Oliver
    HEJ! Jag går just nu på elprgorammet och har kommit fram till att det här är inte riktigt min grej. Jag hade jätte gärna bytt till Natur/Teknik men min skola är väldigt skeptisk till att låta mig byta så här långt in på året, så jag sitter här och undrar hur jag skulle kunna byta linje utan att behöva gå om ett helt år, jag har tänkt på några alternativ.

    1*Kolla med någon annan skola om dom kan ta in mig på nv/teknik efter jul.
    2*Gå klart det här året på el och sen göra dom ämnen jag missat på någon slags sommarskola om det finns? för att sen börja med nv/tek i 2an.
    3* hitta något gymnasium som låter mig göra klart en hel linje på 2 år, hört att det finns vissa skolor som tillåter det här.

    Jag är redo att göra allt för att byta program och göra klart gymnasiet, mina föräldrar är redo att stötta mig och jag är en riktig pluggnörd kan tilläggas.

    Vad tycker syon om mina tankar och vad föreslår ni att jag ska göra för att inte behöva börja om en klass?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Oliver,
    jag förutsätter att du är behörig till Naturvetenskapsprogrammet & Teknik, dvs har minst E från grundskolan även i fysik, kemi och biologi samt 6 andra valfria ämnen, förutom sv, eng och matte.

    För att kunna byta, så måste det, för det första, finnas ledig plats /i alla fall en plats/ och för andra, så har Rektor rätt att fatta beslut om att det är möjligt (eller ej) att byta så här sent in på terminen. Anledning till varför Rektorer ofta säger nej till sena byten är att det innebär väldigt mycket extra arbete - inte bara för dig, men även för skolans personal - för administratörer, för lärarna, för rektor själv också. Den extra tiden som behövs, kanske inte finns. Rektor måste då beordra lärare att jobba övertid & det är dyrt att betala för lärarnas övertid /gratis vill inte lärarna arbeta och skall inte heller behöva göra det/. Om det inte finns de pengarna i budgeten, kan inte rektor ta in dig, även om hen vill.
    För att du skall kunna läsa ikapp skillnaden på de kurserna som t.ex. i matte: du läste nu i två tredje delar av terminen Matematik 1a. På Teknik & Naturvetenskapsprogrammet läses den Matematik 1c /det avancerade spåret/. Det är ganska stor skillnad mellan kurser på El/Energi och Natur/Teknik. Om du kan helt på egen hand läsa in och tenta av de kurserna på Prövningsenheten i din kommun /kan kosta ca 500 kr/per kurs att göra Särskild prövning/, då är det inga problem att byta sen (i fall plats finns, så klart).
    Att anpassa undervisning för dig - så att du har möjlighet att läsa ikapp tar lärarnas arbetstid, som de måste ha UTANFÖR LEKTIONERNA för att på lektionerna i klassen går undervisningen vidare... Jag försöker bara förklara varför det blir svårt att få ett positivt svar från någon skola.
    Du får givetvis kontakta rektorer på alla de utbildningar dit du kan tänka dig att byta.
    Någon sommarskola på det sättet som du efterfrågar, känner vi inte till.

    Efter El/Energiprogrammet behöver du inte jobba som Elektriker, utan kan söka till Yrkeshögskola eller till Högskola. Varje elev på ett yrkesprogram har rätt att läsa in högskolebehörighet. Du kan säkert läsa in även kurser för Särskild behörighet. - det är ett alternativ för dig: att stanna på ditt program, men försöka anpassa det till dina intressen och behov genom att välja extra kurser. Från å k 2 kan man läsa utökade kurser, som blir utöver heltid. För det måste man ansöka och skolan kan säga nej, men ofta säger skolorna ja till att läsa ett par utökade kurser.

    Ett annat alternativ, som du känner till är att söka till nästa års antagning. Ja, du blir ett år äldre än dina klasskompisar men det finns fördelar med det: mognast i klassen, har provat på ett annat program och vet nu vad du vill - du kommer även att läsa om några kurser och har goda chanser att få de allra högsta betygen.

    Ett alternativ, som du inte nämnde i din fråga, är att - i fall det inte är möjligt att byta nu och du vill absolut inte stanna på EE, att byta till Individuellt alternativ, där du kan läsa några kurser och gå på praktik resten av tiden. Genom att praktisera på några olika arbetsplatser kan du på bästa sättet komma fram och vara säker på vad du vill läsa sen. Och så söker till till NA och/eller Teknik till nästa år.

    Det är de alternativ som finns:
    1. fråga rektorer på alla skolor dit du kan tänka dig att byta - och i så fall SNARAST;
    2. stanna på EE och individanpassa genom tillvalskurserna;
    3. söka NA eller TE till nästa år.

    Att läsa på gymnasiet i fyra år är inte så ovanligt än man kan tro. På vissa Sport-utbildningar läser de i 4 år. På Teknikprogrammet finns det fjärde tekniskt läsår: http://www.gymnasieguiden.se/program/TE/tekniskt-fjaerde-ar.
    Du skulle ha ditt fjärde läsår detta året och sedan 3 år på NA eller Teknik.

    Som sagt, finns det fördelar i att vara äldst i klassen, men det inte alls är säkert att du blir äldst - det finns elever som söker om och byter program och till och med gör det både två och tre ggr. Det är inget att sträva efter, jag håller med dig - att gå på gymnasiet i fem år t.ex. men fyra år är inte alls konstigt att man går på gymnasiet.

    Det är det bästa svaret jag kan ge dig just nu. Skall samråda med kollegorna och vi återkommer i fall vi kommer fram till att jag har missat någon möjlighet i din situation.
    Bästa hälsningar & stort LYCKA TILL!
    MIKAEL SYV

    • : Tackar det där var ett långt och bra svar på mina frågor! jag tycker att det där med prövningsenheten lät som ett bra alternativ, hur går en sån till?
    • Anna : Du har inte skrivit i vilken kommun du är folkbokförd. Det är varje kommun som ordnar prövningar. I större kommuner brukar det finnas ngt. som heter PRÖVNINGSENHETEN. Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej, kolla på din komuns hemsida - försök hitta Prövningsenheten. Hittar du inte, ring till växel och fråga. I fall de inte vet, fråga på komvux. Där måste de ge dig info- om hur Prövningar går till i just din kommun just nu.
    Exempel: i Göteborg betalar man 500 kr. för att göra prövning i en kurs.
    i Lund är det gratis. I Göteborg ingår det Handledarhjälp i avgiften /finns behöriga lärare som hjälper till att förbereda sig/. I Lund läser man på egen hand och bara kommer till provet.

    Det är två exempel på hur prövningen kan vara organiserad. Man måste i vilket fall anmäla sig några veckor i förväg. Om avgift förekommer eller ej, beror på i vilken kommun man bor. Det kan t o m vara så att i fall man har F betyg i en kurs, så är det gratis att göra prövning EN GÅNG men misslyckas man, då betalar man andra gången man vill göra prövning i samma kurs. I fall man inte har något betyg i kursen, betalar man avgift från första gången... det är vad eleverna berättade att de har fått för svar - i alla fall i några kommuner.

    Sammanfattning: hur prövningen går till måste du fråga din kommun om, den kommunen är du är folkbokförd.
    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'högskolan' (136 st.)

    • felix06

      Höja betyg för högskoleutbildning?

      Hej! Jag började gymnasiet höstterminen 2022. Snabbt kände jag av social press. Jag ville skaffa vänner och tog det lugnt det första året. Tyvärr utvecklade jag dåliga vanor, som att skjuta upp uppgifter av rädsla för att prestera...

      Milla : : Hejsan,jag förstår att det finns orsaker till varför du fick lägre betyg än du skulle kunnat få. Reglerna säger att du har rätt att göra prövningar i de kurser i vilka... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur svårt är det att komma in via reell kompetens?

      Hej, Jag undrar hur svårt det är att komma in på reell kompetens? Det kanske är klokare att satsa på att söka in via HP?

      Milla : : Hej,gör högskoleprovet. Det är alltid en fördel att ha resultat från högskoleprovet, om man söker till en svensk utbildning på högskola eller universitet. Svar... Läs hela svaret
    • My19373

      KAN JAG KOMMA IN UNDER ANDRA URVALET?

      Hej. Jag står som 1206 reserv på juristprogrammet i Stockholm varav 258 är antagna. Finns det någon chans att komma in som reserv? Har sökt lund och Uppsala också, ligger ungefär samma...

      Milla : : Nej, tyvärr, jag ser ingen som helst chans för dig att bli antagen. Du har en reservplats som ligger för långt bort... Beklagar detta.
    • Ryannnnn

      Måste man vara med på studenten?

      Sweden Rock händer typ samtidigt som jag tar studenten och min mamma vill att jag ska vara med för man tar studenten bara en gång i livet. Jag och min pappa har varit på Sweden Rock några gånger nu, så det är speciellt för oss. Jag vill gärna fira min student på mitt eget sätt, och inte på min...

      Milla : : Hejsan,läs gärna på framtid.se/reportage/studenten Jag undrar vad /exakt/ du menar när du skriver "vara med på studenten"? Är det så att du inte vill vara på... Läs hela svaret
    • Sol

      Kan gymnasieprogram påverka chansen du kommer in på vidare studier?

      Hej! Jag vet att denna fråga in är inte relaterad till antagningspoäng, kurser eller betyg. Men, jag undrar om sannolikheten att du kommer in på det programmet som du har valt i Högskolan/universiteten beroende på vad studerade på gymnasiet. Om en person...

      Milla : : Hej,svar på din fråga är både Nej och också (ibland) ja, konstigt nog. Det är komplicerat.Jag ska försöka förklara:till svenska högskole-... Läs hela svaret
    • Ellen1234

      Gymnasielärare med ett ämne?

      Just nu funderar jag på vilken lärarutbildning är bäst att söka till när det gäller möjligheter till arbete i de kommande åren. Jag tänker antigen bli gymnasielärare i engelska eller förskollärare. Jag har däremot hört talas om att det är svårt att hitta ett arbete som gymnasielärare i bara...

      Milla : : Hej,det är (i alla fall nu, i Sverige) stor brist på både förskollärare och på legitimerade lärare och bland annat på gymnasielärare i så gott som alla ämnen! Hur det... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Varför kan man endast söka optikerprogrammet till hösten?

      Hej! Jag undrar varför man endast kan söka till hösten om man ska anmäla sig till optikerprogrammet? Andra utbildningar kan man redan börja plugga på våren men optikerprogrammet går endast på hösten. Varför är det så?...

      Milla : : Hej! de flesta Utbildningar i Sverige börjar på hösten och ett mindre antal börjar på våren; finns också Utbildningar som börjar både höst och... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Vilka program kan man läsa kurs för kurs?

      Hej! Jag har hört något om att det finns vissa program där man kan läsa de som pusselbitar där man söker varje kurs för sig. Nu är det så att jag bor i Göteborg och har inte möjlighet att flytta till andra orter, däremot kan jag pendla till tex. Trollhättan, Halmstad och Borås. Jag håller på...

      Milla : : Hej,utbud av högskole-universitetsutbildningar med start Våren 2024 blir fastställt till första dagen i anmälningsperioden, som blir den 15 september 2023, så det får man se... Läs hela svaret
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Mats

      Studier på komvux?

      Hej! En fråga angående mina studier, jag läser på vuxenutbildning. just nu läser jag matematik 3 som extra kurs bara för att kunna bli behörig till högskoleutbildningar men undrar om jag inte lyckas få godkänt i kursen kommer det...

      Anna: : Hej Mats,om du har examensbevis från gymnasiet och matte 3 finns inte med bland kurser i ditt examensbevis, då kommer betyget i kursen matte 3b eller 3c räknas in endast om du får godkänt betyg i den kursen. Om... Läs hela svaret
    • Mehari

      Om man ska skriva komvuxarbete måste du göra alla ämnen först?

      Om man ska skriva komvuxarbete måste man göra alla ämnen först? Om det saknas några ämnen till som inte klart än, ska man undvika att göra komvuxarbete? vad är den största skillnaden när man gör alla ämnen först och när det saknas ungefär 5 ämne sen ska man göra det efter komvuxarbete? hur det...

      Julia: : Hej Mehari!komvuxarbete (eller gymnasiearbete) med Godkänt betyg måste ingå i examensbeviset från komvux. När den kursen görs spelar ingen roll för... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Räcker min hp poäng?

      Hej! Jag fick högskoleprovsresultatet idag och fick tyvärr inte det jag ville få. Jag vill läsa till optikerprogrammet och behöver 0.8 minst men fick 0.6 istället. Finns det någon chans att komma in eller måste jag göra om provet igen? Mvh Nathalie

      Mikael: : Hej Nathalie!ingen kan på förhand veta vilket resultat från högskoleprovet som kommer ge plats på en högskoleutbildning. Antal utbildningsplatser "ställs mot" sökandes... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Potentiellt nekad CSN - Följdfrågor?

      Hej! Jag har efter en längre tids avbrott från studier bestämt att åter sätta mig i skolstolen, denna gång på en yrkeshögskola och i en främmande ort. Jag studerade 2016/2017 på högskola men 'gick in i väggen'. I slutet av 2016 blev jag diagnostiserad med en akut stressreaktion vilket...

      Anna: : Hej Fredrik,12.5 högskolepoäng motsvarar cirka (lite mindre än...) 8,5 veckors studier på heltid. En vanlig "väg" att få "tillbaka" studiemedel är att studera utan... Läs hela svaret
    • Nida

      Hur kan meritvärdet höjas?

      Hej Jag har ett meritvärde på 14,9 och vill gärna höja upp det. Jag har engelska 5,6,7 och läst bara till mate 2. Har även modernaspråk 1,2. Vill gärna få en plats till våren i tandteknikerprogrammet. så frågan är hur...

      Anna: : Hej Nida!Jag vill börja med att påminna om ännu ett sätt att komma in på en svensk högskoleutbildning - via Högskoleprovet.Vad meritvärdet anbeträffar, så kan det bli... Läs hela svaret
    • Jakob

      Hinna till Sista kompletteringsdagen ?

      Jag har sökt datateknik högskoleingenjör i högskolan väst och för att komma in behöver jag ha fysik 1a, matte 3c och kemi 1. Jag har läst och klarat matte 3c och kemi 1 och fysiken tar slut nästa vecka , jag tror inte jag kommer klara den men finns det något annat sett för att när tänker söka...

      Anna: : Hej Jakob!vi hoppas du får godkänt betyg i fysik1a när kursen slutar nästa vecka. Om det inte blir så, kan du försöka hitta var du kan göra Prövning i kursen. Det är bra... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga