hej,tråkigt att det blev så med er fysiklärare som slutade mitt i terminen... så du menar att hela din grundskoleklass fick F i fysik i sina slutbetyg från... Läs hela svaret
    • Melo

      Fysik tandläkar?

      Hej, Jag drömmer om att bli tandläkare. Det är typ mitt största dröm. Men jag förstår inte fysik frågorna. Det är typ att jag förstår själva principen och hur den ska appliceras. Men jag förstår inte själva...

      Milla : : Hej,tandläkare är i Sverige ett av de mest populära yrken och utbildningar till tandläkare på de svenska universitet lockar till sig många sökande med väldigt höga meriter. Endast alla A-betygen... Läs hela svaret
    • B3lla

      Behörighet för fysikerprogrammet?

      Jag funderar på att gå ett kandidatprogram i fysik (fysikerprogrammet) efter gymnasiet. Jag är rädd för att inte ha behörighet för detta program. Eftersom jag tänker lägga till engelska 7 i trean så kommer jag att få ett extra...

      Milla : : Hej,behörighet till kandidatprogrammen i fysik på de svenska lärosätena brukar beskrivas så här: Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. För att bli... Läs hela svaret
    • Gus

      Går det att ta examen med f i fysik 2, kemi 2 och biologi 2?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Jag är väldigt stressad över min examen. Jag ligger just nu på gränsen till godkänt i kemi 2, fysik 2 och biologi 2. Sammanlagt har jag 2600 gymnasiepoäng då jag läser alla kurser som ingår i naturprogrammet och inriktningen...

      Milla : : Hej!svar på din fråga är: som jag tolkar kraven för examensbevis - Nej, du kommer inte med F i de tre kurserna som du nämner i din fråga uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan jag få några bra råd inom naturvetenskap?

      Hej! Jag är 16 år och går första året på natur. Snart ska jag välja natur natur eller natur samhäll. Jag kommer nog välja natur natur eftersom jag vill bli astronom i framtiden. Jag tycker dock att fysik är svårt och matte är inte helt lätt. Vad krävs det för betyg för att bli astronom? Vad ska...

      Anna: : Hej Johannes!Särskild behörighet som universitetsutbildningar i astronomi brukar kräva är godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Kemi2 brukar inte... Läs hela svaret
    • Teknikare

      Borde jag läsa Fysik 2?

      Hej Jag går tvåan på teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Snart är det dags att välja individuella val! Jag har just nu inga extra meritpoäng då jag inte valt att läsa språk. Jag är väldigt intresserad av matte och är säker på att jag vill läsa matte 4. Jag vill även...

      Mikael: : Hejsan! Fysik 2 krävs för särskild behörighet till utbildningar som leder till yrken som fysiker, civilingenjör och högskoleingenjör. Den kursen ingår också som behörighet inför... Läs hela svaret
    • SYV

      matte på det naturvetenskapliga programmet?

      Man brukar ju säga minst C i grundskolematte för att hänga med i matten inom NA på gymnasiet? Jag läste dessutom "Många kurser inom NA bygger dessutom på matematik" så det handlar alltså inte bara om matten i sig? Är det samma...

      Anna: : Hej Lovisa,det spelar ingen roll på vilket program man läser t.ex Matematik 4, eller 3c, eller 2c eller 1c - det är ju samma kurs, oavsett om man läser den på NA eller på TE. Att man... Läs hela svaret
    • Julia

      Krångel med fysik, hur blir det med universitet?

      Hej allihopa, jag är inte säker på vad jag ska göra åt min situation och skulle verkligen uppskatta råd. (ber om ursäkt om det blir ett långt inlägg) Nu går jag andra året på naturvetenskapliga programmet med inriktning natur-natur. Och vill söka till apotekarprogrammet. I början av andra...

      Mikael: : Hej Julia!fysik2 ingår i särskild behörighet till apotekarprogrammet och därför kommer betyget i fysik2 räknas in i ditt jämförelsetal om du söker till... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kan jag gå vidare till 2:an i natur med 2 F?

      Jag går just nu i 1:an i gymnasiet med inriktning natur. Jag har F i både fysik och kemi. Jag har redan valt att gå natursam men jag vet inte om jag kan gå vidare till 2:an. Kan jag gå vidare även om jag har F i både fysik och kemi. Jag vill helst inte gå om ett hel år. Det här har oroat mig i...

      Anna: : Hej!en gymnasieelev får läsa vidare till årskurserna 2 och 3 även om hen har många F i kurser på gymnasiet. Risken finns i så fall inte uppnå kraven och i slutet av... Läs hela svaret
    • Johanna

      Inte klara fysik?

      Hejsan! Jag tror att jag inte kommer klara fysik 1 under tekniska basåret, som jag förstått det då så behöver jag förlänga basåret och läsa efter sommaren? Stämmer det?

      Julia: : Hej Johanna!Av din fråga framgår tyvärr inte var du läser basåret? Läser du på universitetet eller på komvux, eller kanske på en folkhögskola? Basåren finns i olika... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga