Jelena
    Hej,
    om en ungdom vill jobba med att klippa träd och buskar i roliga former, vad är det för utbildning hen behöver gå? Finns det ett sådant yrke och var kan man få anställning?
    Tacksam för svar med så mycket information som möjligt om både yrket och utbildningar!
    J.
    • Vägledare : Jag nu publicerat ännu ett svar på din fråga - från en trädgårdsmästare som också är lärare på en trädgårdsutbildning.

    3 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Jelena!
    De som jobbar med att klippa buskar och träd i "roliga former" kallas för Trädgårdsskulptörer, eller för Topiarier.
    Topiarier är en väldigt liten nisch inom svensk trädgårdskonst. Det är när man kommer utomlands till England, Frankrike, Italien som det blir en större del av en trädgårdsmästares arbetsuppgifter. I Sverige är det så litet att väldigt få personer har nytta av den kunskapen. Som trädgårdsmästare kan man, beroende på var man jobbar, ha beskärning som en stor arbetsdel vissa tider på året, vanligtvis underhållsbeskärning och häckklippning. Formklippning av träd och buskar i trädgårdar sker endast på vissa slott eller i utställningsträdgårdar.
    Topiariernas arbetsuppgifter ryms inom både yrket trädgårdsmästare och yrket arborist (beskärning och växtval) men utbildningarna till de yrken, i Sverige, innehåller väldigt mycket mer. Man får, i Sverige, specialisera sig efter examen: gymnasieexamen eller yrkeshögskoleexamen, t.ex genom internt utbildning som ges på arbetsplatsen eller genom självstudier alternativt genom studier utomlands.
    I Sverige är det så vitt jag vet, ingen som kan försörja sig endast på formklippning av träd och buskar. Det kan i ovanliga fall ingå i skötseluppdrag som trädgårdsmästare, för att nå dem jobben kan en grundutbildning inom trädgård hjälpa. Det kan vara t.ex. Naturbruksprogrammet inriktning trädgård, eller ett kurspaket inom yrkesvux som t.ex kan heta "grundkurs trädgård", eller för den delen Yrkeshögskoleutbildning som t.ex trädgårdsmästarutbildningen eller Arboristutbildning.
     
    Det finns en handfull plantskolor i Europa som specialiserar sig på att sälja formklippta träd och buskar, bland annat i Holland och i Italien. Då arbetar man där som vad vi i Sverige skulle kalla för "plantskolist" eller plantskolearbetare.

    Sammanfattning:
    i Sverige är yrket Topiarie (trädgårdsskulptör eller formklippare av växter) väldigt litet. Ofta ingår det som endast en del i trädgårdsmästares eller arboristernas arbetsuppgifter. Vill man huvudsakligen arbeta med formklippning av växter, bör man helst söka sig till utlandet (England, Frankrike, Holland eller Italien). Det kan dock inte uteslutas att man - i fall man t.ex väljer bli Plantskoleföretagare - kan specialisera sig på att sälja formklippta växter eller erbjuda den tjänsten (att man åker ut till kunder och formklipper på deras tomtar eller i trädgårdar) hos kund.

    • Anna :

      Enligt svar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet så kan man även titta på utbildningen trädgårdsingenjör med inriktning design, jobbar ungefär med det som landskapsarkitekt jobbar med - fast för ”det lilla rummet”, i trädgårdar etc. Dock förekommer det inga kurser av det slaget i utbildningen och då är det egentligen om personen hittar praktik under utbildningen där hen kan syssla med formklippning av växter.

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej igen,

    vi fick idag svar från en sakkunnig (som  jobbar som Trädgårdslärare). Var god läs hennes svar, nedan:

    Topiarier är mer en konstform där man beskär fleråriga växter (Buxbom, Idegran, etc.) i definierade former. Det har ingenting att göra med att jobba som arborist där man med klätterutrustning beskär stora träd i parker och andra offentliga platser för att få träden säkra.

    Om man utbildar sig till trädgårdsmästare så finns det flera yrken att välja på både inom odling och skötsel. Man kan t.ex. få anställning på handelsträdgårdar eller skötselföretag. Sköter man om trädgårdar så kan det ju hända att beskärning av sådant objekt kan finnas med någon gång.

    Utbildar man sig däremot till Landskapsarkitekt så finns där kurser där man lär sig att jobba med olika typer av design.

    Om man har en grundläggande trädgårdsutbildning och är duktig på estetisk utformning kan man säkert få uppdrag att utföra topiarier om man har ett eget företag.

     

    Vägledare SYV

    Hejsan, jag fick idag svar från en trädgårdsmästare som också jobbar med trädgårdsutbildningar. Var god läs hennes svar nedan:

    Jag har mycket svårt att tro att formklippningen är en så stor del så man skulle kunna jobba heltid med bara det. Kanske utomlands eller möjligtvis kanske i någon stor vacker visningspark här i Sverige.

    Däremot trädklippning, busklippning och häckklippning finns det stort behov av folk som kan. Det är ju också en form av beskärning med estetiskt tänkt. När det gäller dessa tre så finns  det en stor efterfrågan på folk som kan detta både i branschen och hos privatpersoner.

    Jag skulle säga att trädgårdsmästarutbildning är den rätta vägen att gå. För att arborister är ju mer specialiserade på träd. Kronreducering, kronstabilisering osv.. själva konst delen tror jag man får mer om man läser till trädgårdsmästare.

    Jag vet inte om någon utbildning som specialiserar sig på just formklippning, jag kan dock tänka mig att de flesta trädgårdsmästarutbildningar går igenom det. Här på Gamlebygymnasiet går vi igenom det väldigt lätt med gymnasieeleverna pga. tidsbrist. Så mycket annat de måste lära sig i kursen trädbeskärning. Samtidigt lär man sig grunderna av beskärning så kan man själv specialisera sig och bli extremt duktig på just formklippning. Själv tycker jag det är väldigt roligt med just formklippning speciellt av olika fruktträd. Det är liksom en mer avancerad nivå mot vanlig trädbeskärning, alla grunderna finns där men här måste du verkligen förstå grunderna riktigt ordentligt för att kunna utföra just formbeskärning det är också viktig att känna igen olika slags växtslag så man vet vilka man kan göra vad med och allt sådant får man ju lära sig i framförallt kursen trädbeskärning men även i kursen växtkunskap.

    Sedan kanske man inte riktigt kopplar ihop formklippning av fruktträd när man hör ordet Topiarie. Men det finns alltså en form av formklippning på fruktträd också.

    Det var ju i renässansträdgårdarna som yrket Topiarie dök upp, jag tror att det senare ersattes av just trädgårdsmästaren.

    Men kanske finns Topiare än idag men inget jag vet om.

    Frågor och svar taggade med 'studiestöd' (27 st.)

    • Miriam

      Funderingar kring CSN folkhögskola/bibelskola?

      Hej! Jag ska gå bibelskola till hösten och har lite funderingar kring CSN lån och bidrag. Skolan tillhör Kaggeholms folkhögskola, så det är CSN berättigat även om den är utomlands vad jag förstår. Min första fråga...

      Milla : : Hej,frågorna om studiemedel besvaras bäst av studiestödsutredare (som jobbar på CSN) för att det är de som fattar beslut. Allmänt gäller (vilket du kan läsa om... Läs hela svaret
    • Elev

      Byta utbildning på komvux?

      Hur funkar det pluggar på komvux barn och fritidsprogrammet har pluggat halva tiden av utbildning, men börjar känna nu att jag vill byta! Kan jag avbryta på den skolan jag är på nu och byta till Transport tex eller hur funkar detta?

      ska nämligen...

      Milla : : Hej,jag tycker du får göra ansökan men (så länge) fortsätter läsa på den utbildningen där du läser nu. Du får först se om du kommer in, blir antagen till den andra... Läs hela svaret
    • pa

      Jag avbrott min utbildning Efter en termin kan man få csn?

      Hej kan jag få csn? Jag avbrott min utbildning på ssk Efter en termin. med godkänd på 24hp . hur många poäng behöver jag läsa för att på CSN?

      Milla : : Hej,vänligen läs information på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel/studieresultat och kring detaljerna vad gäller just din situation kan du med fördel kontakta de som jobbar på CSN.
    • natalie

      hur betalar jag tillbaka mitt CSN?

      hej! jag fick en csn varning i september och i october vet jag att jag inte ska fått mitt CSN, men nu har jag fått pengarna iallfall. (gymnasieelev) hur betalar jag tillbaka till CSN:et nu

      Mikael: : Hej! Det bästa är att du kontaktar CSN och får svar från de som jobbar på CSN, centrala studiestödsnämnden, vad som gäller just för dig just nu.Kontaktuppgifter till CSN finner... Läs hela svaret
    • Lillian

      kommer jag bli csn återbetalningsskyldig?

      Hej, jag går en kurs filmvetenskap (30hp) som slutar om en vecka. Kursen är uppdelad i 4 delkurser samt obligatoriska seminarium. Jag har deltagit på alla seminarium och fått godkänt på alla tentor förutom en av dem, jag orkar inte göra omtenta...

      Anna: : Hej Lillian!beslut om studiemedel fattas av CSN, inte av FRåGA SYV.Men vi har viss erfarenhet av hur CSN bruka göra sina bedömningar. Det första jag vill säga är att så länge... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad händer om man fick F betyg i kurs CSN?

      Hej! Jag har en fråga kring om CSN bidrag. Om man fick F betyg i kurs och den här kursen är inte behörighet till universitetet eller obligatoriska ämnen gymnasiet. Vad kommer att hända? Kommer man att lämna tillbaka pengarna? Får man bidrag pengar om...

      Julia: : Hej Leen,om en elev läser på gymnasiet (på en gymnasieskola som också kallas för "ungdomsgymnasiet" och får studiemedel vilket eleven har rätt till från... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Studiestör för deltagare i ett projekt ålder från 15 till 25 år?

      Hej, min fråga gäller följande: deltagare i ungdomsprojektet (för f d "hemmasittare") som är mellan 15 och 25 år, vad har de för möjligheter till försörjning t.ex studiestöd? i projektet ingår både praktik och viss utbildning. Tacksam för alla tips! SYV :)

      Mikael: : Hejsan!Frågor om studiestöd besvaras bäst av CSN; reglerna säger att det är först från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år som man har... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan kombination ske två skolformer inför studiehjälpmedel?

      Hej,

      Fall:

      Elev tänker behålla sin utbildning på Folkhögskola och vidare läsa två kurser på Komvux som den blivit antagen till.

      Fråga:

      1.Låt oss säga att eleven läser vardera på vardera skolformer...

      Mikael: : Frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN. Jag tror man kan få studiemedel på kombinationen av olika skolformer men bäst är det att fråga CSN.
    • Christoffer

      Bidrag för att flytta ut som 19 åring?

      Jag är 19 år, jag gick på en 4 års gymnasie "kurs" som jag hoppade av början av det fjärde året. Jag ska börja studera distans, och samtidigt skulle jag vela flytta ut, finns det något lån / bidrag jag kan få för att...

      Liselotte: : Hej Christoffer, många folkhögskolor erbjuder möjlighet att bo på Internat/studerandeboende. Fråga om den folkhögskola som du ska läsa på kan erbjuda dig bo "på... Läs hela svaret
    • Wilma

      Om jag hoppar av min kurs?

      Jag går nu en fristående kurs på universitet och jag känner att jag inte kan fortsätta studera på universitet på grund av personliga skäl. Istället har jag hittat en yrkesutbildning som jag vill gå. Hur gör man då? Kan jag...

      Anna: : Hej Wilma,du skriver att du "har hittat en yrkesutbildning" som du Vill gå. Men hur vet du att du får plats på den utbildningen? du kan söka andra utbildningar samtidigt som du går din... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Ge omdöme i svenska språket och stöd?

      Jag skulle vilja ha hjälp med svenska språket i skriftligt t.ex. i uppsatser & rubriker och muntlig t.ex. uttala svenska språket rätt och att förklara i ord. Det mesta jag behöver hjälp med är den skriftliga delen för uppsatser. Jag har ADD och Autism som diagnos, dvs att jag har väldans svårt...

      Julia: : Hej Cecilia,väldigt tråkigt att du upplever att du inte får den hjälpen och det stödet som du behöver.Om du redan har läst 3 år på ett nationellt program på... Läs hela svaret
    • Jamila

      Kommer jag få CSN?

      Hej! Jag började plugga på högskolan nu i höst och har en fråga gällande CSN. Jag undrar om jag kommer få CSN nu i januari om jag bara klarar 3 kurser utav 4 som jag har fått dem här två läsperioden? Vad ligger gränsen på?

      Liselotte: : Hej Jamila, så vitt vi på Fråga SYV vet, så kollar CSN studieresultat mot slutet av hela den perioden som du fick studiemedel för - eller kanske t o m när du ansöker om studiemedel för... Läs hela svaret
    • michelle

      Byta högskoleutbildning med csn efter avbrott?

      Hej, jag har studerat en helt fel linje i två år som jag sedan hoppade av. Första året fick jag ihop 60/60 hp Andra året fick jag ihop 2/60 hp Jag meddelade avbrott till csn i April det andra året. Utbildningen passade mig inte alls men jag fick däremot...

      Milla : : Det är Antal godkända poäng som CSN tittar på och inte Vilka kurser du klarade av. Det är ytterst till CSN att fatta beslut om studiemedel men det är i alla fall vad jag vet om hur... Läs hela svaret
    • N

      Förlänga kurs - CSN?

      Hej! Jag läser just nu 400p gymnasiekurser på distans på komvux. Jag läser bland annat matte och jag är helt säker på att jag inte kommer att bli klar i tid dvs början av januari 2020. Jag skulle behöva förlänga kursen med en...

      Liselotte: : Hej N,jag är inte säker att du kan förlänga en kurs; det är mycket möjligt att när kursen slutar (enligt den tidigare planeringen) så får du betyget; betyget kan då t.ex bli F... Läs hela svaret
    • Martin

      Kan det här gå?

      Hej! Jag gick ut med 650p F i gymnasiet (Biologi 1 & 2, Matte 2c & 3c, Kemi 1 och Fysik 1a). Resten hade jag godkänt i. Jag läser just nu fyra av dessa på Komvux och har insett att det inte blir något vidare... Jag vill inte studera någonting...

      Julia: : hej Martin,komvux i olika kommuner har olika upplägg. Vissa komvux har två starter om året: höstterminen och vårterminen, andra -har 5 starter om året och så kan det även finnas flexibla starter... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga