Haris
    Hej,

    Av olika anledningar så gick jag ett samhällsvetenskapligt utökat program som i slutändan har innefattat 2900 poäng. Smart eller inte kan man ju diskutera fram och tillbaka, men så är det nu och jag kan inte direkt ändra på det i efterhand.

    Min fråga är hur jag ska tänka när jag räknar jämförelsetal. Jag funderar på att läsa _till_ Naturkunskap 2 på Komvux och söka en utbildning som antingen tillhör behörighetsområde A14 eller A3.

    Min lista på godkända kurser och betyg från gymnasiet ser ut såhär:
    (vänster-höger: Namn på kurs - betyg - antal poäng - status som utökad eller inte utökad)
    Engelska 5 A 100
    Engelska 6 A 100
    Engelska 7 A 100 ***U***
    Filosofi 1 A 50
    Geografi 1 C 100
    Gymnasiearb. E 100
    Historia 1b A 100
    Historia 2a A 100
    Historia 3 A 100
    Idrott och hälsa 1 D 100
    Ledarskap och organisation B 100
    Matematik 1b B 100
    Matematik 2b C 100
    Matematik 3b C 100 U
    Spanska 3 A 100
    Spanska 4 C 100 ***U***
    Bosniska 1 B 100
    Bosniska 2 B 100
    Modersmål - aktiv tvåspråkighet A 100
    Ensemble 1 C 100 ***U***
    Naturkunskap 1b C 100
    Psykologi 1 B 50
    Religionskunskap 1 C 50
    Religionskunskap 2 A 50
    Samhällskunskap 1b A 100
    Samhällskunskap 2 A 100
    Samhällskunskap 3 A 100
    Retorik B 100
    Svenska 1 B 100
    Svenska 2 B 100
    Svenska 3 B 100

    Min fråga är: hur ska jag räkna ut mitt jämförelsetal ? För behörighetsområde A3 respektive A14 krävs bara, om jag inte har helt fel, Naturkunskap 2 utöver det som samhällsvetenskap redan innefattar. Men i och med att jag har läst extra poäng är jag faktiskt lite förvirrad. Innebär detta att mitt jämförelsetal kommer landa någonstans på hiskeligt låga 17/18 även med tillgodogjorda meritpoäng haha?

    Tack för din/er tid.
    • Milla :

      Betygen i Gymnasiearb. Och i Ensemble 1 räknas inte in, men de andra betygen plus Naturkunskap 2 betyg måste du räkna in. Du har Max meritpoäng (2,5) för mod.språk 3&4 och eng7.

    • :

      Hej Milla och tack för ditt svar! Vad menar du med "räknas inte in" - menar du att man inte räknar det in i det totala betygsvärdet, eller att man inte räknar det in i det totala antalet poäng (alltså nämnaren man dividerar betygsvärdet med!)... eller kanske både och samtidigt? Vad jag har läst på forum kan alldeles för många utökade kurser sabotera meritvärdet för en. För vad jag har fattat det så räknar man när man ska komma fram till nämnaren ALLA POÄNG utom gymnasiearbetet, men man räknar i vissa fall inte in det i betygsvärdet.. t.ex precis som du tog upp, i mitt fall Ensemble 1. Så en konkret fråga kanske ska formuleras såhär: räknar jag bort ensemble 1 endast från betygsvärdet, eller räknar jag också bort det från totala antalet poäng? För ifall det är med i det totala antalet poäng, så ökar det ju nämnaren samtidigt som det inte påverkar betygsvärdet  till det högre. Således sänker det snittbetyget? Tack!

    • Jelena :

      Bortse helt från GA och Ensemble kurserna som om du ej läst dem; glöm poängen för dem också. Du har då nu 2600 p att räkna på men med nk2 blir det 2700p.

    • : Bra info, tack, tror jag förstår!
    • Mikael : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!

    vi rekommenderar använda Räknehjäpen på Antagning.se men du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde utan det gör antagning.se om du söker till en svensk högskole/universitetsutbildning, blir bedömd som BEHÖRIG och då får du veta vad ditt meritvärde blir.
    Om du Vill räkna på dina betyg - då är Millas och Jelenas kommentarer rätt (info i dem är Rätt). Av de U-kurser så det endast de som krävs för Särskild behörighet eller de som ger meritpoäng som räknas in i ditt jämförelsetal.
    Betyget i Gymnasiearbete räknas inte in.
    Du kan "mata" in de kurserna i vilka betygen räknas in - i Verktyget på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetygsamlat-betygsdokument-fore-2010/Rakna-ut-ditt-meritvarde/Raknehjalp och sedan plussar du på 2,5 (meritpoäng för moderna språk 3 och 4 och för engelska 7).

    Om du behöver (för särskild behörighet) även Naturkunskap 2, då måste du först få godkänt betyg i den kursen och betyget kommer också räknas in. Skillnad mellan att du får E eller A i nk2 blir cirka "plus-minus" 0.4 (påverkan på ditt jämförelsetal).
    Utan godkänt betyg i nk2 är du inte behörig till "din" högskoleutbilnding (enligt info som du själv ger i din fråga) och då spelar det ingen roll hur högt meritvärde du har för att Obehöriga deltar inte i konkurrensen om plats på svenska högskole-/universitetsutbildningar.
    Jag rekommenderar därför att du först skaffar dig betyget i Nk2 och försök få så högt betyg du kan - helst A och först sedan räknar på ditt meritvärde.
    Vänligen
    ANNA

    • : Hej. Vill försäkra mig att jag förstår dig rätt! Formeln för meritvärde är ju : Totalt betygsvärde / totalt antal poäng + meritpoäng. Den nämnaren i ekvationen "totalt antal poäng", med bortse från ensemble och GA, menar du bortse från det i både täljaren och nämnaren eller bara i täljaren? Det är hela anledningen varför jag har ställt frågan, för är orolig att saker sänker dig ändå. Vad jag har förstått Jelenas kommentar ska man räkna bort det i båda men är det så? Tack för tipset, jag ska anmäla mig till komvux och således inte söka obehöriga utbildningar idag utan inom snar framtid.
    • Mikael : Ja, räkna bort (alltså "glöm" helt) att du har fått betygen i GA och Ensemble1. Stryk bort GA och Ensemble1 helt och hållet och de poängen ska inte "förekomma" eller räknas med när man räknar på sitt jämförelsetal. På så sätt blir du inte straffad för att du läst en obligatorisk kurs GA och en U-kurs! :)
    • : Hej Mikael! Hjälpsamt svar. Jag har bara en fråga till. På antagning.se kan man läsa att när man beräknar täljaren i ekvationen, alltså det totala betygsvärdet från alla ens kurser multiplicerat med betygssiffervärdet, så står det att "Summan du får fram blir ett värde mellan 21 500 och 48 000.". Med mina nuvarande gymnasiala meriter får jag dock ett värde på 48375 när jag räknar så som ni har instruerat mig. Och hade jag läst Naturkunskap 2 och fått A i det så hade det ju blivit 50375. Hur kommer detta sig? De säger ju att det "ska" vara ett värde mellan 21,5k och 48k, har jag räknat fel? Mvh
    • Anna :

      Räkneverktyget på Antagning.se är det Antagning.se som ansvarar för. Kontakta gärna Antagning.se eller UHR, Universitets- och högskolerådet. Jag anser personligen att de borde inte sätta "övre gräns" för att det kan förekomma fall då Många kurser utöver de som finns i Examensbeviset (diverse Kompletteringar) som ska räknas in och på så sätt måste man räkna in många fler betyg än det "vanliga". Det är inte helt ovanligt att man hittar felformuleringar på t.ex Antagning.se (exempelvis står det att "du ska ha läst kurser... " men det som ska stå är "du ska ha Godkända betyg" - vi har vid några tillfällen påpekat det för Antagning.se och de gjorde några ändringar, men inte på alla ställen, så det står fortfarande fel på "sina ställen"). Jag tycker du ska strunta i det som står om övre gränsen för att de menar (säkert) att 2400p. som är vanligt att man har (examensbevis är på 2500p. men GA räknas inte in så blir det 2400p) och om man har A betyg i alla kurser inom 2400p. så blir det 2400 x 20 = 48 000 men sedan ska man ju också räkna in vissa U-kurser och även Kompletterande kurser som ej ingår i exam.bevis. Och man kommer i så fall komma över "gränsen" på 48 000! Innan du har ditt betyg i Nk2 som också ska räknas in, så räcker det att du "uppskattar" - alla C betyg ger jämförelsetal på 15.0 och alla B betyg - på 17.5.. Vad du eller vi räknar fram kommer ändå inte spela roll, för att det är Det som Antagning.se kommer räkna fram som kommer att gälla. Men de kommer inte räkna på dina betyg innan du ansöker om utbildning på högskolenivå och bedöms som BEHÖRIG sökande - då får du svar om vilket meritvärde du har.

    • : Tack!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'svårt att välja' (15 st.)

    • Zambe

      individuella Valen?

      Hej!, Jag vill kunna plugga vidare om jag någonsin kommer behöva det i framtiden så jag undrar vilka kursers/ämnen jag behöver välja (går I fordons-programmet) men samtidigt vill jag kunna satsa på musik, behöver så snabb hjälp! Som...

      Anna: : Hej Hetem!Inom Individuellt val får man läsa vilka kurser som helst av de som din gymnasieskola kan erbjuda att läsa. Om du vill i framtiden satsa på musik, fråga på din skola (prata med SYV) vilka... Läs hela svaret
    • Sofia

      Avgör estetiska programmet hela mitt liv?

      Jag har funderat ett tag och nu börjar jag luta mig mot att välja Estetiska programmet med inriktningen Teater istället för Samhällsvetenskapsprogrammet. Men grejen är att jag inte vet om jag kommer att jobba med det i framtiden, jag vill snarare gå programmet för att det verkar jättekul och för...

      Daniel: : Hej Sofia, Estetiska är ett högskoleförberedande gymnasieprogram. det betyder att man läser kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier - som Obligatoriska kurser.... Läs hela svaret
    • fef

      Vad för frågor borde man ställa syv?

      Hej! Jag ska få en ny tid hos syv den 16 oktober, och jag undrar vad det är för slags frågor jag borde ställa då? Tacksam för svar :) P.S jag funderar på att gå IT-Teknik på IT-Gymnasiet.

      Anna: : Hej Pontus, det är inte obligatorisk att ställa frågor till Studie- och yrkesvägledare. Man KAN ställa frågor om man har frågor. Har man inga frågor, behöver man inte... Läs hela svaret
    • Ronaldo

      Osäker inför antagningsbesked för senanmälan?

      Hej på er! Jag har redan skrivit angående detta med val av utbildning. Jag hade så svårt att välja mellan (1ahand) systemutveckling, (2a) basår för maskiningenjör & (3e) Statsvetare att jag struntade i att svara på första antagningsbeskedet för hösten 2017. Faktum är att jag faktiskt kom in...

      Anna: : Hej Ronaldo! Ang. om du har chans att komma in från Reserv när du är reserv nr.80 så tror jag det blir svårt... dvs jag tror inte du kommer in. Men, teoretiskt sett, finns det ju... Läs hela svaret
    • Vendetta

      Vad ska jag läsa efter gymnasiet?

      Hej! Jag ska börja tredje året i gymnasiet och går i Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende. Jag är väldigt oroad över vad jag ska läsa efter universitet eftersom att jag har väldigt många utbildningar jag vill läsa. Dels är jag intresserad över samhälle, ekonomi och politik....

      Melina: : Hej Vendetta! Vad spännande att du har många utbildningar att välja mellan. Samtliga som du nämner skulle kunna leda dig till ett jobb inom t.ex EU eller FN. Men en utbildning inom t.ex juridik, politik... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan jag bygga ihop min egna examen?

      Hej! Jag har snart läst 1 år på universitetet och kommer därför snart ha 60 hp. Programmet jag läser heter information och PR (har läst kurser som "kommunikativt ledarskap" "kommunikation och organisation" "projekt och organisation" "marknadskommunikation" och dylikt). Jag börjar nu känna att...

      Daniel: : Hej Amanda, jag vill råda dig söka "allt möjligt" samtidigt - du förlorar inget på att göra ansökningar till >>yrkeshögskolans Paralegal-utbildning /eller utbildningar -... Läs hela svaret
    • Charbel

      Ekonomi eller samhälle?

      Hej jag står inom ett tufft val. Min gymnasieval. Det står mellan samhälle och ekonomi. Jag gillar verkligen So framförallt samhällskunskap och geografi. Jag gillar politik, att argumentera och jobba med "hållbar utveckling" med politik. Jag gillar ekonomi också, som handel, produktion och...

      Mikael: : Hej Charbel! Skillnaden mellan Ekonomiprogrmamet och Samhällsvetenskapsprogrammet är inte så jättestor. Många kurser är det exakt samma och man kan med "de rätta" valbara kurser få... Läs hela svaret
    • Extra

      Borde jag gå på naturprogrammet?

      Hej! Jag står snart inför mitt gymnasieval och känner mig ganska splittrad. Mina meritpoäng ligger på 336 och jag kan i princip komma in på vilken utbildning jag vill. I naturämnena har jag länge legat på A ibland något B. Matten hamnar sannolikt på B i år då den blivit allt svårare samtidigt...

      Anna: : Hej Extra! Du är jätteduktig som har så höga betyg! Det är också jättebra att du tar gymnasieval på största allvar och funderar mycket noga om vilken utbildning du vill gå! Du har varierande intressen och är är... Läs hela svaret
    • Johan

      Hur ska man gå till väga om man inte vet vad man vill studera till ?

      Själv är jag 20 år och studerat transport programmet. Jag tror jag valt fel och vill läsa upp mina betyg på komvux så jag kommer in på högskola. Men jag vet inte vad jag ska satsa på för inriktning, jag har så många saker jag vill bli så svårt att välja.

      Mikael: : Hej Johan! Att komma fram till vad man vill skaffa sig för yrke är en PROCESS. Du kan börja med att läsa om olika yrken http://www.framtid.se Sedan gör tester på... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt?

      Hej, Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt? Jag är en förvirrad ny ungdom ute i arbetslivet och jag vill snart påbörja mina efter studier, men känner mig så förvirrad och pressad på att komma någonstans i mitt liv. Har du några tips på hur jag kan ta reda på vad jag vill bli eller...

      Mikael: : Hej Linnea! Du skriver inte vad du läste innan och var du jobbar nu. Rent allmänt så finns det följande alternativ: 1. fortsätta jobba där du jobbar nu tills du kommer på vad du vill läsa 2. se på utbudet av... Läs hela svaret
    • Emma

      Vad ska jag välja?

      Hej, Jag går i nian och är jätte splittrad om vad jag ska välja, Jag har varit inne på ett av Yh pogrammen men folk säger att man bara får dåliga jobb och dåligt betalt m.m men samtidigt vet jag vad jag vill ha för yrke och det finns en YH utbildning för det, Vad ska jag välja?

      Milla : : Hej Emma! Om du vet vilket yrke du vill ha, så tycker jag du bör satsa på det. Inom nästan varje yrke finns det olika valmöjligheter, bl a kan man starta ett eget litet företag och bli sin egen arbetsgivare. Skulle du efter ett... Läs hela svaret
    • Dilan

      Är natur verkligen så svårt som alla säger?

      Hej! Jag är en tjej som är 15 år och ska snart göra mitt gymnasieval. Jag har ingen aning om vad jag ska söka men jag vet att Jag gillar ämnet biologi och även kemi, men hatar fysik,teknin och matte. Och jag vet liksom inte om jag skulle kunna klara av natur, det verkar så svårt och har bara...

      Lena: : Hejsan, ska du välja Naturvetenskapliga programmet så ska du inte välja den för att den är bred utan för att du verkligen gilla att plugga matte, fysik, kemi och biologi och vara beredd att spendera mycket tid med... Läs hela svaret
    • Hanna

      Problem med valet, ska jag välja samhälle eller natur?

      Hej! Jag har ett problem. Till våren ska vi 9:or göra vårt gymnasieval och jag tycker det är himla svårt! Jag velar mellan samhäll och natur. Jag har lätt för mig i skolan, har minst C i alla ämnen. Jag är mycket intresserad av so:ämnena och språk. Även fast jag inte har svårt för varken matte...

      Lena: : Hejsan, förstår att du har svårt att välja och att det kan kännas som att man ska välja för livet men så är det faktiskt inte! Jag hör att du är klok och att du har koll på vad som egentligen skulle... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Ska jag välja estet/dans eller natur?

      Jag vet inte om jag ska välja estet/dans eller den naturvetenskapliga linjen. Jag har dansat jazz sedan jag var nio. När var elva började jag jazzmodern istället. Där dansar jag fortfarande. Jag har även dansat bugg när var fem tills jag blev tio. Jag har spelat valthorn i fem år på...

      Lena: : Hejsan, jag förstår verkligen att du har svårt att välja! Du behöver fundera på hur du vill ha det på gymnasiet. Jag antar att du dansar mycket på din fritid så på det sättet så kan kanske Natur passa dig bra - då får du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga