Arya

    Hej, jag har studerat samhällsvetenskap med inriktning samhälle på gymnasiet. Jag har bestämt mig för att bli tandläkare, men har ej behörighet till det. Har funderat på att läsa kurserna biologi, kemi, fysik 1-2, samt matte 3-4.


    Jag vill veta vad exakt skillnaden mellan att läsa ett naturvetenskapligt basår respektive läsa samma kurser på komvux är. Vilka skillnader finns det? Är det så att man får mer hjälp med kurserna på högskolan än komvux? Vad är effektivast om man vill bli färdig under ett år och få så mycket hjälp som möjligt?


     Jag undrar också hur detta kommer att påverka mitt meritvärde som är 19,6 för tillfället. Kommer de behörighets kurserna som jag har läst läggas till på mitt meritvärde när jag söker in och andra kurser räknas bort?


    Tack på förhand!


     

    • : Jag vill även tillägga att jag endast har läst matte 1 och 2b. Behörigheten till utbildningen kräver matte 4. Behöver jag då även läsa matte 3?
    • :

      För prövning i matte 4 kan du enligt Skolverket genomföra den utan att ha betyg i matte 3, dock får du inget betyg i matte 3 så säkrast är att göra båda då det också är en del att plugga och att läsa kurserna kommer nog gynna dig bättre än en prövning i matte 4 om du endast löst till 2b.


       För ditt meritvärde så läggs kurserna på, undantaget är kompletteringar på lägre nivå (i ditt fall matte 3 och fysik 1 om du gör matte 4 o h fysik 2) enligt UHR. Man kan inte ta bort kurser, endast byta ut om man gör en prövning i en kurs man redan har betyg i för att höja sitt betyg. 

      Väljer du att ta tekniskt basår måste du ha rätt behörighet samt meritvärde för att komma in. Har du det är det är detta ett smidigt sätt att plugga ett år på högskola samt få all behörighet du ska ha (förutsatt att dessa är dom enda kurserna du behöver för att sedan söka till din utbildning) då en kursplan redan finns. Det ställs liknande krav som högskoleutbildningar här på elever. Mycket självstudier t.ex. så upplägget är likt hur det kommer vara att plugga efteråt.
       

      Annars, för att plugga på komvux går du genom din kommun och kurser du behöver för behörighet (alltså inte för att höja betyg eller ge meritpoäng) prioriteras i ansökningar på komvux. Du ansöker för kurser när ansökan öppnas och får veta några veckor innan dom startar om du blivit antagen. Detta kan vara mer flexibelt om du vill göra prövningar, höja något betyg etc, då man ansöker om kurser och prövningar själv istället för att följa en kursplan. Samt bra för att kunna bestämma själv studietakten och när du pluggar vilken kurs. Upplägget beror på vad du väljer för kurs (distans, dagtid, 100%, 50% takt) 

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Om man under sin gymnasietid inte blev behörig till den utbildning som man vill söka till efter gymnasiet, kan man behörighetskomplettera: genom att läsa kurser på Komvux alternativt göra Prövningar i dem eller genom att läsa på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår eller bastermin.

    Oavsett om man behörighetskompletterar på Komvux eller på högskola/universitet, prövas man efter behörighetskompletteringen i BII gruppen, den så kallade "kompletteringsgruppen".

    Finns det någon skillnad (för- eller nackdelar) i att behörighetskomplettera på Komvux eller på högskola/universitet?
    Ja, det gör det och här nere har vi "punktat ner" info som vi tycker är bra att känna till för den som behöver komplettera för behörighet inför högskolestudier:

    1. Behörighet
    För att komma in på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår på högskolenivå, måste man även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det behöver man inte ha om man söker kurser på Komvux eller anmäler sig till prövningar. Man kan på Komvux läsa för grundläggande behörighet och för särskild behörighet samtidigt. Däremot för att bli antagen till ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola, måste man sedan innan ha grundläggande behörighet.

    2. Påverkan på Meritvärde
    Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
    Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal.* De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan få meritpoäng för betyg i de kurserna.**

    3. Platsgaranti
    Kan finnas efter ett Tekniskt basår till vissa tekniska utbildningar på samma högskola/universitet där man läser sitt Tekniska basår. Sådan platsgaranti efter studier på Komvux eller prövningar - finns inte.  

    4. Studietakt
    Naturvetenskapligt och Tekniskt basår (alt termin) - är heltidsutbildningar (kurser som är ihopsatta till heltid). På Komvux kan man ganska fritt bestämma om man vill läsa på heltid eller på deltid och kan även välja andra studieformer än dagtid (kvällstid, flex och distans).

    En bra idé kan vara att söka till Komvux och till ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår samtidigt (för att det inte finns någon garanti på att man 100 % kommer in varken sig på Komvux eller till högskola). I fall man får plats på båda utbildningar, kan man i så fall välja vilken plats man tackar Ja och vilken man tackar Nej till.

    5. Studieekonomi
    Om man läser på Komvux och har rätt till Studiemedel, får man i så fall Studiemedel från "gymnasieveckor" och om man läser på högskola/universitet och ansöker om Studiemedel, börjar man, normalt sett, använda sina "studiemedels högskoleveckor" (eller som man ofta säger "tar av högskolepotten") men för studier på ett basår gör CSN ett undantag och Studiemedel tas från "gymnasiepotten", dvs inte från de 240 veckor som man har på högskolenivå. Som max kan man få 12 terminer heltidsstudier Studiemedel på högskolenivå och i fall man planerar söka en lång högskoleutbildning (t.ex. Läkarprogrammet som är på 5,5 år på heltid) skulle inte Studiemedels 240 veckor på högskolenivå räcka för hela den studietiden (om man hade tagit Studiemedel på högskolenivå även för basåret).
    Kontaktuppgifter till CSN:

    skicka E-post kan man via kontaktformulär på https://www.csn.se/epostaoss/indexFraga.jsp?amne=SM_UH

    tel.nr 0771-276 000 (tel.tid kl.8.00-16.30 på vardagar).

    Under tiden man förbereder sig för prövningar, har man inte rätt till någon form av studiestöd från CSN. Man studerar inför prövningar på egen hand (på sin "fritid").

    *Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

    ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

    Frågor och svar taggade med 'akut' (11 st.)

    • beccaliya2007

      akut: ska jag byta till sva?

      Hej! Imorgon måste jag ge besked till lin rektor ang detta. Jag går ettan i gymnasiet och har hela mitt liv läst SVE, jag är född här men jag tänkte byta till sva då det är enklare för mig och jag kan nå högre betyg och då merit. Svenska är inte riktigt min grej. Jag undrar vad konsekvenserna...

      Milla : : Hej,ämnena svenska och svenska som andraspråk är helt jämställda vad gäller behörighet till vidarestudier. Det gör ingen som helst skillnad för din möjlighet att komma in på... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      lite akut: ska jag ta natur basår och få enklare?

      hej! jag ska ge svar ifall jag vill byta till natur om en timme. Jag undrar ifall det är smart att ta ekonomi och sedan plugga ett basår på uni då man endast nehöver godkänt i ämnena och sedan kanske ifall jag vill bli läkare, så kan jag söka in med ekonomi meriten . är det en bra idé?

      Milla : : Hej,vilka kompletteringsmöjligheter (exakt, i detalj) som kommer att finnas om 3 år kan man idag inte ge några garantier på. Basåren på universiteten kanske inte (då)... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      gå kvar ekonomi?

      jag har frågat denna fråga innan : jag går åk 1 i ekonomi ekonomi och jag hade mina första privat juridik och företags ekonomi lektioner igår och märkte att de inte var så roliga som jag hade tänkt mig, och vi har knappt NO. Det är...

      Milla : : Hej,läs gärna svar på din tidigare fråga på https://www.fragasyv.se/fragor/jaette-akut-borde-jag-byta-linjeDu skriver nu om att din plan var att få höga betyg på Ekonomiprogrammet för att... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      Jätte akut, borde jag byta linje?

      hej! jag går åk 1 i ekonomi ekonomi och jag hade mina första privat juridik och företags ekonomi lektioner igår och märkte att de inte var så roliga som jag hade tänkt mig, och vi har knappt NO. och jag gillar lite NO. dock har vi inte gått så djupt in i företags ekonomi och privat juridik så...

      Milla : : Hej,jag förstår att du upplever mycket stress och tycker det är ont om tid att bestämma sig. Jag undrar en sak: hur vet du att du kan byta till NA nu? Står det verkligen tomma platser på... Läs hela svaret
    • Undrande tjej

      Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

      Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

      Julia: : Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
    • Christian

      Gymnasieexamen teknik?

      Hej Jag studerande på teknikprogrammet för 5 år sedan men gick inte ut med en examen och har under senare tid studerat upp en del ämnen. Jag sitter nu på 2000p av 2500p, jag ska läsa upp kemi 1 som jag saknar samt lägga till fysik 2 + matematik 4 nu till våren så jag kommer upp till 2300p....

      Anna: : Om du började på gymnasiet år 2011 eller senare, då läste du mot Examensbevis.Om du började på gymnasiet år 2010 eller tidigare - då läste du mot ett Slutbetyg.Och det är... Läs hela svaret
    • Hanna

      Kan man bli inskriven på samma program efter utskrivning?

      Hjälp! Jag fick idag veta att jag blivit utskriven från gymnasiet. Går sista året på estet och har sen början av september varit sjukskriven. Har intyg på min sjukskrivning. Jag vill inte börja om gymnasiet men hur ska jag gå tillväga nu? Kan jag bli inskriven igen på samma program i...

      Liselotte: : Hej Hanna, det är mycket olyckligt att du blev utskriven. Om du har sjukskrivningsintyg och det ej finns 30 dagar i följd som du inte varit i skolan och inte har sjukskrivningsintyg för... Läs hela svaret
    • Emil

      Hur vet jag att jag har kommit in på ett omval?

      Jag gjorde ett omval hos min SYV som skickade in en lapp, men jag måste verkligen komma in helst nästa vecka innan onsdag, finns det något jag kan göra?

      Mikael: : ViIken deI av Sverige bor du i? Iän? stad? Vet du om det finns Iediga pIatser på den utbiIdningen som du viII komma in på? Är du behörig tiII den utbiIdningen som du viII komma in... Läs hela svaret
    • Julie

      Akut) Kan man lämna in sitt omval på måndag till syv?

      Hej jag är en desperat tjej som tänkte göra omval under helgen (söka gymnasium) men äre okej om man lämna in omvals lappen till syv på måndag som är slut dagen?

      Julia: : Hej Julie! Om det är den 16 maj som är sista dagen att göra omval (det är olika datum i olika län och du skriver inte i vilken del av Sverige du bor) - men om du vet att det... Läs hela svaret
    • Evelina

      Låsa upp ansöknings konto ?

      så från idag är det 2 dagar kvar tills man ska ha valt för sista gången!? och jag vill göra omval så mitt problem är då att mitt konto är låst så jag kan inte göra omval ! Jag har kontaktat tre olika syvs men alla är lediga och svarar inte så hur gör jag ? kan ni låsa upp mitt konto ?

      Milla : : Hej Evelina! Jag råder dig kontakta Antagningskansliet. Vilket Antagningskansli du tillhör beror på vilken kommun du bor i. Se på http://antagningskanslier.se där du själv snabbt kan hitta kontaktuppgifter till rätt... Läs hela svaret
    • amanda

      varför får man inte gå i ekonomi om man fick F i samhäll i 9an?

      hej! jag undrar bara varför man behöver betyg i samhälle för och komma in i ekonomi men behöver inte samhäll inte i naturvetenskap? naturvetenskap är väl mycket svårare eftersom man läser Matte C osv. jag går i Plusgymnasiet i Göteborg nu men ska byta till handelsakademin för ska börja i natur....

      Lena: : Hejsan, njaaa, Handels till Natur känns inte sådär självklart när du beskriver vad du vill vidare i och vad som intresserar dig. Men visst - Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga