Haris
  Hej,

  Av olika anledningar så gick jag ett samhällsvetenskapligt utökat program som i slutändan har innefattat 2900 poäng. Smart eller inte kan man ju diskutera fram och tillbaka, men så är det nu och jag kan inte direkt ändra på det i efterhand.

  Min fråga är hur jag ska tänka när jag räknar jämförelsetal. Jag funderar på att läsa _till_ Naturkunskap 2 på Komvux och söka en utbildning som antingen tillhör behörighetsområde A14 eller A3.

  Min lista på godkända kurser och betyg från gymnasiet ser ut såhär:
  (vänster-höger: Namn på kurs - betyg - antal poäng - status som utökad eller inte utökad)
  Engelska 5 A 100
  Engelska 6 A 100
  Engelska 7 A 100 ***U***
  Filosofi 1 A 50
  Geografi 1 C 100
  Gymnasiearb. E 100
  Historia 1b A 100
  Historia 2a A 100
  Historia 3 A 100
  Idrott och hälsa 1 D 100
  Ledarskap och organisation B 100
  Matematik 1b B 100
  Matematik 2b C 100
  Matematik 3b C 100 U
  Spanska 3 A 100
  Spanska 4 C 100 ***U***
  Bosniska 1 B 100
  Bosniska 2 B 100
  Modersmål - aktiv tvåspråkighet A 100
  Ensemble 1 C 100 ***U***
  Naturkunskap 1b C 100
  Psykologi 1 B 50
  Religionskunskap 1 C 50
  Religionskunskap 2 A 50
  Samhällskunskap 1b A 100
  Samhällskunskap 2 A 100
  Samhällskunskap 3 A 100
  Retorik B 100
  Svenska 1 B 100
  Svenska 2 B 100
  Svenska 3 B 100

  Min fråga är: hur ska jag räkna ut mitt jämförelsetal ? För behörighetsområde A3 respektive A14 krävs bara, om jag inte har helt fel, Naturkunskap 2 utöver det som samhällsvetenskap redan innefattar. Men i och med att jag har läst extra poäng är jag faktiskt lite förvirrad. Innebär detta att mitt jämförelsetal kommer landa någonstans på hiskeligt låga 17/18 även med tillgodogjorda meritpoäng haha?

  Tack för din/er tid.
  • Milla

   Betygen i Gymnasiearb. Och i Ensemble 1 räknas inte in, men de andra betygen plus Naturkunskap 2 betyg måste du räkna in. Du har Max meritpoäng (2,5) för mod.språk 3&4 och eng7.

  • Haris

   Hej Milla och tack för ditt svar! Vad menar du med "räknas inte in" - menar du att man inte räknar det in i det totala betygsvärdet, eller att man inte räknar det in i det totala antalet poäng (alltså nämnaren man dividerar betygsvärdet med!)... eller kanske både och samtidigt? Vad jag har läst på forum kan alldeles för många utökade kurser sabotera meritvärdet för en. För vad jag har fattat det så räknar man när man ska komma fram till nämnaren ALLA POÄNG utom gymnasiearbetet, men man räknar i vissa fall inte in det i betygsvärdet.. t.ex precis som du tog upp, i mitt fall Ensemble 1. Så en konkret fråga kanske ska formuleras såhär: räknar jag bort ensemble 1 endast från betygsvärdet, eller räknar jag också bort det från totala antalet poäng? För ifall det är med i det totala antalet poäng, så ökar det ju nämnaren samtidigt som det inte påverkar betygsvärdet  till det högre. Således sänker det snittbetyget? Tack!

  • Jelena

   Bortse helt från GA och Ensemble kurserna som om du ej läst dem; glöm poängen för dem också. Du har då nu 2600 p att räkna på men med nk2 blir det 2700p.

  • Haris Bra info, tack, tror jag förstår!
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  vi rekommenderar använda Räknehjäpen på Antagning.se men du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde utan det gör antagning.se om du söker till en svensk högskole/universitetsutbildning, blir bedömd som BEHÖRIG och då får du veta vad ditt meritvärde blir.
  Om du Vill räkna på dina betyg - då är Millas och Jelenas kommentarer rätt (info i dem är Rätt). Av de U-kurser så det endast de som krävs för Särskild behörighet eller de som ger meritpoäng som räknas in i ditt jämförelsetal.
  Betyget i Gymnasiearbete räknas inte in.
  Du kan "mata" in de kurserna i vilka betygen räknas in - i Verktyget på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetygsamlat-betygsdokument-fore-2010/Rakna-ut-ditt-meritvarde/Raknehjalp och sedan plussar du på 2,5 (meritpoäng för moderna språk 3 och 4 och för engelska 7).

  Om du behöver (för särskild behörighet) även Naturkunskap 2, då måste du först få godkänt betyg i den kursen och betyget kommer också räknas in. Skillnad mellan att du får E eller A i nk2 blir cirka "plus-minus" 0.4 (påverkan på ditt jämförelsetal).
  Utan godkänt betyg i nk2 är du inte behörig till "din" högskoleutbilnding (enligt info som du själv ger i din fråga) och då spelar det ingen roll hur högt meritvärde du har för att Obehöriga deltar inte i konkurrensen om plats på svenska högskole-/universitetsutbildningar.
  Jag rekommenderar därför att du först skaffar dig betyget i Nk2 och försök få så högt betyg du kan - helst A och först sedan räknar på ditt meritvärde.
  Vänligen
  ANNA

  • Haris Hej. Vill försäkra mig att jag förstår dig rätt! Formeln för meritvärde är ju : Totalt betygsvärde / totalt antal poäng + meritpoäng. Den nämnaren i ekvationen "totalt antal poäng", med bortse från ensemble och GA, menar du bortse från det i både täljaren och nämnaren eller bara i täljaren? Det är hela anledningen varför jag har ställt frågan, för är orolig att saker sänker dig ändå. Vad jag har förstått Jelenas kommentar ska man räkna bort det i båda men är det så? Tack för tipset, jag ska anmäla mig till komvux och således inte söka obehöriga utbildningar idag utan inom snar framtid.
  • Mikael Ja, räkna bort (alltså "glöm" helt) att du har fått betygen i GA och Ensemble1. Stryk bort GA och Ensemble1 helt och hållet och de poängen ska inte "förekomma" eller räknas med när man räknar på sitt jämförelsetal. På så sätt blir du inte straffad för att du läst en obligatorisk kurs GA och en U-kurs! :)
  • Haris Hej Mikael! Hjälpsamt svar. Jag har bara en fråga till. På antagning.se kan man läsa att när man beräknar täljaren i ekvationen, alltså det totala betygsvärdet från alla ens kurser multiplicerat med betygssiffervärdet, så står det att "Summan du får fram blir ett värde mellan 21 500 och 48 000.". Med mina nuvarande gymnasiala meriter får jag dock ett värde på 48375 när jag räknar så som ni har instruerat mig. Och hade jag läst Naturkunskap 2 och fått A i det så hade det ju blivit 50375. Hur kommer detta sig? De säger ju att det "ska" vara ett värde mellan 21,5k och 48k, har jag räknat fel? Mvh
  • Anna

   Räkneverktyget på Antagning.se är det Antagning.se som ansvarar för. Kontakta gärna Antagning.se eller UHR, Universitets- och högskolerådet. Jag anser personligen att de borde inte sätta "övre gräns" för att det kan förekomma fall då Många kurser utöver de som finns i Examensbeviset (diverse Kompletteringar) som ska räknas in och på så sätt måste man räkna in många fler betyg än det "vanliga". Det är inte helt ovanligt att man hittar felformuleringar på t.ex Antagning.se (exempelvis står det att "du ska ha läst kurser... " men det som ska stå är "du ska ha Godkända betyg" - vi har vid några tillfällen påpekat det för Antagning.se och de gjorde några ändringar, men inte på alla ställen, så det står fortfarande fel på "sina ställen"). Jag tycker du ska strunta i det som står om övre gränsen för att de menar (säkert) att 2400p. som är vanligt att man har (examensbevis är på 2500p. men GA räknas inte in så blir det 2400p) och om man har A betyg i alla kurser inom 2400p. så blir det 2400 x 20 = 48 000 men sedan ska man ju också räkna in vissa U-kurser och även Kompletterande kurser som ej ingår i exam.bevis. Och man kommer i så fall komma över "gränsen" på 48 000! Innan du har ditt betyg i Nk2 som också ska räknas in, så räcker det att du "uppskattar" - alla C betyg ger jämförelsetal på 15.0 och alla B betyg - på 17.5.. Vad du eller vi räknar fram kommer ändå inte spela roll, för att det är Det som Antagning.se kommer räkna fram som kommer att gälla. Men de kommer inte räkna på dina betyg innan du ansöker om utbildning på högskolenivå och bedöms som BEHÖRIG sökande - då får du svar om vilket meritvärde du har.

  • Haris Tack!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'reservantagning' (18 st.)

  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • . 17 år

   hur gör jag om jag vill byta gymnasium?

   Hej! Jag går just nu första året på gymnasiet (började förra veckan) men trivs inte jättebra i min klass och tvivlar på om jag ska gå kvar där. Jag kommer känna ut denna veckan men om det inte känns bra så vill jag byta...

   Julia SYV: Hej"det är inte förbjudet att fråga på skolan, men t o m 9 sept 2021 pågår det fortfarande reservantagning som antagningskansliet sköter, så jag tycker du bör i... Läs hela svaret
  • Raghad 21 år

   Hoppa av gymnasiet och hur går det efter det?

   Jag är 18 år gammal och jag har bestämt mig att hoppa av gymnasiet pga att jag trivs inte där. Jag försökte att ansöka till Korrespondensskola ( distans skola) men jag bara fick veta att reservantagningen pågår tills 13 september vilket betyder...

   Mikael SYV: Hej, vi avråder från att hoppa av gymnasiet om man ej har ngt. annat "färdigt" alternativ. Vi vet inte om du kommer in på Korrespondensgymnasiet eller inte. Vi hoppas du gör det,... Läs hela svaret
  • Susan

   Varför har min reservplats blivit sämre?

   Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

   Milla SYV: Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
  • Bassem

   vart hamnar jag i reservkön om jag har högst betyg?

   hej! jag går i ett gymnasium nu. jag vill byta till ett annat gymnasium och har 335 i betygssumma. om jag söker till ett annat gymnasium nu 20-08-2018, kommer jag att hamna sist på listan pga att jag är den sista som har sökt eller kommer jag hamna först i listan om jag har bäst betyg av alla...

   Milla SYV: Troligtvis kommer du ställas sist i reservkön, därför att de som sökte i tid, brukar prioriteras.
  • Herdi

   Hur fungerar gymnasiebyte innan terminen har börjat?

   Jag har nu blivit antagen till Östra real gymnasiet men efter att ha läst mer om gymnasiet vet jag inte om det kommer att passa mig. Jag hade tänkt byta till mitt tredje val som var midsommarkransens gymnasium men jag vet inte hur jag ska göra detta. Jag kommer att skicka betyg, personnummer och...

   Anna SYV: Hej Herdi, jag råder dig börja läsa där du är antagen. Detta för att det finns ingen garanti på att bli antagen på en annan skola.Där du är ANTAGEN,... Läs hela svaret
  • Sofia

   Kommer jag ha kvar min reservplats?

   Hej! det är så att jag fick min gymnasiebesked för typ 2 veckor sedan där det stod att jag kom in på mitt andrahandsval. Men jag tackade ändå ja för att vara reserv på mitt förstahandsval men att jag ändå accepterar min plats på mitt andrahandsval. Så idag fick jag ett brev från mitt...

   Anna SYV: HEJ SOFIA, TYVÄRR KAN VI PÅ FRÅGA SYV INTE SVARA PÅ EN SÅ SPECIFIK FRÅGA. Det är Gymnasieantagningen i just din del av Sverige som du måste få svar på. Saken... Läs hela svaret
  • nikolas

   När börjar reservantagnigen?

   Hejsan det är så att jag kom in en skola som var mitt fjärde handsval och jag ligger som reserv nr6 för mitt första handsval jag undrade när jag få reda på att om jag kom in eller inte? Jag bor i stockholm.

   Anna SYV: Hej Nikolas, antagning från Reserv kan pågå så länge som till slutet av september /i vissa fall/. Det går därför inte svara på din fråga med ett exakt datum... men om du... Läs hela svaret
  • Julia

   Hur ser det ut när skolan tar över reservantagningen?

   Hej! Om bara någon vecka ska jag börja mitt första år på gymnasiet, men problemet är att jag hellre skulle gå på ett högre rangordnat val. Grejen är, på mitt förstahandsval,som är Rytmus, ligger jag på 6e plats som reserv( av ca 50 så det är ändå bra;p) Nu under sommaren har det varit två olika...

   Liselotte Johansson: Hej Julia, det stämmer att Rytmus-musikergymnasiet-nacka tar över reservantagningen den 14 augusti - från gyantagningen.se och det innebär att skolan kommer f o m 14 aug kalla in... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   När får jag veta om jag kommit in på reservantagningen ?

   Det stod att rsultatet från reservantagningen skulle stå 1a augusti men när jag loggar in står det bara att mitt svar är behandlad samt vilken plats jag är i reservkön. När vet jag om jag kommit in

   Mikael SYV: Hej Anna, din fråga måste vi hänvisa till personal på just ditt antagningskansli. Olika gymnasieantagningskanslierna gör på lite olika sätt. Olika datum... Läs hela svaret
  • William

   Hur fungerar reservantagning?

   Hej, Jag har kommit in på mitt sjunde val på gymnasiet. När jag loggar in på gyantagning står det på ovanstående val att jag har olika reservplatser. Måste jag på något sätt svara att jag vill gå på mitt sjundeval och är jag fortfarande på kö för att komma in som reserv på ovanstående valen?

   Anna SYV: Hej William, om det står att du är ANTAGEN, då är du väl antagen, antar jag... Har du svarat på ditt Antagningsbesked och bekräfrar att du vill ha den platsen där du är antagen +... Läs hela svaret
  • lukas

   Reservantagningen??

   Hej igen! Jag undrar om man blir antangen på reservantagningen och kanske missar samtalet från gymnasiet skolan vad ska man då göra? Förlorar man sin plats och hur långt tid har man på sig för att besvara på reservantagningen?

   Julia SYV: Hej Lukas; det finns inte några generella bestämmelser utan varje gymnasieantagningskansli skapar egna rutiner vad gäller Reservantagning till gymnasiet. Tips: se till att ditt gymnasieantagningskansli har FLERA OLIKA... Läs hela svaret
  • lukas

   Reservantagning??

   Hej, jag har 225 poäng och kom inte på den gymnasiet jag ville gå. Just ligger det 250 för den lägsta poängen. Jag ligger som reserv 4 och undrar vad som påverkar reservantagningen poängen. Kan man komma in den även om man har lågt betyg....

   Anna SYV: hej Lukas,Antagningskanslier kräver inte själva några "poäng". Antagningsgränser uppstår i konkurrensen... Exempelvis: om det finns 60 platser på en viss utbildning på en viss gymnasieskola (2... Läs hela svaret
  • Elias

   Antagningspoän på Korrespondens gymnasiet?

   Hej! Jag går nu sista året på grundskolan (9an) och funderar på att ansöka till ett distans gymnasium, då korrespondens gymnasiet verkar vara ensamma med att erbjuda distans så undrar jag över vad de har för antagningspoäng, självklart vet jag att de ändrar antagningspoängen från år till år,...

   Daniel Larsson: Hej Elias, precis som du själv skriver, kan antagningsgränsen förändras på alla skolor och även på Korr >>> och det är också sant att Korr är den enda... Läs hela svaret
  • Xingyi 21 år

   Min reservplats hade försämras, Why??

   Jag såg idag att en av mina reservplats hade försämras, de säger att “Ditt nuvarande reservnummer kan försämras när en sökande med högre poäng, som aviserat om inflyttning till den sökta kommunen, blir folkbokförd i kommunen” Menar de att om man behöver bara har högre poäng än mig så kan de...

   Anna SYV: Hej Xingyi, så som du beskriver situationen & som du ställer frågan, så tror jag det som gäller är att OM NÅGON ELEV flyttar till din kommun (dvs folkbokför sig i din... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga