Farsan

    Hejsan! Jag är pappa till en kille på 16 år som nu går sin första termin på gymnasiet. Han hade det tufft i högstadiet och fick under ht i åk. 8 diagnosen depression. Detta påverkade såklart hans skolgång och när han mådde som sämst var det riktigt tufft. Tyvärr fick vi aldrig någon hjälp av BUP då längden på köerna är rena skämtet, dock hade han en grym specialpedagog som hjälpte till så att det blev drägligt. Under vårterminen I åk 9 vände det och han gjorde en riktigt uppryckning, även om han lyckades få betyg i alla ämnen utom språkval så blev ju inte betygen och meritpoängen skyhöga. Där och då fanns inte mycket mer att göra och det gick inte att pressa honom 'hårdare' för få blev det tvärstopp. Han meritpoäng gör ju nu att han blir begränsad i sina gymnasieval och det program han sökte och kom in på nu till hösten känner han inte längre är rätt. Det är ett teknikprogram med extremt mycket matematik i dubbel läshastighet, något som han känner att han inte klarar av och att programmet inte alls var det han tänkt sig. Han känner nu att han vill läsa ekonomi istället men hans meritpoäng från högstadiet är lite i underkant för att säkra en plats. Har försökt leta info om man kan läsa upp meritpoängen från högstadiet men som det verkar är det inte möjligt... Finns det något sätt man göra för att höja sina meritpoäng från högstadiet?? Att läsa ett program som han inte längre känner är rätt blir otroligt svårt att motivera och om han ska söka om nästa år finns risken att han inte kommer in. Det känns ju rent spontant som ett väldigt segregerande system, om det nu inte finns någon lösning! Att man mår dåligt under en del av sina tonår är ju inte helt ovanligt, men att det sedan ska hindra någon från att läsa vidare när man mår bra igen känns ju nästintill befängt. Jag tänker att vi ska väl stötta och hjälpa våra unga, inte stjälpa dem... Att hoppa på någon 'annan' linje som man inte är intresserad av blir ju en riktig pärs att ta sig igenom och för hans del känns det inte som ett gångbart alternativ. Då kommer han tappa sugen helt... Finns det någonting man kan göra, förutom att vänta tills han är 20 år och kan läsa på komvux? Tack på förhand, mvh//Orolig och trött Pappa?

    • Farsan :

      Tack för din input. Tror tyvärr inte att ett yrkesprogram faller inom han intressen eller 'läggning'.

       

      Man blir så frustrerad över hur fyrkantigt systemet är,  nu stjälper man ju en kille som vill bara för att måendet inte var på plats.

      Det är en sorglig situation:(

       

      Men jag tackar för ditt utförliga svar. Ska kika vidare på länkarna och se om vi hittar en lösning...

      Allt gott//Farsan 

    • Milla :

      Jag hoppas ni finner en lösning på situationen. Jag vill också nämna möjlighet att söka till gymnasiet i "fri kvot"; det kanske är en liten chans att komma in men ni kan ändå undersöka det (om ni vill). Fri kvot innebär att ett begränsat antal platser ska avsättas för dem som på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför de övriga sökande. Se information på skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/antagning-till-gymnasieskolan#Fri-kvot

    • Milla : Ansökan i "fri kvot" är det kurator eller speciallärare som "håller i" på grundskolorna. Sedan är det i mångt och mycket upp till huvudman för den gymnasieskolan som eleven söker till att bevilja eller avslå antagning i fri kvot och jag har från de som jobbar på antagningskanslierna hört att det är sällan som det går igenom (i andra fall än om eleven har utländsk gymnasial utbildning; de som utländsk gymnasial utbildning prioriteras för ansökan i fri kvot, för att de kan inte konkurrera med sina "betygspoäng"; detta för att deras utbildningar är oftast "inte jämförbara" med en svensk grundskoleutbildning). Ni kan, som sagt, undersöka den möjligheten, alltså ansökan i Fri kvot. Eleven kan söka till gymnasiet på vanligt sätt också samtidigt som hen söker i fri kvot. Ännu ett råd från mig: låt din son gå på öppna hus och även "skugga" kanske t o m flera gånger på ekonomiprogrammet innan han söker till ekonomiprogrammet (detta för att försäkra sig om att det programmet passar honom).
    • Farsan :

      Tack snälla för din input:)

    • Milla : vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Jag hoppas det löser sig för din son på ett bra sätt. Du får gärna höra av dig sen och berätta hur det går... Vi håller tummarna!
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag håller med dig om det mesta du skriver i din fråga. Jag vill börja svara med att upprepa det som skolverket svarar, när man frågar, om att eleverna har rätt att göra Prövningar. I praktiken är det svårt att genomföra, för att man blir (i det fallet du beskriver) med stor sannolikhet "bollad" mellan utbildningsförvaltningen och elevens "gamla" grundskola och varje prövningsförsök kostar också 500 kronor (mer får inte tas ut i avgift) men att anordna en prövning kostar ganska mycket mer, så de som "ska" erbjuda prövningar har inte råd (kanske man kan förenklat förklara... och så är det också lärarbrist, så lärarkapacitet inte räcker... ). Till prövningar förbereder sig eleven på egen hand, hur hen vill (självstudier, privat lärare, annat...). Du får gärna kontakta skolverket och fråga om de kan förklara hur "prövningsförfarande" i praktiken ska gå till i ert fall: ska ni vända er till elevens gamla grundskolans rektor (med frågan om prövningar)? och vad ska ni göra om rektorn svarar att ni ska kontakta utbildningsförvaltningen i kommunen där eleven är folkbokförd och därifrån får inga svar på ett tag?
    "Krokset" med prövningar är också att så länge men är elev inskriven på en gymnasieskola, så har man rätt att endast göra prövningar på sin egen gymnasieskola och endast i 2 fall: om man läst en kurs och fick F eller om undervisning i en obligatorisk kurs inte kan erbjudas. Så, då ska eleven först hoppa av gymnasiet och sedan börja undersöka om hen ska få möjlighet att göra prövningar i grundskoleämnen. Jag kan inte lova att ni kommer få igenom det med prövningar och sedan är det också ganska stressigt att på egen hand förbereda sig och ha press på sig att Höja de tidigare betygen. Man kan annars få lägre betyg (eller samma betyg) på prövningen än man redan hade. Men då behåller man sitt högre betyg (vilket är ju jättebra).

    Jag vill annars "påminna om" att det även finns en studieform som heter Folhögskola och där man kan börja när man närmar sig 18 års-dagen (man ska fylla 18 under den terminen som man börjar läsa på en folkhögskola, som tidigast). Så, man behöver inte, i vilket fall, alltid vänta tills man blir 20 år och kan börja läsa på komvux.
    Sedan finns det också Korrespondensgymnasiet, distansgymnasiet, som i sitt utbud har Ekonomiprogrammet. Kika gärna på gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet som "specialiserar" sig på att ta in elever som inte kan gå i en "vanlig" gymnasieskola.
    EK har två inriktningar: på inriktningen Ekonomi läser man mer matte än på inriktningen Juridik. Man läser b-spåret i matte som är lite lättare/enklare än c-spåret och man brukar läsa en matte-kurs om läsåret, ej snabbare än så. Men det är ändå ganska mycket matte. Vill man läsa mindre matte, så kan man titta på yrkesprogrammen där man läser endast matte 1a som en obligatorisk kurs men kan välja läsa mer matte (oftast kan man läsa matte 2a och ibland även 3b och då har man läst lika mycket matte som eleverna på EK/inriktning ekonomi).
    Det finns ett ganska nytt yrkesprogram FS. Du/ni får gärna kasta ett öga på det programmet: gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FS 
    Det finns stora fördelar i att på gymnasiet läsa på ett yrkesprogram: man skaffar sig ett yrke tidigt i livet + kan mycket väl inkludera alla kurser som man behöver för särskild behörighet till den universitetsutbildning man siktar på och kan direkt efter gymnasiet komma in på universitetet. Från höstterminen 2023 ingår kurserna som krävs för grundläggande behörighet i alla yrkesprogram, så det behöver man inte längre tänka på. 
    FT/transport kan man skaffa sig körkort för flera typer av fordon (ofta erbjuds inriktning Lastbilsförare, så eleverna lär sig köra personbil först och sedan lastbil; på några få gymnasieskolor erbjuds yrkesutgång Bussförare). Att ha körkort är en stor fördel nästan oavsett vilket yrke man i framtiden satsar på. 
    På yrkesprogrammen kommer man också "ut i arbetslivet" kanske kan man säga (minst 15 veckor är det APL, en sort praktik). Att få kontakt med arbetslivet tidigt i livet är också en stor fördel. Det blir, dessutom, mer "variation" i studierna när man inte endast hela tiden sitter i klassrummet, utan lär sig en hel del även på arbetsplatserna.
    Som sagt, jag håller med dig och jag önskar också att det fanns mer resurser och stödåtgärder att ge till de som behöver det. Vi på FRåGA SYV gör vårt bästa inom det område där vi har kunskap: vi försöker ge (så snabbt vi kan) utförliga svar som pekar på flera olika alternativa lösningar och hänvisar dit vi tror frågeställaren kan få rätt/aktuell information från experter.
    Jag hoppas det här svaret jag ger dig nu blir till hjälp!
    Hänvisningar/lästips:
    https://www.fragasyv.se/info/provning
    gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FS 
    framtid.se/bloggar/välj-den-breda-vägen-fram-gå-på-gymnasiets-yrkesprogram!

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'jobb' (183 st.)

    • Katt

      Vill bli specialpedagog?

      Hej jag har pluggat 4 år till grundskollärare 4-6 men vill bli specialpedagog. Sedan 2020 så har jag jobbat som lite som lärare samt mest timanställd på grundskolan(behörig). Men enligt specialpedagog utbildningen så stryks timanställd arbete...

      Milla : : Hej,jag vet inte varför timanställning ej gäller men jag har en gissning: som timanställd (vid behov) så hoppar man in då och då och undervisar i olika klasser och kanske också i olika... Läs hela svaret
    • Jepp

      Master - psykologi?

      Jag kommer ta en kandidatexamen (beteendevetenskap) med inriktning psykologi. Är det enklare att få jobb med en master? Hur tar man det isåfall,? Går man ett visst program eller fristående kurser? Vilka isåfall? Eller är det bättre att söka...

      Milla : : Hejsan,jag vill råda dig att prata med studievägledare på din institution där du läser mot kandidatexamen. Hen kan ge dig exempel på vilka masterprogram som de tidigare studerande på din utbildning... Läs hela svaret
    • 202940120

      Vad för typ av jobb kan jag söka efter JÖK?

      Läser just nu juridisk översiktskurs på universitet, har ingen annan utbildning förutom grundläggande gymnasiebehörigheter. Finns det nån särskild väg man kan ta när det gäller jobb? Eller är det bara att fortsätta plugga? Har...

      Milla : : Hejsan,du får gärna ställa din fråga till studievägledare på den institutionen där du läser den juridiska kursen. Jag tror du får där svar om att enbart den... Läs hela svaret
    • Chamo

      Vilka utbildningar leder till jobb utan tung stress?

      Hej! Jag är en tjej som tidigare jobbat med djur men vill nu vidareutbilda mig. Jag vill ha stadig efterfrågan på jobb, gärna dagtid / "kontorstider". Det är svårt att hitta jobb i djur idag. Det ska helst inte vara tungt fysiskt eller hektiskt...

      Milla : : Hej,jag förstår din fråga och vill hjälpa dig men kan inte garantera att man inom något yrke eller jobb inte kommer att utsättas för stress. T.ex kan man bli stressad... Läs hela svaret
    • Naimas

      Vad för jobbmöjligheter finns efter min examen?

      Hej! Jag studerar andra året på kandidatprogrammet globala studier i Linköping Universitet men jag är osäker på vad för jobbmöjligheter jag har efter min examen ifall jag väljer att inte fortsätta studera till master.

      Milla : : Hej,Programmet du frågar om (kandidat i Globala studier) ger både en bredd och specifik djupkompetens. De tidigare studenter som tog examen (alumner) från det programmet arbetar... Läs hela svaret
    • kallek

      Pausa universitetet för arbete, hur "återupta" studierna igen?

      Hej! Jag påbörjade nyss mitt tredje år på universitetet, på en 3årig examen. Dock så har jag fått ett erbjudande från ett företag inom samma linje som mina studier, och pga livssituationen samt att jag vill få erfarenhet kommer...

      Milla : : Hej,jag förstår hur du tänker och varför du vill ta jobbet men sedan också kunna ta ut din examen. Problemet är att utbildningsutbud kan förändras ganska... Läs hela svaret
    • Samy

      Blir det för stressigt att jobba under gymnasiet?

      Hej! Jag pluggar på gymnasiet och ska börja mitt andra år. Jag har sökt till två olika extrajobb, ett som barnvakt och ett som läxhjälpare, och de ska vara väldigt flexibla tidsmässigt, bl.a. att läxhjälpandet enbart kräver 4...

      Milla : : Hej!Grattis till jobben! Duktigt av dig att kunna få två jobb! Tänk på att man alltid kan sluta på jobbet; det är inte ett "slav-kontrakt" du skriver under.... Läs hela svaret
    • Kcim

      Vad kan jag jobba som om jag inte vill plugga?

      Jag gick precis ut gymnasiet och är så extremt skoltrött. Jag känner att jag inte alls vill plugga men vill samtidigt ha ett jobb som jag kan leva på fram till pensionen. Det känns som att de enda jobb man inte behöver utbildning till är typ...

      Milla : : Hejsan,vilken utbildning gick du på gymnasiet?Vad gäller yrken så finns det uppskattningsvis 8.ooo olika yrken... och man kan bl.a starta eget, bli egenföretagare/entreprenör och... Läs hela svaret
    • Johannnnnn

      Jobb som ekonom?

      Hej, jag är 18 år gammal och läser ekonomi programmet. Jag är intresserad av att läsa till civilekonom i Borås och undrar hur jobb möjligheterna ser ut? är det lätt att få jobb efter examen? isåfall vad för jobb och vilka...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrke civilekonom berättar vi på framtid.se/yrke/civilekonom Civilingenjörsprogrammet är ett fyraårigt program. Du kommer därför söka jobb först om fyra år och... Läs hela svaret
    • Amira

      Jobb inom konst?

      Jag går estetiska programmet, musik, piano. Jag läser 2 kors i bild, bild och form. Vill hitta jobb efter gymnasiet som har nåt att göra med att måla och rita eller forma.

      Milla : : Hej, jobb inom konst är i Sverige, för det mesta, är ett icke-reglerat område; det betyder att det är arbetsgivare som bestämmer vem som får jobbet och man kan få jobb eller uppdrag med diverse... Läs hela svaret
    • Elev

      Är det värt det?

      Hej! Jag går natur på gymnasiet och har länge velat gå läkarlinjen efter studenten. Jag tycker psykiatri är väldigt intressant och jag känner att det verkligen hade varit givande att vara läkare på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin). Det...

      Julia: : Hej Amanda,psykiater (eller psykiatriker) är en sort Specialistläkare och utbildningsväg till att bli specialistlärare är ganska lång. Läkarprogrammet tar 6 år och sedan tar det som kortast... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Hög jobbkonkurrens vilken utbildning är bäst?

      Jag vill jobba inom marknadsföring och reklam. Jag vill va med i den kreativa processen och skapandet. Vad jag förstått är bra yrken för mig, marknadskoordinator, copywriter, art director och Digital marketing manager. Men har inte sökt någon utblidning än för det finns så många vägar att gå och...

      Milla : : Hej Ellinor,en mycket svår fråga att svara på. Jag vill börja med att påminna om att bara för att man söker till en utbildning, betyder inte att man 100% kommer in. Det... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vilket parti eller vilka partier vill satsa på syvar?

      Hej! Jag undrar vilket parti eller vilka partier som vill satsa på skola/utbildning specifikt syvar och deras arbete? Har försökt googla men känner inte riktigt att jag hittar vad jag söker efter.

      Anna: : Hej Anonym,läs en kommentar till din fråga (från Kristoffer). Vi på FRåGA SYV kan inte ge ett annat svar än det som framgår i kommentaren från Kristoffer (se ovan).

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga