Therese 19 år
  Jag vill bli lärare för 7 - 9 i Geografi och Engelska, men vilken linje ska man gå? Har försökt hitta det väldigt länge, och när vi aldrig får träffa vår SYV som ska komma till skolan griper stressen tag i en.. Hoppas jag kan få hjälp här så fort som möjligt, skulle underlätta en hel del!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Therese,
  för dig som vill bli lärare, är det här en bra sida att hämta info- på:
  http://www.lun.gu.se/utbildning/lararprogrammet/

  Behörighet till lärarutbildningen för att bli lärare i Geografi & Engelska är: Grundläggande behörighet och Engelska 6, Samhällskunskap 1b, Matematik 2.

  Grundläggande behörighet får du på alla högskoleförberedande program /om du läser i 3 år, blir godkänd på kurserna och tar ut Gymnasieexamen/ och det är även möjligt att få Grundläggande behörighet på yrkesförberedande program men för det måste man säga till på skolan att man vill lägga till extra kurser för just Grundläggande behörighet.
  Samhällskunskap 1b läses på alla högskoleförberedande program, likaså Engelska 6.
  Vad det gäller Matematik 2, så är det Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Teknik & Naturvetenskapsprogrammet som har matematik 2 som obligatorisk kurs. På Humanistiska & Estetiska kan du välja läsa Matematik 2 som programfördjupning.

  Sammanfattning: det är möjligt att bli behörig till lärarutbildningen på samtliga gymnasieprogram men på vissa program måste man lägga till vissa kurser.
  *** *** ***
  Om du vill välja ett program där alla kurser som du behöver är obligatoriska och ligger i schemat - då är det Naturvetenskapsprogrammet, Teknik, Samhällsvetenskaps- eller Ekonomi som du bör välja.

  Du behöver inte kurserna Engelska 7 eller Geografi - för behörighet men det kan vara bra att läsa dem och du kan t.ex. läsa Geografi 1 och 2 som Programfördjupande på Ekonomiprogrammet och Engelska 7 kan du läsa inom Individuellt val.
  Samhällsvetenskapsprogrammet verkar vara mest passande då du kan läsa Engelska 7 och Geografi 1, 2 samt Geografiska informationssystem - inom Programfördjupningar. Om du t.ex väljer inriktning "Medier, information & kommunikation" på Samhällsvetenskapsprogrammet /SA/, väljer du 400 poäng inom Programfördjupningen och då ryms alla tre kurser i Geografi och extra kurs i engelska /Eng.7/ i de poängen. Om du väljer inriktning "Samhällsvetenskap" på SA, så ingår Geografi 1 i den inriktningen och du kan fortfarande välja Geografi 2 och Geografiska informationssystem - inom Programfördjupningen.
  På SA läser man inriktning från å k 2 och du väljer PROGRAM till å k 1 /inte inriktning/ men det är klokt att välja skola som erbjuder fler inriktningar än bara "Beteendevetenskap", fast du blir behörig även på den inriktningen.

  Vet ej var du bor och kan därför int skicka tips på gymnasieskolor nära dig men du kan själv söka på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=9&orientation=20&variant=&school_type=&county=&order=school och sortera på Län/kommun, inriktning mm. så får du fram alla de skolor som erbjuder en viss program och inriktning.
  Om du loggar in som medlem på gymnasieguiden.se - får du tillgång till många fler funktioner, du kan då t.ex. favoritmarkera några skolor & få påminnelse när de har öppet hus.
  Råder dig gå på flera öppna hus & besöka även gymnasiemässa om du har möjlighet.
  Bästa hälsningar
  Anna SYV

  • Therese Tack så mycket för svaret, hjälpte otroligt mycket. Jag bor i Uppland, Stockholms län. Vet du någon skola som är i närheten som du vet är en bra skola? Ska gå på gymnasiemässan den 20de November nu, och ska även kika runt då. Tack på förhand!
  • Julia Jag har skrivit ett nytt svar till dig nu! :-)
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Therese, tack för din kommentar. Här kommer tips på skolor som i din närhet erbjuder SA, inriktning Samhällsvetenskap:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/didaktus-jakobsberg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/malargymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lunaskolan-ostra-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/danderyds-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ava-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vallentuna-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/upplands-brogymnasiet-ubg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mimers-gymnasium
  Den här skolan har profil "Engelska" på SA http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm
  den här erbjuder "Internationell profil mot Asien" http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hersby-gymnasium
  här finns det profil "Det internationella samhället" http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/taby-enskilda-gymnasium.
  Titta på skolornas presentationer, gå på event och öppna hus samt på mässan.
  De skolor som har profil - fråga exakt vilka kurser som ingår i profilen - då vet du det sen.
  Du blir behörig till lärarutbildningen i alla fall, oavsett tillvalskurserna - på SA menar jag, men i fall det är viktigt för dig vilka kurser du skall läsa /bestämda på förhand inom profilen/ eller om du själv vill välja (återigen - fråga efter listan på VILKA KURSER SOM just den aktuella skolan erbjuder ATT VÄLJA FRÅN)... för att det finns en lång-lång lista på möjliga valbara kurser på SA och varje skola inte kan ha dem alla i sitt utbud.
  Önskar dig allt väl! Hör av dig längre fram & berätta hur det går med gymnasievalet! MVH Julia syv
  • Therese Tack så jätte mycket för all hjälp! Ät otroligt tacksam, fick verkligen väldigt mycket hjälp, och känner inte alls samma ångest som jag känt i flera veckor nu! Är mycket säkrare på vad jag ska göra. Tack igen!
  • Julia Vi på Fragasyv.se är mycket glada om vi kan hjälpa till, återkom om du har fler frågor, du kan också återkomma & berätta hur det gick för dig i dina fortsatta studier! Vi kanske ses på mässan i Älvsjön... *L* Titta efter Gymnasieguiden.se och Fragasyv.se, vi kommer att ha en egen monter. Bästa hälsningar! Julia SYV

  Frågor och svar

  • Johan 33 år

   Kan man skriva prövningar om men gick ut 30 år sedan?

   Hej, Jag tänkte fråga, om någon gick ut gymansiet i året 1990 eller 1980, kan man skriva prövningar i till exempel Religionskunskap 1 eller Biologi 1? Tack. Mvh,

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ella 16 år

   Bli sjuksköterska?

   Hej! Jag går det första året på det samhällsvetenskapliga programmet. Min fundering är att evetuellt bli sjuksköterska och jobba med hemtjänst, eller kanske arbeta med rehabilitering för djur, eller likande. Behöver jag lägga till någon kurs för att söka detta till högskolan?

   Milla SYV: Ja, du behöver godkänt betyg i naturkunskap 2, en kurd som inte per automatik ingår. Välj den kursen, nk2, om du kan.
  • Ella 16 år

   Samhällsprogrammet & nationella prov?

   Hej, jag går första året på det samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet. Jag undrar hur de nationella provet fungerar här, sker det varje år och isåfall när?

   Milla SYV: Den frågan måste du ställa till personal på just din gymnasieskola. Det är olika på olika gymnasieskolor och går därför inte ge ett generellt svar.
  • Sarah 18 år

   Mina meritpoäng är för låga, vad ska jag göra?

   Hej, Jag har panik!. De är mitt sista år och jag känner att mina meritpoäng är för låga. De ligger på 14 men kommer bli 15 om jag plusar på min engelska 7 som jag går på. Problemet är bara jag som hade tänkt mig plugga som HR specialist eller privatekonom. Nu kommer jag inte kunna göra något...

   Milla SYV: Om du får högt resultat på högskoleprovet, kan du komma in i HP urvalsgruppen.  Ett annat alternativ är Prövningar under nästa läsår.  Sök jobb;... Läs hela svaret
  • Sara 20 år

   Söka kurs på universitet?

   Hej! Om man vill söka till en kurs på universitetet, söker man på samma sätt som när man söker till en utbildning? Alltså med gymnasiebetyg osv?

   Milla SYV: Ja, både kurser och program på högskolenivå sökes på www.antagning.se och man kan konkurrera med sitt Meritvärde (summan av jämförelsetal + meritpoäng) och med resultatet av högskoleprovet.
  • Sara 20 år

   Sista kompletteringsdag?

   Hej! Jag går på komvux. Jag vill börja på universitetet VT 2019. Sista kompletteringsdag är 3 december enligt antagning.se och jag kommer att bli klar med alla mina kurser inklusive gymnasiearbetet runt mitten av oktober. Hinner jag söka? Ska jag söka till önskad utbildning först och sen...

   Milla SYV: Hur snabbt din komvux kan utfärda examensbevis är det en fråga till din komvux; kontakta syv på komvux snarast - är mitt råd. Du behöver ladda upp examensbevis på din plats på www.antagning.se Senast 3dec 2018.
  • Kim 18 år

   Allmänna frågor om läkarlinjen?

   hej! jag och en kompis undrar hur det är med läkarlinjen (i allmänhet). Vi undrar om det finns en möjlighet att läsa de första åren på högskola utomlands Europa mm och sedan kunna göra at och st i Sverige och så småningom jobba i Sverige. Eller måste man läsa i Sverige för att göra at i...

   Milla SYV: Ang. Studiemedel för utlandsstudier var god se >> csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel.html
  • Erik 18 år

   Spelar det någon roll vilken skola man väljer? Civilekonom/Ingenjör?

   Hej, jag går tredje året på gymnasiet och sitter och funderar på universitetsutbildningar. Jag vill jobba inom logistik, närmare bestämt gärna inom lager eller transport och helst som någon slags chefsroll. Jag undrar hur stor roll det spelar vilken skola man väljer? Undrar även om det är...

   Milla SYV: Yrken inom ditt intresseområde är inte reglerade dvs arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer. Och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika... Läs hela svaret
  • Camilla 25 år

   Hur vägleda person till förskollärare?

   Hejsan, Hur skulle ni vägleda en person med en utländsk lärarexamen, som vill jobba som förskollärare i Sverige. Hon har utlåtande från UHR att utbildningen motsvarar en kandidatexamen (utb läng 4 år). Vidare står det i utlåtandet att utbildningen är inriktad mot arabiska, och förbereder...

   Milla SYV: Hej Camilla,jag undrar om personen är helt säker på att komplettera sin utbildning och jobba just inom det område - även i Sverige. Vi känner till många fall när lärare... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda?

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda? Har nu läst 90 Hp och undrar om jag kan läsa två olika huvudområden och ansöka om två olika kandidatexamina men använda resterande kurser (de 90 Hp jag redan läst) i båda kandidatexamina? Tack på förhand!

   Milla SYV: Hej Emma, svar jag kan ge är "förhoppningsvis". Detta pga varje lärosäte (högskola-universitet) i Sverige får bestämma ganska mycket lokalt om sina... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Anläggningsfordon eller skog?

   Hej! Jag undrar om någon av er vet mer om detta än jag... Jag har många elever som är intresserade av att köra maskiner och på ett eller annat sätt bli maskinförare. Hur kan man bäst beskriva skillnaderna mellan att gå BA-anläggningsfordon och NB-skog (skogsmaskin)? Jag hittar inte heller...

   Milla SYV: Hej Emma,Bygg- och anläggningsförare >> jobbar mest på byggarbetsplatser - vid nybyggnationer och ombyggnationer... och Skogsmaskinförare >>- vid skogsarbete. Det kan vara delvis liknande typer... Läs hela svaret
  • david 19 år

   Få f i programfördjupning men ändå få examen?

   Hej! Jag går el och energiprogrammet på helixgymnasiet, 3dje året. Jag har f i en programfördjupnings kurs som heter programmering 1 och jag undrar om jag måste ha godkänt i det för att kunna få examen. Jag har 2600 poäng samt 900 poäng programfördjupning och jag ska ha 800 enligt lag. Kan jag...

   Anna SYV: Hej David,om du får godkända betyg i alla andra kurser, kan du ta ut Examensbevis med F betyg i Programmering 1. Du kan läsa om kraven för gymnasieexamen (examensbevis från gymnasiet) på Gymnasieguiden.se/informeras.
  • Lana 22 år

   Modersmål som modernaspråk?

   Hej! Jag har läst Arabiska 1 och 2 under tiden när jag gick på gymnasiet. Nu när jag tagit examen så står så här i den: Moderna språk, arabiska 1 (MODARA01) Modersmål 2, arabiska modersmål 2 (MOEREA02) Jag tänker göra prövning i modersmål som moderna språk ( arabiska) steg 3 för att få en...

   Milla SYV: När man gör prövningar, behöver man inte uppvisa betyg, över huvudet taget. Du kan anmäla dig till prövningar i vilka kurser du vill, om du hittar var prövningar erbjuds... och detta helt oberoende av dina tidigare betyg.
  • Sundus 20 år

   Någon möjlighet att komma in på högskolan på sjuksköterskeprogrammet?

   Hej, jag går på sista året i gymnasiet och jag har E på alla ämnena. Så min fråga är kan jag komma in på högskolan i sjuksköterska program med de betygen eller det finns inte nån chans och komma in i högskolan. Det spelar ingen roll vilken stad högskolan ligger.

   Anna SYV: Hej Sundus; antagningsgränser brukar ligga högre, dvs det är mycket otroligt att man skulle kunna komma in på sjuksköterskeprogrammet med de betyg som du uppger du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga