Oliver
  Hej! Jag har en fråga om vad jag ska jobba med. Jag är 14 år o går i 8an. Jag vill gå naturvetenskaps programmet och vill helst jobba med kemi eller djur o växter. Helst nån forskare inom det. Men har läst att det inte är en så hög lön För mig är det mest lönen som räknas. Och jag tänker varje dag och söker. Tänkte mig att nån kirurg får bra betalt i USA Vill helst inte jobba i sverige pga hög skatt. Men att va kirurg är nått som jag kan tänka mig men ändå helst forskare. Vad kan jag bli. Jag är bra på saker om rymden. Djur. Natur. Ganska bra matte. Kan mycket inom data. Och är bra på kemi. Snälla hjälp mig. Vad finns det för yrken som passar mig med hög lön. Helst 50k efter skatt. Och helst inte i sverige. Och hur är utbildningen t det yrket

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Oliver,

  nya yrken skapas ständigt, och det yrket som du ska jobba inom kanske ännu idag finns! :)

  Ang. skatt i olika länder - så stämmer det att Sverige har rätt hög skatt; men samtidigt så är det så att i andra länder får man själv, av sin lön, betala för mycket av det som man i Sverige får "gratis" - som t.ex rätt så bra skola för barnen, sjukvård, kollektiv trafik som funkar ... o s v.
  I många andra länder måste man KÖPA sin hälsoförsäkring; man måste köpa och köra bil då kollektivtrafik inte funkar och så måste man "sätta sina barn" i en privat skola som kostar mycket, pga offentliga skolor är så pass dåliga att man ej vill att ens barn går i en sådan skola. Det kan då bli "samma sak" - att när man har betalat av egen lön det som man måste ha, har man inte mer pengar (kanske t o m mindre) än det som man har i Sverige. :)

  Med det sagt, så är det givetvis upp till dig hur du sedan vill göra. 
  Ang. yrken - så gäller det att "lyckas" skaffa sig utbilnding och jobb. T.ex som arbetslös naturvetare får man inte mer pengar som en arbetslös utan utbilnding... . Och om just du lyckas - hoppas vi givetvis på, men det kan man inte få någon garanti. 
  När du är 14 år är det bra att lära sig mycket om "allt" - och är det i USA du vill jobba sen, lär dig så myckt engelska du kan och för övrigt så mycket som möjligt inom olika ämnen. 
  Kika gärna på >> yrken inom Naturvetenskap som vi känner till idag; men, som sagt, tillkommer det nya yrken hela tiden - med nya upptäckter och den tekniska och vetenskapliga utvecklingen som ständigt sker....

  Hej igen,

  kikurg>>> är Specialistläkare - man måste alltså bli Läkare först; och de kurser som krävs för behörighet ingår i >> Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap men också i >>> IB-programmet, det internationella gymnasieprogram; och om du senare vill studera och/eller jobba utomlands - kan det vara bäst att läsa på IB-programmet;
  detsamma gäller för Rymdyrkena, alltså att det är på gymnasiet NA, naturvetenskap>> eller >> IB-programmet.

  ang. yrket FORSKARE >> - så är det mycket "brett"; man kan forska i princip i vad som helst... t.ex kan man vara Forskare inom Handeln>>; eller forska i historien, eller i jämställshetsfrågor ... det är jätte-jätte "brett" vad man kan forska inom. T.ex läs om yrken:

  Framtidsforskare>>

  Måltidsforskare>>

  och Skolforskare>>

  • Oliver Är det då värt att satsta på kirurgi. Det är liksom det andra ämnet jag kan tänka mig. För för mig är nummer ett pengar. Har ni nåt annat tips också om vilket specifikt yrke inom naturvetenskap som ger hög lön? Forskare eller nått. Doktorand är ju en skitavancerad examen men ändå får man inte hög lön?
  • Anna I Sverige idag tjänar Tandläkare rätt så bra; speciellt om de är duktiga och har egen privat mottagning.
  • Anna Egenföretagare inom vilken bransch som helst om hen är duktig och har lite tur - kan också tjäna mycket.
  • Oliver Menar typ anställd Som hjärnkirurg eller nåt. Har hört att i USA är det hög lön typ 100kkr efter skatt där per månad. Annars. Också om man blir planetary protection officer vilket låter coolt så är det i nasa o då mst man ha medborgarskap i USA. Är det lätt o fixa om nasa vill anställa dig. Plus. Svensk utbilding stark nog och ta in en person t nasa. Liksom typ doktorand i biologi
  • Anna I USA är det mycket som man måste betala för själv, ur egen ficka - som sjukvårdsförsäkringar t.ex. Så det blir inte lika mycket "över" som man kanske tror. Ang. medborgarskap i USA kan vi inte svara... det är upp till USA´s myndigheter att bestämma och reglerna kan också ändras! :) Det är väldigt mycket som hinner ändras redan innan du hinner komma in på gymnasiet om 1,5 år! Det är bra att du tänker långsiktigt men det är också så att det går tyvärr inte att planera i detalj på väldigt lång sikt.
  • Oliver Men det är ju så att du kan jobba där o få vård och sånt i sverige? Men när det gäller lön är sverige nog inget och ens nämna. Så vart kan man jobba med sånt med hög lön men mycket pengar över. Annars är ju nasa la bra betalt?
  • Julia De yrken och de arbetsgivare som blir aktuella för dig kanske idag ännu inte finns, över huvudet taget. Om du vill jobba i USA, lär dig mycket engelska; så mycket du kan. Läs så mycket du kan inom alla ämnen och försök få så höga betyg som möjligt. Vill du jobba i USA, är det också bra att kunna Spanska /det är många invånare i USA som talar spanska/.
  • Oliver Ok tack för alla era svar! De hjälpte mig verkligen. en sista fråga. För de yrken som gäller kirurgi eller forskning eller tillomed NASA. Är det naturvetenskap som gäller ?
  • Anna Forskare kan man vara inom alla olika områden. Jag kommer nu utöka mitt tidigare svar till dig.
  • Oliver Jag nämnde ju att det ska vara inom naturvetenskap?
  • Anna Även inom Naturvetenskap finns det hundratals olika forskningsinriktningar, ex inom kemi, fysik, biologi och matte. Ex. https://www.framtid.se/yrke/dendrikronolog - man kan forska i dendrikronologi, och är man duktig på att skaffa medel till sin forskning, ex genom att söka sponsorer eller inforskaffa statliga medel, kan man tjäna bra som forskare. Många forskare undervisar på högskolor/universitet och/eller skriver böcker, inkl läromedel och säljer böckerna bra, kan man bli rik på det! :)
  • Oliver Kan man jobba o tjäna hög lön i usa men använda sig av vården, sjukförsäkring o sånt i Sverige. För här e de billigare.
  • Anna Det är en fråga till Skatteverket/Folkbokföringen, inte till en studie- och yrkesvägledare; Det måste bero på var man är skriven/folkbokförd. Om du är folkbokförd i Sverige, betalar du skatt i Sverige; om du inte är folkbokförd i Sverige - varför skulle du ha rätt att använda dig av vården "o sånt" som andra betalar för av sina skatte-pengar? Jag tycker inte det är bra att tänka i de banorna... Vem ska betala den läkaren som ska vårda dig, när du inte vill betala skatt i Sverige? I så fall vill man åka "snål-skjuts" på andras bekostnad; andra ska jobba och betala skatt och bekosta sjukvården som du inte vill betala för men som du vill använda dig av... tänker du så eller hur tänker du?
  • Oliver Men är inte det så att Sverige har överdrivet hög skatt plus att jag vill inte betala skatt medans de pengarna går nästan till en massa flyktingar o läger för de. För jag tänker absolut inte betala en krona i svensk skatt.
  • Oliver Plus så kan man ju bara ha en sjukförsäkring?
  • Anna Ang. Skatt och sjukförsäkringar kan inte vi på Fråga SYV - svara. Det ligger utanför Studie- och yrkesvägledarens kompetensområde. Vänd dig till politiker om du vill. Du kan också kontakta Folkbokföringen/Skatteverket som kan svara på frågor om hur reglerna ser ut idag och kanske vilka planer som finns /om någon ändrring planeras/. Du får också gärna ta upp frågor om skatter, svensk flyktingpolitik och sjukförsäkringar med din lärare i samhällskunskap och men politiker på olika nivåer samt med Migrationsverket. Som sagt, studie och yrkesvägledare har inte kompetens inom de områden. Vi på Fråga SYV måste därför avböja de frågorna som vi inte har kompetens att svara på. Om man tänker logiskt, så det är OK att inte hålla med den svenska politiken och inte vilja vara med och betala - men då ska man inte heller göra anspråk på de fördelar som finns i Sverige, tycker i alla fall jag. Det är OK att flytta utomlands och bo i ett annat land, betala skatt där och använda sig av det systemet som finns i det landet där man bor, men att vilja bo utomlands, men använda sig av de förmåner som finns i Sverige, utan att vilja på ngt. sätt bidra - tycker jag personlige är oärligt.
  • Oliver Men man hinner betala tillräckligt med skatt så att det blir som blir värt som all vård du får hela ditt liv. Eftersom skatten är ju 50 procent plus sek är det moms. De trycker in skatt överallt där det går. Sverige har blivit ett rent skit land
  • Oliver Du tjänar en miljon med går från arbetet med en halv miljon För alla pengar går till den extrema svenska skatten
  • Anna Vi på Fråga SYV kan inte påverka den svenska skatten. i den frågan får du vända dig till andra ställen. det är meningslöst att försöka diskutera den frågan på den här sidan - då vi kan endast svara på frågan om val av utbildning och om olika yrken. Ha en fortsätt trevlig kväll!
  • Oliver Hur kan man som forskare tex inom medicin eller kemi eller nått sånt göra för att tjäna mer än genomsnittligt. Det är ju ca 30kkr de tjänar. Hur får man ca 50kkr? Eller som veterinär
  • Daniela Om det var lätt, skulle alla göra det, eller hur? Det är svårt och kanske inte ens går att uppnå? :)
  • Oliver Men varför ska man satsa då på utbildning. När det är så att som forskare är det en av de svåraste utbildningarna man mst klara. Lika som professor. Räcker det inte då med en kort liten utbildning efter gymnasiet sen skaffar man ett jobb? Eftersom jag skulle aldrig i livet kalla 20k-30kkr för en bra lön
  • Oliver Att vara doktorand är en avancerad utbildning men ändå får man låg lön?
  • Oliver Att studera i en fjärdedel av sitt liv eller mer men ändå inte få mycket tillbaka bara kunskap och jobb som inte ger lön. Så man måste jobba långt in i sitt liv. Men tjänar man bra så kan man vara med sin familj och tillexempel åka på resor med sina barn?
  • Liselotte Du har rätt att ha de tankar och åsikter som du har. Du är idag "bara" 14 år och hur du tänker och vad du prioriterar i livet kan förändras mycket. Om du t.ex skriver dagbok idag och kommer att läsa det du skriver idag - om fem år, kommer du knappt tro dina ögon: så mycket förändras man på några få år, när man är ung. Det är bra att du är nyfiken och tänker mycket på olika yrken och gör planer för framtiden. Dock är det också så att det inte går att i detalj planera för all framtid. Mycket kan förändras: både dina intressen och omgivningen. Det kan bli helt nya villkor på arbetsmarknaden om några år. Idag kan du kika på olika yrken; olika utbilndingar som finns idag och fundera på vad du vill IDAG... men ännu är du för ung för att fatta livsavgörande beslut.
  • Oliver Jag har nästan 100 frågor o känner mig orolig varje dag för jag vill bli annorlundare än andra. Jag vill leva ett gott liv. Varje dag känner jag att jag ska misslyclas o livet är slut för mig. Hur ska jag göra för att uppfylla mina mål. Jag beskrev vad jag älskar och att för lig är hög lön viktigt. Är det utbildning som är vägen dit?
  • Oliver Kan man som en smart forskare i ett stort företag Kan ägaren tex säga att för allt goda arbete du gjort får du gå upp i rang eller vad det heter? Tex delägare. Ksk inte så stort men ni fattar. Där man får hög lön men ändå forskar med det som e roligt?
  • Liselotte Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Oliver,

  det är lång utbildning som leder till att man kan bli forskare; det tar ca 10 år Efter gymnasiet att kunna komma så långt att man kan börja "titulera sig" som forskare;då är man ca 30 år gammal... och det finns tyvärr inga garantier. Det är hård konkurrens om doktorandtjänster, trots att de ger ganska "låg lön" (konkurrensen beror på att man får möjlighet att studera utan att ta lån från CSN och under sina studier kan ändå försörja sig ... ). Man blir forskare i 99,99% av fallen för att man "törstar efter kunskap" och inte för att man vill bli rik.
  Det finns annars många olika sätt att ha "ett rikt liv" på. T.ex kan man satsa på att ha låga utgifter; då behöver man inte ha höga inkomster för att känna sig rik.

  Du vill jobba inom Naturvetenskap, skriver du och jag undrar Varför? Är det för att du gillar naturämnena eller för att du tror att de jobben ger möjlighet till hög lön?
  Det finns annars andra jobb som brukar vara högtavlönade, t.ex Nationalekonom. Varför inte satsa på kunskapsområde Ekonomi? Kika gärna på Ekonomiyrken>>.

  • Oliver Nej? Jag har alltid älskat naturen. Det är allt jag är facinerad av. Jag läser skitmkt om natur o rymden. Jag kan jättemkt om rumden. Tex. Tid o rum. Men jag hill även tjäna mkt pengar. Annars dår jag väl ta ett job som är tråkigt o betalar bra. Tex Hjärnkirurg eller plastikkirurg eller tillomed narkosläkare
  • Liselotte Bra att du vet vad du vill. Lycka till! Vi håller tummarna! ha nu en trevlig helg och gör ngt. roligt! :)

  Frågor och svar

  • Jesus 18 år

   Kan man höja sitt betyg i föregående kurser genom komplettering?

   Hej! Jag går nu i mitt tredje år på gymnasiet. Jag har förmodligen tänkt att söka till psykologprogrammet i Göteborgs universitet och har en nuvarande merit på 20,91, vilket må verka högt, men tyvärr inte riktigt högt så...

   Mikael SYV: Hej! Så länge du är elev på gymnasiet får du göra prövningar endast på din egen gymnasieskola och endast om du läste en kurs och fick F eller... Läs hela svaret
  • Ellio 22 år

   Konstnärliga jobb?

   Hej! jag tänkte fråga om vad man kan jobba med som grafisk designer? och hur sjävla utbildningen är formad? jag är väldigt kreativ som person och skulle tycka det va jättekul att jobba med något kreativt. Dock så har jag förstått att...

   Peter SYV: Hej Ellio!Det vi vet om yrket Grafisk designer berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/grafisk-designer; det yrket är i Sverige icke-reglerat och utbildningar som leder till det yrket samt innehåll i... Läs hela svaret
  • Halima 20 år

   kan man skriva sitt GA med fokus på analyserar två böcker?

   Hej! Undrar om man kan skriva sitt gymnasiet arbetet om en analys på en bok som man har läst och fokuserar sitt ämnet på boken? Tänkte ta metoden litteratur studie så undrar om man får göra så?

   Peter SYV: Hej Halima,du måste få svar från handledare för ditt gymnasiearbete på din gymnasieskola; det är hen som bestämmer om tema, frågeställningar och... Läs hela svaret
  • Kaspar 19 år

   Bör jag satsa på HP eller komplettera?

   Hej, jag är just nu rätt kluven. Tog studenten i våras med ett meritvärde på 21,6 med extra merit och 19.6 utan. Grejen är den att jag inte lästa full merit i gymnasiet utan endast 2 poäng av 2,5. Istället för att läsa språk 4 eller Engelska 7 så läste jag Idrott specialisering samt Matematik...

   Peter SYV: Hej Kaspar,antagningsgränserna är rörliga. Hur högt antagningsgränsen hamnar beror på hur populär utbildningen är, om antal platser på utbildningen ökar eller minskar,... Läs hela svaret
  • Bella 20 år

   Vad behövs för att plugga till socionom?

   Hej! Jag funderar på att plugga vidare till socionom. Jag tog studenten förra året och arbetar nu som undersköterska. Vilka ämnen krävs det att ha betyg i innan jag kan söka till socionom? Mitt mål är att arbeta som chef inom vården tex...

   Mikael SYV: Hej Bella,det finns inga garantier på att kunna få chefsjobb, oavsett vilken utbildning man har. En väg att gå kan vara genom studier på yrkeshögskola - till... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Hur ska jag få fullt meritvärde?

   Hej! Jag går nu sista året på gymnasiet och saknar 0,5 i merit eftersom jag inte har kunnat läsa moderna språk. Jag har hört att man kan göra prövning i arabiska som moderna språk 3 vilket ge 0,5 i merit men problemet är min skola inte erbjuder prövningar i kurser man inte har läst. Jag är...

   Peter SYV: Hej Ali,Jag vill börja med att påminna om Högskoleprovet! Med resultat från högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet. Du behöver fortfarande ha både grundläggande och... Läs hela svaret
  • Otto 19 år

   Jag läste +2 merit i gymnasiet och vill nu ta en prövning i mattespet?

   Jag läste teknik i gymnasiet och eftersom jag inte läste spanska så har jag bara +2 extra merit också skulle ni vilja läsa matte spets. Det var en kurs som inte fanns på mitt gymnasium hur ska jag då göra för att kunna läsa upp min extra merit? Får jag gå till en annan gymnasium skola och be om...

   Peter SYV: Hej Otto,om du fortfarande är elev på gymnasiet så kommer inte en annan gymnasieskola ge dig undervisning eller utföra prövningar för dig. Elever på... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Hur får jag bra betyg i UF företagande?

   Hej! Jag går entreprenörskap som i-val. Hamnade i en grupp med flera jag inte klickar med och känner mig inte nöjd med gruppens prestationer. Hänger allt på affärsplan osv som gruppen skickat in, eller kan jag få högt betyg på ett annat...

   Mikael SYV: Hej Ella,jag vill råda dig prata med din lärare i den kursen där UF-företagande ingår, alltså med den läraren som kommer sätta betyg. Säg till läraren att du... Läs hela svaret
  • Irfan 15 år

   Civ ing eller civil ekonom?

   Jag har funderat på om jag ska söka in till Naturvetenskaps programmet eller Ekonomi programmet i gymnasiet. Jag tycker inte om NO ämnena men har ändå ganska bra betyg i de, samtidigt vill jag ha de flesta kunskaps behörighet för ifall jag ångrar mig efter gymnasiet. Natur har i detta fallet...

   Mikael SYV: Hej Irfan!Det finns möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Det är bra att känna till. Ingen vet vad dina planer blir om 3 år. Du kan komma på andra tankar och vill kanske då satsa... Läs hela svaret
  • Niklas 17 år

   Kan man söka en utbildning utan behörigheten som krävs?

   Jag går Teknikprogrammet, inriktning Design- och produktutveckling, och läser därför inte Fysik 2. Jag kan lägga till den kursen om jag vill, men jag har inte bestämt mig vilket högskoleprogram jag vill gå. Om jag kommer vilja gå tex ett...

   Julia SYV: HEJ NIKLAS,svar på din fråga är - nej. Svenska högskole-universitetsutbildningar låter inte obehöriga delta i konkurrensen om utbildningsplats. Om fysik2... Läs hela svaret
  • Leo 20 år

   Kan man göra konkurrenskomplettering prövningen utan att läsa kursen?

   Hej! Jag vill öka mina gymnasiebetyg och förstår att detta görs genom kurser i Komvux. Är det möjligt att göra prövningarna utan att läsa kurserna? Dessutom, kurserna kostar 500kr var, men då man har läst en kurs får man göra prövningen så många gånger man vill utan att betala, stämmer...

   Mikael SYV: Hej Leo,svar på frågan om man får göra prövningar utan att ha läst kurser i vilka man prövar är: Ja, om man inte är en elev inskriven i... Läs hela svaret
  • Isabella 20 år

   Fysik 2 utan nedsänkt merit?

   Hej! Jag har läst ett basår men läste allt förutom fysik 2 som behövs för att komma in på drömutbildningen som har bland annat den grundbehörigheten. Finns det något sätt jag kan läsa fysik 2 utan nedsänkt merit? /En student

   Julia SYV: Hej Isabella,omdöme från en folkhögskola kommer inte påverka ditt meritvärde. Och inte heller betyg satta på högskole-nivå, om du läser fysik2 inom ett basår på... Läs hela svaret
  • Elm 15 år

   Hur fungerar det när man tentar av en gymnasiekurs i grundskolan?

   Min skola har en spetsklass för matematiken, där vi har i förväg läst hela ma1c samt gjort slutprov och fått betyg (A i mitt fall). Vi håller också på med kurserna 2c och 3c som vi hoppas klara av innan jag har slutat 9:an. Jag undrar hur det...

   Julia SYV: Hej Elm,vi har fått liknande frågor förut och har "forskat" i frågan. Det vi fick fram är att grundskolorna saknar rätt att utfärda... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga