Rahaf

    I gymnasiet har jag gjort en prövning i svenska som andra språk 3 för att höja min betyg från C till B, och jag fick B i slut betyg. Det här var enda prövning som jag har gjort. Prövningen gjorde jag sista dagen i sommarskola den 16 juni. Sedan när jag kollade på antagningsbeskedet den 12 juli var jag i urvalsgrupp BII i apotekare programmet Uppsala universitet. Jag blev chockad för att jag visste inte att jag kommer hamna i urvalsgrupp BII gymnasiebetyg med komplettering. Det krävs alltid höga betyg i BII för att de som hamnar här har gjort massor av prövningar därför de påverkas ganska inte av höga meriter i BII. Men för mig som har gjort en enda prövning kommer det att påverka mig. Sista personerna som kom in i apotekare programmet i BII HT 2023 hade 19,91 som är högre än min betyg. Nu står jag kvar som reserv efter andra antagningsbeskedet. Jag kollade också på meritvärdet för VT 2023 BII som var också högre än min betyg, men meritvärdet i BI VT 2023 hade jag högre än den. Därför tror jag om jag sökte till apotekare programmet med mina betyg utan komplettering alltså med C betyg i svenska och inte B kanske skulle jag har kommit in i BI VT eller HT. Min fråga är om jag kommer inte in i HT 2023 och söker igen VT där jag söker med min betyg utan komplettering dvs utan B betyg i svenska med mina betyg där det står min svenska betyg utan någon prövning alltså, kan man göra det? Kan man till exempel kontakta sin skola att byta till den betyg man hade innan man har kompletterat ? Vill inte göra någonting just nu bara vill veta om man kan göra det ?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    när jag läser din fråga, bir jag förvånad. Om det är så som du beskriver så är någonting fel... Det borde vara så att du i ditt examensbevis från gymnasiet har C som betyg i svenska som andraspråk 3 och med det meritvärde prövas du i BI, direktgruppen. Och sedan prövas du i BII med det högre meritvärde som du fick genom en komplettering (komplettering består av höjningen från C till B i en kurs). 
    Att man kompletterar "lite-lite" grand eller väldigt mycket spelar ingen roll. Komplettering är en komplettering. 
    Reglerna säger att i fall man fick ett betyg som höjer meritvärdet EFTER det datumet som examensbevis från gymnasiet är utfärdat, då är det en komplettering. Se vilket datum som ditt examensbevis är utfärdat (det borde vara innan/tidigare än 16 juni) och med det meritvärde (på de betygen som ingår i ditt examensbevis) bör du prövas i BI, direktgruppen. Hade du fått prövningsbetyg samma dag eller dagen innan utfärdandet av  ditt examensbevis, då skulle inte höjningen räknats som komplettering. Kolla upp datumen är mitt råd. Ställ en fråga till antagning.se - om vilket eller vilka meritvärden du prövades med och varför. Antagning.se bör kunna förklara kring de frågorna.
    Allmänt gäller: när man söker till en svensk högskole-universitetsutbildning så uppger man inte i vilken eller vilka urvalsgrupper som man vill prövas i, utan det bestämmer Antagning.se och man prövas i alla de olika urvalsgrupperna där man kan prövas.
    Med resultatet från högskoleprovet prövas man i HP-urvalet. Samtidigt man kan prövas också i BI och BII. Man kan alltså prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt men med olika meriter.
    Om du prövades endast i BII och inte i BI trots att du även utan kompletteringen var behörig, så är det fel. Du borde ha prövats i BI med det lägre meritvärde (om du har examensbevis från gymnasiet).
    I vilket fall kan du inte önska i vilken eller vilka urvalsgrupper du prövas, utan det bestäms helt och hållet av Antagning.se

    Studie- och yrkesvägledare
    • Rahaf :

      Hej Min examensbevis från gymnasiet har utfärdat den 2023/06/08, sedan i sommarskola den 2023/06/16 gjorde jag prövningen i svenska som andra språk 3 och fick min betyg samma dag dvs 2023/06/16, skolledningen ändrade min betyg i svenska från C till B och har lag P (prövning) bredvid svenska . Trots det borde jag prövas i urvalsgrupp BI med det lägre meritvärde sedan prövas i urvalsgrupp BII med det högre meritvärde som du sa? En sak till att under apotekare programmet i antagen.se står det att jag tillhör urvalsgrupp BII och HP (har gjort högskoleprovet) det står inte något om urvalsgrupp BI.

    • Milla : Det är en "märklig" situation du beskriver. Om ditt examensbevis är utfärdat några dagar innan du fick ett nytt (högre) betyg, då bör du, enligt hur jag tolkar reglerna, prövas i BI med det lägre meritvärde (alltså det meritvärde du hade innan du gjorde prövningen och höjde ett betyg). Kontakta Antagning.se, berätta om vad som har hänt, är mitt råd. Du kan samtidigt också kontakta SYV och rektor på din f d gymnasieskola. Du får visa mitt svar till dem, om du vill.
    • Rahaf : Jag kommer kontakta antagning.se och min gymnasieskola. Hoppas att de kan göra någonting med tanke att antagning.se har skickat klart första och andra antagningsbeskedet. Tack så mycket för hjälpen
    • Milla : Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Rahaf : Hej jag har skickat ett mejl till antagning.se och berättade för de vad som hänt frågade de vilket eller vilka meritvärden prövades jag med och varför? Och att jag borde prövas i BI med det lägre meritvärde sedan i BII med det högre meritvärde ( består av en komplettering i en kurs från C till B) men de svarade så här: Du kan inte ha två olika betyg på samma kurs samtidigt. Hade du meritpoängskompletterat med någon kurs som höjde ditt meritvärde hade du tex konkurrerat i både BI och BII. Men nu har du utbyteskompletterat och därmed konkurrerar du enbart i BII-gruppen. Jag förstår inte, vad menar de?
    • Milla : Låter märkligt... jag ska försöka så snabbt som möjligt få svar från en betygsexpert på Universitets- och högskolerådet och återkommer när jag fått svar.
    • Rahaf : Jag väntar, tack
    • Milla : Jag har kontaktat en betygsexpert. Hoppas på ett snabbt svar. Jag är, som sagt, mycket förvånad. Du skriver att antagning.se svarade att "du kan inte ha två olika betyg i samma kurs SAMTIDIGT" men om jag förstår det rätt så är det OLIKA DATUM - examensbevis fick du 8 juni och prövningsbetyg - den 16 juni, alltså är det inte samtidigt, utan det är 8 dagar mellan betygen... så jag är uppriktigt sagt mycket förvånad. Antingen är de uppgifter som jag fick från dig inte riktigt stämmer eller så har Antagning.se gjort fel, vilket jag aldrig förut varit med om (alltså jag har aldrig varit med om att antagning.se skulle gjort fel...). Suck! Håller tummarna!
    • Milla : Vi har nu pratat med UHR´s betygsexpert (i telefon) och vi har skickat epost till den mailadressen som du registrerade dig här i forumet. Kort: du behöver snarast möjligt få tag på personal på din gymnasieskola (rektorn är ytterst ansvarig)° Lycka till!
    • Milla : Vi har nyss skickat två epost/mail till din epostadress, titta även i SPAM - det är epost från "vagledare" på Fråga SYV.
    • Rahaf : Jag har sett dem, ska kontakta min skola snart som möjligt och återkomma för att berätta hur det gick. Tack så mycket
    • Milla : Bra! nu är det ändå några dagar kvar till "deadline", men försök få det gjort SNARAST MÖJLIGT. Rektor för din gymnasieskola kan få hjälp från skolverket och från UHR, om hen skulle säga att hen är osäker på vad som krävs. Det är en ganska ovanlig situation som du har hamnat i. Väldigt tråkigt att det blev så här men nu hoppas vi att det ordnar sig i alla fall!
    • Rahaf : Hej igen jag har kontaktat min skola och de vill höra av er vad som hänt och hur kan de rätta till, ni kan kontakta de genom den här mail [email protected] kan ni berätta vad som hänt till de?
    • Milla :

      Nu har jag pratat med biträdande rektorn på din skola och han säger att du fick examensbevis som gymnasieelev den 8 juni 2023. Har du fått ut något dokument som är daterat 8 juni 2023 och har du laddat upp just det dokumentet på Antagning.se? Om inte, gör det nu. Med examensbevis från 8 juni bör du prövas i BI, direktgruppen - med det meritvärde som framgår av de betygen som finns i det dokumentet (alltså utan hänsyn till prövningar den 12 och den 16 juni). Jag hoppas att det meritvärde som framgår av de betygen som du fick till och med den 8 juni 2023 räcker för att komma in i BI, direktgruppen, men jag kan inte veta om de räcker. Vet du vilket meritvärde du hade den 8 juni /innan du gjorde prövningar den 12 och den 16 juni/? Jämför det meritvärde med antagningsgräns till den utbildningen (i BI-urvalet) som du vill komma in på.

    • Rahaf : Meritvärde som framgår av betygen som jag fick till och med 8 juni räckte för att komma in i BI, nu problemet är löst, skolan rättade felet. Jag kom in i BI. Verkligen tusen tack, du hjälpte mig mycket. Jag kommer inte glömma ditt hjälp.
    • Milla :

      Jippi! Jättbra! TACK FÖR ATT DU HÖRDE AV DIG! Vi på fråga SYV är glada om våra svar var blev till hjälp! Lycka till med din utbildning och med allt annat!!!

    • Rahaf : Tack så mycket : )
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'yrkesval' (17 st.)

    • Sofiasofiasofia

      Vad passar jag som?

      Hejsan! Jag har hört att jag är en socialt omtänksam person samtidigt som jag e kunskapstörstande och gillar naturvetenskap. Så vad ska man jobba med om man dels vill arbeta med människor i organiserad form men också få släcka...

      Milla : : Hejsan,Med din beskrivning av dina intressen och preferenser finns det flera yrken och karriärvägar som skulle kunna passa dig. Här är några förslag som kombinerar att arbeta med människor i en... Läs hela svaret
    • Alicej

      Projektledare inom marknadsföring?

      Hej,om jag vill plugga till projektledare inom marknadsföring eller affärsutveckling, men inte kan gå ekonomisk utbildningen eftersom jag inte har matte två, (vilket jag inte vill lägga till heller,tycker det är huvudvärk och svårt) hur kan jag...

      Milla : : Hej,när man tittar på annonser om lediga jobb ser man att när arbetsgivare söker anställa en Projektledare så står det ofta i annonserna, bland annat, att i arbetsuppgifterna... Läs hela svaret
    • Floppan

      Smidigt sätt att lista ut yrkesbehov som specifika städer behöver?

      Jag undrar om det finns ett bra sätt att lista ut vad för yrken det är lätt att få jobb i för specifika städer? Om man t.ex vill bo i Jönköping i framtiden, och ligger lite i kläm med vad man ska utbilda sig till?

      Jag har 90hp avklarat...

      Milla : : Hejsan,jag vill börja svara med följande information: den här YH-utbildning till Teknikinformatör är fortfarande öppen för ansökan nu (5 okt... Läs hela svaret
    • Halima

      Executive assistent?

      Jag har en specifik yrke som jag är väldigt intresserad över. Problem är dock att denna utbildning har jag ingen aning om man behöver tidigare utbildning och det får mig att tappa hoppet. För att bli en I framtiden därför är min fråga...

      Liselotte: : Hej Halima!Är det "Executive assistent" du vill utbilda dig till? Vad gör en sådan assistent? inom vilken bransch jobbar hen? Hur fick du "nys" om det yrket? För att hitta rätt utbildning... Läs hela svaret
    • Sören

      utländsk gymnasium folkhögskola?

      Man har en turkisk gymnasieutbildning (Lise Diploma) och vill börja studera i Sverige, med syftet först att bli elevassistent och sedan kanske studera mer. Man ansöker allmän kurs grund. Är det en bra väg att gå?

      Julia: : Hej Sören,yrket Elevassisstent är i Sverige ett av de många så kallade icke-reglerade yrken. Det blir helt upp till en arbetsgivare att bestämma vem som anställs. Anställningar till... Läs hela svaret
    • Sören

      Högskoleval med framtidsutsikter, för en kreativ person?

      Hej, gått ut gymnasiet (natur/samhäll) för ett par år sedan, med mediokra betyg, utom engelska och gymnastik, där jag har ett B. Jobbat ett år på ett bemanningsföretag. Dags att utbilda mig till "något", där det finns hyfsade...

      Anna: : Hej Sören,känner du till sajten www.framtid.se ? där finns det över 2.ooo yrkesbeskrivningar.Du är jättevälkommen att kika på många olika yrken.... Läs hela svaret
    • elev

      Hur går man tillväga för att arbeta på kontorsjobb?

      Hej! För någon med ångest svårigheter samt social phobi, kan kontorsarbete vara ett bra alternativ? Vilka olika ställen kan man arbeta på? Nackdelen är ju att sitta flera timmar varje dag men.. vet inte var jag annars skulle kunna göra. Kan inte...

      Anna: : Hej,det finns väldigt många olika kontorsjobb. exempel: utredare-på -försakringskassan där man i princip endast sitter vid dator och fattar beslut om utbetalningar till de... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Är dataingenjör rätt för mig?

      Hej! Jag har alltid haft stort intresse för allt tekniskt. Jag har ett brinnande intresse för spel men jag vill inte satsa 100% på att bli spelutvecklare och gå en utbildning som är nischad inom spel eftersom att det är så svårt att få jobb...

      Julia: : Hej Jennifer,vill du läsa just på högskola/universitet eller kan du tänka dig andra former - som t.ex yrkeshögskola?Inom högskola-universitet finns det Högskoleingenjörsutbildningar... Läs hela svaret
    • Vilma

      Vad händer om man struntar i praktiken?

      Hej! Jag går sista året på frisör, nu efter jul ska vi ha praktik vilket för mej känns helt omöjligt. Vi ska ha praktik först två veckor i streck sedan varje torsdag och fredag fram till studenten. Det jag undrar är vad som händer om man inte har någon praktik? Klarade praktiken ifjol (nätt och...

      Anna: : Hej Vilma,du läser till frisör, men orkar inte vara på praktiken, hur tänker du kring framtida arbete? Ska du söka jobb som frisör eller vad ska du göra efter gymnasiet?***Vi... Läs hela svaret
    • Johan

      Är det en bra ide att gymnasiesnittet bestämmer för resten av livet?

      Jag tänkte om det fanns någon debatt enligt dem som kontrollerar universitetsutbildningar i det här landet om ens gymnasiesnitt skall bestämma för resten av livet vad en människa kan läsa då man får bara garanterad prövningar om man väljer specifika kurser på naturvetenskaps eller...

      Julia: : Hejsan,om man tittar på de senaste forskningsresultat som påvisar att människohjärnor mognar när personerna är ca 25 år gamla, blir man mycket... Läs hela svaret
    • Martina

      hur ska jag välja yrke?

      Hej! Jag är väldigt osäker på vad jag ska jobba med. Det känns som att jag står i en labyrint och inte vet vilken väg jag ska ta. Under gymnasiet gick jag estetiska programmet inriktning musik, men när jag fick tinnitus av för mycket musikspelande bestämde jag mig för att inte fortsätta med...

      Anna: : Hej Martina; du skriver att Ekonomi är intressant men inte ngt. du brinner för. Finns det ngt., förutom musik, som du brinner för? Om du ändå tycker att ekonomin är intressant, kanske kan du ge den... Läs hela svaret
    • Clara

      Plugga till operasångerska?

      Jag är dotter till en mycket framgångsrik operasångerska, och vill inget hellre än att följa i hennes fotspår. Jag är bara 15 och må ha alla fördar och förutsättningar- kontakter, talang och personlig lärare, men som med alla...

      Anna: : Hej Clara, kika gärna på uniarts.se/utbildningar/kandidatprogram/operasang. Det är ett 3-årigt högskoleprogram. För att bli behörig måste man skaffa sig Grundläggande behörighet... Läs hela svaret
    • Louise

      Dyskalkuli= kört?

      Hej Min son fick diagnosen dyskalkyli när han gick i 3 an i grundskolan. Han går nu ut 8an. Han har under alla år haft särskilt stöd i matte, men aldrig kunnat läsa den vanliga grundskole kursen i matte. Det är inte fysiskt möjligt för honom att...

      Anna: : Hej Louise, jag förstår att du är upprörd och jag - i mångt och mycket - håller med dig. Du får gärna vända dig till skolverket, till politiker och till andra beslutsfattare. Vi på... Läs hela svaret
    • bitti

      Vad är bästa sätet för att veta vad man vill jobba med?

      Hej Jag tar studenten om 6 månader, Jag har pluggat Ekonomi programmet och är osäker på att det är det som jag vill ha. Jag är jätte dålig på matte, och tycker inte om att tänka, lösa..utan jag vänder mig mer till kontorsarbete, skriva, prata och diskutera. Just nu så sitter jag och tänker...

      Liselotte: : Hejsan, du läser på ekonomiprogrammet och lär dig därför inte ngt. "yrke" på gymnasiet, men det är ändå inte omöjligt att få jobb direkt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga