petra
    Hej,
    Om en elev är behörig med 8 eller 12 betyg till både yrkesprogram och högskoleförberedande program, men i högstadiet haft anpassad studiegång av hälsoskäl, hur hanterar man detta på gymnasiet?
    Eleven behöver alltså inte läsa in ex matte eller svenska och eleven har inga inlärningssvårigheter utan snarare bra betyg
    Med vänlig hälsning,
    • Julia : Om du uppger vilket program och vilken inriktning som eleven är intresserad av, går det att ge ett bättre (mer anpassat till just din situation) svar.

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Petra,
    om eleven vill uppnå grundläggande behörighet till högskolestudier eller få ut Yrkesexamen (utan högskolebehörighet) - i vilket fall, om hen vill få fullständig gymnasial kompetens = Examensbevis >>, så måste hen få ihop betyg så de räcker för att uppnå kraven för Examensbevis (och det rätt så tuffa krav). Det finns i princip inget utrymme att "ta bort kurser" på gymnasiet - för att eleven kommer i så fall inte uppnå kraven för examensbevis.
    Jag ser följande möjliga lösningar:
    - läsa på gymnasiet så mycket som elevens hälsa tillåter och komplettera sedan på komvux;
    - försöka få förlängd studiegång och försöka klara kraven för examensbevis på längre tid, ex. på fyra år i stället för 3 år;
    - söka till Korr (distansgymnasiet) >>;
    - prata med elevens barn- och utb.förvaltningen (i den kommunen där eleven är folkbokförd) och fråga om de har förslag på någon annan lösning.

    Liselotte
    • :

      Hej igen,

      när du skriver läsa så mycket som möjligt på gymnasiet Är det det enskilda gymnasiet som bestämmer? Ska dom då kontaktas i förväg för att eleven ska kunna få ett anpassat schema?

      att läsa på fyra år har jag förstått att det tas beslut om först i år 3

      mvh

       

    • Anna :

      Beslut om att läsa på fyra år kan tas mycket tidigare, ex. elitidrottande elever som tränar mycket och hinner inte läsa på heltid - får upplägg på fyra år direkt. ... Har eleven Intyg från läkare eller psykolog som "sjukskriver" eller Läkarutlåtande som rekommenderar läsa på deltid - då har eleven rätt att läsa i den omfattning som läkarintyg föreskriver; att eleven sedan ej uppnår kraven för examensbevis på tre år, på fyra år eller inte alls - är en annan fråga.

      Man kan inte på deltid läsa lika mycket som på heltid. Då måste man antingen läsa under längre period eller satsa på alternativa vägar att bli behörig till högskola och det finns alternativa vägar, ex. Reell Kompetens >>> eller omdöme från en Folkhögskola >> (omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola uppnås vanligtvis genom studier på en Allmän kurs i 3 år).

      För att bli behörig genom "reell kompetens"/en annan väg: - 3årig arbetslivserfarenhet som uppnås efter det att eleven fyllde 19 år (man måste alltså hinna bli 22 år och kunna uppvisa arbetsgivarintyg - 3 års jobb på minst halvtid) + några få godkända betyg från gymnasiet och i så fall konkurrerar man om plats på högskoleutb. med resultatet av Högskoleprovet.

    • Anna : Jag har nu skrivit ett nytt svar med utökningen av det nya svaret. hoppas ngt inom det vi tipsar om blir till hjälp!
    • : Tack!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Petra,

    Se gärna info antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag - de kurser som nämns där på sidan som ihop med arbetslivserfarenhet ger grundläggande behörighet, skulle jag i så fall försöka prioritera att läsa - i första hand.

    Sedan kanske det är ett bättre (mer passande för just den eleven) alternativ - att försöka komma på distans-gymnasiet Korr eller på en folkhögskolans Allmän kurs. Som regel, tar folkhögskolorna från det året som man fyller 18 år; men utbildningsförvaltningen i elevens hemkommun kan köpa plats på en folkhögskola. det är en annan studiemiljö på folkhögskolorna - det är mest vuxna (de som är över 18 år men ofta mycket äldre personer) som läser; på folkhögskolorna utanför stora städer finns ofta Internat/studerandeboende; de flesta folkhögskolor erbjuder många estetiska kurser. Många folkhögskolor har "profiler" - som t.ex kan vara musik, bild eller ngt. specifikt språk (ex. Esperanto - det internationella språket). Det är kanske värt att göra några studiebesök på några olika folkhögskolor, men i fall utb.förvaltnigen vägrar att köpa plats - kommer ej eleven bli antagen innan det året hen fyller 18 år (för att folkhögskolan får ju inte statsbidrag för någon som är yngre än 18 år).

    Svårigheter att göra anpassningar på gymnasiet
    - det är på en vanlig gymnasieskola ofta rätt stora klasser, kan vara upp till 34 elever som börjar i åk1.
    - schemat kan innehålla håltimmar (redan "som det är" för alla elever) och i fall en elev ska läsa ett ämne där lektionen ligger kl.8.00 och sedan ett ämne där lektionen börjar kl.15.45 och inga lektioner där emellan - blir det ändå långa dagar för eleven ... att lägga schemat för hela skolan så att det ska passa just en specifik elev, är ofta omöjligt (för att det finns många olika saker en schmaläggare bör tänka på, annars, också);
    I så fall - tänker jag - det är kanske bäst att söka till de gymnasieskolorna som ligger närmast bostaden, så att eleven kan på sina håltimmar snabbt komma hem.
    Kontakta gärna de gymnasieskolorna som eleven sökt eller ska söka till under Omvalsperioden och fråga rektorn och kurator (kurator har sekretess, så det är OK att berätta "allt" för kuratorn; hen kommer inte föra det vidare ....).
    Att eleven pga hälsoskäl har behov och troligtvis också Rätt till vissa anpassningar, är nog så - men sedan i praktiken, när rektorn har jättemånga elever som har olika speciella behov (några som är särbegåvade och understimulerade, för att de kanske kan mer än lärarna som undervisar dem - redan... och så sociala och medicinska problem och lärarbrist: kanske ej finns lärare som har rätt att sätta betyg, ens... - då kanske skola måste stänga helt; det är från 1 juli 2015 endast behöriga lärare som får sätta betyg och det brist på behöriga lärare - tyvärr).

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    jag tycker att det många ggr är lättare att gå den "personliga vägen" - alltså besöka gymnasiekolorna och prata med rektorn och kurator (kanske börja med att gå på öppet hus eller infokväll på gymnasieskolan). Att gå hårt på "rättigheterna" kan man göra sen... Det kan tyvärr ta lång tid och kräva väldigt mycket ansträngning att få igenom det som eleven har rätt till. Eleven kanske t om hinner sluta på gymnasiet innan alla beslut fattas som skulle gynna eleven - tidigare... Det är den hårda verkligheten, tyvärr... man ska ha tur för att få i tid det som man har rätt till.

    Skillnad mellan grund- och gymnasieskolan är även den att grundskolan är obligatorisk men gymnasiet är frivilligt att läsa på. Pga grundskolan är obligatorisk görs det stora anpassningar för att så många elever som möjligt skulle klara grundskolan. Sedan är skolplikten uppfylld och blir "upp till eleven och vårdnadshavare" att se om eleven vill/kan/orkar gå på gymnasiet. Jag kan därför tyvärr inte lova att alla de anpassningar som eleven behöver, kommer att göras i tid eller att göras, över huvudet taget.
    Ofta går det mycket smidigare om man hittar den gymnasieskola där rektorn och kuratorn vill göra allt (plus lite till) för att anpassa undervisning så mycket som möjligt för just den eleven.
    Kuratorer på grundskolorna brukar ha den lokala kännedomen - om vilka gymnasieskolorna som man i så fall bör "satsa" på.
    vänligen
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'utan gymnasieexamen' (18 st.)

    • Yuna

      Man man gå i uni i UK utan gymnasieexamen?

      Jag frågar åt en vän! Jag undrar om min vän kan börja uni i uk med hjälp av A levels , då hon tar sina bästa betyg på till exempel fysik, kemi, biologi, matte och engelska. Kan hon därmed kunna gå i läkarprogrammet i uk....

      Milla : : Hej,mitt råd är att du/ni frågar det universitetet i UK som din vän vill komma in på. Det är de som gör antagning till just det universitetet som kan ge rätt svar på den frågan.
    • Adde1234

      Måste jag läsa om samma kurs som jag kuggade?

      Jag läste matte 1c, 2c och 3c på gymnasiet och kuggade både 2c och 3c. Skulle jag kunna läsa 2b och 3b istället och ändå få en godkänd examen eller måste jag läsa samma kurser som jag kuggade? Min fråga är alltså...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror i mångt och mycket på följande: har du gått ut gymnasiet Med eller Utan examensbevis?Om du hade alla andra godkända betyg och endast F i matte... Läs hela svaret
    • naranciaasupremacy

      vuxenutbildning utan gymnasieexamen?

      Hej! jag går sista året på gymnasiet just nu. Jag har mycket hälsoproblem som leder till att det är svårt att få godkänt i alla kravkurser. min mentor tyckte det vore smart att istället plugga upp det efter gymnasiet. Jag går för tillfället djurvård, men vill gärna bli något annat. Inte doktor...

      Milla : : Hej,om du fyller 20 år under kalenderåret 2024, då kan du från 1 juli 2024 läsa på komvux, oavsett vilken tidigare utbildning du har. Om du är yngre då måste du... Läs hela svaret
    • Aurora

      Hur fungerar examensbevis från komvux och gymnasiet?

      Hej! Jag går i trean på gymnasiet på sam-linjen med estetisk variant. Jag har varit tvungen att hoppa av två 50-poängskurser (som inte krävs för att få examen) i år på grund av utmattning och får därför bara ihop 2400 poäng från gymnasiet. Jag har lite frågor om vad jag har för alternativ...

      Milla : : Hej,om du får studiebevis från gymnasiet, så kan du göra planering mot examensbevis med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. I examensbevis... Läs hela svaret
    • Lea kh

      Vilka kurser får räknas med i gymnasieexamen?

      Hej jag läser på Komvux (samhällsprogrammet), dock hade jag betyg i några ämnen från när jag gick i ett vanligt gymnasium....

      Jag har alltså redan betyg i matematik 1 och 2c , men jag har inte läst 2400 poäng än, så min...

      Julia: : Hej Lea,en av kurserna på nivå 1 - matematik 1a, eller 1b eller 1c - måste ingå i examensbevis med godkänt betyg, vilken som av de kurserna. Sedan på högre nivåer -... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vad kan man göra om man inte har gymnasieexamen?

      Hej! Jag har en vän som jag oroar mig för då vi nu tagit studenten från samhällsprogrammet och hon gått ut med F i massor av ämnen och verkar inte ha någon som helst plan för vad hon ska göra nu. Hon fick F i några ämnen i...

      Julia: : Hej! Tack för din fråga! Du är en bra kompis som bryr dig mycket!Så här vill jag svara på frågan du ställer:- Det är i Sverige inte obligatoriskt att läsa... Läs hela svaret
    • Adam

      Göra GED prov i Sverige?

      Hej FrågaSYV! Jag skulle vilja göra ett GED prov eftersom jag skulle vilja ansöka till ett internationellt college i Thailand - utan någon gymnasieexamen. I det fallet krävs ett GED diplom. Och nu till frågan, finns det något GED prov centrum i Sverige? Jag har hört ord om att det finns i...

      Milla : : Hej Adam;via Test Center Seach på ged.com hittade jag nu i Sverige endast ett ställe (i Stockholm) där man kan gör GED-test (detta, alltså, enligt info på ged.com ,... Fråga SYV kan inte ta... Läs hela svaret
    • emma

      Kan man få jobb inom makeup och stylist utan en gymnasieutbildning?

      Hej! Jag undrar om man i framtiden kan få jobb inom t.ex makeup och stylist, UTAN en gymnasieutbildning? Kan man göra kurser / köpa kurser från en stylist bransch och sen få ett så kallat diplom för att ha blivit utbildad till en professionell...

      Julia: : Hej Emma, yrket Sminkör (make-up artist) är i Sverige icke-reglerat; vilket betyder att arbetsgivaren får fritt bestämma vem hen anställer. Om du startar "eget",... Läs hela svaret
    • Elev

      Behöver jag vara godkänd i matte 3 för att få gymnasieexamen?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet på ekonomilinjen med inriktning juridik. Jag har otroligt mycket problem med matten och känner att jag inte kommer att kunna få ett betyg i den kursen. Totalt under dessa tre år ska jag ha haft 27 ämnen, och detta inklusive gymnasiearbetet. Av dessa 27 är, 4...

      Julia: : Hej Sara,på EK/juridik är matte 3 en valbar kurs. Om du sammanlagt kommer ha betyg i fler än 2500 poäng, kommer de överstigande poängen markeras som "U" =... Läs hela svaret
    • Peter

      Gymnasieexamen?

      Gick ut gymnasiet med 5st F, 2100 poäng av 2600, har läst upp två betyg så har 2300 poäng. Vet att man måste ha 2250 poäng för att få gymnasieexamen men det är på ett 2500 program. Hur gäller det om man har 2600? Behöver...

      Milla : : Gymnasieexamen från Komvux måste inkludera 2400 poäng Betygsatta, av dem kan max 150 poäng vara betygsatta med F; obs!betyg i Idrott och hälsa 1 får ej ingå i exam från Komvux. Rekommendation:... Läs hela svaret
    • Linus

      Missat betygsätta kurs?

      Hej, Jag gick ut gymnasiet i somras och eftersom jag bytte linje (från teknik till estet efter 1.5 år ungefär) hade inte jag Medieproduktion 1, som man behöver för examen, dock hade jag Medieproduktion 2, och det blev en muntlig överenskommelse mellan rektor, lärare och ett antal elever att vi...

      Julia: : Hej Linus, om du saknar Examensbevis /om du fick Studiebevis på gymnasiet/ - vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd, för att komplettera upp till examensbeviset.Vad ni hade för en... Läs hela svaret
    • karla

      Räknas poäng från en yrkesprogram för att få gymnasieexamen?

      Hej! Jag är inte klart med gymnasiet. Om jag läser till barnskötare, räknas poängen för att få gymnasieexamen? räknas allt jag pluggar för att nå 2250 poäng? Jag vill söka till Universitet men jobba inom barnskötare tills jag blir klar med kurser. Kan man göra det? Tack i förhand.

      Milla : : Hej Karla, för att få Grundläggande behörighet till högskola/universitet behöver du få ett av följande 1. Slutbetyg med minst 90% poäng... Läs hela svaret
    • Erik

      Kan man få ett jobb utan gymnasieexam?

      Jag gick på bygg programmet i två år och sedan så hoppade jag av eftersom jag trivdes inte där. Nu läser jag på komvux för att klara examen. Jag har ändå vissa ämnen godkänd så som: Engelska 5, Idrott, Matematik 1a, Samhällskunskap 1a1 och Svenska som andra språk 1, Bygg 1 och Bygg 2 Jag...

      Peter: : Hej Erik, det är Arbetsgivaren bedömning som gäller i detta fallet. Om du hade Examensbevis, då är det ingen tvekan om saken, då har man "gymnasiekompetens". När man inte har... Läs hela svaret
    • Zozan

      Antagning och examen?

      Hej, jag måste fråga en sak. Jag har gått ut från gymnasiet med F i svenska som andra språk 3. Och sedan läste jag upp kursen på komvux och lyckades förbättra den till betyg C. Och jag hade även bara godkänd i svenska som andra språk 1 och 2 när jag har gått ut från gymnasiet men jag gjorde...

      Melina: : Hej Zozan! Vad bra att du läst och klarat kurserna! För att vara behörig till att söka till universitet och högskola behöver du en s.k grundläggande behörighet. För att nå en... Läs hela svaret
    • Kristin

      Kan man få jobb utan någon gymnasieexamen/fullständiga betyg?

      Jag har F i några ämnen, men de ämnen jag egentligen behöver som jag har F i är matte 1B, engelska 6, vilket gör att jag inte kommer få någon gymnasieexamen och det betyder ju att jag kommer behöva plugga på komvux när jag vill läsa vidare under högskolan. Jag kan tillägga att jag går...

      Anna: : Hej Kristin! Du läser på Estetiska programmet som är ett högskoleförberedande program. Du lär dig inte något yrke på gymnasiet och det gör det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga