Linnea
    Hej!
    Jag har fortfarande inte lyckats bestämma mig för vilket program jag ska gå. Jag har lyckats sortera ner alternativen till två; Ekonomi - Ekonomi och Natur - Sam, men där tar det stopp.
    Min första tanke var att gå Natur - Sam eftersom att det är en bred linje med stor behörighet till att studera många olika saker på högskola. Anledningen till att jag tvekar är att jag är rädd att jag inte ska tycka att det är roligt och att det då kommer bli jobbigt att plugga i tre år. Jag går på Engelska Skolan och är van vid mycket plugg, men många i min omgivning säger att man måste tycka att science är jätteroligt för att gå naturprogrammet, och det tycker inte jag - därför funderar jag på Natur - Sam. Men jag tror att jag skulle tycka att ekonomi är roligare, och jag tror att det programmet kanske skulle passa mig bättre. Men jag vill vilja gå natur - eftersom att jag inte vet vad jag vill bli tror jag att det är en bra linje eftersom att den är så bred.
    Så hur ska jag tänka? Ska jag välja något som jag eventuellt skulle tycka var roligare att plugga på gymnasiet, men då riskera att inte ha de behörigheter jag skulle vilja ha efter gymnasiet, eller ska jag välja taktiskt och tänka på framtiden, och då ha många valmöjligheter efter gymnasiet?
    Och måste man älska science för att gå Naturvetenskapsprogrammet?

    Tack på förhand,
    Linnea

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Linnea,
    jag undrar ang. vilken eftergymnasial utbildning du vill söka? Om du redan nu vet det, kan vi titta på vilken behörighet du kommer att behöva.
    Utan att veta om dina planer efter gymnasiet, kan vi bara ta & jämföra de två utbildningarna som du står i valet mellan:
    Natur, inriktning: samhälle och Ekonomi, inriktning ekonomi -
    På Naturvetenskapsprogrammet är obligatoriska kurser i Matematik 1, 2 och 3 inom c-spår /avancerat/
    Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och ännu ett naturvetenskapligt ämne måste du läsa inom inriktningen "Sam".

    På Ekonomi läses det Matte 1, 2 och 3 b-spår /medelsvår/, Företagsekonomi1 och 2, Privatjuridik, Psykologi 1, Entreprenörskap & företagande.

    Det är svårare Matte och obligatoriska kurser i Fysik, Kemi och Biologi - som gör att det sägs att man måste "älska" NO ämnena. Om man inte behöver de för behörighet till vidare utbildning, finns det bara en anledning att läsa dem - att man tycker det är roligt.

    Tre år är ganska lång tid och jag tycker man inte kan välja ngt. som man tycker är jobbigt att läsa - då kommer man knappast få höga betyg och kommer i alla fall inte in på en attraktiv eftergymnasial utbildning på sina gymnasiebetyg.
    Det kan vara bättre taktik att läsa det som är roligt & få höga betyg och i fall man saknar någon kurs för behörighet till högskola, kan man lägga till den inom Individuellt val i å k 3 eller ansöka om att läsa utökade kurser. I "värsta fall" kan man komplettera på Komvux efter gymnasiet eller göra Särskild prövning.
    Om du återkommer med uppgift ang. vilken eftergymnasial utbildning du vill söka, kan jag kanske ge dig ett mer anpassat till din situation svar.
    Vill även tipsa dig om att kika in på www.yhguiden.se - eftergymnasiala utbildningar som är mindre kända än högskoleutbildningar på en Yrkeshögskola.
    Ett annat tips är att du skapar inloggning på www.gymnasieguiden.se - och får mycket hjälp där - bl a kan favoritmarkera skolor & få påminnelse om när de har Öppet hus, kan göra intressetest för att få svar ang. vilka program på gymnasiet passar bäst till din personlighet, du kan hitta alla gymnasieskolor som finns i Sverige på den sidan.
    De skolorna som ligger nära där du bor och som erbjuder de program som du är intresserad av är
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/didaktus-jakobsberg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/malargymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nt-gymnasiet-1

    I skolornas presentationer ser du bl a när de har öppet hus.
    Önskar dig lycka till med ditt gymnasieval!
    Mikael SYV
    • : Det är nog sant att det även kan vara ett taktiskt val att välja något roligt att läsa på gymnasiet och gå ut med bra betyg. Men det är inte så att jag tycker att det är speciellt jobbigt eller tråkigt med NO, och matte har jag inga problem med, utan det är så att jag har låtit mig påverkas av andra människor som säger att naturlinjen är supertuff och att det bara är NO-nördar som orkar plugga all sin vakna tid som går den. Vad har man behörighet till om man går natur som man inte har behörighet till om man går ekonomi? Är rädd att jag efter tre år på ekonomi inser att det inte är något för mig, och att jag då måste läsa upp en massa kurser.
    • Milla : Jag har skrivit ett nytt svar till dig nu! :-)
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Linnea, det är omöjligt att få behörighet till alla eftergymnasiala utbildningar som finns /och kommer att finnas nya också som inte ens finns idag!/ - oavsett vilket program på gymnasiet man går.
    Vill man direkt efter gymnasiet kunna söka till läkare, tandläkare, veterinär, marinbiolog - då söker man kanske Natur/natur/ i första hand för att där ingår det alla de obligatoriska kurserna, som t.ex. Matte4, Kemi-Fysik-Biologi 2.
    Högre kurser i Matte kan man alltid läsa på vilket program som helst - inom programfördjupningen eller invidid.val. Det är Fysik-Kemi-Biologi som är svårt att lägga till på andra program då de ämnena inte läses och de kanske inte ens finns behöriga lärare på skolan.
    Till Pilotutbildning behöver man Fysik; vill man bli lärare i Fysik, Kemi och/eller Biologi - behöver man självklart läsa de ämnena på gymnasiet eller om man vill söka Fysik eller Kemi inriktning på ingenjörsutbildningen.
    Det finns komvux & Naturvetenskapligt basår/Teknikst basår på högskolan. Har man Matte 3 "i bagaget" är man behörig att söka Nat/Tekn.basår och där läser man in Fysik, Kemi, Biologi och Matte 4.

    Ett råd till dig är att gå testa vara elev för en dag på Naturprogrammet och på Ekonomiprogrammet och ev. även något tredje program - på den skolan dit du tänker söka i första hand. Det heter "skugga en elev" eller "följa en klass" under en dag. Kan bokas med hjälp av SYV på din skola eller om du själv kontaktar den skolan där du vill testa.
    Vad andra människor säger om olika program är nog alldeles sant - FÖR DEM, JA. Det behöver inte då nödvändigtvis vara sant för dig också. *L* :-)
    Formella behörigheter /att man måste till utbildningen Fastighetsmäklare ha minst E i Matte 3/ är en sak och det går att fastställa "sanning" i det, men uttalanden typ "det är bara nördar som går NA" - är en åsikt och den som säger det tror säkert på det själv och det kan vara sant för honom/henne men du är en egen person och har dina egenskaper, dina egna starka sidor och "utvecklingsområden" *L* :-) som alla vi andra har också.. så gå och testa du i stället för att lyssna på andras åsikter, som både kan stämma bra på dig eller inte stämma alls - beroende på hur olika du och den som uttalar sig är.
    Hoppas det blir till lite hjälp i alla fall - det jag har svarat till dig nu! Lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'projektarbete' (9 st.)

    • Sonia

      Motsvarigheten till projektarbete?

      Hej! Min situation är lite komplicerad och jag har vänt mig till både skolverket, UHR och syv i min kommun men ingen har kunnat ge mig ett svar så jag hoppas att jag kan få ett svar här :) Jag tog studenten 2009 och fick då slutbetyg trots att jag inte...

      Anna: : Hej Sonia,fick du just slutbetyg eller fick du Samlat betygsdokument?Om du fick just ett Slutbetyg då kan du inte få ett nytt slutbetyg och du kan inte heller få ut examensbevis. Det är så vi... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan jag bli skolkurator?

      Jag läser till studie-och yrkesvägledare och är i precis i mitten av min praktik. Jag börjar känna att detta yrke kanske är just för mig och är lite mer intresserad av den psykologiska biten. Min fråga är egentligen om jag kan bli en...

      Julia: : Hej! skolkurator är i Sverige (än så länge) inte ett legitimationsyrke och arbetsgivare får anställa vem de vill, men vad vi ser är att endast socionomer med påbyggnadsutbildningar och... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Slutbetyg eller gymnasieexamen?

      Hej! Det är så att jag påbörjade gymnasiet 2009 och tog studenten 2012 med samlat betygsdokument. Jag har läst på komvux under två år för att komplettera och bli behörig till högskolan. Min fråga är vad som är skillnad på slutbetyg och gymnasieexamen? Vad jag förstår så borde jag kunna få...

      Julia: : Hej Ellinor,standard är - sedan några år - Examensbevis (gymnasieexamen) men rektor på komvux kan troligtvis fatta beslut om att du får läsa mot Slutbetyg. OBS! sista dag att ta ut sitt... Läs hela svaret
    • Håkan

      Mertiräkning och komvux?

      Hej! Jag gick ut 2013 och har det gamla betyg systemet, har läst 2550p (det som står på examensbeviset) från gymnasiet.

      Hur räknar jag ut min merit, läst att man bara ska räkna med 2400p?

      Om jag läser tex 300p på komvux...

      Liselotte: : Hej Håkan de som gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare fick Slutbetyg eller Samlat betygsdokument. Och det är 2 helt olika uppsättningar av regler - det är jättestor skillnad om du fick SLUTBETYG... Läs hela svaret
    • Mina

      Läsa upp projektarbete, hur går jag tillväga?

      Hej, jag gick ut gymnasiet förra året på barn och fritids programmet. Dock så fick jag tyvärr F i kursen "projektarbete". Hur kan jag gå tillväga för att läsa upp kursen. Hoppas du kan besvara min fråga Ha en bra dag Mina

      Julia: : Hej Mina, om du gick ut gymnasiet till sommaren 2017, så måste det vara så att det är Gymnasiearbete, som förkortas ofta till "GA" och inte, som du skriver "projektarbete" som du fick... Läs hela svaret
    • Markus

      Projektarbetet som jag aldrig gjordes?

      Hej! Nu är det så att jag vill studera vidare då jag aldrig tog skolan på allvar så dum som jag var. Men mitt problem är att jag gjorde aldrig mitt projektarbete men gick ut med 2500 poäng och tänkte vafan det borde ju räcka ändå! (åter igen så dum som jag var) Fick reda på att jag behövde...

      Mikael: : Hej Markus, ta dina betyg och träffa en SYV på komvux, i den kommunen där du är foIkbokförd. Gissar på att du har Studiebevis. Och du behöver Examensbevis. Gymnasiearbete är en... Läs hela svaret
    • Sara

      Projektarbete = Gymnasiearbete?

      Hej! Jag undrar om mitt projektarbete (100p) med MVG kan räknas om till ett gymnasiearbete E? Om man kan använda mitt projektarbete, för att t ex få min yrkesexamen, räknas den då in med 100 p eller går den "utanför" poängen?

      Anna: : Hej Sara! Projektarbete (en "gammal" kurs) och Gymnasiearbete är lika stora kurser och liknar varandra på flera sätt. Dock kan man inte säga att Projektarbete kan räknas in i stället för Gymnasiearbete - rakt av. Om du vill... Läs hela svaret
    • Emma

      Samlat betygsdokument inget projektarbete syns?

      Jag kompletterade via prövning på komvux mina betyg. Ska nu skicka in samlat betygsdokument plus intyg från komvux men ser att projektarbete inte står med någonstans. Vad ska jag göra? Tack!

      Ludmila: : Hej Emma! Har du fått ett SAMLAT BETYGSDOKUMENT från din gymnasieskola, då har du antaglingen läst din gymn.utb. enligt "de gamla kursplanerna", som var innan Gy 2011. Nu för tiden utfärdas det Gymnasieexamen... Läs hela svaret
    • Julia

      Får man giltigt slutbetyg även om man har IG?

      Innebär ett IG i kursen projektarbete att man inte kan få ett giltigt slutbetyg på gymnasiet och alltså inte kan ta studenten?

      Fråga: : Jodå, om man är godkänd i resterande kurser alt inte har IG i fler kurser än 250 kurspoäng och dessa i sådana fall inte består av Ma A, Eng A, Svenska A+B så får man ut ett slutbetyg med grundläggande behörighet.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga