aya

    Hej, jag ska börja 3e året på gymnasiet och har icke godkänt i Fysik 1 , kemi 1 och matte 3c . Jag vill studera vidare till sjuksköterskeutbildningen , vad krävs för att jag ska komma in ? kan jag har godkänt i fysik 2 och kemi 2 och endå komma in ( tänker på att det är mer avancerat ) eller måste det vara just fysik 1 och kemi 1? Jag känner mig stressad för att jag har icke godkänt i de tre viktiga kurserna ( jag går i naturvetenskapsprogramet ) ?

    • Jelena : kan du tänka dig söka om till Vård- och omsorgsprogrammet? Du måste då gå om år1 och 2 men du kan få både kunskap inom vård och högre betyg.

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Aya,
    Du behöver bli Behörig till sjuksköterskeprogrammet och sedan också ha tillräckligt höga betyg (eller tillräckligt högt resultat på högskoleprovet) för att lyckas konkurrera in dig på en plats på en högskoleutbildning. Obehöriga deltar inte i konkurrensen om utb.plats på högskola/universitet. 
    Du måste, alltså få ut Examensbevis. Man får inte ha för många F-poäng, för att man då ej uppfyller kraven för examensbevis. 
    Att få godkända betyg i fysik2 och kemi2 när man fick F i lägre/lättare kurser inom samma ämnen - brukar inte gå. Det är mycket ovanligt att få godkända betyg på det sättet som du frågar om. Men jag kan givetvis inte veta om du får det eller inte. Det är inte stor chans till det, är dock min bedömning.

    Jelenas förslag (i kommentar till din fråga) tycker jag du bör överväga.
    På VO, vård- och omsorgsprogrammet ingår alla kurser som du behöver för behörighet till sjuksköterskeprogrammet, förutom matematik 2, som på VO är en valbar kurs. Om du redan har godkänt betyg i matte 2 (antar att det är 2c i så fall), då uppfyller du redan nu krav på behörighet inom matte. Men du kan få högre betyg i matte 2a än du har i 2c och på så sätt få högre meritvärde (för konkurrens).

    Ännu en fördel i att gå VO är att du provar på jobba inom vården (15 veckor praktik ingår i alla yrkesprogram, som minst, ofta fler veckor). 
    Och ännu en fördel är att du på VO blir behörig till många Yrkeshögskoleutbildningar; alltså du kan då söka till Sjuksköterskeprogrammet och samtidigt till många olika yrkeshögskoleutbildningar där man kan utbilda sig till t.ex Specialistundersköterska (med flera olika inriktningar), till Tandsköterska >, Apotekstekniker, Steriltekniker > eller Vårdadministratör.

    Tips!
    oavsett om du väljer att fortsätta och läsa år3 på din nuvarande utb., eller om du söker om till VO-programmet >> - gör högskoleprovet
    Om du inte till sommaren 2020 blir behörig till sjuksköterskeprogrammet, efter 3 år på gymnasiet - kan du söka till komvux, eller till folkhögskolorna - eller göra prövningar. Hur lång tid det kan ta eller om det lyckas - vet vi inte nu, på förhand. 

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Aya,

    jag håller med Jelena och Daniel om att du skulle få många fördelar om du läste VO i stället... men jag tänker på din ålder, 20 år. Om du är 20 år eller under 2019 fyller 20 år, då kan det vara för sent att försöka byta till ett annat program på gymnasiet. 
    I så fall har du 2 val: antingen stanna på din nuvarande utbildning och försöka göra ditt bästa och se sen...
    eller hoppa av och söka till komvux redan nu.

    Från 1 juli det kalenderår som man fyller 20 år hör man till komvux. Det finns för- och nackdelar för dig i båda alternativen. 

    Fördelar i att stanna på gymnasiet
    Du har tid att mogna och utvecklas, lära dig mer utan att behöva "jaga plats på kurser" vilket man får göra på Komvux. På gymnasiet är du garanterad plats på kurserna, gratis lunch och åkkort. Sedan, om du inte blir behörig, kan du söka till komvux efter studenten. 

    Fördelar på komvux
    Du slipper läsa fysik och kemi samt högre matte-kurser; du kan göra studieplanering utifrån vilka betyg du behöver just för att komma in på sjuksköterskeprogrammet; du kan läsa Naturkunskap 2 (och skippa fysik och kemi). Du kan också försöka komma in på Vård- och omsorgspaketet på komvux och bli då både behörig till sjuksköterskeprogrammet (med examensbevis från "VO") och till de yrkeshögskoleutbidlningar som Daniel nämner i sitt svar.

    Hej igen,

    vi fick nu svar från Skolverkets Upplysningstjänst, var god läs nedan - skolverkets svar i sin helhet:

    Att ”gå om” ett år i gymnasieskolan samt byte av studieväg är två olika saker.
    Det finns ingen rättighet att som elev gå om en helt år eller läsa om kurser som man redan är godkänd på. Detta för att gymnasieskolan inte har årskurser på samma sätt som grundskolan. Lagen formulerar en rätt för eleven att gå om kurs, inte en skyldighet. En elev har dock alltid rätt att läsa om de kurser som han eller hon har fått F i.

    För att ta bort ett ämne behövs beslut om individuellt anpassat program (alternativt reducerat program). Det är rektorn som får ta ställning till om detta är möjligt, men om det görs byts kursen ifråga ut mot någon annan kurs. Detta blir dock inte aktuellt i detta fall då beslutet måste fattas före utgången av det andra läsåret.

    En gymnasieutbildning är tänkt att läsas under tre års tid och elever som är i behov av stöd ska få det under utbildningens gång. Däremot kan en elev som får problem med studierna under gymnasietiden behöva förlänga studietiden. 

    Om en elev som läser ett nationellt program och önskar byta studieväg till nästa termin, har eleven möjlighet att byta studieväg förutsatt att eleven uppfyller behörighetskraven för den aktuella studievägen eleven önskar byta till. Om en elev byter studieväg får, om det finns särskilda skäl, eleven gå om kurser som han eller hon tidigare fått lägst betyget E på.

    Eleven kan byta till ett annat nationellt program även om eleven hunnit fylla 20, om eleven uppfyller behörighetskraven för den studievägen. Det är huvudmannen för utbildningen som kan besluta att eleven ska få byta studieväg. Det handlar då om att eleven byter studieväg och påbörjar ett annat program men inte att eleven börjar om sina studier på det programmet.

    Källor:

    Utbildningens längd: 16 kap. 15 § skollagen 
    Förlängd undervisning: 9 kap. 7§ gymnasieförordningen

    Byte av studieväg: 7 kap. 9 § gymnasieförordningen 
    Extra anpassningar och särskilt stöd: 3 kap. 5 a-6 § skollagen

    Individuellt anpassat program: 9 kap. 4 § gymnasieförordningen

    Regelverk: https://www.skolverket.se/lag 
    Förlängd undervisning: https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare/smafaq/gymnasieskola-och-motsvarande

    Med vänlig hälsning

    Skolverkets upplysningstjänst 

    Frågor och svar taggade med 'tyska 4' (13 st.)

    • Leo.

      Är det värt att läsa tyska 4 på gymnasiet?

      Är det värt att läsa tyska 4 på gymnasiet om jag vill gå på bil ingenjörs utbildningen i Luleå och sedan Racing Engineering på Oxford. (Jag har redan läst tyska 3 och jag ska läsa engelska 7)

      Milla : : Hej, om du med "bil ingenjörsutbildning i Luleå" menar den här utbildning: ltu.se/edu/program/TIBSG/TIBSG-Hogskoleingenjor-Bilsystemteknik, så är det en universitetsutbildning... Läs hela svaret
    • Evelina

      Läsa Tyska 4 på komvux?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet med examensbevis och vill nu läsa några kurser på komvux för behörighet till ett universitetsprogram. Jag vill då läsa fysik 2 och matte 4 för behörighet till utbildningen samt tyska 4. Anledningen till att jag vill läsa tyska 4 är pga att jag har 2...

      Milla : : Ja, du kan bli nekad, av komvux, att läsa tyska pga du blir behörig till din universitetsutbildning även utan att ha läst tyska.
    • Sami

      Vad motsvarar tyska 4 som man läser i gymnasiet?

      Hej de är så att jag vill läsa tyska C1 som behövs för att kunna plugga på universitetet i Tyskland. Och jag har bara läst tyska på grundskolan och på gymnasiet tyska 3 och tyska 4. Finns tyska C1 i Sverige på folkuniversitetet eller...

      Anna: : Hej Sami,vi har nu fått info från folkuniversitetet att de ej kan erbjuda läsa på högre nivå än B2 i tyska, alltså de kan inte erbjuda läsa tyska på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Ska jag fortsätta läsa tyska steg 3 till 4 eller?

      Hej! Jag går i ettan och läser tyska steg 3 eftersom jag har läst den sedan grundskolan och för att det höjer mitt meritvärde. Måste man läsa tyska 4 också för att få möjligheten till extra meritvärde eller räcker det med 3? Jag hade ett svagt "E" i grundskolan eftersom vår lärare inte var den...

      Anna: : Hejsan!För godkänt betyg i moderna språk 3 (t.ex tyska 3) får du + 0.5 meritpoäng.Skulle du sedan få godkänt betyg även i tyska 4, får du ännu + 1.0... Läs hela svaret
    • Seid

      Välja bort betyg av ett ämne?

      Hej! Jag går naturprogram årskurs 3 och gjort en prövning i tyska 4. Jag har fått ett lågt betyg i detta ämne som mycket sänker mitt meritvärde för jag har höga betyg i andra ämnena, totalt har jag 2800 poäng. Jag undrar om jag...

      Vägledare: : Hej, för dig som ska få ut examensbevis, gäller: betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal. Reglerna ser ut på det viset. Du kan inte bestämma... Läs hela svaret
    • Linn

      Hjälp! Vill hoppa av Tyska 4, hur ska jag göra?

      Hej! Jag går just nu andra året på samhällsprogrammet. Jag vill verkligen hoppa av Tyska 4, men vill samtidigt få alla 2,5 merit poäng. Jag tänkte läsa spanska 1 nästa år istället för tyska isånafall. Och läsa matte 3...

      Anna: : Hej Linn,om du idag läser på heltid, alltså inte på Mer än heltid, och du hoppar av en kurs - blir det deltidsstudier för dig i fortsättningen och då förlorar du... Läs hela svaret
    • Ogge

      Komplettering på komvux tyska 4?

      Hej, Det är så att jag förmodligen inte kommer komma in på mitt önskade program på universitet nu i höst. Eftersom jag endast har 1.5 av 2.5 möjliga meritpoäng har jag funderat på att plugga till Tyska 4 som en ensamstående kurs...

      Julia: : hej Ogge,betyg i kurser som ger meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal. Om du idag har 15.0 i jämförelsetal - då är det som om du hade C betyg i alla kurser. om du... Läs hela svaret
    • Filip

      Vad händer om man får F i tyska 4?

      Hej, Jag går tvåan på gymnasiet. Jag kommer antagligen får F i tyska 4. Kommer jag kunna komplettera detta på något sätt?

      Anna: : Hej Filip, Om du får F i en kurs när du går på gymnasiet - har du rätt att göra prövning i den kursen, innan du slutar på gymnasiet. Det kan också gå att få ut... Läs hela svaret
    • Andreas

      Kan man lägga till och läsa en meritkurs efter gymnasiet?

      Hej! Jag tog studenten nyligen och jag läste naturvetenskapsprogrammet. Jag läste tyska 3 och valde till Engelska 7 merit kursen. Detta gör ju mig behörig till 1.5 meritpoäng. Något jag ångrar nu i efterhand är att jag inte läste tyska 4 eftersom att det hade gett mig 2.5 i meritpoäng. Är det...

      Julia: : Hej Andreas, ja, du får + 1.0 meritpoäng för godkänt betyg i tyska 4 /moderna språk4/, men högre betyg än E ger dig mer höjning av det totala... Läs hela svaret
    • Ali

      Tyska 3 och Tyska 4?

      Går i årskurs 3 och undrar om kan läsa moderna språk 3 och 4 i mitt sista år, läser just nu Tyska 3 och vill gärna ha med tyska 4 för meritvärdet.

      Milla : : Hej Ali, jag förstår att du vill ha full merit för moderna språk. Dock har jag svårt att tro att det är möjligt att hinna med tyska 3&4 innan du tar studenten. Jag tycker i alla fall att du kan... Läs hela svaret
    • Anna

      Vad motsvarar tyska 4 internationellt?

      Jag har läst upp till tyska 4 på gymnasiet, och skulle nu vilja skriva det på mitt CV när jag vill söak jobb utomlands. Finns det nivåer som är mer internationella? Vad motsvarar tyska 4 på den skalan? Kan det vara runt nivå B (B1/B2)? Jag skulle även vilja veta vad engelska 7 motsvarar inom...

      Melina: : Hej Anna! Här>> kan du läsa om europarådets referensram för språk. Du kan läsa om de olika nivåerna och jämföra med var du befinner dig språkmässigt. HälsningarMelina, SYV
    • Filip

      Meritpoäng/ vanliga betyget?

      Hej! Jag har 2700 poäng alltså är min engelska 7 och tyska 4 Utökade kurser som jag har lägga U på= 2700-200= 2500 . Jag går ekonom programmet och tänker söka något civilekonomprogram. Och det programmet Kräver ej engelska 7 och tyska 4. NU TILL FRÅGAN Om vi nu säger att jag får ett C...

      Anna: : Hej Filip! Bra sammanfattning finns på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser Kort svar på din fråga är: ja, betyg i de kurser som ger Meritpoäng räknas in i ditt jämförelsetal (även om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga