Evelyn
    Hej Fråga SYV!

    Jag har sökt till SYV-programmet på sidans på Stockholms universitet till hösten med goda chanser att komma in. Jag funderar nu på lite olika saker gällande programmet.

    Först och främst är jag såklart nyfiken på det specifika programmet jag sökt. Är det någon här som gått samma utbildning och som kan ge sin bild av utbildningen i stort? ex. lärare, examinationerna, de fysiska träffarna, hur är det att plugga på distans överlag?

    Hur fungerar det med praktiken? Måste jag göra praktiken på en skola i Stockholm eller är det lätt att få praktik på annan plats. bor nämligen i Göteborg och har inga planer på att flytta.

    Jag hade tänkt att jobba så gott som halvtid under hela utbildningen. Är det någon här som gjort något liknande och som vet om det kan gå ihop?

    Jag är 26 år och undrar även om hur ni upplevt ålder på de som pluggat programmet dvs är det bara massa 18 åringar eller är medelåldern högre? Har redan pluggat 3 år sedan innan och känner att jag gärna pluggar med lite äldre med livserfarenhet.

    Hur upplever ni SYV:are arbetsmarknaden just nu? Är det lätt att få jobb? Vilka typ av anställningar kan man få? Dvs. är det lätt att få en heltid direkt efter studierna?

    Stort tack om någon har svar på mina frågor :)

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Evelyn!

    Så roligt att du vill min kollega - en SYV>>!

    Jag har läst på Mah, Malmö högskolan /på studie- och yrkesvägledarprogrammet, bundet - dvs ej på distans/. Jag kan därför berätta om den utbildningen och inte om distans på Sthm´s universitet, men jag ska kolla med kollegorna här på Fråga SYV och be någon som läste i Stockholm att skriva ännu ett svar till dig, OK? :)

    Du kan så länge kika på yrkespresentationer på Framtid.se som har med SYV att göra, om du vill. Som SYV kan man arbeta bl a som Arbetsvägledare>> på arbetsförmedlingen; som Studievägledare på högskolor/universitet och som Jobbcoach/karriärvägledare inom "stöd och matchning" på ett företag som är "underleverantör" till Arbetsförmedlingen.

     

    Du bor i Göteborg och inte har planer på att flytta. Därför tänker jag att det kanske är bra om jag berättar det vi känner till om SYV-marknaden i Göteborg.

    Störst chans att få heltid på "en skola" är det om man får jobb på Göteborgs kommun, på Vägledningscentrum. Från Vägledningscentrum "utgår" vägledare till grund- och gymnasieskolorna - alla som vill jobbar heltid och man får en stor eller ett par mindre skolor "på sin tjänst". Göteborgs stad erbjuder fortbildning på arbetstid. Man kan också bemanna på "öppen mottagning" på Drop-in på vägledningscentrum som finns centralt i Gbg, på Skåneg.20.

    En annan stor arbetsgivare för SYV-ar i Gbg är Vuxenutbildningen /komvux/ som håller till på Rosenlundsplatsen 2 (mitt emot Fiskekyrkan). Även där jobbar alla som vill, heltid. Då arbetar man inte på en skola, utan tar emot personer i behov av studier; gör studieplaner för dem; administrerar antagning till kurser; sätter ihop Examensbevis (omväxlande arbete men några SYV-ar har "synpunkter" på att det är tråkigt att ofta träffa en person bara en gång - i en kvart, och sedan inte ha en aning om vad som händer med honom/henne; och att det är mycket administration - enligt vissa personer är det mer administration än vägledning).

    Andra möjligheter i Göteborg och i kringliggande kommuner: att jobba på en grund- eller gymnasieskola /i Göteborg är det i så fall på fristående skolor/. Här är det många "deltider" men man kan kanske få "två halvtider" på två närliggande skolor i samma kommun. Även varianter då SYV-ar undervisar som obehöriga lärare och samtidigt är skoladministratörer/skolvärdar - känner vi också till.

     

    • : Hej Anna! Tack för ditt svar.
    • : Det hade varit jättesnällt om du har kollegor som pluggat samma program och vill kolla runt lite :)
    • Ludmila : Jag fick nu svar från en nybliven SYV som har pluggat på distans i Stockholm. Kommer nu klistra hennes svar in i ett nytt svar "från mig". :)
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    här nere svarar jag på dina frågor:

    - De fysiska träffas är s.k veckor. Då man t.ex är i skolan var 5e vecka mån-fre, intensiva veckor men oftast väldigt bra och intressanta som även gör att man får något sammanhållning i klassen trots att det är distans.

    - Du kan göra praktiken där du bor.

    - Jobba halvtid är nog inget som någon skola skulle rekommendera då utbildningen är på heltid. Men, det fanns många studenter när jag gick som jobbade på sidan om därav även jag.

    - Jag skulle säga att medelåldern är lägre, jag var 24 när jag läste och var näst yngst i klassen.

    - Som SYV beräknas det vara lätt att få jobb enligt arbetsförmedlingens prognoser.
    Däremot kan det vara lite knepigt att kanske få en heltid på en skola direkt efter examen oftast på mindre skolor är det lite ”mindre” tjänster. Men finns även andra utanför skolsystemet som anstället studie- och yrkesvägledare.

    Vänliga hälsningar

    Julia SYV

    • : Hej Julia!
    • : Tack för ditt svar. Vet du hur det fungerar om man väljer att göra praktiken i en annan stad, får man hjälp av skolan ändå (om man skulle behöva) att hitta en plats?
    • : Är det lätt att hitta praktik?
    • : Angående jobb vid sidan av! Vad jobbade du med och hur mycket ''orkade'' du jobba? :)
    • Milla : Jag vet att många högskolestudier jobbar "timmar vid behov" så får de själva bestämma när de tackar ja och nej till sina arbetspass ...
    • Milla : Ang praktiken så hjälper skola till om man själv inte hittar praktikplats. Svåraste var att hitta praktik på Arbetsför
    • Milla : medlingen /AF/ eftersom de på AF hade en omorganisation och en veckas AF-praktik var för oss obligatorisk ... Jag gick SYV utb för 15 år sedan! Men det löste sig för alla studerande ändå; några fick dock pendla långt.
    Läs alla kommentarer
    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    jag har frågat "runt" och fått svar från en nybliven SYV som lyder:

    "Jag blev nyss klar, har jobbat 50-100% hela tiden.
    /Jag tror hon menar att hon har jobbat minst halvtid under sina heltidsstudier/.
    Är dock inte nån man bör mäta sig med. Har aödrig haft enbart 100% syssrlsättningsgrad. Jag rekommenderar att man låter bli att jobba sista året. Det är tufft! Medelåldern var nog närmare 40 på studenterna. Tror så gott som alla hade anställning innan de slutade skolan. Stöd och matchningsgöretagen är nog det som de flesta fått jobb på. Lärarna är bra. Nästan hela första året tyckte jag var värdelöst och flummigt. Jag är en praktiker, men med val och vägledning 1 vände allt. Praktiken bekräftade att jag valt rätt. De vill att man ordnar sin praktik själv och mina klasskompisar har praktiserat i stora delar av landet. Lycka till!"

    Frågor och svar taggade med 'personlig tränare' (9 st.)

    • Sandra

      Val av utbildning - Personlig tränare/tränare och coach?

      Hej,

      Jag har en termin kvar innan jag tar studenten. Jag kommer behöva plugga upp högskoleprovet för att komma in på min drömutbildning inom ekonomi och beräknar att detta kommer ta cirka 1 år. Jag vill helst inte vänta längre än 1...

      Anna: : Hej Sandra, yrken PT & Kostrådgivare är i Sverige icke-reglerade. Hur det är i andra länder, kan vara olika - beroende på vilket land det gäller.De utbildningar... Läs hela svaret
    • Anonym

      Personlig tränare?

      Hej! Jag skulle kunna tänka mig att bli PT i framtiden och undrar om det krävs något särskilt för att bli det? Måste man betala för utbildningen själv eller kan man få något bidrag etc? Och finns det jobb som liknar PT yrket?

      SYV-besökare: : Hej Anonym! Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/personlig-tranare Och liknande yrken är -... Läs hela svaret
    • Evilina

      Vilka jobb finns inom kost och hälsa?

      Jag är utbildad personlig tränare men vill inrikta mig mer på kost och hälsa. Min önskan är att jobba med människors hälsa och välmående. Dom utbildningarna jag har funderat på är nutritionist eller holistic health coach, men kan inte riktigt bestämma mig. Undrar också vad mer för yrkestitlar...

      Julia: : Hejsan,om utlandsstudier med Studiemedel kan du se info på www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier  och det är CSN som bestämmer för vilka studier man kan få... Läs hela svaret
    • Damir

      GY alternativ för rörelsehindrad elev?

      Hej! Skulle vara ytterst tacksam om ni kunde hjälpa mig att spåna på diverse alternativ för elev som är rullstolsburen, men intresserad av träning och hälsa. Denna elev har som mål att jobba som PT. Jag förstår att det kan vara begränsade möjligheter för en rullstolsburen person, men det...

      SYV-besökare: : Hej Merim, mitt första förslag är att ni tar kontakt med Specialpedagogiska Skolmyndigheten>>>. Mitt andra förslag är att ni tar kontakt med alla de gymnasieskolor där eleven kan... Läs hela svaret
    • Shellan

      Distansutbildning till PT?

      Jag undrar om det finns en gratis distans utbildning till att bli Personlig tränare. Att det ska va distans beror mkt på att jag bor i en by och har långt ifrån närliggande skolor som gymnasium m.m. Desutom har jag svårigheter att sitta i klassrum pga tidigare mobbning som ledde till svår...

      Anna: : Hej Shellan, är du intresserad av yrket http://www.framtid.se/yrke/personlig-tranare ? I så fall måste jag tyvärr svara att jag ej kan hitta en gratis utbildning, varken sig på distans eller "bunden"... Läs hela svaret
    • Valentina

      idrott och hälsa?

      Hej, om jag går idrott och hälsa, kan jag jobba som personlig tränare direkt efter gymnasiet?

      Liselotte: : Hej Valentina! När du skriver "går idrott och hälsa" - vilken utbildning menar du då? Om du menar en kurs Idrott och hälsa 1 som är obligatorisk på alla gymnasieprogram, så är det en kurs... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Kan pt utbildning räcka som krav för fysioterapeut?

      Jag behöver komplettera mina betyg med matte b och naturkunskap b för att få söka in till utbildningen Fysioterapeut. Har hört något svagt om att man kan läsa kursen Personlig Tränare och det i sig ska räcka för att vidare komma in till Fysioterapeut. Stämmer detta? Alltså att jag kan läsa den...

      Liselotte: : Hej Cecilia! Om man vill utbilda sig till Fysioterapeut i Sverige - behöver man läsa en högskoleutbildning och till högskola måste man bli behörig. Till... Läs hela svaret
    • Amanda

      Vilka kurser behöver man?

      Hej! Jag går Handelsprogrammet på Malmö Idrottsgymnasium, årskurs 1 och ska precis välja kurser inför tvåan. För att få högskoleförberedande behöver jag lägga till Eng 6 och Sv 3, vilket jag ska lägga till men klarar jag att jobba som PT, inom idrott överlag, kanske kurator utan Matte 2?

      Anna: : Hej Amanda! På Handelsprogrammet http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HA.pdf väljer man 700 poäng Programfördjupande kurser + att alla elever på alla program väljer 200 poäng inom Individuellt val. För... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga