Ella
    Som ni kanske ser på mitt ålder, så börjar jag i gymnasiet till höst.

    Jag trodde att jag hade en aning om vad jag ville bli och ansökningen ska vara inne om ca en vecka och jag är helt förvirrad nu.

    Jag har ingen aning vad jag vill bli, vilket program jag vill ta och vilken skola jag vill välja.

    Jag bor i Göteborg så det finns ganska mycket att välja på men jag har ingen aning vad.

    Jag vill definitivt inte hamna på livsmedelsaffär eller hotell. Det är inga jobb för mig då jag provat på och nuvarande jobbar på ett hotell. Jag skulle vilja ha en lite varierande jobb.

    Dock vill jag inte ha så mycket plugg/prov i gymnasiet för att jag känner mig skoltrött. Matte är definitivt mitt sämsta ämne och därför förstår ni säkert att jag vill ha så lite matte och no som möjligt.

    Jag vill ha en framtidsplan, så jag vill veta vilket yrke jag vill jobba med senare som hänger ihop med min utbildning och det är rätt viktigt för min del.

    Jag kan förstå att ni inte har svaren på mina krav men jag vet inte hur jag ska välja och därför behöver verkligen hjälp!

    Jag har kollat runt på nästan alla yrken som finns och inte hittat intresse för något.

    Är det ens möjligt att söka till gymnasiet utan att jag ångrar mig direkt efter? Jag vill typ bara gråta! :(

    PS. Jag vill ha ett jobb som är ganska välbetald, alltså mer än 20.000 efter skatt. Jag vill gärna veta lite förslag på olika gymnasieprogram som passar in.
    • : Och liksom kriminalinspektör finns i mitt intresse men jag har jätteskräck fobi för vatten och som jag hört så krävs det att man ska kunna simma för att bli det. Sen är arkitekt också i mitt intresse men då måste jag nog ta flera kurser på matte vilket jag vill undvika. Sen vet jag att det finns tre olika områden inom arkitekt men jag vill bli den typ som bygger en modell osv.

    4 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Deena, du är fortfarande mycket ung och det är inte alls konstigt att du inte kan bestämma dig om vad du vill jobba med "när du blir stor".
    Om du vill bli bättre på Matte, prova läs på www.matteboken.se och även besök Mattecentrums Räknestuga (se på www.mattecentrum.se) - det är gratis.
    I fall du vill läsa så lite matte som möjligt, då är det yrkesprogram som du bör titta på i första hand och HU och Estetiska - i andra hand (där läser man Matte 1b som en obligatorisk kurs).
    För att ta hänsyn till dina intressen av att rita modeller, kanske kan du titta lite extra på ES, Estetik och media http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media

    Ang. bli kriminalinspektör - så är den vanliga vägen via Polisutbildningen och där måste man vara bl a simkunnig. En annan väg skulle vara att läsa kriminologi efter gymnasiet och söka till polisen som civilutredare eller möjligtvis forska om brott (som professor Leif G-W Persson).
    På vissa gymnasieskolor finns det profil "Kriminologi" som t.ex. på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
    Du kan t.ex. ta kontakt med deras skola i Göteborg, se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
    och fråga om du skulle kunna läsa de kurser som i Borås läses inom profilen "Kriminologi" - på distans mot Borås, t.ex. alt. kan du söka Ekonomi, juridik.
    På EK, juridik läser man Matte 1b och 2b som obligatoriska kurser. Det är lika mycket matte som man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet.

    Se på skolornas presentationer, alla de erbjuder Ekonomi, juridik i Göteborg - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan

    Det är ca 10 dagar kvar tills sista dag i valperioden i Västra Götaland (om jag inte misstar mig är det 6 febr.) men sedan blir det även omvalsperiod senare under våren då du skall kunna ändra dina alternativ till gymnasiet.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp. Mvh Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej igen, med diskalkyli borde du kunna få hjälp av speciallärare på din skola.
    Du kanske inte kan bli matematiker men du kan definitivt bli bättre på matte.
    Att satsa på arkitekt med vetskapen om att du har problem med matte, kan jag inte råda dig - då det är mycket matte som ingår när man ritar/bygger modeller av bostäder.

    Titta på yrken på http://www.framtid.se/professions/
    och många yrken som blir vanliga för din generation känner vi idag inte till. Exempel: dataspelsutvecklare - för 20 år sedan är det ingen som hört talas om ett sådant yrke och idag är det vanligt. App-programmerare - för 10 år sedan fanns det inga "appar" och fanns därför inga App-programmerare heller. Det är därför inte möjligt att i detalj planera sin framtid. Du kanske kommer att jobba med ngt. som idag ännu inte finns.
    Att gå på gymnasiet handlar mycket om att skaffa sig en god GRUND, en språngbräda - att utveckla sina förmågor och att komma på vad som man är bra på och vad man vill och kan bli bättre på. Sedan kommer det att finnas många möjligheter att studera vidare efter gymnasiet - inte minst genom självstudier.
    ang. söka till Kungsbacka - jag tror Kungsbacka ingår i samarbetsavtal med Göteborg. Se på antagningssida om du kan välja skolor i Kungsbacka, jag tror det går. Är du osäker fråga SYV på din skola eller kontakta Antagningskansliet. Och du borde få pendelkort i fall du kommer in på en skola inom avtalsområde/samarbete mellan kommuner. Jag kan inte lova dig det, men blir förvånad om du inte får. Fråga SYV på din skola eller Antagningskansliet även om det för att få ett 100%-tigt svar.

    Att läsa på distans innebär att man inte är i skolan, utan kan läsa hemifrån eller från biblioteket. Det finns en skola i Sverige som har "riktig distans", dvs det är bara några få obligatoriska träffar, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium

    Det är ovanligt att man läser på distans på gymnasiet, men på Komvux är det mycket vanligt och på högskolan också. Någon enstaka kurs kan man vid behov försöka förhandla med sin skola att få läsa på distans mot en skola i en annan stad - t.ex. om det är Drottning Blankas skolor i olika städer och behörig lärare och en pågående kurs finns inte i din egen stad - då kan du ju i alla fall fråga om du kan läsa den på distans. Du kan få ett NEJ, men fråga tycker jag man kan göra.
    Om vad utredare gör, läs på http://www.framtid.se/profession/utredare/
    och om forskare - på http://www.framtid.se/profession/forskare-doktorand/

    Mvh Liselotte SYV
    • : Hej och tack för ditt svar! Jag glömde nämna att jag har dyskalkyli (innebär att man inte kan matte och har problem med gångertabellen osv) och därför vill jag undvika så mycket matte som möjligt. Jag hade tänkt handelsprogrammet först men sedan kom jag på att det finns risk att hamna på livsmedelsaffär och då skulle jag nog vilja avstå från det! Jag är dock inte bra på att rita/bygga modeller och jag har aldrig ritat bostäder osv, så kan det funka ändå? Lär man sig på nybörjar kurs eller måste man ha rit kunnigheten för att bli arkitekt? Och vad är det för slags arkitekt som jobbar med att göra modeller av bostäder? Jag såg även att det fanns kriminologi kurser på drottning blanka i Kungsbacka, kan man få regions kort gratis för att pendla dit från Göteborg? Annars, vad innebär det att man läser från distans? Vad gör man som civilutredare eller forska om brott? Har du tips på yrken som är ganska bra och varierande i dagens samhälle? Och ja, det är 6e februari som ansökan ska in. Men jag vill ändå ha koll på linjen jag ska välja och det är jag jätteosäker på! :(
    • Liselotte : Jag har skrivit ett utökat svar till dig. *L*
    • : Tack så hemskt mycket för ditt utökade svar, det hjälpte mig verkligen jättemycket! :) Om vi bortser från arkitekt då, vem frågar jag angående distans av kurs? Och behöver man vara simkunnig för att bli civilutredare eller forska om brott? Och har du några bra tips på vad man kan bli inom yrkesprogrammen? Eller kanske tips på karriär jobb som finns idag? (Förutom att vara känd genom musik och teater osv). Kom gärna med tips på sådana yrken även om det betyder att man ska ta t.ex natur, teknik eller ekonomi för att få ett sånt yrke. Ursäkta för så många frågor, du har hjälpt mig mycket :)
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan, man behöver inte vara simkunnig för att kunna forska om brott. Ang. civilutredare är jag inte säker då det är anställning inom Polisen, tycker det är bäst du skickar frågan till polisen om just det. Du frågar efter karriärjobb och man kan göra karriär, tycker i alla fall jag, av de flesta yrken. Ta kock som exempel, man kan tävla och bli europamästare som kock, bagare/konditor eller bli bäst på att lackera bilar eller bäst "i test" på att tapetsera möbler. Det stod i tidningar idag om att 30 000 personer behövs att anställa inom restaurang varje år och det utbildas bara 3 000. Det måste betyda att det kommer att bli lätt att få jobb inom restaurang och äta måste folk varje dag - så det är framtidsjobb och man kan göra karriär som kock, t.ex. Om man inte blir en berömd kock, kan man i alla fall laga god mat till sig själv och sin familj. Och på liknande sätt kan man tänka kring alla yrkesprogram. Jag tycker du skall ta och läsa om alla de 12 yrkesprogram. Scrolla lite längre ner på http://www.gymnasieguiden.se/program och är de alla med alla sina inriktningar och exempel på yrken. Vissa är självklara: går man EE blir man Elektriker, men man kan bli Vindkraftselektriker eller Vattenkraftselektriker eller någon annan elektriker-variant. På Hantverksprogrammet (övriga hantverk) kan man bli t.ex. guld/silversmed, urmakare, skomakare, sotare, tapetserare - det är en väldig variation av yrken på en enda inriktning, men alla skolor erbjuder inte utbildning till alla de yrkena givetvis, så det gäller att hitta rätt skola också.

    Med vänliga hälsningar
    Anna SYV på Fragasyv.se
    • : Rekommenderar ni att läsa hela gymnasie utbildningen (alltså alla kurser inom en program) på distans? Är det jättemycket skillnad jämfört att gå på en vanlig gymnasie skola? Tyvärr så kan jag inte se mig själv att jobba som en kock eller någon som fixar bilar. :/
    • Julia : Läs mitt svar inom kort.
    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej, distans passar vissa elever - och det omöjligt för oss, som inte känner dig att svara på frågan om distans passar just dig.
    Eftersom det bara finns en skola som erbjuder utbildning på distans (och i bara några få program, inte alla program) så är konkurrensen hårt om platserna på den skolan och det är svårt att få plats där.
    Det finns för- och nackdelar med att läsa på distans. Om man är mycket disciplinerad och läser på egen hand även om inte står "med piskan" och övervakar, då passar det att läsa på distans. Man kanske saknar social gemenskap, att träffa kompisar och umgås på skolan.
    Prata med dina lärare på skolan, med kurator, med skolsköterska - som känner dig. De kan svara på frågan om distans skulle passa dig.
    Bästa hälsningar
    Julia SYV
    Hej igen, om du vill bli Civilekonom, kanske det är intressant för dig att kika in på http://www.civilekfor.se/

    Behörighet till Civilekonomutbildningen (som är en 4-årig högskoleutbildning) är Samhällskunskap 1b och Matematik 3 och Grundläggande behörighet som krävs till alla högskoleutbildningar.

    Exempel på kontorsjobb som inte kräver så mycket matte är Paralegal (juridisk assistent).
    Du kan se presentationer av utbildningarna på http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/juridisk-assistent-paralegal1 och http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal-juristassistent1

    Mvh Julia SYV

    • : Tack för ditt svar! Nu har jag lite koll på distans gymnasiet med. Jag är en person som älskar att lära känna nytt folk osv så egentligen vill jag börja i ett gymnasie där jag träffar både elever och lärare men jag tänkte på distans gymnasiet för att jag kanske tänkte på att det kanske kan vara lättare att koncentrera när man går distans? Men jag förstår nu vad det innebär. Hur många mattekurser måste man läsa för att bli civilekonom? Tips på vad finns det för framgångsrika kontor jobb?
    • : Och juste , glömde lägga till; ett kontorsjobb som inte kräver mer än matte 2b (kanske 3?)
    • : Hur går man tillväga om man vill jobba senare i livet som jurdisk assistent? Vad väljer man i gymnasiet? Är det yrkeshögskola eller vanlig högskola som krävs efteråt? Och kan civilekonom funka för någon som har problem med matte (alltså jag?)
    • Julia : Paralegal är en Yrkeshögskoleutbildning. Rekommenderar att du söker Ekonomi, inrikt.juridik på gymnasiet. Ang.civilekonom och problem med matte, så kanske det inte är så jättebra att satsa på civilekonom i första hand, då mycket matte krävs i yrket. mvh Julia SYV
    • : Kan man bli något annat än bara assistent om man utbildar sig till paralegal men ångrar sig sedan? Och hur mycket matte läser man? Vad för annat kan man bli inom ekonomi juridik?
    • Milla : Jag skall skriva svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej, jag råder dig att läsa om Yrkeshögskoleutbildningar (du hittar hela utbudet på www.yhguiden.se och i utbildningarnas presentationer kan du se vad för arbetsuppgifter man kan få efter utbildningen). Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu.

    Du frågar om man kan bli ngt annat än assistent i fall man utbildar sig till Paralegal och svar på den frågan är att det är arbetsgivaren som bestämmer. Du kan med en yrkeshögskoleutbildning Paralegal söka jobb inom administration, som handläggare på Försäkringskassan, som säljare i butik eller per telefon och så kan man alltid fundera på om man vill starta eget (bli egen företagare).
    Det finns exempel på att folk jobbar med ngt helt annat än det som de är utbildade till och det som spelar roll är en kombination av vad man själv vill (vart man söker sig) och tur/slump.
    Du kan bara styra den delen som du kan bestämma över - vart du söker dig. Hur det sedan blir: om du får jobb i just den branschen som du vill jobba, är det ingen som vet. Om du startar eget företag, bestämmer du väldigt mycket själv men då gäller det att se till att företaget går med vinst.
    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering.
    Mvh Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'meritpoäng' (1814 st.)

    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Hur hög merit och jämförelsetal bör man ha i gymnasiet för att komma in i de kurser som kräver matte 4 fysik 2 och de som man läser på natur. Och om man har läst fysik och kemi men söker till ex till en utbildning som har med ekonomi att...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) kan man få för engelska 7, för moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i ämnet matematik. Man kan inte få meritpoäng för några andra... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Ekonomi eller inte?

      Jag är intresserad i Ekonomi och det har nästan alltid varit målet. Men jag blir rekommenderad Natur och vet att det håller de mesta dörrarna öppna, jag gillar inte kemilabbar så mycket men jag tycker att vissa No ämnen är intressanta samt...

      Milla : : Hej!Alla B-betygen ger snittbetyg (jämförelsetal) på 17.5. Så om man har för det mesta B som betyg men några stycken A (mer exakt A-betygen i fem stycken 100poängskurser) då får man snitt... Läs hela svaret
    • Anders Andersson

      Läggs Matematik specialisering in i jämförelsetalet?

      Hej! Jag går nu andra året på teknikvetenskapsprogrammet. Jag planerar att ta Engelska 7, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att få de extra 2.5 meritpoängen. Men jag har hört att Matte Spec är ett väldigt tufft ämne. Det jag...

      Milla : : Hej,betyg i kurserna som ger Meritpoäng räknas också in ditt snitt/jämförelsetal. Det kan du läsa om på gymnasieGuiden.se/meritpoängOm du siktar på... Läs hela svaret
    • Hadi

      Hur beräknas utökade kurser?

      Hej! Jag går i tredje året på gymnasiet och läser teknikprogrammet. Min studieplan inkluderar två individuellt valbara kurser: Engelska 7 och matematik specialisering. Nyligen fick jag två A-betyg i Moderna språk 3 och Moderna språk 4 (Arabiska)...

      Milla : : Hej,maximalt antal meritpoäng som man kan få är 2.5. En kombination av kurserna (med godkända betyg) Eng7 + moderna språk 3 och 4 ger max antal meritpoäng. En annan kombination ger också... Läs hela svaret
    • mallan

      meritpoäng modernt språk?

      Hej, Jag går i åk 9 och läser franska. Jag tycker det är svårt och funderar på att byta till spanska i gymnasiet. (ska gå ekonomi). Om jag fortsätter med franska vet jag att jag får extra merit, men om jag bara får E i betyg plus extra...

      Milla : : Ja, det är bättre för att det kommer ge dig högre meritvärde.Det är med meritvärdet som du konkurrerar om studieplats på de svenska högskole-universitetsutbildningar. Vissa utbildningar... Läs hela svaret
    • NV

      Räknas språk 1 in i meritvärdet?

      (Jag har en fråga angående mitt val att läsa italienska 1 istället för spanska 4 under mitt samhällsbeteendevetenskapsprogram. Jag har hört att italienska 1 inte räknas med i mina totala meritpoäng vid ansökan till universitetet. Därav...

      Milla : : Hej!Jag har nu skrivit kommentar till din fråga som lyder: "Ingår kursen Italienska 1 i ditt examensbevis från gymnasiet? Läste du den kursen som Utökat program, alltså är den... Läs hela svaret
    • Emmaaa

      Behöver hjälp med uträkning av poäng ?

      Hej ! Har försökt tänka ihop mina betyg många gånger nu men får inte till de . Kan jag tillgodo räkna gymnasie betygen från komvux också ? Fattade de som att de va de 13 eller va de kanske 14 bästa betygen som ska bli 2500 poäng ....

      Milla : : Hej!Det är helt nödvändigt att veta hur Examensbeviset från gymnasiet eller om du har ditt examensbevis från komvux ser ut. Alla betyg från examensbeviset (förutom betyget i... Läs hela svaret
    • Tjenare

      Fråga om meritpoäng?

      Det finns ju också extra kurser som man kan ta för extra merit vilket jag hade tänkt ta. Och eftersom jag kommer läsa matte 4 i natur natur, betyder det att jag kommer få extra 0.5 merit poängen eller vad matte 4 nu är värd?

      Milla : : Hej!Var god se information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng - vilka mattekurser som ger meritpoäng beror på vilken särskild behörighet som just "din universitetsutbildning" kräver. T.ex om... Läs hela svaret
    • Nyfiken elev 01

      Höja betyg på komvux genom utbyteskompletteringar?

      Hej, Jag undrar om det har någon betydelse om man höjer sig från låt säga ett E till ett D, eller ett B till ett A? Jag vet att det är en höjning vardera, men sammantaget med resten av ens jämförelsetal så borde ett A väga tyngre som...

      Milla : : Hej!om du höjer betyget i en 100poängskurs från E till D får du ´+ cirka 0.1 till ditt jämförelsetal (snittbetyget på alla kurser som räknas in i snittet);... Läs hela svaret
    • Fatima

      Meritpoäng för att höja betyg?

      Hej! Jag funderar på att höja mina gymnasiebetyg för att eventuellt läsa till tandläkareprogammet. Jag har hört att Moderna språk i Arabiska kan ge extra merit. Min fråga är i vilken nivå får man meritpoäng? Jag har sen tidigare...

      Milla : : Hejsan,börja gärna med att kika på information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng Du kan där och på andra sidor som berättar om meritpoängen se att engelska 7 ger + 1.0... Läs hela svaret
    • zahra_08

      Måste jag ta ma5, fr4 & eng7 för att gå läkarlinjen (gräns >22,0)??

      Hej! Jag går i åk 1 på naturveteskapsprogrammet, och jag vill bli läkare och helst plugga till det på Karolinska institutet eller Uppsala universitet. Jag har nu valt individuellt val inför åk 1, och då valde jag Bioteknik, som ju ger 100...

      Milla : : Hej!antagningsgränserna kan gå upp och ner; de bestäms ju inte på förhand utan uppstår i konkurrensen om studieplatserna och kan ses först i efterhand,... Läs hela svaret
    • Kevwi

      Extra meritpoäng efter gymnasiets slut?

      Jag går snart ut tredje året på gymnasiet med 1,5 extra meritpoäng utpå mitt jämförelsetal. Jag tänker gå tekniskt basår som har gymnasiekomplettering för matte 3, 4 och 5. Kommer de kurserna kunna ge mig de sista 1,0...

      Milla : : Hej,man kan efter gymnasiet komplettera för att få fler meritpoäng men det måste vara komvux-kurserna som man läser och får betyget i slutet av kurserna eller om man gör... Läs hela svaret
    • Nyfiken21

      Räknas F i spanska 4 in i meriten om det är utökad kurs?

      Hej! Jag läser nu sissta året på gymansiet och har fått erbjudandet om att göra en prövning i spanska 4 och att denna kursen då läggs som utökad kurs. Jag gick spanska 3 innan men valde bort spanska 4 mot andra kurser inför 2an vilket jag...

      Milla : : Hej!precis som du skriver i din fråga, så räknas U-markerade kurser (som har markering U i examensbeviset från gymnasiet) in i snittet (jämförelsetalet) endast i... Läs hela svaret
    • MESSO

      en fråga ??????????????

      Hej Hej Jag har betyg i tyska 3 som modernspråk, arabiska 4 som modernspråk och engleska 7 Är det rätt att jag har 2,5 meritpoäng? Om det är rätt så jag behöver inte läsa matte 4 eller?

      Milla : : Hej!det finns för lite information i din fråga... Om du söker utbildning till språklärare (vill bli behörig att undervisa i tyska) då krävs tyska 3-kursen för särskild behörighet och ger... Läs hela svaret
    • Theodor

      Hur påverkas extra meritpoäng efter tekniskt basår?

      Hej! Jag läser just nu tekniskt basår på KTH campus. Jag har förstått att betyget från kurserna jag läser på basåret inte påverkar mitt meritvärde från gymnasiet och att jag, när jag fått behörighet, kan...

      Milla : : Hej!Svenska utbildningar till Civilingenjör kräver för särskild behörighet i ämnet matematik godkänt betyg i matematik4. Det är i så fall matematik 5 och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga