Selma
    Hej. Då jag har planerat att inte gå på det gymnasiet i min stad så betyder det att jag måste åka, troligtvis buss, och pendla till min skola. Är det då jag som står för busskortet eller hjälper skolan på något sätt till med det?
    Finns det även speciella scheman för pendlare. Den tidigaste bussen från min stad dit jag vill går runt 7.30 och då kommer jag fram vid runt 8.30. Om de då börjar 8.00 betyder det att jag inte kan gå där?
    • Milla : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Läs nedan. :)
    • Anna : Du får gärna tipsa dina kompisar om vår sida. Vi vill ge info och vägledning till fler ungdomar. :)

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Selma!
    Det ser ju inte så bra ut om bussen kommer fram 8.30 och skola börjar kl.8.00 - det blir i så fall ganska svårt att följa undervisningen om det är på det viset det ser ut med buss-förbindelsen! :(
    Kan busstabell-tiderna ändras till nästa år, tro? Du kan ställa den frågan till buss-företaget.

    Andra tankar och frågor som jag har:
    - Kommer du att orka åka så långt varje dag fram/tillbaka i 3 år? Och hinna läsa och ha fritid också? Provåk varje dag under lovveckan och känn hur det känns, är mitt råd.

    - Finns det samma program och nationell inriktning på din ort eller närmare än den där skolan (som du åker en timme enkel väg till)? Om det finns, kommer du troligtvis att få ett Nej på din ansökan om ekonomisk kompensation för att kunna bosätta sig på skolorten - annars så skulle det kanske vara ett alternativ att fundera över, dvs att bo måndag-fredag på skolorten och åka hem på helgerna?

    - Är det en kommunal eller en fristående skola som du vill söka till? Det kan vara viktigt att veta. Läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    Det är både möjlighet att få ekonomisk hjälp och möjlighet att över huvudet taget kunna få plats på skolan, som kan helt bero på vilken typ av skola det är.

    Det är annars svårt att skriva upp alla regler (och de möjliga undantagen) i ett Generellt svar.

    Jag råder dig att boka tid hos skolans SYV och diskutera de frågorna som du ställer här. SYV vet vilken typ av skola du är intresserad av och kan bättre förklara reglerna för dig - bl a för att det även kan bero på om din kommun har avtal med kringliggande kommuner och agerar som en och samma kommun i frågan om val till gymnasiet (eller ej). Vilka avtal din kommun har med andra kommuner kan inte jag veta, jag vet ju inte alls var du bor.

    Var god berätta mer - bl a vilken kommun du är skriven i och till vilken skola du vill söka.
    I annat fall kan jag tyvärr inte hjälpa dig mer än så här...

    Jag hoppas du förstår att det saknas info i din fråga för att kunna ge dig ett bättre svar.
    Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!
    ANNA
    Hej igen!
    Tack för dina kommentarer.
    Om jag förstår dig rätt, vill du söka till http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-uppsala och det är en fristående skola och därför har Riksintag - dvs du söker på dina betygspoäng "som vanligt" och konkurrerar med dina betyg, du blir alltså förstahandssökande, vilket är jättebra.

    Du är skriven/folkbokförd i Norrtälje som tillhör Stockholms län.
    Uppsala tillhör Uppsala län.
    Pga du vill pendla till ett annat län, kan vissa svårigheter uppstå och inte bara vad det gäller tid på bussen och att bussen inte kommer fram i tid.

    En viktig fråga är - om Stockholms län har avtal med Uppsala län vad det gäller gymnasieantagningen och det kan inte jag svara på "på direkten", utan måste undersöka saken.
    Jag återkommer så fort jag kan.

    Ang.möjlighet att bo i Uppsala under gymnasietiden se info på http://www.uppsalagymnasieboende.se

    Vi hörs!
    ANNA
    • : Tack för svar. Den skolan jag funderar över är kunskapsgymnasiet i Uppsala (med inrikting ekonomi) och bor i Norrtälje kommun.
    • : Också, du skrev någonting om att bo på skolorten under veckorna. Vad gäller angående det?
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar till dig, läs ovan om en liten stund.
    • : Okej, tack för svaret!
    • Milla : Här får du kontaktuppgifter till Gymnasieantagningen Epost: [email protected] Tel:08-58 00 80 00 /tel.tid måndag-torsdag kl.9.00-11.00/.
    • Milla : Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Nu har vi tagit kontakt med Norrtälje kommun och ställt en generellt fråga om en elev från Norrtälje får ekonomisk hjälp för att gå på en friskola i Uppsala och fick svar Ja! du får Resebidrag, dvs pengar för att köpa pendlingskortet.
    Däremot blir det svårt att få ekonomisk hjälp med att bosätta sig på Skolorten.
    Därför att - det är CSN som du söker hos när det gäller läsa på en Friskola. CSN har en regel att de beviljar Inackorderingstillägg endast i fall samma utbildning (program/inriktning) ej finns närmare till din bostad. Men det finns skolor som erbjuder Ekonomiprogrammet närmare till din bostad än Kunskapsgymnasiet i Uppsala, därför kommer du troligtvis att få ett Nej från CSN.

    Du kan alltid be din kommun om ett Undantag, förklara dina omständigheter och varför det är viktigt för dig att gå på en skola långt hemifrån (om det är någonting i din situation som kommunen kan ta hänsyn till och göra undantag).
    Tel.nummer till Verksamhetschefen för gymnasiet i Norrtälje är
    0176-746 32 och du kan ringa honom om du har fler frågor om vad din kommun kan hjälpa dig med vad det gäller att gå på skola på annan ort.
    Se också info på http://www.norrtalje.se/info/barn-och-skola/gymnasium/inackorderingsbidrag-for-gymnasieelever/ där du bl a ser kontaktuppgifter till Susanne Andersson & Monica Persson, som du kan prata med.

    Bästa hälsningar & lycka till med din gymnasieansökan!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Jo, glömde att skriva om att jag har pratat med rektor på Kunskapsgymnasiet i Uppsala, som heter Stina Jonsson och fick svar att första lektionen börjar kl.8.30 ... så du kanske hinner ändå eller om du kanske kan få lov att komma fem för sent till första lektionen pga hur busstabellen ser ut. :)
    • : Okej, Gud vad bra. Tack så jättemycket för svar :)
    • Anna : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!
    • Liselotte : Vi fick nu svar från Gymnasieantagningen i Stockholm och jag skriver ett nytt svar till dig. *L*
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej, läs svar från Gymnasieantagningen i Stockholm, som vi fick nyss:
    "Om man söker till friskola konkurrerar man på betyg under lika villkor oavsett hemkommun. Gällande inackorderingsbidrag så handlägger Gymnasieantagningen inte detta, kontakta CSN eller hemkommun.

    Det finns inget samverkansavtal med Stockholms län och Uppsala gällande nationella program."

    Detta svar (ovan) tolkar vi så här:
    - du är förstahandssökande till alla friskolor (det kallas för Riksintag) och konkurrerar med dina betyg
    - om du kommer in, är det CSN som handlägger frågan om Inackorderingstillägg (eftersom det är en friskola du söker till)
    - du kan alltid kontakta din "hemkommun" (där du är folkbokförd) och höra med dem om de kan (vill) hjälpa till på något sätt.

    Vi från Fråga SYV har redan varit i kontakt med din hemkommun och fick svar att du får Resebidrag för att kunna köpa pendlingskort. Sedan om du t.ex. efter ett års pendlande känner att du inte orkar pendla längre, kan du söka "utökat resebidrag" som i själva verket är hjälp att betala för boende på skolorten. Det finns inga garantier på att du kan få det "utökade resebidraget" och det kan du inte få från åk1, tidigast från åk2 på gymnasiet. Det gäller att motivera väl och att ha lite tur (att kommunen har råd, helt enkelt) - annars blir det ett nej, men du kan i alla fall vara säker på att du får ersättning för pendlingskortet. Och jag tänker så här - att du kan KANSKE använda Resebidraget som delbetalning för boende på skolorten. Men du kanske inte vinner något på det: det kostar ju (hur som helst) att åka hem till föräldrarna på lov och under helgerna.

    Bästa hälsningar
    Liselotte, SYV på Fråga SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'högskolan' (137 st.)

    • Leonar_1

      Måste man ha 2400 poäng för att få exambevis från komvux?

      Jag läser I språkintro just nu och kommer va klart med grund,och eftersom jag är 19 år och fyller 20 i år kan jag inte söka till ett nationellt program. Men kan då söka till komvux eller folkhögskola(viket jag har redan gjort för säkerhets skull) och läsa grundläggande behörighet. Men om jag går...

      Milla : : Hej,grundläggande behörighet kan man uppnå på flera olika sätt:1. Examensbevis från gymnasiet eller från komvux + godkända betyg i svenska eller svenska... Läs hela svaret
    • felix06

      Höja betyg för högskoleutbildning?

      Hej! Jag började gymnasiet höstterminen 2022. Snabbt kände jag av social press. Jag ville skaffa vänner och tog det lugnt det första året. Tyvärr utvecklade jag dåliga vanor, som att skjuta upp uppgifter av rädsla för att prestera...

      Milla : : Hejsan,jag förstår att det finns orsaker till varför du fick lägre betyg än du skulle kunnat få. Reglerna säger att du har rätt att göra prövningar i de kurser i vilka... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur svårt är det att komma in via reell kompetens?

      Hej, Jag undrar hur svårt det är att komma in på reell kompetens? Det kanske är klokare att satsa på att söka in via HP?

      Milla : : Hej,gör högskoleprovet. Det är alltid en fördel att ha resultat från högskoleprovet, om man söker till en svensk utbildning på högskola eller universitet. Svar... Läs hela svaret
    • My19373

      KAN JAG KOMMA IN UNDER ANDRA URVALET?

      Hej. Jag står som 1206 reserv på juristprogrammet i Stockholm varav 258 är antagna. Finns det någon chans att komma in som reserv? Har sökt lund och Uppsala också, ligger ungefär samma...

      Milla : : Nej, tyvärr, jag ser ingen som helst chans för dig att bli antagen. Du har en reservplats som ligger för långt bort... Beklagar detta.
    • Ryannnnn

      Måste man vara med på studenten?

      Sweden Rock händer typ samtidigt som jag tar studenten och min mamma vill att jag ska vara med för man tar studenten bara en gång i livet. Jag och min pappa har varit på Sweden Rock några gånger nu, så det är speciellt för oss. Jag vill gärna fira min student på mitt eget sätt, och inte på min...

      Milla : : Hejsan,läs gärna på framtid.se/reportage/studenten Jag undrar vad /exakt/ du menar när du skriver "vara med på studenten"? Är det så att du inte vill vara på... Läs hela svaret
    • Sol

      Kan gymnasieprogram påverka chansen du kommer in på vidare studier?

      Hej! Jag vet att denna fråga in är inte relaterad till antagningspoäng, kurser eller betyg. Men, jag undrar om sannolikheten att du kommer in på det programmet som du har valt i Högskolan/universiteten beroende på vad studerade på gymnasiet. Om en person...

      Milla : : Hej,svar på din fråga är både Nej och också (ibland) ja, konstigt nog. Det är komplicerat.Jag ska försöka förklara:till svenska högskole-... Läs hela svaret
    • Ellen1234

      Gymnasielärare med ett ämne?

      Just nu funderar jag på vilken lärarutbildning är bäst att söka till när det gäller möjligheter till arbete i de kommande åren. Jag tänker antigen bli gymnasielärare i engelska eller förskollärare. Jag har däremot hört talas om att det är svårt att hitta ett arbete som gymnasielärare i bara...

      Milla : : Hej,det är (i alla fall nu, i Sverige) stor brist på både förskollärare och på legitimerade lärare och bland annat på gymnasielärare i så gott som alla ämnen! Hur det... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Varför kan man endast söka optikerprogrammet till hösten?

      Hej! Jag undrar varför man endast kan söka till hösten om man ska anmäla sig till optikerprogrammet? Andra utbildningar kan man redan börja plugga på våren men optikerprogrammet går endast på hösten. Varför är det så?...

      Milla : : Hej! de flesta Utbildningar i Sverige börjar på hösten och ett mindre antal börjar på våren; finns också Utbildningar som börjar både höst och... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Vilka program kan man läsa kurs för kurs?

      Hej! Jag har hört något om att det finns vissa program där man kan läsa de som pusselbitar där man söker varje kurs för sig. Nu är det så att jag bor i Göteborg och har inte möjlighet att flytta till andra orter, däremot kan jag pendla till tex. Trollhättan, Halmstad och Borås. Jag håller på...

      Milla : : Hej,utbud av högskole-universitetsutbildningar med start Våren 2024 blir fastställt till första dagen i anmälningsperioden, som blir den 15 september 2023, så det får man se... Läs hela svaret
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Mats

      Studier på komvux?

      Hej! En fråga angående mina studier, jag läser på vuxenutbildning. just nu läser jag matematik 3 som extra kurs bara för att kunna bli behörig till högskoleutbildningar men undrar om jag inte lyckas få godkänt i kursen kommer det...

      Anna: : Hej Mats,om du har examensbevis från gymnasiet och matte 3 finns inte med bland kurser i ditt examensbevis, då kommer betyget i kursen matte 3b eller 3c räknas in endast om du får godkänt betyg i den kursen. Om... Läs hela svaret
    • Mehari

      Om man ska skriva komvuxarbete måste du göra alla ämnen först?

      Om man ska skriva komvuxarbete måste man göra alla ämnen först? Om det saknas några ämnen till som inte klart än, ska man undvika att göra komvuxarbete? vad är den största skillnaden när man gör alla ämnen först och när det saknas ungefär 5 ämne sen ska man göra det efter komvuxarbete? hur det...

      Julia: : Hej Mehari!komvuxarbete (eller gymnasiearbete) med Godkänt betyg måste ingå i examensbeviset från komvux. När den kursen görs spelar ingen roll för... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Räcker min hp poäng?

      Hej! Jag fick högskoleprovsresultatet idag och fick tyvärr inte det jag ville få. Jag vill läsa till optikerprogrammet och behöver 0.8 minst men fick 0.6 istället. Finns det någon chans att komma in eller måste jag göra om provet igen? Mvh Nathalie

      Mikael: : Hej Nathalie!ingen kan på förhand veta vilket resultat från högskoleprovet som kommer ge plats på en högskoleutbildning. Antal utbildningsplatser "ställs mot" sökandes... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Potentiellt nekad CSN - Följdfrågor?

      Hej! Jag har efter en längre tids avbrott från studier bestämt att åter sätta mig i skolstolen, denna gång på en yrkeshögskola och i en främmande ort. Jag studerade 2016/2017 på högskola men 'gick in i väggen'. I slutet av 2016 blev jag diagnostiserad med en akut stressreaktion vilket...

      Anna: : Hej Fredrik,12.5 högskolepoäng motsvarar cirka (lite mindre än...) 8,5 veckors studier på heltid. En vanlig "väg" att få "tillbaka" studiemedel är att studera utan... Läs hela svaret
    • Nida

      Hur kan meritvärdet höjas?

      Hej Jag har ett meritvärde på 14,9 och vill gärna höja upp det. Jag har engelska 5,6,7 och läst bara till mate 2. Har även modernaspråk 1,2. Vill gärna få en plats till våren i tandteknikerprogrammet. så frågan är hur...

      Anna: : Hej Nida!Jag vill börja med att påminna om ännu ett sätt att komma in på en svensk högskoleutbildning - via Högskoleprovet.Vad meritvärdet anbeträffar, så kan det bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga