Andreas
    Hej syv,

    jag har en hel del tankar och frågor som jag behöver få svar på, och jag hoppas starkt på att ni kan hjälpa mig. Situation ser ut så här..
    2012 så påbörjade jag ekonomilinjen som jag avslutade med bra/ok betyg 2013 juli. Efter hela första året så kände jag hur ekonomi inte alls var min grej, och påbörjade Informations och medieteknik(IT) för jag "trodde" att det absolut var min grej(vilket senare visar sig inte vara det). Jag var super intresserad av animation och speldesign, vilket har ändrat sig en hel del med åren. Jag går nu i 3:an IT, och det förväntas avsluta sommaren 2016. Mina betyg är väldigt blandade, jag har A i ämnen som engelska(6), tyska(5) och teknik, medans jag har F i de "svåraste" ämnen vilket linjen är känd för, Matte 2c & 3c samt Fysik och Kemi. Motivation som jag just nu har i 3:an för linjen jag går i, är lika med 0. Vilket börja märkas på närvaron/frånvaron. Redan ända sen 2:an har jag planerat att gå komvux efter gymnasiet(både för att skolan verkligen inte är den bästa, dvs "mindre kompetenta" lärare, och även motivationen som saknas). Nu i 3:an läser jag de 4 ämnen och efter de första veckorna som man försökte, så har även det slutat igen. Jag går fortfarande till de ämnen och sitter bokstavligen av min tid. Jag har även försökt "frivilligt" välja bort de ämnen och enkelt sagt bli F stämplad för att slippa gå dit, men det gick ju inte eftersom det är "kärnämnen" för kursen. I nuläget så "skiter" jag så pass mycket i allt detta och har påbörjat ett extrajobb med ca. 30 timmar i veckan. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra med studiesituationen, SYV på min skola är mer än okompetent, som ger känslan att dom inte kunde bry sig mindre. Borde jag gå klart Teknik linjen med de ämnen och betygen som jag har nu, och sedan få behörigheten som krävs för komvux, eller kan man redan nu börja välja och tänka om linje som ska studeras? Mitt intresse för ekonomi börja komma tillbaka igen... kan man läsa sådant på distans? Med 3 språk flytande så är även språk ett stort intresse som jag har, vad finns det för möjligheter inom det?

    Ser fram emot ett svar från er!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Andreas!
    Vi återkommer med ett längre svar till dig. Fram tills dess vill Jag be dig att läsa på http://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp och hör av dig sen.
    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Det är mycket bra att du fick jobb. 30 Tim/vecka är jobb på 75% av heltid.
    Du kan i så fall läsa bara de kurser nu där du kan få godkänt betyg och/ eller dem som du är intresserad av.
    Att hoppa av skolan tjänar du inget på för du kan börja läsa på komvux tidigast 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år.
    Ta reda på när ansökningperiod till komvux i din kommun blir under våren- till kursstart som ligger närmast efter 1 juli.
    Om du vill satsa på examensbevis från komvux, så behöver du göra planering av examensbevis med SYV på komvux. Det räcker med 2400 betygsatta poäng och av dem kan du ta med 150 poäng F betyg men det är dumt att planera för examensbevis med lägre konkurrenskraft i om man kan göra bättre ifrån sig.
    De kurser som du ska ha i ditt examensbevis från komvux är bl a svenska 1,2&3; engelska 5&6 och matte 1. Högre kurser i matte behöver du inte ha i men om du sedan vill läsa ekonomi på högskola behöver du betyg i matte 3 och till civilekonom även matte 4. På komvux kan du kanske läsa matte 2a och sedan 3b som är lättare kurser än spår C i matte. Om matte 2a inte finns att läsa på din komvux, kan du läsa matte 2b eller göra prövning i 2a. Prövning kostar 500kr.
    "Risken" med att stanna i skolan är bara om du "riskerar" uppnå kraven för examen och få examensbevis, där du "låset in" 250 F poäng och för övrigt lågt meritvärde, men fördelen är i så fall att du skulle kunna komma in på någon högskoleutbildning till hösten 2016.
    Boka tid med SYV på din skola och ställ bara en fråga: finns det någon chans för dig att få Examensbevis.? Sedan kan du höra av dig igen, berätta vad din SYV svarade.
    Du kan jämföra dina betyg med http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen och se om du skulle kunna uppnå kraven för examen.
    Ang.framtida yrkeskarriär: är du intresserad av språk så finns de följande yrken
    Tolk
    Översättare
    Lärare i språk
    Guide
    Reseledare
    Inom ekonomi finns det många yrken men du kan kanske förena intresse för ekonomi och språk och bli manager inom turism och besöksnäringen. De utbildningar finns inom yrkeshögskola och till yh är det inte omöjligt att komma in även med ofullständiga gymnasiebetyg då de kan ta in upp till 20% av sökande i fri kvot.
    • : Tack så himla mycket för svaret, så tacksam att ni finns! Så för att summera allt:
    • : Jag går klart Teknik 3:an nu, och kommer i värsta fall gå ut med 4 ämnen F( Kemi, Fysik, Ma 2c+3c). I bästa fall skulle jag gå ut med 2 F(Ma 3c+Fysik)....eller det är i alla fall vad jag trodde skulle vara det bästa alternativet, men eftersom ni skrev " "Risken" med att stanna i skolan är bara om du "riskerar" uppnå kraven för examen och få examensbevis, där du "låset in" 250 F poäng och för övrigt lågt meritvärde"....kan man inte läsa upp sitt "meritvärde" på något sätt? Planen nu är att gå klart det hela, och efter gymnasiet komplettera mina 4 ämnen på komvux, och sedan fortsätta plugget, vilket antingen kommer bli yrkeshögskola eller högskola. Vad jag även undrar är: Hur länge kommer komvux kurserna hålla på?
    • Milla : Om man får examensbevis med lågt meritvärde måste man läsa just de kurser som finns i examensbeviset men har man betyget E tar ofta komvux inte in på den kursen utan hänvisar till prövning: självstudier och göra prövning, kostar 500kr per kurs. Ang.hur länge man läser på komvux: en 100 poängskurs läser man på heltid på fem veckor
    • Milla : Fysik 1a är 150 poäng och det tar på heltid 7,5 v men om man vill läsa med lärarledda lektioner, läser man på dagtid eller kvällstid under en termin. För heltid under en termin behöver man läsa 20 poäng per vecka, dvs 400 poäng per termin om termin är 20 v och 440 poäng om termin är 22 veckor lång(vårterminen är ofta längre och kan t o m vara 23v lång).
    • Mikael : Vi är glada om våra svar blir till hjälp!:) du får gärna gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ och även tipsa vidare ... Vi vill kunna hjälpa fler!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'musik' (85 st.)

    • Elev

      Vad gör man i kursen musik (inviduella val)?

      Jag håller just nu på att välja inviduella val men jag har inte fått en så tydlig bild av vad man gör i kursen. Har läst på Skolverket men även då har det inte varit jättetydlig.

      Milla : : Hej,fråga läraren som undervisar i den kursen och be att få sitta med på någon lektion. Prata med elever som idag går den kursen. Be din gymnasieskola ordna möjlighet för... Läs hela svaret
    • Mikaela

      Ämneslärare 7-9 med ämneskombination engelska musik?

      Hej! Jag skulle behöva hjälp med att hitta utbildningar inom ämneslärare 7-9 som har någon av dem här ämneskombinationer: ENG slöjd/ eng musik / eng svenska musik / Skulle vilja ha engelska som första ämne men kunna välja främst musik som andra alternativt textilslöjd. Gärna...

      Vägledare: : Hej Mikaela!det är tyvärr så att du måste lägga ner rätt mycket arbete själv för att hitta svar på frågan om rätt ämneskombination finns... Läs hela svaret
    • K

      Beslutsångest över gymnasielinje, hjälp?

      Hej, nu är det så att jag går i nian och ska välja gymnasium i vår. Det som jag har svårt med är att välja vilken linje jag ska gå. Jag tror att det står mellan musik, singer/songwriter eller bild och form.
       

      Hela mitt...

      Liselotte: : Hej K!jag råder dig söka till gymnasieskolorna där både bild/formgivning och musik-inriktningen ges (alltså på samma skola), t.ex cybergymnasiet-odenplan, fryshusets-gymnasium eller... Läs hela svaret
    • Tilde04

      Kan jag läsa sång efter gymnasiet om jag gått naturbruk på gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man eventuellt kan läsa musik med inriktning sång på högskola om jag gått naturbruk på gymnasiet.

      Och hur blir det om jag väljer att läsa högskolebehörighet på NB programmet kommer jag kunna söka...

      Milla : : Hej Tilde,till alla svenska högskoleutbildningar behöver man ha grundläggande behörighet, alltså även ha godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6.... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Anonym

      Antagningsprov?

      Hej! Jag undrar om ett gymnasium som har antagningsprov för estet musik har högre kvalité, bättre undervisning och är bättre generellt än en skola som inte har antagningsprov för estet musik? Skulle det vara bättre om jag väljer den skolan...

      Anna: : Hejsan,ES/musik erbjuds i Sverige på cirka 120 gymnasieskolor. Vi hoppas alla skolor i Sverige är bra och att det handlar om vad man är intresserad av och vad som kanske är speciellt med de olika gymnasieskolorna.Om man... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vad kan jag jobba med efter estetiska musik?

      Hej, Jag ska gå musik på estetiska, och sedan vidare på en musikhögskola. Efter det har jag tänkt att jobba som musiker. Men eftersom det är ett svårt jobb att leva på, undrar jag vad jag kan bli om jag inte lyckas med musiken?

      Anna: : Hej,kika på yrke/kulturskolepedagog - jag menar att du kan kanske undervisa i musik, antingen på en skola eller på en Kulturskola, inom studieförbund, på en folkhögskola eller inom... Läs hela svaret
    • Maria

      Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

      Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

      Milla : : Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
    • Estelle

      Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

      Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

      Anna: : Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
    • Lea

      Gymnasie inriktning?

      Hej jag heter Lea och är 14 år jag undrar vilket gymnasie inriktning jag ska gå jag älskar musik och vill bli artist som är världskänd men vet inte om jag kan gå en speciel inriktning som kan göra så att jag får en större chans...

      Julia: : Hej Lea,kika gärna på följande inriktningar på Estetiska programmet:- i första hand inriktningen Musik- i andra hand Dans och Teater (som också kan ha med musik att göra, t.ex kan det finnas... Läs hela svaret
    • ell

      Utbyte högskola?

      Hej syv! Jag är väldigt intresserad av att studera utomlands efter gymnaiset och jag har kollat en hel del på hur man kan gå till väga och då hittade jag att utbyte var ett mycket fungerande sätt att utnyttja den chansen på. Jag är inte...

      Peter: : Hej! nedan finner du ett svar från Stockholms Musikpedagogiska Institut:              De flesta, om inte alla musikhögskolor, erbjuder möjligheten för... Läs hela svaret
    • Jacob

      Kan jag räkna med estetiska ämnen i mitt jämförelsetal?

      Hej! Jag tog studenten år 2019 och höll nyligen på att räka ihop mitt jämförelsetal inför potentiellt sökande till universitet. jag blev däremot osäker om jag ska inkludera de inriktningsspecifika ämnena när jag väl...

      Mikael: : Om du i ditt examensbevis har 2500 poäng, alltså inga U markerade kurser som skulle innebära att du, enligt rektors beslut, läste utökat program, då räknas alla betyg in i jämförelsetal förutom E i gymnasiearbete. 
    • Veronica

      Hur läser jag till ämne 2 efter examen (lärarutbildning)?

      Hej! Jag studerar just nu till ämneslärare i musik på Musikhögskolan i Malmö. Det är en femårig utbildning som ger mig behörighet till att undervisa i åk 1-9, gymnasiet samt kulturskola. Under ämne 2 valde jag att fördjupa mig i olika musikkurser. Nu, när utbildningens slut närmar sig,...

      Liselotte: : Hej Veronica,om du får Legitimation som musiklärare, kan du sedan ansöka om Utökning av legitimationen; det är Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer... Läs hela svaret
    • Elev

      Musik utanför skolan?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och jag märkte nyss att jag vill börja med musik. Jag har alltid gillat att sjunga men tänkte inte alls på musik vid valet, nu vill jag VERKLIGEN fortsätta/ börja med musik. Min gymnasium är...

      Anna: : Hej Ene,en annan gymnaseiskola, där du inte är elev kommer svara dig att de ej kan ta in dig och ge dig undervisning (det är en ekonomisk fråga och även en "försäkrings"-fråga). Som elev... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga