Sara
    Hej!
    Jag har utländska gymnasiala betyg och vill höja mitt meritvärde genom att läsa modersmål kurser 1 och 2 och aktiv två språkighet (persiska). Jag har ämnet persiska i min utländska gymnasiala meriter. Undrar om de här 3 kurser kan höja mitt meritvärde?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sara!

    Har du redan fått svar om du är behörig till den högskoleutbildning som du vill söka i Sverige? Har du både Grundläggande och Särskild behörighet? Det är de viktigaste frågorna att få svar på för att som obehörig, kan man ej komma in på högskola/universitet i Sverige.

    Det som gäller för dig med utländska gymnasiebetyg vid ansökan till högskoleutbildningar i Sverige, kan du läsa här>>

    Läs också på s.3 i det här dokumentet>>

    Det kan hända att du redan nu har det högsta möjliga meritvärde, som är 22,5 och i så fall går det inte att höja mer.

    Du skriver att du har ämnet "persiska" i dina gymnasiala betyg från utlandet. Och nu vill du läsa persiska för att höja dina utländska betyg. Tyvärr så kan inte jag så här på "raka arm" ge dig ett tydligt svar på din fråga. Tänk på att det finns också kurser i Moderna språk (persiska) 1 - 7 (sju steg), 7 st. 100-poängskurser.

    Jag råder dig läsa info på länkarna som jag skickar nu (ovan) och om du inte hittar info där, ta med dig dina betyg till SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Den SYV kan vid behov kontakta Antagning.se och ställa konkreta frågor till dem. Det är lättare om man har dina betyg "på bordet". Jag hoppas att betygen är på engelska eller översatta till svenska.

    Andra tips: På Arbetsförmedlingen kanske de har någon anställd som kan persiska och kan hjälpa till, t.ex genom att göra en snabb översättning/uppskattning (som inte blir officiell, men ändå kan ge viss vägledning i hur du bättre går vidare). Arbetsförmedlingen kan också besluta skicka dina betyg till översättning (och i så fall slipper du själv betala för översättning).

    Du kan också själv ställa frågor till Antagning.se - det är där antagning till högskola/universitet sker och deras tolkning av reglerna gäller, här >>> hittar du kontaktuppgifterna.

    Jag hoppas att mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!

    Lycka till!

    ANNA

     

     

    • : Tack så mycket för din svar. Jag har både grundläggande och särskild behörighet till arkitektprogrammet. Jag vill bara höja mitt meritvärde. Jag frågade antagning.se om kurser i modersmålet kan höja mitt meritvärde och de sa att jag ska vända mig till en studievägledare. Jag visste inte att det finns kurser i moderna språk (persiska) . Som sagt det står ämnet persiska under mina utländska merit på antagning.se websidan. Modersmål kurser i moderna språk (1-7) står i listan över de kurser som kan höja mitt meritvärde (på antagning websidan) . Jag undrar om de kan höja mitt meritvärde trots att jag har ämnet persiska i mina utländska meriter.
    • Julia : Ämnet "modersmål" och ämnet "moderna språk" är i svenska laroplaner olika ämnen. Jag kommer att skriva ett nytt svar till dig.
    • : Tack så hemskt mycket julia.
    • Julia : Jag har nu utökat mitt tidigare svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    det finns följande kurser i "persiska", som du skulle kunna läsa eller göra prövningar i:

    Modersmål (persiska) 1

    Modersmål (persiska) 2

    Aktiv tvåspråkighet (persiska)

    Persiska 1

    Persiska 2

    Persiska 3

    Persiska 4

    Persiska 5

    Persiska 6

    Persiska 7

    Alla de kurser Persiska 1-7 går under "rubriken" Moderna språk /och inte Modersmål/. Att persiska just för dig är ditt modersmål spelar i detta fallet ingen roll. Jag, som inte har persiska som modersmål, kan läsa eller göra prövning i Persiska 1, 2... 7 och få betyg som motsvarar mina kunskaper i ämnet "Moderna språk (persiska)". Nu gäller det bara att lista ut vilka av de 10 kurser som eventuellt skulle hjälpa dig att höja ditt meritvärde.

    Det är totalt 10 kurser. Det kostar 500 kr per prövning. Om du gör prövningar i alla de 10 kurser, skulle det kosta 5000 kr. Det är givetvis onödigt att göra prövningar i kurser som inte kommer att höja ditt meritvärde.

    Jag ska nu försöka få svar från en sakkunnig. Återkommer så fort jag har ngt. svar tll dig.

    Vänliga hälsningar

    Julia SYV

     

    Nu har jag pratat med en sakkunnig som ger följande råd: ring 0771-550720 och uppge ditt personnummer och när du kommer fram till en telefonist säg direkt att du behöver prata med en Handläggare. Handläggaren kan på ditt personnummer se vad som finns registrerat i "ditt ärende".

    Om det vore så att det inte fanns möjlighet att få svar från en Handläggare om exakt vilka kurser som kan höja ditt meritvärde, då gissar jag på att det är kurser i Moderna språk (inte modersmål) som heter Persiska 1 - 7 (sju kurser) som du kan läsa eller göra prövningar i och höga betyg i de kurser höjer ditt meritvärde. Hur mycket de kan höja ditt meritvärde, kan inte vi här på Fråga SYV svara på, det kan också bero på "hur du har registrerat din ansökan", vilken information som du uppgav till Antagning.se

    Sedan kan det bli svårt att hitta var du kan läsa eller göra prövningar i Persiska 1 - 7. Var i Sverige bor du? Skulle du kunna resa långt och betala 500 kr per prövning? Prövningsavgift, tror vi, kommer att höjas, men vi vet inte när eller hur mycket. Du kan, om du vill, börja med att undersöka om det är för dig möjligt att läsa eller göra prövningar i Persiska 1-7. Om du inte hittar någonstans du kan läsa eller göra prövningar i de kurser, då spelar det ingen roll att betyg i de skulle kunna höja ditt meritvärde, om du inte kan få de betygen.

    Det finns alltid möjlighet att göra Högskoleprovet och för varje gång du gör HP finns det chans att du får högre resultat på HP och kommer in på din utbildning i HP-urvalsgruppen.

     

    Om du hittar någonstans där du kan läsa Persiska 1-7 eller göra prövningar i dem, kan du i så fall innan du betalar prövningsavgift eller påbörjar läsa, ta kontakt med Handläggare på Antagning.se och få det bekräftat att du inte kommer att läsa eller göra prövningar "i onödan". 

    Vår erfarenhet säger, tyvärr, att det kan vara rätt så svårt att hitta var man kan läsa eller göra prövningar i olika moderna språk, tyvärr. :(

    • : Hej igen!
    • : Jag frågade antagning.se och de sa att alla övernämnda kurser kan höja mitt meritvärd. Det meritvärde som antagnin.se har räknat för mig är 21,59 .Om jag gör prövningar i moderna språk (persiska 1-7) och får sju A betyg kommer mitt meritvärde att bli mer än 22,5 . Jag räknar det enligt formel för meritvärde på antagning.se . Varför är det så?! ( prövning i moderna språk (persisk) kan man göra i göteborg.
    • : Mitt utländska meritvärde är 19,10 och jag har C i svenska1 och svenska3 och B i svenska 2 samt C i Engelska 6 . Om jag räknar sju A betyg blir mitt meritvärde 22,57 !!!
    • Milla : Meritvärde kan inte bli mer än 22.5. Det kommer i så fall att "avrundas neråt" och bli 22.5. Varför formeln inte stämmer i ditt fall, är det bäst att ta upp med Antagning.se Lycka till med prövningar!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'poäng' (112 st.)

    • Lucas

      Kan man använda kurser man redan läst för att bygga en ny egen examen?

      För att bygga en egen examen behöver man, som jag förstått det, läsa 90 poäng i huvudområdet, och 90 poäng valfritt. Kan man då i teorin använda kurser som man läst i en examen som jag redan tagit som dessa 90 valfria poäng? Om...

      Milla : : Hej,jag är en allmän SYV och inte expert på den typen av frågor som du ställer nu, jobbar inte med att utfärda kandidatexamina... men jag kan dela med... Läs hela svaret
    • Tida

      När kan man senast avsluta kurs för att ha med betyget i antagning?

      Hej! Jag håller på att läsa engelska 7 för att höja mina poäng. Jag har redan skickat min sandöken genom antagning.se. Nu är det dags för mig att boka muntlig examination och undrar när kan jag senast ha provet för att den ska vara med i betyget när den skickas? Min andra fråga är...

      Milla : : Hej,sista dag för komplettering av ansökan till svenska högskole-universitetsutbildningar blir den 1 december 2023 (det kan du se... Läs hela svaret
    • kompisensalias

      Pussla ihop betyg från gymnasiet och komvux?

      Hej! Jag hade behövt lite hjälp då jag bor i en storstad och på så sätt är det i princip omöjligt att få kontakt med syv. Jag hade väldigt gärna velat studera en fristående psykologikurs på universitet och sedan se vart det leder mig i mina studier. Mitt problem är bara att jag inte har...

      Milla : : Hej!Grundläggande behörighet till svenska högskole-/universitetsutbildningar kan man få på flera olika sätt:-- examensbevis från gymnasiet eller komvux - är ett... Läs hela svaret
    • Aurora

      Hur fungerar examensbevis från komvux och gymnasiet?

      Hej! Jag går i trean på gymnasiet på sam-linjen med estetisk variant. Jag har varit tvungen att hoppa av två 50-poängskurser (som inte krävs för att få examen) i år på grund av utmattning och får därför bara ihop 2400 poäng från gymnasiet. Jag har lite frågor om vad jag har för alternativ...

      Milla : : Hej,om du får studiebevis från gymnasiet, så kan du göra planering mot examensbevis med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. I examensbevis... Läs hela svaret
    • Student

      Hur stor skillnad gör ett högre betyg i en kurs på slutbetyget?

      Hej, jag har har: 18,62 i betyg (Varav endast 18,12 brukar användas på antagning.se när jag söker program - antar att något meritpoäng inte räknas med då?). Jag behöver 19,50 för att komma in på önskat program.

      Daniel: : Hej Lotta;engelska 7 krävs inte till någon utbildning i Sverige (i alla fall är det så att vi inte känner till ngn utbildning i Sverige som skulle kräva den... Läs hela svaret

    • Elev

      Hoppa av gymnasiet och börja komvux hur räknas poäng?

      Hej! Är 18 år och fyller 19 senare i år. Går tvåan på gymnasiet idag, eftersom jag fått gått om pga att jag vart sjuk. Funderar på att hoppa av gymnasiet för att läsa till gymnasieexamen via komvux. Går idag fordon &...

      Mikael: : Hej, jag vill först försäkra mig om att du är medveten om att du tidigast kan börja läsa på komvux från den 1 juli det kalenderåret du fyller 20 år.... Läs hela svaret
    • Bayan

      Hur kommer man in i universitetet med både hp och betyg?

      Vet att många kommer in i universitet med både hp och betygen, dvs när man inte får tillräckligt med betyg eller poäng på hp så slår man ihop de och söker med de till utbildningen. Men hur funkar det egentligen? Vi säger att någon har totalt 19,5 merit poäng och får 1,5 på hp, blir det då som 21...

      Anna: : Hej, läs avsnitten Betygsurval och Högskoleprovsurval på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval och du kommer att ta del av informationen som du kan lita... Läs hela svaret
    • Bayan

      Hur blir det när man läser kurser som ger mer än 2500 poäng?

      Hej! Jag går mitt andra år på natur och läser mer än 2500p, i ettan läste jag 2 utökade kurser och nu så läser jag även 2 till utökade kurser, det blir totalt 2900 poäng. Hur kommer det blir när min merit ska räknas, vet att det inte ska vara mer än 2500 poäng, kommer de då ta bort kurserna där...

      Anna: : Hej!de kurser som i din studieplan står som "utökat program" kommer i ditt examensbevis bli markerade med "U" och betyg i U-kurser räknas in i 2 fall: om en... Läs hela svaret
    • Alexandra

      Räknas den här kursen med?

      Hej Jag har läst både matte 1b och matte 1c eftersom jag tidigare hade läst på samhällsprogrammet men bytte första året till natur programmet. Jag har godkänt i både matte 1c och 1b. Kommer de matte 1b ingå i mina poäng? Jag behöver 100 poäng för att bli grundläggande behörig. Kan matte 1b...

      Anna: : Hej Alexandra!I examensbevis från gymnasiet och från komvux måste matematik 1a eller 1b eller 1c ingå. Endast en av de kurserna får ingå. Alltså kan inte både matte 1b och 1c... Läs hela svaret
    • Dexter

      Förlorar man på att bara ha 2400 poäng?

      Funderar på att säga bort en kurs (om det går) så att jag bara får 2400 poäng. Undrar om detta på något sätt påverkar mitt liv efter gymnasiet? Planerar inte att söka in till universitet så undrar om 2400 spelar jättestor roll om man t.ex. söker jobb direkt efter. Och kan jag ta 1 kurs på konvux...

      Anna: : Hej Dexter!på gymnasiet gäller det att för att uppfylla kraven och få ut Examensbevis så måste man ha minst 2500 betygsatta poäng och av dem minst 2250 poäng med betygen E... Läs hela svaret
    • Tatyana

      Läsa på komvux för att få CSN på högskolenivå?

      Hej jag började plugga på yrkeshögskolan men hoppade av då jag fick barn. Sökte sedan till universitetet och kom in men CSN beviljade mig inga pengar då jag inte fick några godkända betyg från yrkeshögskolan. CSN säger att jag måste läsa 28 högskole poäng för att få pengar igen . Så nu har jag...

      Mikael: : Om man läser en termin på heltid, läser man 30 högskolepoäng. På samma tid läser man 400 gymnasiala poäng, Så, min gissning är att CSN kommer nöja sig,... Läs hela svaret
    • Melina

      Räcker 2150 poäng för en universitetantagning?

      Hej! Jag har 2150 poäng, har godkänt i dom grundläggande ämena men läste matte 1 och 2 på komvux. Kan jag komma in på universitet med 2150 poäng eller måste jag ha 2250?

      Anna: : Om du vill komma in på universitet (eller högskola) i Sverige, måste du bl.a ha Grundläggande  behörighet. Grundläggande behörighet kan man uppnå på... Läs hela svaret
    • Erik

      Hur många betyg räknas med i jämförelsetalet?

      Hej, Jag undrar hur många av mina gymnasiebetyg som räknas med i jämförelsetalet då jag har läst en utökad kurs (matematik 5). Totalt har jag läst 2500 poäng (2600 med gymnasiearbete). Jag läste någon stans att man bara räknar med 2400 poäng för att få fram jämförelsetalet så det jag undrar...

      Anna: : Hej Erik,om du vill ha meritpoäng för matte 5, då kommer betyget i matte 5 räknas in, oavsett om det är en U-kurs eller en vanlig kurs, ej utökad. Och ingen annan kurs räknas... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga