Elias
    Hej!
    Jag tar studenten nu i vår och det börjar bli dags för att planera inför framtiden. Jag funderar på att bli ämneslärare i gymnasiet med samhällskunskap och historia som ämnen. Denna kombination finns bara i Malmö (i Skåne). Saken är att jag har hört väldigt mycket negativt om Malmö universitet och min lärare sa uttryckligen att jag kommer att "ångra mig resten av mitt liv" ifall jag spenderar mina fem studieår där. Det känns därför inte som ett så bra alternativ känner jag. Det vore härligt att plugga i Lund men där finns inte några bra ämneskombinationer som jag kommer trivas med.

    Det ända alternativet, enligt min kunskap, är då att söka sig till Linnéuniversitetet i Växjö. Detta skulle antigen innebära ca 4 timmar pendling sammanlagt per dag eller att jag behöver betala dyra pengar för studentbostad. Jag måste dock erkänna att studentlivet i Växjö låter ganska lockande. Tror ni att jag kommer att ångra mig i framtiden när jag är skuldsatt upp mot öronen?

    Mitt snittbetyg (enligt en trolig prognos) är 16.71p med 1.5 meritpoäng inkluderat, samt 0.8p i högskoleprovet (ska skriva HP snart igen så jag höjer mig förhoppningsvis). Hur tufft är det att komma in på ett universitet i Malmö/Växjö med dessa betyg? Är det ens realistiskt att hoppas bli antagen på första försöket?
    Vad finns det egentligen för sätt att granska kvalitén i Sveriges högskolor och universitet (förtjänar Malmö universitet sitt dåliga rykte)? Jag vet att ni har svårt att svara på detta pga. er yrkesroll (opartiskhet osv.), men ni kan väl ge mig några hintar eller peka på några bra webbsidor eller undersökningar? Jag har nämligen letat över hela nätet efter detta men hittills inte hittat något. Hur jämför sig Malmös/Växjös och lunds lärarutbildningar?

    Några frågor ang. Växjö: Är det enligt er mening realistiskt att skaffa bostad i Växjö om det "bara" är 1.5 timmar enkel resa dit? Tror ni att man kan leva med att pendla så pass mycket i fem år ifall jag bestämmer mig för att bo hemma? Är det svårt att få fatt i bostad och är köerna är extremt långa så att jag inte kan få en bostad till höst? Hur går jag till väga ifall jag bestämmer mig för att plugga i Växjö (vad är rimligt bostadspris, ska jag göra intresseanmälningar redan nu osv.?)
    Sammanfattningsvis så är mina huvudfrågor: Ska jag plugga till lärare i Malmö eller Växjö? Ifall jag väljer Växjö ska jag pendla dit (för ca 5700kr i månaden) eller ska jag bo i Växjö (ca 3600kr i hyra varje månad).

    Jag hoppas att mina frågor inte är alldeles för invecklade men det vore skönt att få svar från någon ”opartisk källa” ang. Malmös status osv., då jag inte vet varken ut eller in vad jag ska göra.
    Tack på förhand!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elias!
    Du ställer ett antal viktiga frågor; men en del av dem kan inte vi på Fråga syv svara på... tyvärr. :( Jag svarar på det vi kan svara, var god läs nedan.

    Ang. kvalitet i högskoleutbildningar i Sverige är det UKÄ, Universitetskanslers Ämbete>>, som borde ha mest pålitlig info, då det är deras uppgift att utfärda tillstånd att bedriva utbildning och granska kvalité i utbildningar på högskolor och universitet i Sverige. Sök info på UKÄ´s hemsida eller kontakta UKÄ och ställ din fråga till dem.

    Ang. pendla 4 timmar om dagen i fem år, så tycker inte jag det är realistiskt. 1,5 timme enkel väg är på gränsen till "det omöjliga" men det finns givetvis exempel på att folk penlar så här långt, ex. om man kan läsa eller sova på tåget och inte behöver byta flera ggr. Men tänk på möliga förseningar! Så jag kan inte rekommendera att räkna med att kunna pendla så här långt under så pass lång tid.

    Ang. var man kan utbilda sig till lärare
    Vänta till 15 mars 2018. Den dagen kl.13.00 startar ansökningsperiod till höstens högskoleutbildningar i Sverige. Nya program kan förhoppningsvis dyka upp på www.studera.nu (högskolornas gemensam hemsida) och på www.antagning.se, en sida där man gör ansökan till högskolestudier. Sista dag att göra ansökan är 16 april 2018. Du kommer, alltså, mellan 15 mars och 16 april ha tid att hitta vad du vill söka och göra din ansökan.

    Ang. bostad under studietiden
    Jag tycker det är mycket fördelaktigt att kunna bo hemma eller hos någon släkting eller vän till familjen: gratis eller billigt; och kanske kan Distans-studier vara ett alternativ för dig; exempelvis kan du satsa på ett annorlunda upplägg: läsa 120 högskolepoäng i ditt huvudämne + 90 högskolepoäng i ditt biämne och sedan söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som går på 3 terminer på heltid.
    Men om du vill uppleva studentlivet och vill läsa på plats, "bundet" till skolorten, då är "att hitta bostad" ett stort problem. Det är en svår bostadssituation ... och mycket beror på hur envis du är, vilka kontakter du och din familj har + även på tur (att "snubbla" över en acceptabel bostadslösning).
    Jag vågar inte uttala mig om bostadsköer eller bostadspriser eller ge några råd om hur man ska söka bostad mer än att jag råder att söka på alla sätt man kan, inklusive fråga föräldrar om de kan köpa en liten "etta" med kokvrå till dig på skolorten som de sedan kan sälja, när du har slutat studera... jag vet absolut inte om dina föräldrar kan eller vill ta till en sådan lösning... tänkte ändå nämna det... det är upp till dig att ta upp frågan med dina föräldrar eller andra släktingar; du gör så som du själv tycker blir bäst.

     

    Följande lärosäten har idag (7 febr 2018) tillstånd att utfärda gymnasielärarexamen i Historia och i Samhällskunskap:
    Göteborgs Universitet
    Högskolan Dalarna
    Högskolan i Halmstad
    Högskolan i Jönköping
    Högskolan i Kristianstad
    Karlstads Universitet
    Linnéuniversitet
    Umeå Universitet
    Örebro Universitet
    Uppsala Universitet
    Södertörns högskola
    Stockholms Universitet
    Mittuniversitetet
    Malmö Universitet
    Lunds Universitet
    och Luleå Tekniska Universitet.
    *************************
    Och Högskolan Väst & Mälardalens högskola har tillstånd att utfärda examen för lärare i Samhällskunskap (men inte i historia).

    Att ett lärosäte har tillstånd att utfärda examen betyder inte att de också gör det - därför får man se närmare på vad de lärosätena kommer att erbjuda - och du kan antingen vänta till 15 mars eller prova kontakta de lärarutbildningar som är av intresse för dig /på lärosätena som nämns ovan/ och fråga om de kommer att erbjuda relevanta för dig studier från HT2018.
    _______________________________
    Tips: om du inte hittar ett program som kombinerar Samhällskunskap och Historia, kanske kan du tänka dig någon annan kombination: ex. Samhällskunskap och Religionskunskap eller Historia och svenska, t.ex?

    • : Om jag förstår det rätt så kan jag ungefär lägga upp min utbildning typ såhär: Huvudämne, Samhälle/sociologi: 180hp, Sociologi (https://www.soc.lu.se/utbildning/kandidatprogram/beteendevetenskapligt-kandidatprogram). Biämne, Historia: 30hp, Historia grundkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA24/HT2018/) 30hp, Historia fortsättningskurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA25/HT2018/) 30hp, Historia Kandidatkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISK37/HT2018/). Kpu: 90hp, kpu (http://www.uvet.lu.se/utbildning/kompletterande-pedagogisk-utbildning). Jag frågar mig ifall jag tittat rätt angående huvudämnet som är sociologi och inte ”samhälle” (programmet är lite längre än 120hp, men det kan väl inte skada?), är detta kandidatprogram är giltigt i sammanhanget och kan man bli samhällslärare. Kan jag få lärarexamen i framtiden ifall jag läser enligt denna plan?
    • Anna : Din plan måste du få godkänd av den LÄRARHÖGSKOLAN där du vill ta ut din Lärarexamen. Varje lärosäte i Sverige har ganska mycket "att säga till om" på Lokal nivå /kallas för "akademisk frihet"/. Oavsett vad jag eller någon annan säger till dig är det den Högskola/Universitet där du vill ta ut din examen, som har "sista ordet". Jag är mer säker på "lösa kurser" i "ren historia" - Historia (1-30 högskolepoäng) + Historia (31 - 60 högskolepoäng) + ännu en eller 2 kurser... men jag är inte alls säker på att du med kandidatprogram i Sociologi kan bli behörig lärare i Samhällskunskap. Du kan börja med att söka till en kurs i Historia, ex. - där det är mer säkert att de poängen kommer att kunna ingå i din lärarexamen i framtiden. Ta annars kontakt med Lärarutbildningen på det lärosäte där du vill ta ut Lärarexamen.
    • Anna : Så vitt jag vet, behöver man inte nödvändigtvis läsa sitt Huvudämne först och biämne - sen... utan man kan läsa dem poängen i valfri ordning, ex. en termin i sitt huvudämne och sedan en termin i sitt biämne - eller tvärtom... eller läsa alla poäng inom biämnet först och i huvudämnet - sedan. Men fråga också gärna på lärarutbildningen på just det lärosäte där du vill sedan ta ut lärarexamen.
    • : Tack för svar på mina (många) frågor!
    • Liselotte : Har du sett även Julias svar? Det är rätt krångligt med lärarutbildningar nu för tiden! :) Bekvämast är det att läsa ett program. Men inom vissa ämnen finns det inte den möjligheten, över huvudet taget, ex. vill man bli lärare i Sociologi /det som Julia skriver i sitt svar om/ - då måste man läsa via KPU... finns inga andra alternativ idag. Om det finns ett program som erbjuder de undervisningsämnena som du kan tänka dig - är det klart smidigast och bekvämast. Detta pga det kan ej garanteras att du senare hittar var du kan läsa KPU. Sedan är det också så att Konkurrens om platserna på KPU kan uppstå och du kanske inte kommer in. KPU prioriterar dem som blir behöriga i fler ämnen. Då går de som ska bli gymnasielärare i 3 ämnen före dem som ska bli behöriga i 2 st. Kanske kan KPU komma att prioritera de blivande lärare i de ämnena där det är störst brist inom? ... som sagt, läser man utanför Programmet, är det upp till dig själv att söka varje "nästa kurs" och sedan kunna hitta möjlighet att komma in på KPU. Finns tyvärr inga garantier. Men pga så stor lärarbrist, så HOPPAS JAG att fler och smidigare lösingar kommer inom kort tas fram - på hur man kan bli behörig lärare i diverse olika ämnen! LYCKA TILL! Vi håller tummarna! :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Elias, 
    du i din kommentar nämner kandidatprogram i Sociologi... så tänkte jag att du kanske kan tänka dig bli Sociologilärare >>> bland annat, alltså, dvs lärare i ex.Historia och Sociologi ?
    du får gärna kika på https://www.framtid.se/yrke/sociologilarare

    Tips: 
    ta direktkontakt med en studievägledare som jobbar på Lärarhögskolan, ex. Lotta O. - studievägledare på Institutionen för utbildningsvetenskap i Lund 046-222 6949. En studievägledare som jobbar med just LÄRARUTBILDNINGAR är bättre insatt i de olika vägar - hur man kan bli lärare... Dock tyvärr ofta är det så att en studievägledare på just en specifik höskola vet vad som finns att läsa på just den högskolan, men kanske inte så mycket om vad andra lärosäten kan erbjuda.
    Men om du vet att du vill läsa just i Lund, då finns det all anledning att ta direktkontakt med studievägledningen på Lärarutbildningen (institutionen för utbildningsvetenskap) på just Lunds Universitet.

    Ang. det beteendevetenskapliga programmet i Lund som du länkar till i din kommentar
    Det programmet erbjuder olika inriktningar - pedagogik och sociologi... inom Sociologi ingår det minst 90 hp, vilket räcker för att sedan genom KPU bli behörig lärare i SOCIOLOGI. 
    Du kan alltså genom det kandidatprogrammet ta "kandidat i beteendevetenskap" och sedan läsa KPU, 90 hp, dvs 3 terminer till - och på så sätt blir du på 4,5 år kandidat i Beteendevetenskap och behörig lärare i Sociologi. Dock kan du inte på så sätt bli behörig lärare i Samhällsvetenskap. 
    Men prata gärna med studievägledare på just lärarutbildningar - både på Lunds Universitet och på andra lärosäten.

    Vänligen
    Lycka till!
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'beslutsångest' (35 st.)

    • Beslutsångest

      Rädd för att inte orka med gymnasiet?

      Hej! Jag är skoltrött från nian då jag jobbade för hårt för höga betyg (fick 330 merit). Jag har precis bytt från ekonomilinjen till naturbruk ridning då jag kände för mycket press på ekonomilinjen (det var svårt att...

      Milla : : Hej,Jag vill börja svara med att rekommendera att du pratar med kurator och med skolsköterska på din gymnasieskola; de kan rekommendera att du träffar skolläkare eller skolpsykolog; om de... Läs hela svaret
    • Tjejen

      Vad ska jag välja?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet med en omstrukturerad skolgång. Jag läser bara två kurser och är snart klara med dem på grund av min psykiska hälsa under hösten. Jag måste nu välja om gymnasium. Jag har sökt in...

      Milla : : Hej,i den situationen du beskriver så vill jag rekommendera att du tittar på IM:Individuellt alternativ som är den mest flexibla utbildningen av alla gymnasiala utbildningar. På IMA kan eleverna kombinera... Läs hela svaret
    • Grab

      Ska sluta trean och vet inte vad jag ska göra?

      Tjena jag ska gå ut tredje året på el programmet och jag vet inte vad jag ska göra nu efter. Det jag har planerat är att studera vidare och då tänkte jag gå ett tekniskt basår i jönköping på distans där ja pluggar fysik...

      Anna: : Hej Grab!Det tekniska basåret i Jönköping är ganska unikt - bl.a på grund av att högre mattekurser ej krävs för särskild behörighet; annats kräver man... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Hur går jag till väga för att hitta utbildningen som passar mig bäst?

      Hej! Jag heter Linnéa och är 21 år gammal, har arbetat nu i 2,5år sedan jag tog studenten 2017. Jag började arbeta då för att jag absolut inte hade någon aning om vad jag ville välja för utbildning. Sedan dess har jag jobbat och rest samt bara försökt hitta mig själv. Något som både gått bra...

      Julia: : Hej,innehåll i "yrken", du som Person och omständigheterna runt om oss - är i ständig förändring... ett år framåt i tiden har du inte exakt... Läs hela svaret
    • Malin

      Yrken för personer med ångest över att ta beslut? ?

      Jag är utbildad farmaceut och gillar verkligen mitt jobb, men funderar på att byta yrke. Anledningen är att jag lätt får ångest och det ansvar som ligger över en med patientsäkerheten och alla frågor med behandling osv där man kanske inte...

      Julia: : Hej Malin,har du kontakt med en Psykolog? Jag som inte alls är expert på ångestproblematiken, kan ändå tänka mig att just "din ångest" kan skilja sig mycket... Läs hela svaret
    • Mathilda

      Vuxenutbildning eller gymnasium igen?

      Är en 19 årig tjej som går sitt sista år på ett nationellt högskoleförberedande program i Eskilstuna, men har äntligen insett och börjat fundera på vad jag vill göra med mitt liv och framtid. Och det är lantbruk. I och med att jag under en tid har haft ett stort intresse för detta ämne då många...

      Julia: : Hej Mathilda,det är Mycket viktigt att veta om du fyller 20 år under kalenderåret 2020 eller nästa år, alltså 2021. Detta för att från 1 juli det kalenderåret man fyller... Läs hela svaret
    • Hjälp

      Grovt ångest sen skolstarten?

      Hej Jag började 1an i år och jag valde gå till en skola som jag tyckte var helt ok. Jag gick Ekonomi där och skolan var helt ny och var nära där jag bor, alltså ca 25 min. Men problemet var att jag kände mig ensam i den skolan både vänner...

      Anna: : Hej!Du ställer en viktig och inte en helt ovanlig fråga.Jag tycker du bör fråga på den "gamla skolan" - att du frågar betyder inte att du ska byta.Det är kanske så att du får... Läs hela svaret
    • Adam

      Går sista året och ångrar mig vad kan jag göra?

      Hej! går sista året i gymnasiet i hotell och turism programmet inriktat mot konferens. Jag har på senaste tiden haft lite ångest angående mitt gymnnasieval. När jag gick i 1an och 2an så var det roligt men på senaste tiden så har jag tappat...

      Milla : : Hej Adam;om du vet inom vilket område du i stället för hotell, vill jobba - får du gärna svara vad det är för yrke/bransch... I vissa yrken, som t.ex Elektriker - är... Läs hela svaret
    • Isak

      Hur ska jag veta vad som är rätt för mig att läsa på universitetet?

      Hej, jag heter Isak och är 21 år gammal. Jag tog studenten 2016 och har sedan dess jobbat i två år, tagit en paus och försökt fundera ut vad "jag vill bli"/vad jag vill läsa på universitetet. Jag lyckades också få till 1,8 på högskoleprovet under dessa två år, så jag är inte direkt begränsad...

      Anna: : Hej Isak,du är fortfarande mycket ung och du har gott om tid innan du "måste" bestämma dig. Att du vill ha "bra lön" och trivas på jobbet förstår... Läs hela svaret
    • Mia

      Ska jag läsa till tandläkare i Malmö även fast jag vill läsa på GU?

      Hej! Jag har sökt till tandläkarprogrammet på Karolinska i Stockholm och även Malmö Universitet till HT18. När jag väl sökte så visste jag att Göteborgs Universitet också hade programmet men av någon anledning kunde jag inte hitta det på antagning.se och struntade i det. Efter ett tag fick...

      Julia: : Hej Mia, vi vet ännu inte om du kommer in på tandläkarprogrammet någonstans, t.ex i Malmö, eller hur? Jag tycker vi bör invänta... Läs hela svaret
    • Jelena

      Är det sant och kan ni rekommendera den lösningen?

      Hej, om en ungdom går Naturbruksprogrammet på gymnasiet med NA (naturvetenskaplig behörighet) - kan man verkligen bli behörig till veterinärprogrammet på SLU? Kan man komma in på den utbildningen direkt efter gymnasiet, om man gick NB? Tacksam för svar - snarast! Jelena

      Peter: : Hej Jelena, det är inte Omöjligt att bli behörig till veterinärprogrammet på Naturbruksprogrammet men man måste läsa minst 450 poängs utökning av programmet,... Läs hela svaret
    • Hanna

      Vilket kreativt yrke passar mig? Vad borde jag läsa?

      Hej, Jag har länge varit inne på att jag ska bli läkare, psykolog eller arkitekt, men på senaste tiden har jag fått upp ögonen för det som egentligen ger mig glädje, vilket är kreativa yrken. Problemet är dock att jag har väldigt många intressen inom det kreativa, då jag gillar teater,...

      Liselotte: : Hej Hanna, det är jättebra att du har många olika intressen och gillar kreativa saker; du måste vara en mycket kreativ person. Och kreativitet behövs inom de flesta yrken och... Läs hela svaret
    • Laura

      Fortsätta i gymnasiet eller börja komvux?

      Hej, Jag går i Fredrika Bremer gymnasiet i Haninge på fordonslinjen som lärling dvs jag har APL 3 gånger i veckan (tunga sidan med lastbilar). Innan jag började på fordon hoppade jag från Vård och Omsorg till Barn och fritid, så jag har alltså gått om 1 år. Skulle egentligen ta studenten i...

      Julia: : Hej Laura, bra att du bokade tid hos SYV på din skola!Bra också att du sätter höga mål som du vill sträva efter. Ang. IB-programmet, https://www.gymnasieguiden.se/program/IB -... Läs hela svaret
    • unsure

      Måste man gilla alla ämnen inom linjen?

      Hej! Vart ska jag börja. Jag var 110% säker att jag skulle gå samhällsbeteende linjen på gymnasiet. Hotell & turism hade jag varit inne på, IB också, natur lite snabbt, men jag bestämde mig aldrig för de ämnena, utan jag var alltid säker att jag skulle gå samhäll, för de ämnena tyckte jag var...

      Anna: : Hej Ivana, jag förstår att du är orolig inför gymnasievalet och har frågor; den fråga som dök upp just nu är om det är "lönt" att tåla fysiken för att... Läs hela svaret
    • Nadja

      Tips på vad man kan skriva till gymnasiearbetet i natur?

      Hej! Jag ska börja i tredje året på naturvetenskapsprogrammet nästa vecka och därmed också gymnasiearbetet. Jag har under de närmaste veckorna funderat över ämnen att skriva inom biologi eller kemi, som intresserar mig. Men har fortfarande inte bestämt mig och är extremt orolig och rädd för att...

      Ludmila: : Hej Nadja, det är Lärare i Biologi och Kemi som skulle kunna ge dig tips på temat för gymnasiearbete, inte en Studie- och yrkesvägledare. SYV har en annan kompetens, inte inom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga