2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Till KomVux är man behörig vad gäller åldern:

    - från 1 juli det år man fyller 20 år

    eller

    -om man redan har genomgått en treårig gymnasial utb.

    Studie- och yrkesvägledare

    Från 1juli det året du fyller 20år kan du söka till komvux, kanske tidigare, om du läser på gymnasiet i tre år och får ett Studieintyg men tänk på att det är konkurrens om studieplats och inga garantier kan ges att du kommer in på varje kurs du söker ...

    • Frida : Men jag menar kommer jag fortfarande kunna få en plats på komvux om jag inte har examensbevis?
    • Julia : Plats på Komvux kan inte garanteras. Har man inte examensbevis är man faktiskt HÖGRE prioriterad, eftersom man anses då vara "lägreutbildad" och det är enligt Vuxenutbildningsförordningen så att de som har "kort tidigare utbildningsbakgrund" tillhör de prioriterade målgrupper. Lättast är det att få plats på komvux om man ej har någon gymnasial utbildning över huvudet taget, men då måste man vara tillräckligt gammal (från 1 juli det kalenderår som man fyller 20 år).
    • Anna : Vi på Fråga SYV avråder från att inte göra sitt bästa i varje kurs, där man får möjlighet att läsa. Gymnasiet är inte en obligatorisk skola, vilket innebär att man "har tur" om man får studieplats. Det är endast grundskola som man garanterat får studieplats på. Har man fått möjlighet att läsa på högre nivå än grundskola, råder vi utnyttja den möjligheten och göra sitt bästa i varje kurs man läser. Att avstå från kurser eller från praktik som ingår i utbildningen, kan vi inte råda dig att göra. Om du får eller inte får plats på Komvux kan vi inte veta. Det brukar, än så länge, OFTAST lösa sig med komvux-studier i de flesta kommuner, men finns också exempel på att folk får söka ett tag, innan de kommer in - kanske 2-3 ggr innan de får plats på komvux, vilket gör att de blir ett par år "försenade" innan de blir behöriga till högskola. Komvux är det varje kommun som ansvarar för sin egen "komvux" - Kommunal Vuxenutbildningen. Komvux ger i första plats till folk som saknar Grundskolekompetens och sedan kan budgeten ta slut... så det kan i värsta fall bli så att ingen får någon gymnasiekurs under en period... eftersom gymnasiet är ej en obligatorisk skola, då är inte kommunen skyldig ge plats på gymnasiala kurser.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Frida,

    jag vill råda dig att försöka uppnå kraven för Examensbevis och ta examen från ditt gymnasieprogram. Jag ska förklara varför jag vill ge dig det rådet.

    Om du vill bli behörig till en eftergymnasial utbildning - på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola så måste du ha Examensbevis. Med Studiebevis kommer du inte ha Grundläggande behörighet till högskolestudier eller behörighet till yrkeshögskola.

    Att få Examensbevis från komvux kan innebära några "problem". För det första, så är det inte säkert du får plats på komvux (kan bero på dålig ekonomi och att komvux inte kommer att ha råd att öppan studieplatser på gymnasienivå); för det andra, så måste du uppnå kraven för examensbevis även på komvux; du ska inte kunna få in betyg i Idrott och hälsa 1 in i examensbevis på komvux, och du "förlorar" de 100 poängen... för övrigt så måste du få godkända betyg i 2400 poäng och av dem endast kan ha F i 150 poäng - för att uppnå kraven för examensbevis på komvux.

    Examen på komvux är "knyten" till gymnasiala program. Om du vill ta ut examen från VO - men på komvux, då måste du genomgå praktik även då du läser på komvux;
    om du vill ta examen från ngt. annat program på komvux - vilket program i så fall? - då måste du kanske läsa ett antal extrakurser, som är Obligatoriska på det programmet som du vill ta examen ifrån + du ska behöva göra Gymnasiearbete som "ligger i linje" med det rätta gymnasieprogrammet.

    Exempelvis, om du vill få examensbevis från Samhällsvet.programmet från Komvux: du ska behöva få godkända betyg i alla de nedan nämnda kurser:
    Engelska 5  och Engelska 6 
    Historia 1b  (eller Historia 1a1 och 1a2)
    Matematik 1 och Matematik 2
    Naturkunskap 1b (eller Nk 1a1 och 1a2)
    Religionskunskap 1
    Samhällskunskap 1b (eller Sh 1a1 och 1a2)
    Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.
    Och du måste få Godkänt betyg på Gymnasiearbete med Samhällsvetenskaplig inriktning. Och för övrigt finns det också begränsningar i vilka "övriga kurser" som får ingå i Examensbevis från Samhällsvet.program. Så, du ska behöva få ett antal "nya" godkända betyg. Här kan lite "varianter" finnas, ibland beroende för vad rektor på komvux tycker.

    Det kan, allstå, ta lång tid innan du ska kunna uppnå examensbevis från ett annat program än VO - på komvux (och det om du över huvudet taget får plats på komvux). Får man inte plats på komvux-kurser, kan man bedriva Självstudier och försöka hitta var man kan anmäla sig till en Prövning. Prövningsavgift är 500 kr per kurs men vi tror den kommer att höjas. Det är också svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövning: många vill göra prövnignar och möjlighet att anmäla sig är begränsad, tyvärr.

    Om du "skippar" några kurser och praktik på VO, så kan det hända att du ångrar dig sen, om det blir svårt att uppnå examensbevis från komvux och du med det ej kommer att vara behörig till eftergymnasiala utbildningar och samtidigt inte får "fullständig behörighet" inom yrket Undersköterska. Det är bra att ha ett yrke där man alltid kan få sommarjobb och/eller extrajobb, tycker vi här på Fråga SYV.

    Därför är mitt råd till dig att inte "skippa" några kurser, utan läsa alla kurser och även gå på praktik. Skolkar man - förlorar man Studiebidraget och även det där "extrabidraget" i juni... det är alltså ca 10500 kr per läsår som du förlorar i utebliven Studiebidrag.

    Du behöver inte följa våra råd... men vi ger de råd som vi tror blir till hjälp för dig och ger dig bättre förutsättningar inför framtiden.
     

    • Frida : Tack för ditt långa svar! Just nu vet jag inte alls vad jag ska göra och jag har en vecka på mig att bestämma. Antingen så börjar jag om årskurs 1 och går naturvetenskap som ger mig behörighet till alla utbildningar i högskolan. Eller så stannar jag kvar på vo och ska försöka klara hela programmet och få examensbevis. Men efter gymnasiet vill jag söka direkt in till komvux, men eftersom att det inte är garanterad som ni säger så får jag beslutsångest. För det jag vill göra är att vinna tid, och komplettera med kurser för den utbildningen jag vill läsa efter gymnasiet: behöver matte 3, fysik 1&2, och kemi 1 och tanken är att söka in till högskolan på vårterminen. Men det kanske inte funkar då jag kanske inte ens får plats i komvux.. isåfall kanske det är bättre att jag går om? Men på ett sätt vill jag inte göra det då det är mycket stressigt på naturvetenskap.
    • Anna : Svårt att säga "gör si" eller "går så". Ingen kan vara säker på vad som händer i framtiden. Även dina intressen och dina karriärmål kan ändras, tro det eller ej... :) När man är 17 år vill man satsa på ngt., men när man är 19 år kanske man vill satsa på ngt. helt annat. Det händer ofta. Vår omgivning förändras också, nya yrken tillkommer och du kan få helt nya idéer framöver. Det är inte fel att ha "ett yrke att falla tillbaka på", och att kunna en hel del om hälsa och kunna ge första hjälpen är mycket bra ... ser bra ut på CV och ger möjlighet att få jobb: extrajobb och sommarjobb som undersköterska, hemtjänstpersonal eller personlig assistent. Det finns för- och nackdelar... så jag förstår att det är svårt att bestämma sig. Jo, tänkte också påtala att komvux är inte det enda sättet; Naturvetenskapligt/tekniskt basår ger också möjlighet att bli behörig till tekniska högskoleutbildnignar; man kan även komplettera på en Folkhögskola; och sist - kan man skaffa sig kunskaper genom självstudier och betyg - genom prövningar. Och om man är flexibel och söker kompletteringsmöjligheter överallt - då borde man rimligtvis komma in någonstans. :) Oavsett vad du beslutar dig för - Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'gamla betyg' (12 st.)

    • Solblomma

      Behörighet beteendevetarprogrammet?

      Hej! Jag har gjort några sena ansökningar till utbildningar/kurser till hösten 2024. Nu vet jag ju inte alls hur mina chanser till att komma in ser ut men trots att jag är 40+ så skulle jag såhär senare i livet vilja genomföra en...

      Milla : : Hej!Jag vill börja svara med att påminna om att när man gör SEN ANMÄLAN så ska man vara behörig (redan); det går inte att i efterhand komplettera för behörighet. Du... Läs hela svaret
    • lathunden442

      går gymnasiebetyg ut?

      hej jag håller på att tänka att söka ett el jobb, men jag har ju gått på el och energi programmet innan med yrkes-examen och bra betyg, men det var 3-4 år sedan nu funderar jag det där med jobb ansökning, går det att söka in...

      Milla : : Hej, satta betyg gäller tillsvidare. På det sättet blir inte betygen "gamla"... men vad arbetsgivare anser kan vara "en annan femma". Om arbetsgivare ska tillsätta en tjänst och så... Läs hela svaret
    • edgarbalthazar

      Moderna språk på komvux?

      Hej! Jag har tänkt att läsa tyska på komvux. Läste tyska på högstadiet men detta var runt 8 år sedan och jag kommer inte ihåg någonting alls. Är därav nybörjare när det kommer till tyska. Får man läsa tyska 1...

      Milla : : Hej,jag hoppas du kan komma in på Tyska1 (nybörjarkurs) men komvux kan (tyvärr) neka dig läsa tyska 1 och 2 om du har godkänt betyg i tyska från ditt slutbetyg i grundskolan. Regeln, på gott och... Läs hela svaret
    • fredrik k

      Läst tekniskt basår fast år 2009?

      Hej Jag har läst tekniskt basår på Malmö universitet 2009 och jag har tänkt skola om mig nu men jag undrar det fungerar med mina gamla betyg och tekniskt basår? Mina betyg är från 1994 och jag vet inte hur jag räknar fram mina poäng Jag...

      Milla : : Hej, gamla betyg gäller tillsvidare. Du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde; det kommer antagning.se göra. Gör ansökan till de utbildningar du vill gå och se till att... Läs hela svaret
    • Valentina

      Hur länge gäller gamla svenska betyg?

      Hej! Som rubriken lyder så vill jag få svar på hur länge gamla svenska betyg gäller? Får betygen vara hur gamla som helst och ändå gälla för att t.ex bekräfta behörighet till en viss utbildning idag? Mvh Tina

      Peter: : Hej Tina!Det här är vad jag vet om "gamla" betyg: i generell mening så gäller de behörigheter som finns i ett betyg oavsett hur gammalt betyget är. Alltså, gäller satta betyg tillsvidare.MvhSYV Peter 
    • linus

      Har jag matematik A?

      Hej! Jag tog studenten 1996 på estetiska programmet. På mitt slutbetyg står Matematik, inget mer. Kurskoden är 355000. Motsvarar detta matematik A?

      Anna: : Hej Linus,gymnasiala kurser i matematik som gymnasieelever läser idag (de första gymnasieelever som började i det nuvarande gymnasiesystemet började årskurs 1 på gymnasiet året 2011) heter: Matematik... Läs hela svaret
    • Amanda

      Behöver ja gå om en naturnskap a/1 för att kunna läsa nk 2?

      Jag är intresserad av att gå sjuksköterskeprogrammet. Gick estetisk linje i gymnasiet och tog studenten år 2012 med 2400 meritp. och betyg VG i naturkunskap A, Matematik A och B. Om jag förstått saken rätt behöver jag därmed bara läsa naturkunskap 2, stämmer detta? Dessvärre tror jag mig inte...

      Anna: : Hej Amanda, Se ovan - urklipp från Tabell för utbyteskomplettering. "Saken" är den att idag finns det ännu en kurs Nk1a2 på 50 poäng, som förut ej fanns.... Läs hela svaret
    • Ida

      Gamla betyg? Söka ny utbildning?

      Hej, Livet tar sina vändningar och jag tänkte helt byta yrke. Jag har sett en massa Yrkesutbildningar jag vill söka. Jag tog studenten 2001. Har inte varit så insatt i betygs systemen men kan tänka mig de har ändrats några gånger sen dess. Hur går en gammal 35 åring som mig själv vidare...

      Mikael: : Hej Ida, olika utbildningar söker man på olika sätt. :) Att ha betyg i "pappersformat" är helt OK; man kan också scanna in dem. :) Du skriver yrkesutbildningar - menar du utbildningar på... Läs hela svaret
    • Hannele

      Betyg som ej förts över?

      Hej! Jag har en elev här som har läst geografi 1 och samhällskunskap 1 på en skola som är nerlagd och hon har inte fått ut sina betyg. Det enda hon har är mail från sina lärare (hon tentade av de kurserna 2012). Av okänd anledning fördes hennes betyg inte över till betygskatalogen. Kommunen där...

      Melina: : Hej!Det låter som en väldigt märklig situation. Har hon sökt en utbildning och det var så det uppmärksammades? I så fall antar jag att ni redan kollat på t.ex antagning.se att betygen inte... Läs hela svaret
    • Irina

      Vad händer om jag får ett sämre betyg på prövningen?

      Hej! Jag har ett G på Samhällskunskap A ( som ingår i mitt slutbetyg), jag vill göra prövning i detta ämne för att höja mitt meritvärde. Men vad händer om jag får ett lägre betyg än ett C (om jag får ett E eller F)? Kan det nya betyget sänka mitt merivärde då? Eller prioriteras mitt gamla betyg...

      Mikael: : Har man flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget! 
    • Lana

      Kan jag använda mitt förra betyg?

      Hej! Jag har under två år gått på natur-sam linje i ett gymnasium. Efter andra läsåret bestämde jag att gå om, och till hösten började jag på första året i en samhällslinje i en annan skola. På matematik 1c, så fick jag ett C som slutbetyg. Nu på onsdag har jag nationella prov i matematik 1b....

      Liselotte: : Ja, Lana! På nivå ett i matte - får man fritt ersätta kurser matte 1a, 1b och 1c mot varandra. Har du betyg i samma kurs, som är högre, t.ex du har högre betyg i Eng5 än det som... Läs hela svaret
    • Veronica

      Giltiga betyg från slutet av 1980 talet?

      Hej! Jag stället en fråga åt min moster. Hon gick vårdlinjen i 20 veckor i slutet av 1980 . Har hon då några giltiga betyg med sig för att kunna räkna bort dessa till hennes ansökan in till Usk programmet?

      Mikael: : Hej Veronica! Betyg i enskilda kurser gäller framöver och det kan mycket väl vara så att din moster kan ha användning av sina "gamla" betyg. Ett råd till din moster från mig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga